”Jag skämdes över att ta betalt”

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Hur gick det till när jag lämnade det jobb jag älskar allra mest – förlossningsbarnmorskans – och gick ut i ovisshet som entreprenör inom mödravården? Jag orkade helt enkelt inte längre med att inte få gehör för de förändringar som jag såg behövde göras inom mödravården och förlossningsvården. Jag ville göra något åt slöseriet av material och förbättra för personalen. Det skriver Christina Wahlström,grundare och ägare av Mama Mia.

Christina_Wahlstrom
Foto: SöREN ANDERSSON

1988 gick startskottet för Mama Mia. Nu skulle det ske snabba förändringar och vårdkedjorna skulle utgå från kundernas bästa. Vård skulle ges på rätt vårdnivå!

Kund var vårt ledord. Ingen skulle behöva stå med mössan i hand och be om ursäkt för att man kom och störde. Det var nämligen inte ovanligt att det var så på den tiden. Till landstingsmonopolet kom patienterna ändå, det fanns ju ingen annanstans att gå som gravid eller med sin baby. 

Det var bara att nöja sig med den barnmorska eller barnsjuksköterska som var ansvarig för den postadress man bodde på. Detsamma gällde när man behövde gå till doktorn.

Öppettiderna var mellan 09.00 och 15.00. Så lämpligt anpassat till personalens bekväma arbetstider. När det passade för patienten spelade ingen roll. Det var bara att ta skeden i vacker hand och komma på den tid som man tilldelades.

När Stockholms kvinnor fick vetskap om att det kunde få välja så kom fler och fler till Mama Mias mottagning. Och på den tiden fick de fortfarande betala ur egen ficka när de valde någon annan än landstingets mödravård.

Jag skämdes över att behöva ta betalt! Det var ju kostnadsfritt på landstingets mödravårder. Men en dag måste en av mina kunder sett min osäkerhet för hon sa till mig: ”Du Christina, jag är vuxen och har gått hit självmant, jag fick välja!”

Jag lärde mig mycket av denna kund om valfrihetens och mångfaldens fördelar i ett samhälle och om kvinnors förmåga att fatta egna beslut.

Vi hade öppet kvällar och helger och det fanns både gynekolog och barnläkare på mottagningen. Vi samlade all expertis under ett och samma tak för att göra det enkelt för våra kunder. De skulle inte behöva  springa runt till olika inrättningar för att få blodprov taget, ultraljud utfört eller träffa en läkare. Vi tog experterna till mottagningen istället.

Vi kunde rädda livet på några små, tack vare att vi hade samlat all expertis under ett och samma tak. Genom detta så slapp vi också remissförfarandet som tar tid, ibland flera dagar. Detta smarta sätt att arbeta räddar liv, det vet vi.

Idag är det 1,1 miljoner Stockholmare som söker privat husläkare varje år. To Care, Mama Mias husläkarmottagning, är bäst i klassen i SKLs kundnöjdhetsundersökning. Kan det vara därför som vi växer? På 3 år har över 11 000 patienter valt To Care som sin vårdcentral. Är det för att de tycker synd om oss? Eller vill människor ha det som de tror är det bästa? 

Vi vill vara bäst och det ligger i människans natur att vilja vara bra, att vilja vara omtyckt på grund av att man göra ett bra jobb. För oss innebär det att skapa en hög vårdkvalité, ge en god omtanke och hög servicenivå till våra kunder.  

20 procent av alla gravida väljer Mama Mia och till BVC har vi så lång kö att vi inte vet hur vi skall lösa detta. Inte kan det väl vara för att vi är dåliga, att vi har för lite personal, att vi är giriga entreprenörer eller att vi har dåliga arbetsförhållanden för våra medarbetare.

Hur är det då med vinsterna? Några sådana såg vi inte till de första 5,6,7 åren. Vinsten kom sedan successivt och återinvesterades i företaget så att vi kunde bygga fler mottagningar för att kunna ta emot alla kunder som ville gå hos oss.

