Energisk entusiasm bakom målmedvetet samhällsansvar

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Elbranschen har ett skriande personalbehov och på skolornas elprogram saknas lärare med rätt kompetens. Vad kan ett mindre företag i branschen göra åt saken? Inte så mycket, skulle vissa hävda. Emil Stam är av en helt annan åsikt.

Emil Stam kontor

– Vi försöker ta emot så många praktikanter och lärlingar vi kan, säger Emil Stam och menar att det är något som branschen måste hjälpas åt med.

Emil Stam är VD för Emma Elinstallationer AB, en del av Infra Group Nordic AB. Företaget arbetar med både privatpersoner och företag och har även avtal med Försvarets materielverk. Företaget har fyra år på nacken, har vuxit snabbt och har nu 25 anställda.

En beskrivning av ett helt vanligt företag. Men om man tittar närmre upptäcker man ett engagemang för de anställda och för branschen som inspirerar. Emil Stam berättar.

– Vi har från första början lagt förväntningar på personalen genom att vara tydliga med vilka rättigheter och skyldigheter som gäller. Att respektera kunden genom att komma i tid och vara trevlig. Att alla är välkomna att jobba med oss, oavsett etnisk bakgrund, kön eller sexuell läggning. I gengäld backar vi upp personalen i allt de gör.

Samtidigt har företaget etablerat ett samarbete med Täby praktiska gymnasium, ett samarbete som började med att skolan ställde frågan om de kunde få låna en av deras elektriker som lärare.

– Vi behöver förstås våra elektriker ute i arbete, men samtidigt kändes det viktigt att få in vår elektriker på skolan så att han kan dela med sig av sin kompetens och förmedla en bild av verkligheten. Nästa vecka ska jag själv föreläsa om entreprenörskap och om hur det är att starta upp en elfirma. Det ger energi att få kunna hjälpa till.

Långsiktig vinst

Emil Stam betonar samtidigt att det är en långsiktig vinst för Emma Elinstallationer AB att jobba på det här sättet. Elektrikern på skolan får kompetensutveckling genom att vara på skolan och hjälpa eleverna, samtidigt som företaget får vara med och forma eleverna och så småningom kanske ta in dem som praktikanter, lärlingar och anställda dem.

– Vi försöker ta emot så många praktikanter och lärlingar vi kan, även om det kostar oss en del i arbetstid. Lärlingarna har jättesvårt att komma in på marknaden så vi har sagt att vi ska ta in minst en per kvartal. Det branschen efterfrågar är färdiga, erfarna elektriker, men vi måste alla hjälpas åt att ta in lärlingar för annars får vi en enorm flaskhals, konstaterar Emil Stam. Vi ser det istället som en styrka att ta emot både praktikanter och lärlingar. Vi kan forma elektrikern efter våra egna förväntningar och sälja in oss själva.

Att få tag på kompetent personal är inte det lättaste i en bransch det råder en skriande efterfrågan, men Emil Stam arbetar systematiskt och målmedvetet. Alla anställda uppmanas rekommendera personer, och Emil Stam har upparbetade kontakter med bemanningsbranschen samt använder sociala medier såsom LinkedIn för att marknadsföra företaget. Ambitionen att anställa fyra personer per kvartal under 2017 är redan uppfylld för det första kvartalet så hans taktik är framgångsrik.

Emils tips

Emil Stam har några råd till andra företag som vill börja ta ett större ansvar för att hjälpa till och trygga kompetensförsörjningen.

– Hitta en skola att samarbeta med, för de vill gärna hitta samarbeten med företag och få elever och företag att komma närmre varandra. Var tydlig mot organisationen och förklara för de anställda att alla någon gång har börjat som lärling och praktikant och därför måste vi alla ta ett ansvar. Låt praktikanten pröva på kvalitativa arbetsuppgifter och jobba med olika personer i företaget. Långsiktighet leder till en mer stabil kompetensförsörjning, och en kvalitativ utbildning leder till rekommendationer i vän- och arbetskretsar. Allt blir till ringar på vattnet som gör att företaget kan växa och få in både kunder och personal. Vi kan vara med och påverka!

Karin Carlesten

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Så ska unga bli intresserade av industrin

SAMVERKAN Perstorp Gymnasium har som många andra skolor svårt att locka elever till sina industriprogram. Därför väljer skolan nu att satsa extra mycket på kontakten med företagen. Tillsammans har de bjudit in elever till att få en inblick i branschen.
NYHET Publicerad:

Fler kvinnor än män tvekar inför teknisk utbildning

UNDERSÖKNING Två tredjedelar av tjejerna i årskurs tre på gymnasiet är tveksamma till att gå en högre teknisk utbildning. Det visar en undersökning från Tekniksprånget. De är osäkra på vart utbildningen leder och oroar sig för högskolematematiken, förklarar Alexandra Ridderstad, Tekniksprånget.
NYHET Publicerad:

Här ökar ansökningarna till Industriprogrammet

INDUSTRI Industriföretagen fortsätter att skrika efter kvalificerad arbetskraft. Inom Teknikcollege Fyrbodal har man de senaste åren sett en ökning av ansökningar till Industritekniska programmet med cirka 50 procent.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Sundsvall kommun prisas för sin samverkan

HÖGSKOLAN Tidigare är det företag som tagit emot utmärkelsen. Men i år har Sundsvalls kommun kammat hem Årets Samverkanspris som delas ut av Mittuniversitetet. Det ska inspirera fler företag till att delta i samverkansprojekt med högskolan.
NYHET Publicerad:

Kompetensglapp skadar konkurrenskraften

RAPPORT Det finns ett kompetensglapp mellan högre lärosäten och näringslivet. Ett utökat samarbete bidrar till att minska glappet, konstaterar Näringslivets forskningsberedning i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Att tävla i ett yrke sätter det på kartan"

WORLDSKILLS SWEDEN Förra Yrkes-VM tog det svenska laget hem två silver och ett brons. Nu håller lagledaren Annie Widerberg och de tävlande tummen för att det blir guld i år. "Det är ett fantastiskt lag som åker till VM", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Bara samverkan kan rädda fordonsutbildningen”

KOMPETENS Å ena sidan en nära nog bergfast garanti för att få jobb efter att ha gått ut fordonsprogrammet. Å andra sidan, allt färre som verkligen går utbildningen. Resultatet: En svensk åkerinäring som allt mer uppgivet ropar efter fler förare.
NYHET Publicerad:

"Elever ska känna sig välkomna till arbetslivet"

SAMVERKAN Forsen har inlett ett samarbete med My Dream Now. Deras klasscoachprogram hjälper elever att förstå sina möjligheter och öka motivationen att arbeta mot sina egna mål för att ta sig till jobb efter studierna. "Många människor kan komma långt bara det finns någon som tror på dem", säger Shahad Lund, projektledare, Forsen Malmö och en av fyra klasscoacher.
NYHET Publicerad:

Bra att regeringen ändrar sig om gymnasiets yrkesprogram

KOMMENTAR Regeringen öppnar för att göra om yrkesprogrammen på gymnasiet så att de blir högskoleförberedande, med tillägg i svenska, matte och engelska. Det ska ske utan att tumma på yrkesämnena, vilket är bra. Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert, i en kommentar. Han efterfrågar samtidigt fler åtgärder för att öka attraktionen till yrkesprogrammen.