NYHET6 juli 2017

Gustav tävlar för ett fjärde guld i Abu Dhabi

Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Gustav Leonhardt, från Stockholm, tävlar som kock och har en målsättning om att stå högst på pallen när tävlingarna avslutas.

Vilken resa har du tagit mot Worldskills 2017?

– Utbildningen restaurang och livsmedel öppnade en helt ny värld för mig. Resan har varit kort men intensiv från att jag kom med i kocklandslaget som elev i tvåan på gymnasiet. Efter VM 2014 fick jag blodad tand för tävlingsmatlagning och har därefter lyckats knipa ett SM-guld, NM-guld, OS-guld och vid den senaste tävlingen med yrkeslandslaget blev det en 4e plats med en poängs marginal från pallplats. Tävla i matlagning är fortfarande det bästa jag vet.

Hur känns det att representera yrkeslandslaget och vad ser du mest fram emot under Worldskills?

– Att representera Sverige tillsammans med Yrkeslandslaget känns fantastiskt. Jag ser mest fram emot tre delar; första tävlingsdagen när jag sätter min fot i köket och börjar producera, sista tävlingsdagen då jag lämnar köket och allt känns tomt samt avslutningen då jag står högs på pallen och tar emot publikens jubel.

Hur kommer du att förbereda dig inför tävlingen?

– Jag kommer att delta i en uttagningstävling till Boucse d´Or innan jag åker till Abu Dhabi. De fyra sista veckorna innan tävlingarna, kommer jag vara inlåst i ett kök och köra järnet på tävlingsuppgifterna jag har fått reda på då.

Hur tävlar man som kock och vilka moment ingår under Worldskills?

– Jag har nu ingen aning. Det jag vet är, att under fyra dagar kommer en variation av uppgifter genomföras, för att visa min breda yrkesskicklighet.

Vad har du för mål i tävlingen?

– Ett välförtjänt guld. Och att samtliga tävlanden ska bli rättvist bedömda.

Hur skulle du beskriva ditt yrke?

– Mitt yrke är ganska svårt att beskriva, då det för mig är något som man upplever. Mat är en upplevelse och mitt mål som kock är att alla som äter min mat ska uppskatta den upplevelse jag har skapat. Det gäller att göra det svåra enkelt och lösa problem varje dag. Som kock jobbar man, men det är också lätt att göra yrket till en livsstil där man svetsar samman känslor och tycke, med handlag och hantverk.

Hur ska Sverige få fler skickliga kockar?

– Genom att försöka höja Sveriges lägsta nivå på allt som har med mat och göra. Framtiden ser ljus ut för kockyrket, alla kommer behöva äta. Det gäller bara att anpassa sig efter personer och världens behov.

Oscar Brissle

Utbildning
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist