”Jag skämdes över att ta betalt”

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Hur gick det till när jag lämnade det jobb jag älskar allra mest – förlossningsbarnmorskans – och gick ut i ovisshet som entreprenör inom mödravården? Jag orkade helt enkelt inte längre med att inte få gehör för de förändringar som jag såg behövde göras inom mödravården och förlossningsvården. Jag ville göra något åt slöseriet av material och förbättra för personalen. Det skriver Christina Wahlström,grundare och ägare av Mama Mia.

Christina_Wahlstrom
Foto: SöREN ANDERSSON

1988 gick startskottet för Mama Mia. Nu skulle det ske snabba förändringar och vårdkedjorna skulle utgå från kundernas bästa. Vård skulle ges på rätt vårdnivå!

Kund var vårt ledord. Ingen skulle behöva stå med mössan i hand och be om ursäkt för att man kom och störde. Det var nämligen inte ovanligt att det var så på den tiden. Till landstingsmonopolet kom patienterna ändå, det fanns ju ingen annanstans att gå som gravid eller med sin baby. 

Det var bara att nöja sig med den barnmorska eller barnsjuksköterska som var ansvarig för den postadress man bodde på. Detsamma gällde när man behövde gå till doktorn.

Öppettiderna var mellan 09.00 och 15.00. Så lämpligt anpassat till personalens bekväma arbetstider. När det passade för patienten spelade ingen roll. Det var bara att ta skeden i vacker hand och komma på den tid som man tilldelades.

När Stockholms kvinnor fick vetskap om att det kunde få välja så kom fler och fler till Mama Mias mottagning. Och på den tiden fick de fortfarande betala ur egen ficka när de valde någon annan än landstingets mödravård.

Jag skämdes över att behöva ta betalt! Det var ju kostnadsfritt på landstingets mödravårder. Men en dag måste en av mina kunder sett min osäkerhet för hon sa till mig: ”Du Christina, jag är vuxen och har gått hit självmant, jag fick välja!”

Jag lärde mig mycket av denna kund om valfrihetens och mångfaldens fördelar i ett samhälle och om kvinnors förmåga att fatta egna beslut.

Vi hade öppet kvällar och helger och det fanns både gynekolog och barnläkare på mottagningen. Vi samlade all expertis under ett och samma tak för att göra det enkelt för våra kunder. De skulle inte behöva  springa runt till olika inrättningar för att få blodprov taget, ultraljud utfört eller träffa en läkare. Vi tog experterna till mottagningen istället.

Vi kunde rädda livet på några små, tack vare att vi hade samlat all expertis under ett och samma tak. Genom detta så slapp vi också remissförfarandet som tar tid, ibland flera dagar. Detta smarta sätt att arbeta räddar liv, det vet vi.

Idag är det 1,1 miljoner Stockholmare som söker privat husläkare varje år. To Care, Mama Mias husläkarmottagning, är bäst i klassen i SKLs kundnöjdhetsundersökning. Kan det vara därför som vi växer? På 3 år har över 11 000 patienter valt To Care som sin vårdcentral. Är det för att de tycker synd om oss? Eller vill människor ha det som de tror är det bästa? 

Vi vill vara bäst och det ligger i människans natur att vilja vara bra, att vilja vara omtyckt på grund av att man göra ett bra jobb. För oss innebär det att skapa en hög vårdkvalité, ge en god omtanke och hög servicenivå till våra kunder.  

20 procent av alla gravida väljer Mama Mia och till BVC har vi så lång kö att vi inte vet hur vi skall lösa detta. Inte kan det väl vara för att vi är dåliga, att vi har för lite personal, att vi är giriga entreprenörer eller att vi har dåliga arbetsförhållanden för våra medarbetare.

Hur är det då med vinsterna? Några sådana såg vi inte till de första 5,6,7 åren. Vinsten kom sedan successivt och återinvesterades i företaget så att vi kunde bygga fler mottagningar för att kunna ta emot alla kunder som ville gå hos oss.

Nu pekas vi ut som giriga välfärdsföretagare. Vi företagare inom vården håller inte med. Vi bidrar med vård med hög kvalité och valfrihet för kunden. Den vinst vi gör har inte skapats av någon annan och den belastar inte vårt samhälle, den berikar samhället!

Christina Wahlström,
Grundare och ägare av Mama Mia

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Hur mycket ska vi diskutera 70 miljarder kronor?

