"Det känns som om polisen lämnat walkover här ute"

NYHET Publicerad

KRIMINALITET Andreas Bylger driver en Ica-butik i södra Stockholm. Han har stora problem med ett kriminellt gäng som stjäl i hans butik och har varit tvungen att anställa en väktare och installera kameror i sin butik för över 100 000 kronor. "Det blir dyrt men jag måste tänka på min personal."

Andreas Bylger, Ica-handlare i Sätra Centrum
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Andreas Bygler, Ica-handlare, tvingas själv betala för väktare i sin butik.

Andreas Bygler, Ica-handlare i Sätra Centrum

Andreas Bygler, Ica-handlare i Sätra Centrum

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är tuffa tider för många näringsidkare i utanförskapsområden, visar en ny rapport från Svensk Handel. Bland annat har stölderna i butik ökat med 30 procent sedan 2013. Majoriteten av dessa stölder utförs av kriminella, ofta i utanförskapsområden.

Effekterna av en ökad utsatthet märks i företagens ekonomi, då de själva tvingas lägga ner stora summor på att skydda sin verksamhet. Nu lägger varje butik i snitt 191 000 kronor på väktare och ordningsvakter, enligt Svensk Handels stöld- och svinnrapport.

Andreas Bylger driver en Ica-butik i Sätra Centrum söder om Stockholm och hör till en av dem som drabbats.

– Det är ett gäng på 10-15 personer som tycker att de äger centrum och kan göra vad de vill. De går i princip in i min butik och tar vad de vill ha. Försöker man stoppa dem kan de bli väldigt hotfulla och min personal känner sig otrygg, säger han.

Han har varit tvungen att anställa en väktare som två kvällar i veckan hjälper personalen att stänga butiken. Han har också installerat övervakningskameror. Totalt handlar det om en kostnad på 100 000 kronor för kamerasystemet och en löpande månadskostnad på cirka 20 000 kronor för väktaren.

– Det är så klart väldigt dyrt för mig, men jag måste ju om polisen inte vill ta sitt ansvar.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, menar att det inte är hållbart. 

– Butiksstölder är ett växande samhällsproblem som måste tas på större allvar. På vissa platser framstår butiken alltmer som ett skafferi där det är nästintill riskfritt att kliva in och ta det du vill ha. Nu krävs det att rättsväsendet står upp för landets handlare, säger han.

Andreas Bylger och de andra butiksägarna i Sätra Centrum har flera gånger uppmärksammat polisen i Skärholmen på problemen men utan resultat.

– Vi har polisanmält gång på gång men ingenting händer. Jag kan inte förstå varför man inte griper de här killarna eftersom vi vet vilka de är. Alla vet vilka de är och vi har kamerabilder på allt. Polisen säger att man inte har resurser. De säger också att de måste skicka minst två bilar för att kunna rycka ut, fortsätter han.

Nu har dock butiksägarna och fastighetsägaren Curt Ahnström tagit ett initiativ tillsammans med kommunen och SL för att ta ett helhetsgrepp kring säkerheten i Sätra Centrum.

– Tillsammans med handlarna kommer vi att starta rondering med väktare i centrum och vi är beredda att dela på kostnaderna. Vi jobbar också för att få upp kameror kopplade till polisens larmcentral, så att det finns bevakning dygnet runt, så de kan rycka ut så fort det händer något, säger Curt Ahnström.

Svensk Handel har förståelse för butiksägarnas initiativ, men menar att polisen har det yttersta ansvaret för säkerheten. 

– Den polisiära närvaron i Sätra måste öka. Gängen som idag styr och ställer kommer inte att lämna platsen frivilligt, säger Per Geijer.

Hanna Bjärgård är lokalpolisområdeschef i Skärholmen.

–Vi har inte lämnat walkover, tvärt om så prioriterar vi Sätra och Vårberg högst i vårt lokala arbete. Vi är på dessa platser i den utsträckning som våra resurser räcker till och vi bedriver arbetet både civilt och uniformerat i området. Vi arbetar långsiktigt i samverkan med stadsdelsförvaltningen i Skärholmen och andra aktörer i området.

Trots problematiken hoppas näringsidkarna på en förbättring nu när Curt Ahnström har tagit initiativet med väktare.

– Fastighetsägaren är väldigt engagerad och vi tror verkligen på en förbättring. Sätra är en idyll egentligen och det är tråkigt att en minoritet ska kunna få förstöra för majoriteten, säger Andreas Bylger.

Stora summor i svinn och stöld

Enligt Svensk Handels rapport har 44 procent av handlarna det senaste året ökat investeringarna för att stärka butikens säkerhet. Mest pengar lägger företagen på att anlita väktare och ordningsvakter och igenomsnitt lade varje butik 191 000 kronor på vakter.

Totalt uppgår de externa stölderna till 6 miljarder kronor och de interna, som begås av chefer och medarbetare, till 1,9 miljarder.

Det finns även ett administrativt svinn som uppgår till 4,1 miljarder kronor.

Källa: Svensk Handels Stöld- och svinnrapport

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.