NYHET31 augusti 2016

Från snabbmat till slott

– När ska besöksnäringen börja ses som en basnäring i Sverige? Istället för att underlätta och skapa ännu bättre förutsättningar för en bransch som växer och anställer många i Sverige verkar politikerna blunda. Att momsen sänktes var en positiv reform. Då lyssnade politikerna och det har gett bra effekter för branschen, säger Joakim Landén som driver vackra Rosersbergs slottshotell.

Momssänkningen som Joakim Landén beskriver innebar att momssatsen för att äta på restaurang och köpa mat för avhämtning blev lika stor. Men fortfarande finns momsskillnader som skapar problem för konferensanläggningar som Rosersberg.

– Det är ologiskt att skatten skiljer sig för konferensmat och vanlig restaurangmat, På Rosersbergs slott serveras samma mat både till konferens- och vanliga gäster. Det borde ha samma, låga momssats. Nu beskattas konferensmaten med 25 % jämfört med vanlig restaurangmat på 12 %, säger Joakim.

Joakim har inte sett något bra motivering till varför det är dyrare att servera mat till konfererande gäster än till matgäster och momsskillnaden ger onödigt extraarbete.

– För det första är det ologiskt och inget har lyckats motivera varför det skiljer sig så mycket. Det är resurskrävande för oss att ha ännu en detalj att hålla koll på. Det blir dyrare och tar mer tid. Tillstånd, skatter och redovisning ska vara enkelt och trovärdigt för företagare. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Joakim.

Men idag är det lätt att göra fel. Joakim som gillar att branschen fått bättre kontroller med personalliggare vittnar ändå om hur lätt det är att göra fel. En medarbetare hade glömt att skriva in sig i personalliggaren samma dag som slottet fick kontroll vilket medförde ett vite om 10 000 kr.

– Vi är noggranna med personalliggaren och medarbetaren som missade mådde dåligt efteråt. Systemet är stenhårt om man gör ett endaste litet fel. Som företagare i Sverige blir man alltid bestraffad när man gör fel men aldrig belönad för att göra rätt.

Joakim vill bidra till att fler människor får jobb och i mån av tid tar företaget emot människor som behöver arbetsträna. Joakim är också engagerad i Arlanda gymnasiets branschråd för restaurangutbildningen.

– Det är viktigt att ungdomar snabbt får kontakt med verkligheten och får förståelse för vad som kommer förväntas av dem i arbetslivet, säger Joakim.

Själv har Joakim sin arbetslivserfarenhet från grunden. Det var en prao-vecka på Grand hotell som var startskottet för en karriär inom hotell- och restaurangbranschen.

– Jag har hunnit med så mycket sedan dess. Men ska jag lyfta den viktigaste arbetslivserfarenheten så är det att jobba på snabbmatskedja, vilken plantskola det är. Jag var 24 år och jobbade som arbetsledare på en av världens största Burger King-restauranger. Man blir slipad i service samtidigt som man blir stresstålig och klarar av att arbetsleda människor.

SkatterEntreprenörskap
Skriven avAnnika Bröms
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist