Finskspråkigt seniorboende en framgång i Stockholm

NYHET Publicerad

FÖRETAGARE I FOKUS Mitt ute i villaidyllen i Fruängen söder om Stockholm har Finskt Seniorboende sitt kontor. Björklöven har gulnat och höstmorgonen är klar och kall när jag kommer på besök. Anssi Pajuvirta och hans syskon startade företaget 2001.

Föräldrarna började bli lite till åren och barnen tyckte att det saknades riktigt bra alternativ för dem som båda två kom från Finland. Lösningen blev att Anssi hoppade av sitt jobb på banken och tog huvudansvaret för att starta och driva företaget. Idag driver man ett äldreboende och erbjuder hemtjänst – i första hand till finskspråkiga äldre. Alla de 150 medarbetarna är tvåspråkiga och inom kort planerar man att utöka verksamheten till att omfatta även hushållsnära tjänster.

I början var det snårigt med alla regler som omgärdar verksamheten men efterhand har kunskapen växt. Tvärt emot vad man kanske kan tro är Anssi positiv till myndigheterna och kontrollen. ”De är ett stöd och hjälper oss att bli bättre. Vi brukar ha en bra dialog när de kommer på besök. Vi vill ju leverera en tjänst med hög kvalitet till våra kunder och tillsynsmyndigheterna gör ett viktigt jobb för att vi ska få en seriös och fungerande bransch.”

Det finns dock en del andra saker man kan ha synpunkter på. En sådan sak är arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. Det känns orättvist att det blir arbetsgivaren som får betala sjuklönen och tvingas upprätta en rehabiliteringsplan när en medarbetare bryter benet i någon fritidsaktivitet. ”Sådana saker borde inte belasta arbetsgivaren. Vad är det vi betalar arbetsgivaravgifter för egentligen?” undrar Anssi. Idag går avgifterna rakt in i statsbudgeten och sedan fastställs ersättningsnivåerna efter hur den totala budgeten ser ut. Mer försäkringsmässighet och en bättre koppling mellan arbetsgivaravgifterna och utbetalningarna från socialförsäkringssystemet skulle öka legitimiteten. Anssi har fler konkreta förslag - ”Jag skulle gärna se att arbetsgivaren fick betala den första karensdagen i utbyte mot ett krav om sjukintyg från första dagen” Idag finns det en diskrepans mellan ansvar och befogenheter när det gäller arbetsgivaransvaret vid sjukskrivning. Man har inte befogenhet att påverka till exempel medarbetarnas val av fritidssysselsättning men man har ansvar att betala om något går snett. ”Det är ungefär som att låna ut sitt kontokort.”

Många politiker är positiva till Anssis verksamhet – så länge de befinner sig i slutna rum. I offentligheten kan de sedan gå ut och ta avstånd från möjligheterna att bedriva privat omsorg. ”Det vore bättre om man utgick ifrån de äldres behov istället för från ideologin när man diskuterar privata alternativ” menar Anssi.

En annan fråga att som borde lyftas är på vilket sätt man räknar när man granskar privata alternativ inom till exempel vård och omsorg. Dels är det så att kommunerna inte alltid får med alla kostnader de egna verksamheterna har när man fastställer nivåerna på ersättningen till de privata aktörerna. Dessutom är det så att dessa företag bidrar till att utveckla verksamheten även inom offentlig sektor. De ger äldre en möjlighet att välja en omsorgsform som passar dem och medarbetarna får ett större urval av arbetsgivare att välja mellan. Var i de ekonomiska kalkylerna kommer dessa värden in när man utvärderar kundvalssystemen? ”Det viktiga är väl inte hur mycket pengar man sparar genom att införa kundval utan hur mycket högre kvalitet man får” avslutar Anssi Pajuvirta.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Att vara företagsam är att vara fri

FRI FÖRETAGSAMHET Möt Linda Dackell som driver Spa Gamla Gefle och Helene Åkerlind från Ung Företagsamhet
NYHET Publicerad:

"Svårt att driva företag i Sverige"

