”Jag skämdes över att ta betalt”

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Hur gick det till när jag lämnade det jobb jag älskar allra mest – förlossningsbarnmorskans – och gick ut i ovisshet som entreprenör inom mödravården? Jag orkade helt enkelt inte längre med att inte få gehör för de förändringar som jag såg behövde göras inom mödravården och förlossningsvården. Jag ville göra något åt slöseriet av material och förbättra för personalen. Det skriver Christina Wahlström,grundare och ägare av Mama Mia.

Christina_Wahlstrom
Foto: SöREN ANDERSSON

1988 gick startskottet för Mama Mia. Nu skulle det ske snabba förändringar och vårdkedjorna skulle utgå från kundernas bästa. Vård skulle ges på rätt vårdnivå!

Kund var vårt ledord. Ingen skulle behöva stå med mössan i hand och be om ursäkt för att man kom och störde. Det var nämligen inte ovanligt att det var så på den tiden. Till landstingsmonopolet kom patienterna ändå, det fanns ju ingen annanstans att gå som gravid eller med sin baby. 

Det var bara att nöja sig med den barnmorska eller barnsjuksköterska som var ansvarig för den postadress man bodde på. Detsamma gällde när man behövde gå till doktorn.

Öppettiderna var mellan 09.00 och 15.00. Så lämpligt anpassat till personalens bekväma arbetstider. När det passade för patienten spelade ingen roll. Det var bara att ta skeden i vacker hand och komma på den tid som man tilldelades.

När Stockholms kvinnor fick vetskap om att det kunde få välja så kom fler och fler till Mama Mias mottagning. Och på den tiden fick de fortfarande betala ur egen ficka när de valde någon annan än landstingets mödravård.

Jag skämdes över att behöva ta betalt! Det var ju kostnadsfritt på landstingets mödravårder. Men en dag måste en av mina kunder sett min osäkerhet för hon sa till mig: ”Du Christina, jag är vuxen och har gått hit självmant, jag fick välja!”

Jag lärde mig mycket av denna kund om valfrihetens och mångfaldens fördelar i ett samhälle och om kvinnors förmåga att fatta egna beslut.

Vi hade öppet kvällar och helger och det fanns både gynekolog och barnläkare på mottagningen. Vi samlade all expertis under ett och samma tak för att göra det enkelt för våra kunder. De skulle inte behöva  springa runt till olika inrättningar för att få blodprov taget, ultraljud utfört eller träffa en läkare. Vi tog experterna till mottagningen istället.

Vi kunde rädda livet på några små, tack vare att vi hade samlat all expertis under ett och samma tak. Genom detta så slapp vi också remissförfarandet som tar tid, ibland flera dagar. Detta smarta sätt att arbeta räddar liv, det vet vi.

Idag är det 1,1 miljoner Stockholmare som söker privat husläkare varje år. To Care, Mama Mias husläkarmottagning, är bäst i klassen i SKLs kundnöjdhetsundersökning. Kan det vara därför som vi växer? På 3 år har över 11 000 patienter valt To Care som sin vårdcentral. Är det för att de tycker synd om oss? Eller vill människor ha det som de tror är det bästa? 

Vi vill vara bäst och det ligger i människans natur att vilja vara bra, att vilja vara omtyckt på grund av att man göra ett bra jobb. För oss innebär det att skapa en hög vårdkvalité, ge en god omtanke och hög servicenivå till våra kunder.  

20 procent av alla gravida väljer Mama Mia och till BVC har vi så lång kö att vi inte vet hur vi skall lösa detta. Inte kan det väl vara för att vi är dåliga, att vi har för lite personal, att vi är giriga entreprenörer eller att vi har dåliga arbetsförhållanden för våra medarbetare.

Hur är det då med vinsterna? Några sådana såg vi inte till de första 5,6,7 åren. Vinsten kom sedan successivt och återinvesterades i företaget så att vi kunde bygga fler mottagningar för att kunna ta emot alla kunder som ville gå hos oss.

Nu pekas vi ut som giriga välfärdsföretagare. Vi företagare inom vården håller inte med. Vi bidrar med vård med hög kvalité och valfrihet för kunden. Den vinst vi gör har inte skapats av någon annan och den belastar inte vårt samhälle, den berikar samhället!

Christina Wahlström,
Grundare och ägare av Mama Mia

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Jag har satt egna mål för Täbys företagsklimat”

FÖRETAGSKLIMAT "Täby kommun ska ligga i absoluta toppen när det gäller hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Jag vet hur bra Solna stad är och hur mycket det betyder för företagen, så jag vill kämpa tillsamman med Täby kommun och företagen för att nå dit", säger Cecilia Wingård som sedan knappt 2 år är VD på Såstaholm Hotell & Konferens.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt. För startuphuben SUP46:s medlemmar finns det alltid investerare som lockar utomlands. ”För att få dem att stanna kvar i Sverige måste deras förutsättningar att växa i Sverige förbättras”, säger vd Daniel Sonesson.
NYHET Publicerad:

”Viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet.”