Nu pekas vi ut som giriga välfärdsföretagare. Vi företagare inom vården håller inte med. Vi bidrar med vård med hög kvalité och valfrihet för kunden. Den vinst vi gör har inte skapats av någon annan och den belastar inte vårt samhälle, den berikar samhället!

Christina Wahlström,
Grundare och ägare av Mama Mia

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Viktigt med en positiv bild på företagande i Sverige"

HALLÅ DÄR Caroline Szyber som kandiderar till riksdagen för Kristdemokraterna i höstens val. Caroline sitter i Riksdagen som ordförande för civilutskottet och fick möjlighet att samtala med engagerade företagare i Stockholmsregionen. Vad tar du med dig från mötet?
NYHET Publicerad:

SL-kortet skjuter privata företag i sank

KONKURRENS Stockholms landstings försök att låta SL-kortet gälla på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar slår mot den privata skärgårdstrafiken. ”Blir det här permanent kommer vi bli tvungna att lägga ned”, säger Ronny Jansson, vd på Roslagens sjötrafik, till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Stockholms län står och stampar

FÖRETAGSKLIMAT I 38 kommuner runt om i landet, nytt rekord, tycker företagen att företagsklimatet är bra. Men i Stockholms län kvalar bara Solna och Upplands-Bro in på den åtråvärda listan. Sju kommuner i länet tar små steg framåt medan elva får ett något lägre resultat än förra året.
NYHET Publicerad:

Företagare: Vi utmålas som bovar

FÖRETAGSKLIMAT Småföretagare vittnar om att det finns ett utbrett missnöje med regeringens näringspolitik. Illa genomtänkta och dåligt förberedda förslag skapar ett ogästvänligt klimat för de som vill starta och driva företag.
NYHET Publicerad:

"Viktig att få en inblick i företagarnas vardag"

HALLÅ DÄR Mathias Tegnér och Marie Axelsson, ni kandiderar båda till riksdagen för Socialdemokraterna inför valet i höst. Förra veckan träffade ni flera företagare från Stockholmsregionen för att diskutera näringslivsfrågor. Hur ser ni på dialogen med företagen?
NYHET Publicerad:

Kritiken: ”Alliansen sviker företagarna”

VÅRDSKATT Allianspartierna lägger sig platt i frågan om att stoppa regeringens vårdskatt. Det innebär att anställda kommer beskattas för privat hälso- och sjukvård som betalas av arbetsgivaren. Ett beslut som får stark kritik från företagare. ”Det är ett oerhört starkt svek”, säger Hans-Åke Johansson, som driver företaget HÅJ Transporter.
NYHET Publicerad:

Vill bekämpa regelkrångel

HALLÅ DÄR Annika Hirvonen Falk och Amanda Palmstierna! Ni kandiderar båda till riksdagen för Miljöpartiet inför valet i höst. Annika Hirvonen Falk sitter i riksdagen sedan tidigare och Amanda Palmstierna ställer upp som kandidat för första gången i årets val. Ni har nyligen träffat flera företagare från Stockholmsregionen och fått tillfälle att samtala om olika utmaningar som jobbskaparna har. Vad tar ni med er från mötet?
NYHET Publicerad:

Företagare knäckt efter kommunens avtalsbrott – sålde företaget

VÄLFÄRD Omsorgsföretagaren Fredrik Josephson vann en upphandling om demensboende i Vallentuna. Men kommunen fyllde inte de 18 utlovade platserna och företaget lämnades med en mångmiljoninvestering. Nu har Fredrik Josephson gett upp och sålt familjeföretaget. 
NYHET Publicerad:

Satsning på jämställdhet fick fart på affärerna

JÄMSTÄLLDHET Ingen på Liljewall arkitekter räknade med att satsningen på jämställdhet skulle bidra till en rekordsnabb utveckling av företaget. ”Jämställdhetsarbete kan vara en motor för en ännu större förändringsprocess – det är häftigt!”, säger kontorschefen Harald Gamrell.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