FRI FÖRETAGSAMHET "Redan som 14-åring började jag jobba på lov och ledigheter. Att flera av oss barn skulle starta eget så småningom, det var mer eller mindre självklart", säger Cheuk Lam, som driver Lams Terrass tillsammans med brodern Tony.
NYHET Publicerad:

Från två par skor till skoaffär

FRI FÖRETAGSAMHET "Innan jag träffade min fru hade jag två par skor, ett par träskor och ett par sportskor. Svärfar, Anders Berglöv, hade däremot sedan början på 70-talet haft butiken full av skor på Flanör", säger Stefan Ullström, VD för Din Sko Gävle AB.
NYHET Publicerad:

Ett arbete med välfärdens baksida

Socionomerna Thomas Kempke och Leif Sundberg såg en brist i kommunens familjehemsverksamhet och beslöt sig för att starta Spindeln, ett familjehemsvårdföretag som erbjuder behandling, utredning och konsulentstödd familjehemsplacering.
NYHET Publicerad:

Privat omsorg till utsatta ungdomar

FÖRETAGARE I FOKUS Catharina Åberg vill inte bli profet i sin egen hemstad. Men hon vill ha samma förutsättningar för sitt företagande som alla andra. Hon driver Provide Omsorg AB i Västerås och har mycket erfarenhet av hur det är att vara privat på en marknad som domineras av kommunen.
NYHET Publicerad:

Finskspråkigt seniorboende en framgång i Stockholm

FÖRETAGARE I FOKUS Många politiker är positiva till Anssi Pajuvirtas finsktalande seniorboende. Men bara i slutna rum, i offentlighetens ljus tar man gärna avstånd från möjligheterna att driva privat omsorg. ”Det vore bättre om man utgick ifrån de äldres behov istället för från ideologin när man diskuterar privata alternativ” menar Anssi Pajuvirta.
NYHET Publicerad:

Vi har delat ansvar för företagsklimatet

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT - I många frågor finns en samsyn mellan näringslivet och kommunen. Vi har ett gemensamt ansvar för företagsklimatet. Det är orättvist att alltid enbart lasta kommunen för det som kanske är negativt. Också företagen har förstås ett ansvar i det här sammanhanget. Det säger Camilla Rudberg, VD för Pressmaster AB i Älvdalen.
NYHET Publicerad:

Småföretagsfrågor i fokus på Bergby Gård

FÖRETAGSBESÖK Det är bråda tider på konferensanläggningen Bergby Gård i Roslagen. Ägaren Lena Johansson ser ljust på framtiden och har mycket bokningar men tog sig tid att diskutera frågor som är viktiga för småföretagare med Norrtälje kommuns näringslivschef Dan Löfgren
NYHET Publicerad:

Produktutveckling ger Pressmaster framgång

GLOBALISERING Med sina nästan 100 medarbetare och med en omsättning på knappt 100 miljoner är Pressmaster det klart största industriföretaget i Älvdalens kommun. Den strategi som Pressmaster arbetar efter är att förutom en ständig produktutveckling, öka koncentration på de marknader där företaget redan finns. Inte minst i södra Europa och i Centraleuropa känner man en kraftig medvind.
NYHET Publicerad:

Mafi låter andra sköta tillverkningen

Teknikföretaget Mafi i Mora har ett 10-tal anställda, men ger i själva verket sysselsättning åt 100-tals personer. Försäljning, konstruktion, produktutveckling och logistik ligger i det egna företaget. Däremot har Mafi valt att låta andra sköta tillverkningen och monteringen. - Det är viktigt att koncentrera sig på det man är bäst på, förklarar Pierre Bengtsson, som är VD och som äger företaget tillsammans med Mica Hohenthal.
NYHET Publicerad:

Från konstnär till företagare i IT-branschen

FRI FÖRETAGSAMHET - Som 16-åring tog jag ett stort beslut. På grund av min skoltrötthet hoppade jag av gymnasiet för att satsa på något jag tyckte om – musik. Så börjar Ann Klefbohm, nu delägare i Base Media Sverige AB i Umeå, sin berättelse. Base Media Sverige AB har idag ett dotterbolag i Vilhelmina och är sex anställda. - Vad är egentligen det värsta som kan hända? Vad är så farligt med att misslyckas? Det finns aldrig bara en lösning, går det åt pipsvängen kan man alltid hitta en bakdörr, fortsätter Ann Klefbohm.
NYHET Publicerad:

