"Det känns som om polisen lämnat walkover här ute"

NYHET Publicerad

KRIMINALITET Andreas Bylger driver en Ica-butik i södra Stockholm. Han har stora problem med ett kriminellt gäng som stjäl i hans butik och har varit tvungen att anställa en väktare och installera kameror i sin butik för över 100 000 kronor. "Det blir dyrt men jag måste tänka på min personal."

Andreas Bylger, Ica-handlare i Sätra Centrum
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Andreas Bygler, Ica-handlare, tvingas själv betala för väktare i sin butik.

Andreas Bygler, Ica-handlare i Sätra Centrum

Andreas Bygler, Ica-handlare i Sätra Centrum

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är tuffa tider för många näringsidkare i utanförskapsområden, visar en ny rapport från Svensk Handel. Bland annat har stölderna i butik ökat med 30 procent sedan 2013. Majoriteten av dessa stölder utförs av kriminella, ofta i utanförskapsområden.

Effekterna av en ökad utsatthet märks i företagens ekonomi, då de själva tvingas lägga ner stora summor på att skydda sin verksamhet. Nu lägger varje butik i snitt 191 000 kronor på väktare och ordningsvakter, enligt Svensk Handels stöld- och svinnrapport.

Andreas Bylger driver en Ica-butik i Sätra Centrum söder om Stockholm och hör till en av dem som drabbats.

– Det är ett gäng på 10-15 personer som tycker att de äger centrum och kan göra vad de vill. De går i princip in i min butik och tar vad de vill ha. Försöker man stoppa dem kan de bli väldigt hotfulla och min personal känner sig otrygg, säger han.

Han har varit tvungen att anställa en väktare som två kvällar i veckan hjälper personalen att stänga butiken. Han har också installerat övervakningskameror. Totalt handlar det om en kostnad på 100 000 kronor för kamerasystemet och en löpande månadskostnad på cirka 20 000 kronor för väktaren.

– Det är så klart väldigt dyrt för mig, men jag måste ju om polisen inte vill ta sitt ansvar.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, menar att det inte är hållbart. 

– Butiksstölder är ett växande samhällsproblem som måste tas på större allvar. På vissa platser framstår butiken alltmer som ett skafferi där det är nästintill riskfritt att kliva in och ta det du vill ha. Nu krävs det att rättsväsendet står upp för landets handlare, säger han.

Andreas Bylger och de andra butiksägarna i Sätra Centrum har flera gånger uppmärksammat polisen i Skärholmen på problemen men utan resultat.

– Vi har polisanmält gång på gång men ingenting händer. Jag kan inte förstå varför man inte griper de här killarna eftersom vi vet vilka de är. Alla vet vilka de är och vi har kamerabilder på allt. Polisen säger att man inte har resurser. De säger också att de måste skicka minst två bilar för att kunna rycka ut, fortsätter han.

Nu har dock butiksägarna och fastighetsägaren Curt Ahnström tagit ett initiativ tillsammans med kommunen och SL för att ta ett helhetsgrepp kring säkerheten i Sätra Centrum.

– Tillsammans med handlarna kommer vi att starta rondering med väktare i centrum och vi är beredda att dela på kostnaderna. Vi jobbar också för att få upp kameror kopplade till polisens larmcentral, så att det finns bevakning dygnet runt, så de kan rycka ut så fort det händer något, säger Curt Ahnström.

Svensk Handel har förståelse för butiksägarnas initiativ, men menar att polisen har det yttersta ansvaret för säkerheten. 

– Den polisiära närvaron i Sätra måste öka. Gängen som idag styr och ställer kommer inte att lämna platsen frivilligt, säger Per Geijer.

Hanna Bjärgård är lokalpolisområdeschef i Skärholmen.

–Vi har inte lämnat walkover, tvärt om så prioriterar vi Sätra och Vårberg högst i vårt lokala arbete. Vi är på dessa platser i den utsträckning som våra resurser räcker till och vi bedriver arbetet både civilt och uniformerat i området. Vi arbetar långsiktigt i samverkan med stadsdelsförvaltningen i Skärholmen och andra aktörer i området.

Trots problematiken hoppas näringsidkarna på en förbättring nu när Curt Ahnström har tagit initiativet med väktare.

– Fastighetsägaren är väldigt engagerad och vi tror verkligen på en förbättring. Sätra är en idyll egentligen och det är tråkigt att en minoritet ska kunna få förstöra för majoriteten, säger Andreas Bylger.

Stora summor i svinn och stöld

Enligt Svensk Handels rapport har 44 procent av handlarna det senaste året ökat investeringarna för att stärka butikens säkerhet. Mest pengar lägger företagen på att anlita väktare och ordningsvakter och igenomsnitt lade varje butik 191 000 kronor på vakter.

Totalt uppgår de externa stölderna till 6 miljarder kronor och de interna, som begås av chefer och medarbetare, till 1,9 miljarder.

Det finns även ett administrativt svinn som uppgår till 4,1 miljarder kronor.

Källa: Svensk Handels Stöld- och svinnrapport

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.