"Uppenbart att vi måste stå upp och försvara vinster i välfärden"

HALLÅ DÄR Joar Forssell som kandiderar till riksdagen för Liberalerna i höst! Joar är i dagsläget ordförande för liberala ungdomsförbundet och fick möjlighet att samtala över ett lunchmöte med engagerade företagare från Stockholmsregionen. Varför det är viktigt att ha bra kontakter med företagare i Stockholmsregionen?
NYHET Publicerad:

Årets UF-företag i Stockholm flyger högt

UNG FÖRETAGSAMHET Med högt flygande planer har gänget bakom Altitude Filming nått sällan skådade höjder inom Ung Företagsamhet. Årets UF-företag i Stockholmsregionen producerar drönarfilmer och har målet – att arbeta internationellt – inom räckhåll.
NYHET Publicerad:

Upplands-Bro kommuns nya näringslivsteam

HALLÅ DÄR Nina Rönnberg, tf. näringslivschef, och näringslivsutvecklare Nassim Nyholm! Upplands-Bro kommun har fått ett nytt team som jobbar med näringslivsfrågorna. Berätta kort om era nya tjänster och ert uppdrag.
NYHET Publicerad:

"Väldigt lärorikt att tala med företagare"

HALLÅ DÄR Katja Nyberg! Du kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna inför valet i höst. Förra veckan träffade du och en partikollega flera företagare från Stockholmsregionen och fick tillfälle att samtala om olika utmaningar som jobbskaparna har. Vad tog du med dig från mötet?
NYHET Publicerad:

Företagen ger Arbetsförmedlingen kalla handen

ARBETSMARKNAD Förtroendet för Arbetsförmedlingen vacklar. Bara 17 procent av företagen planerar att ta hjälp av myndigheten för att hantera kompetensbehovet de närmaste åren. De visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Hela 82 procent av företagen i Stockholms län kommer framöver att välja bort Arbetsförmedlingen. ”Det är ett kraftigt underbetyg för myndigheten. Förtroendet är kört i botten”, säger Annika Bröms, regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län.
NYHET Publicerad:

Ett alkoholtillstånd – ska det vara så svårt?

REGELKRÅNGEL Sebastian Schauermann VD och grundare till restaurangen Taku-Taku har varit företagare i 22 år. Sett i backspegeln är han inte säker på att han skulle göra om resan. ”Företagsklimatet i Stockholm stad har försämrats och allt för ofta blir jag som företagare bemött av myndigheter som om jag vore kriminell. I själva verket bidrar jag till samhället både genom att ge människor jobb och betala in skatter till vår gemensamma välfärd”, säger Sebastian Schauermann.
NYHET Publicerad:

Allt ljus på jobbskaparna!

#GILLAJOBBSKAPARNA Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Deras företag skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. ”Under april driver vi kampanjen Gilla Jobbskaparna i sociala medier och med aktiviteter runt om i Västmanland”, säger Kristin Lahed, regionchef Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Otroligt skönt att kunna ta ut sin första semesterdag”

Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Deras företag skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. En av Stockholms alla jobbskapare är Fredrik Hammarqvist driver Grand Shoes Europe AB som minns hur det var att anställa sin första medarbetare "Det var stort, men också svårt att släppa kontrollen".
NYHET Publicerad:

Rekryteringsproblematiken i vårdbranschen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Marita Eerola driver företaget Vårdstyrkan AB som arbetar med äldreomsorg, särskilt boende och hemtjänst i Täby och Sollentuna kommun. ”Det är svårt att hitta rätt kompetens och felrekryteringar bli väldigt kostsamma till följd av LAS” säger Marita Eerola, VD på Vårdstyrkan AB.
NYHET Publicerad:

Roza jobbar för bättre koppling mellan SFI och näringslivet

HALLÅ DÄR Roza Kizil, du har precis börjat här på Svenskt Näringsliv som Regional skolnätverksansvarig och har börjat jobba med ett projekt med inriktning på SFI och entreprenörskap, berätta mer om projektet och vad du arbetar med?