Affärsidén föddes i en solstol

FRI FÖRETAGSAMHET Min affärsidé föddes i en solstol på Cypern. En film om en fabrik i USA där man tillverkade fjädrar hade bitit sig fast i mitt minne. Där bestod personalen av enbart pensionärer, berättar Gunbritt Nyberg som idag äger och driver Senioruthyrning i Umeå.
NYHET Publicerad:

CCS expansion fortsätter

ENTREPRENÖRSKAP Läkemedelsföretaget CCS i Borlänge har under de senaste åren expanderat kraftigt. - Framtiden ser ljus ut. Det verkar positivt, men konsekvenserna av Apotekets avreglering är ett visst osäkerhetsmoment, konstaterar Jonas Nilsson, företagets VD sedan 1997.
NYHET Publicerad:

Jobbet är min hobby

FRI FÖRETAGSAMHET "Skillnaden mellan en traditionell reklambyrå och vår, är att vi inte kan någonting om reklam. Det är vår främsta konkurrensfördel." Det säger Victor Hillebjörk som äger och driver Glad Reklam i Umeå. Företaget som prisades som Årets Unga Företagare vid Umeågalan 2007. - För mig är jobbet min hobby och jag kan aldrig i världen tänka mig något annat än att vara egen, fortsätter Victor.
NYHET Publicerad:

Nästa hållplats: Wipro

GLOBALISERINGSRESAN Cylindrar är hårda, Wipro är mjukt. Det senare är dock inget som hindrar företaget från att hävda sig på en tuff marknad.
NYHET Publicerad:

Första anhalt: CyberCom

GLOBALISERINGSRESAN Lokal närvaro och global räckvidd är CyberComs mantra. En strategi som gjort Östersund till en hyfsat central plats på jordklotet.
NYHET Publicerad:

Från skolfik till hotellägare

FRI FÖRETAGSAMHET "Ett skolfik i Bräcke var mitt första projekt. Jag var 13 år och det fanns inget fik på skolan, varpå jag snabbt räknade ut att man borde kunna tjäna lite pengar där. Ett år senare köpte jag en camping med tillhörande kiosk för 50 000 kronor." Det berättar Stefan Karlsson som idag äger och driver bland annat Hotell Lappland i Lycksele. Hotellet som de senaste elva åren varit Sveriges lönsammaste hotell.
NYHET Publicerad:

Skattesystemet ett hot

FÖRETAGARE OM SKATTER Dagens skatteregler i kombination med nyckfulla råvarupriser gör framtiden osäker för det lilla företaget.
– Om guldpriset ökar väldigt kraftigt under ett och samma räkenskapsår, kan vinsten för ett litet företag snabbt förvandlas till en skatteskuld, säger Örjan Schalin på Schalins Ringar i Östersund.
NYHET Publicerad:

Hallå där: Varför åker du på Framtidsmötet i Stockholm

FRAMTIDSMÖTET Den 22 maj samlar Svenskt Näringsliv cirka 900 av sina medlemsföretagare från hela Sverige till ett Framtidsmöte. Där man bland annat kommer att diskutera olika aktuella frågor samt lyssna på statsminister Fredrik Reinfeldt som besöker mötet. - Det är otroligt viktigt att delta i diskussionerna om hur vi ska förbättra villkoren för företagen. Jag vill försöka tillföra något från min erfarenhet, det säger Lars Brandt, ägare till Seaflex och en av deltagarna vid Framtidsmötet.
NYHET Publicerad:

Att "slå på trån" ger internationellt gensvar

GLOBALISERING "Globalisering innebär ibland någonting annorlunda mot vad vi är vana. Men oftast är detta annorlunda något bättre. Man kan ju inte bromsa för någonting som man inte känner till". Det säger Håkan Ljung vd vid Fors Industrier i Bispgården. Här är man sedan länge vana vid internationella kunder både på den nordiska och globala marknaden.