”Det vi exporterar är det vi lever av”

NYHET Publicerad

SVERIGE TAR MATCHEN Gabs Rostfria i Södertälje har fem anställda och bidrar varje år med skatt motsvarande över 15 000 skolluncher. Precis som många andra svenska företag verkar Gabs idag på en global marknad och konkurrensen från företag i andra länder är stenhård. Vilka möjligheter ger vi företag som Gabs Rostfria att skapa fler jobb och kunna bidra med mer resurser till välfärden?

PA Blomberg Gabs Rostfria2

PA Blomberg, VD på Gabs Rostfria

Foto: Maria Cederholm

I en gammal skolbyggnad från 30-talet, en bit utanför Södertälje ryms högteknologiska maskiner som tillverkar komponenter till bland annat Ericsson. Mycket av produktionen flyttar till Kina men det lilla företaget Gabs Rostfria klarar sig på korta leveranser och specialistkunskaper.

Vi kan ta mindre beställningar och leverera snabbare. Men konkurrensen är stenhård och det kommer att bli svårt att behålla jobb i Sverige när vi beskattar arbete så hårt som vi gör, säger VD PA Blomberg.

Lägre kostnader på arbete i t.ex. Asien gör att företag som Gabs Rostfria utsätts för enorm prispress. PA Blomberg ser konkurrensen som något i grunden positivt som tvingar alla att bli bättre men frågor som skatt på arbete blir en av många faktorer som avgör om svenska företag lyckas vara konkurrenskraftiga eller inte. Därför vill PA ha mer debatt om företagens roll och villkor i Sverige.

Under torsdagsmötena på arbetsplatsen diskuterar PA med sina anställda vad företaget betyder utöver att det betalar deras löner. De diskuterar företagets villkor och t.ex. vad som skulle hända om det tas beslut om att lägga ner kärnkraften.

Det finns idag för många hinder för att skapa nya jobb i Sverige och någon måste ta på sig att förklara vad dessa hinder innebär. Vi måste visualisera sambanden mer och t.ex. räkna på vad det faktiskt skulle innebära om vi börjar stänga ner kärnkraftverk innan vi har säkrat energiförsörjningen, säger PA.

Samtidigt som globaliseringen skapar tuffare konkurrens gör den också det lättare för svenska företag att ta sig in på andra marknader. Internationalisering och mer samarbete, inte minst inom EU har betytt enormt mycket för ökad handel och tillväxt. Gabs exporterar en del av sina tjänster till Polen och Rumänien, något som inte alls hade varit självklart utan EU.

– Allting är enklare med EU, att slippa lämna in tullhandlingar vid varje transport underlättar väldigt mycket. Hade t.ex. inte Polen varit med i EU hade vi inte kunnatill exempelportera som vi gör idag. Exporten är viktig för Sverige, det vi exporterar är det vi lever av, säger PA.

Globaliseringen och ökad handel över gränserna skapar både utmaningar och möjligheter för svenska företag. Företaget Gabs Rostfria är ett tydligtill exempelempel på detta. Vad företaget också exemplifierar på ett bra sätt är vilken roll företag spelar för jobb och välfärd i Sverige. Vilka möjligheter ger vi företag som Gabs Rostfria att fortsätta vara konkurrenskraftiga, skapa jobb och bidra med mer resurser till välfärden? Det är en viktig fråga att ta med sig in i stundande valrörelse.

Sverig tar matchen

Konkurrenskraftiga företag skapar jobb och välfärd åt alla. Det är budskapet i initiativet Sverige tar matchen. Alla företag kan delta!
 

Målet med Sverige tar matchen är att föra ut berättelser om företagens betydelse för samhället. Genom att visa hur små företag, stora företag eller hela branscher tar matchen vill Svenskt Näringsliv tillsammans med medlemsorganisationer och medlemsföretag att fler ska känna till, känna för och engageras i det som ger Sverige kraft.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Det vi exporterar är det vi lever av”

SVERIGE TAR MATCHEN Gabs Rostfria i Södertälje har fem anställda och bidrar varje år med skatt motsvarande över 15 000 skolluncher. Precis som många andra svenska företag verkar Gabs idag på en global marknad och konkurrensen från företag i andra länder är stenhård. Vilka möjligheter ger vi företag som Gabs Rostfria att skapa fler jobb och kunna bidra med mer resurser till välfärden?
NYHET Publicerad:

Jämtlandsföretagen ger 31000 gymnasieplatser

KRÖNIKA I juni tog Emma, Julia och Ibrahim studenten. Deras gymnasieplatser finansierades via skattepengar. Skattepengar som ett genomsnittligt företag med en anställd betalar in till den gemensamma välfärden.
NYHET Publicerad:

”Det är värt allt slit”

SVERIGE TAR MATCHEN Att driva budföretag innebär att vara tillgänglig dygnets alla timmar. Budtransporter bokas oftast med kort varsel och det är viktigt att kunna tillgodose kunden oavsett tidpunkt.
NYHET Publicerad:

Nordtek tar matchen - fixar 26 gymnasieplatser

UTMANING "För mig är det viktigt att vårt företag skall leva kvar och finnas även långt efter att jag har gått i pension", säger Krister Koch, VD och ägare för företaget Nordtek i Kåge. Men om företaget skall fortsätta skapa arbetsmöjligheter på orten och bidra till den gemensamma välfärden är det viktigt att fler förstår hur utmaningen ser ut.
NYHET Publicerad:

Sverige tar matchen

OPINION Svenskt Näringsliv drar igång ett initiativ för att lyfta fram att det är konkurrenskraftiga företag som skapar välfärd. Ett företag som deltar är Millcon från Kumla som drivs av Johan, Ulf och Mårten Millgårdh. "Vill vill berätta hur företag bidrar till statskassan", säger Johan Millgårdh.