Energisk entusiasm bakom målmedvetet samhällsansvar

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Elbranschen har ett skriande personalbehov och på skolornas elprogram saknas lärare med rätt kompetens. Vad kan ett mindre företag i branschen göra åt saken? Inte så mycket, skulle vissa hävda. Emil Stam är av en helt annan åsikt.

Emil Stam kontor

– Vi försöker ta emot så många praktikanter och lärlingar vi kan, säger Emil Stam och menar att det är något som branschen måste hjälpas åt med.

Emil Stam är VD för Emma Elinstallationer AB, en del av Infra Group Nordic AB. Företaget arbetar med både privatpersoner och företag och har även avtal med Försvarets materielverk. Företaget har fyra år på nacken, har vuxit snabbt och har nu 25 anställda.

En beskrivning av ett helt vanligt företag. Men om man tittar närmre upptäcker man ett engagemang för de anställda och för branschen som inspirerar. Emil Stam berättar.

– Vi har från första början lagt förväntningar på personalen genom att vara tydliga med vilka rättigheter och skyldigheter som gäller. Att respektera kunden genom att komma i tid och vara trevlig. Att alla är välkomna att jobba med oss, oavsett etnisk bakgrund, kön eller sexuell läggning. I gengäld backar vi upp personalen i allt de gör.

Samtidigt har företaget etablerat ett samarbete med Täby praktiska gymnasium, ett samarbete som började med att skolan ställde frågan om de kunde få låna en av deras elektriker som lärare.

– Vi behöver förstås våra elektriker ute i arbete, men samtidigt kändes det viktigt att få in vår elektriker på skolan så att han kan dela med sig av sin kompetens och förmedla en bild av verkligheten. Nästa vecka ska jag själv föreläsa om entreprenörskap och om hur det är att starta upp en elfirma. Det ger energi att få kunna hjälpa till.

Långsiktig vinst

Emil Stam betonar samtidigt att det är en långsiktig vinst för Emma Elinstallationer AB att jobba på det här sättet. Elektrikern på skolan får kompetensutveckling genom att vara på skolan och hjälpa eleverna, samtidigt som företaget får vara med och forma eleverna och så småningom kanske ta in dem som praktikanter, lärlingar och anställda dem.

– Vi försöker ta emot så många praktikanter och lärlingar vi kan, även om det kostar oss en del i arbetstid. Lärlingarna har jättesvårt att komma in på marknaden så vi har sagt att vi ska ta in minst en per kvartal. Det branschen efterfrågar är färdiga, erfarna elektriker, men vi måste alla hjälpas åt att ta in lärlingar för annars får vi en enorm flaskhals, konstaterar Emil Stam. Vi ser det istället som en styrka att ta emot både praktikanter och lärlingar. Vi kan forma elektrikern efter våra egna förväntningar och sälja in oss själva.

Att få tag på kompetent personal är inte det lättaste i en bransch det råder en skriande efterfrågan, men Emil Stam arbetar systematiskt och målmedvetet. Alla anställda uppmanas rekommendera personer, och Emil Stam har upparbetade kontakter med bemanningsbranschen samt använder sociala medier såsom LinkedIn för att marknadsföra företaget. Ambitionen att anställa fyra personer per kvartal under 2017 är redan uppfylld för det första kvartalet så hans taktik är framgångsrik.

Emils tips

Emil Stam har några råd till andra företag som vill börja ta ett större ansvar för att hjälpa till och trygga kompetensförsörjningen.

– Hitta en skola att samarbeta med, för de vill gärna hitta samarbeten med företag och få elever och företag att komma närmre varandra. Var tydlig mot organisationen och förklara för de anställda att alla någon gång har börjat som lärling och praktikant och därför måste vi alla ta ett ansvar. Låt praktikanten pröva på kvalitativa arbetsuppgifter och jobba med olika personer i företaget. Långsiktighet leder till en mer stabil kompetensförsörjning, och en kvalitativ utbildning leder till rekommendationer i vän- och arbetskretsar. Allt blir till ringar på vattnet som gör att företaget kan växa och få in både kunder och personal. Vi kan vara med och påverka!

Karin Carlesten

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Inspiration från skolans värld varje vecka

UTBILDNING För tre år sedan startade de sin Lärarpodcast för att sprida positiva och inspirerande exempel inom skolsverige. Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson är lärare i botten, men idag engagerar läraryrket dem på många fler plan än enbart i klassrummet.
NYHET Publicerad:

Samarbete med högskolan gav Färilaföretag skjuts i USA

SAMVERKAN Att företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker för att utveckla företaget är ett framgångsrecept som drivs av Högskolorna i Gävle och Dalarna.
NYHET Publicerad:

Smartmatte – matematik i samverkan med arbetslivet

SAMVERKAN Smartmatte är namnet på den nya digitala mattebok som lanserats i Skövdes skolor. Här finns uppgifter kopplade till hur matematik fungerar praktiskt i verkliga livet. Skövde värmeverk är ett av företagen som medverkar.
NYHET Publicerad:

Nyfikna femmor på tur i Volvos spännande värld

SAMVERKAN ”Skolan ska inte vara en skyddad verkstad”, anser Anna-Mari Chroscielewski, klasslärare i årskurs 5, Vilboksskolan i Olofström. Därför var hon snar att nappa på möjligheten att låta sina elever uppleva hur det är att jobba på Volvo.
NYHET Publicerad:

Kodcentrum startar Sveriges första lärarkodstuga

KODNING I höst införs programmering och digital kompetens på schemat. För lärarna kan det skapa en oro och osäkerhet eftersom många saknar programmeringskunskaper. Därför startat nu Kodcentrum landets första lärarkodstuga.
NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.