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag vill inte att kommunen ska hålla en i handen, men det är viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet. Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är en måttstock på hur företagare anser att klimatet ser ut. Därför hoppas jag att många företagare svarar på enkäten”, säger Alvar Kårfors, VD för Orto Novo AB och verksam i Ekerö kommun.
NYHET Publicerad:

Politiker för välfärd – se hit

KOMMENTAR Nu är det valår och jag skulle önska att vi fick höra mycket mer om hur företagens villkor kan förbättras. Hur får vi fler företag, fler jobbskapare och mer pengar till vårt samhälle?
NYHET Publicerad:

Huddinge kommun satsar på 100 företagsbesök på 100 dagar

FÖRETAGSKLIMAT I en omfattande satsning gör Huddinge kommun 100 företagsbesök på 100 dagar för att förbättra det lokala företagsklimatet och dialogen med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Företagen får betala när staden tar oljan

KONKURRENS Kommunens beslut att ta över hanteringen av överbliven olja från restaurangerna i Stockholm möts av hård kritik från branschen. "De bryter upp en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer", säger Stefan Lundin, chefsjurist Visita.
NYHET Publicerad:

Sömnad ger jobb åt nyanlända flyktingar

INTEGRATION När idén att anställa nyanlända flyktingar i verksamheten kom upp såg företaget Svenskt Tenn till att den blev verklighet. Vd Maria Veerasamy berättar om en lång väg mot ett lyckat resultat.
NYHET Publicerad:

IT-branschen skriker efter kompetens – nu utvisas nyckelmedarbetare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det fattas 30 000 it-specialister i Sverige, och inom fem år kommer det att saknas över 70 000. Trots det utvisas Safinaz Awad, som flydde från Syrien och fick jobb som it-specialist. Det slår hårt mot arbetsgivaren Sweet Systems. "Man blir bestört på flera plan. Vi är runt 60 medarbetare och behöver varenda en", Klas-Magnus Hilberth, grundare.
NYHET Publicerad:

Hundratals arbetstimmar förlorade i bilköer

TV Stockholms trafiksituation hindrar effektiviteten hos företagen på grund av bilköer, och bidrar till längre arbetsdagar. ”Det är dags att färdigställa Förbifart Stockholm nu”, säger Robin Seger, vd Cremab.
NYHET Publicerad:

Regeringen vilseleder om välfärden

DEBATT "Regeringen och Vänsterpartiet vill stoppa möjligheten för välfärdsföretag att gå med vinst. I vår kommer ett lagförslag som rör skolan och äldreomsorgen. Detta får allvarliga konsekvenser för företagens möjligheter att verka – och för de hundratusentals medborgare som utnyttjar deras tjänster." Det skrver Carola Lemne, vd, Svenskt Näringsliv och Annika Bröms,regionchef, Svenskt Näringsliv i denna debatt.
NYHET Publicerad:

"Vi har inte råd med en ideologisk strid"

VÄLFÄRD Vinstbegränsningar i skolor och omsorg sågas av flera privata skolaktörer. Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, tycker att det är häpnadsväckande att regeringen går vidare med ett hårt kritiserat utredningsförslag.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Robert

NY PÅ JOBBET Robert Zachrisson är ny praktikant på regionkontor Stockholm under vårterminen 2018. Lär känna honom lite närmare här.
NYHET Publicerad:

Nu rullar vi igång med full fart!

KOMMENTAR Regionkontor Stockholm är taggade in för 2018. Det är valår och det kommer innebära många spännande politiska möten, där företagens röst står i fokus. Under året kommer vi lägga krut på tre frågor. Vi kommer arrangera möten om lokalt företagsklimat, träffa samtliga riksdagskandidater på valbar plats och arrangera en stor Gilla jobbskaparna-kampanj.
NYHET Publicerad:

Vallentuna växlar upp

HALLÅ DÄR Chanette Andersson, utvecklings- och näringslivschef och Magnus Isberg, näringslivsutvecklare i Vallentuna kommun. Ni verkar taggade inför det nya året och arbetet med att förbättra det lokala företagsklimatet. Om vi blickar i backspegeln, hur såg 2017 ut, Chanette?
NYHET Publicerad:

Nyanlända i jobb - Viktigt för hela näringslivet

INTEGRATION Om vi lyckas integrera nyanlända bättre skulle vi kunna minska kompetensbristen. Att komma in på en arbetsplats och ha kollegor att prata med är dessutom ofta den bästa vägen till integration. ”Det krävs en mer inkluderande arbetsmarknad”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Sökes: Student med intresse för morgondagens arbetsmarknad och företag

PLATSANNONS Till Svenskt Näringsliv i Stockholms län söker vi en studentmedarbetare för att ansvara för regionalt skolnätverk och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

Stoppad vinst ger flod av problem

VÄLFÄRD Regeringen vill stoppa vinster inom välfärden men saknar svar på hur alla utmaningar som följer ska hanteras. Företagen är viktiga i alla delar av samhället. De utvecklar, gör saker smartare och hittar ofta lösningar där andra ser problem. Det är genom innovativa idéer och jakten på förbättring som välfärden utvecklas och effektiviseras, säger Robert Thorburn, projektledare inom välfärdsfrågor på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Viktig undersökning av företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Hur upplever våra företagare att det är att driva sina verksamheter i Huddinge? Nacka? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får företagare i Stockholms län svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att skapa en ökad förståelse för hur företagen upplever kommunen och ett underlag för fortsatta och löpande samtal. Det övergripande målet är att företagsklimatet i Stockholm ska bli än bättre.
NYHET Publicerad:

Oschyssta villkor för både arbetstagare och arbetsgivare med LAS

LAS Företag drabbas idag hårt av det fyrkantiga och föråldrade system som Lagen om anställningsskydd, LAS, innebär. Emma Dehmer Unevik har i sin position som företagare i städbranschen och ordförande i Almega Städföretagen god inblick i problematiken.
NYHET Publicerad:

Tre företagares önskemål inför 2018

FÖRETAGSKLIMAT "Jag önskar att Regeringen tar initiativ till att upprätta en organisation med syfte att underlätta och locka fler talanger till Sverige", säger Carl-Johan Hamilton vice VD Ants, en av de tre företagare som vi frågat om vad de önskar inför 2018.