SOMMARKRÖNIKA "De mest avgörande förslagen för universitet och högskolor på ett kvartssekel väntas senare i år. Högre utbildning genomgår stora förändringar, men diskuteras inte tillräckligt." Det skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika och hoppas på att högre utbildning och forskning får en större plats i valrörelsen. "Den största statliga sektorn förtjänar debatt."
NYHET Publicerad:

Har det verkligen blivit enklare för företagen att exportera?

SOMMARKRÖNIKA Ja, mycket har blivit bättre. Men trots en rad åtgärder upplever många företag fortfarande en rad hinder, främst med finansieringen och regelkrångel. Det skriver Eva Häussling, policyansvarig för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

Hem kära hem

SOMMARKRÖNIKA Vad är det som skapar bra förutsättningar för entreprenörskap? Det har den amerikanske, prisbelönade ekonomen Olav Sorenson forskat på. Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv skriver om slutsatserna i sin sommarkrönika och konstaterar att vi inte ska glömma att heja på folk i kön på ICA.
NYHET Publicerad:

Motverka protektionismen och stå upp för fortsatt frihandel och globalisering

SOMMARKRÖNIKA "En fortsatt öppenhet, frihandel och globalisering är en förutsättning för Sverige och svenskt näringslivs möjlighet att fortsatt vara en dynamisk del av världen som byggt sitt välstånd och välfärd på handel och investeringar. Detta är avgörande för vår tillväxt, vårt jobbskapande och vårt bidrag till en mer hållbar värld för framtidens generationer." Det skriver Niklas Bergström, handelspolitisk expert hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet för företag i Brexit-processen

SOMMARKRÖNIKA "Det är snart två år sedan en knapp majoritet av brittiska väljare röstade för ”British exit” och att Storbritannien ska lämna EU. Sedan dess har det svenska, europeiska och brittiska näringslivet efterfrågat klara besked om vad detta kommer att innebära för handel och utbyten mellan EU och Storbritannien. Förhandlingar pågår, men ännu är ingenting avgjort och allt sköts under devisen ”ingenting är klart förrän allt är klart”. Var ska vi tro att det slutar?" Det skriver Karin Atthoff, policyansvarig för EU:s inre marknad på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Sandströms El - en 100-åring i framkant

Ständig utveckling och ett genuint intresse för att ligga i framkant, är en viktig förklaring till att företaget Sandströms elfirma nu firar hundra år. Magnus Sandström är tredje generationens företagare i familjen och VD på företaget i Rosersberg i Sigtuna kommun. Att bygga elvägar vid Arlanda, utveckla hela styrsystem eller jobba med LED-belysning kan tyckas långt ifrån de uppgifter företagets grundare Werner Sandström började med 1918.
NYHET Publicerad:

Ge företagen chansen att göra rätt

KOMMENTAR De allra flesta företagen vill göra rätt för sig. Det är ytterst få som med avsikt missar en lagändring eller gör fel vid tillsynskontroller. Däremot kan det vara så att företagarens främsta styrka är att bedriva sin verksamhet och inte att grotta ner sig i byråkratins värd. Därför behövs stöd och vägledning från kommunens sida, så att företaget kan göra rätt. Hot om viten och nedläggning av verksamhet är inte rätt väg att gå.
NYHET Publicerad:

Vilket EU vill Sverige ha?

SOMMARKRÖNIKA "Vid EU-toppmötet i slutet av juni kommer de europeiska ledarna ta flera stora beslut som påverkar EU:s framtid. Det handlar om migrationspolitik, innovation, Brexit och relationerna till omvärlden. Så många viktiga beslut, att Italiens president Sergio Mattarella uttryckte särskild oro för att den italienska regeringsombildningen inte skulle bli klar i tid till toppmötet. I Sverige ser vi istället en valrörelse där Europa är helt frånvarande." Det skriver Sophia Bengtsson, expert på EU-frågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Fiskala skatter i gröna kläder – miljöskatter utan miljöeffekt

SOMMARKRÖNIKA "En sann miljövän måste rimligen förespråka styrmedel och miljöpolitik som har en reell effekt på miljön. Det är rimligt att den som förespråkar införande av nya miljöskatter kan redogöra för de effekter som skatten får för både välfärd och miljö." Det skriver Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Jobb en nyckel till integration och jämställdhet

HALLÅ DÄR Riksdagskandidat Gulan Avci, som idag är ordförande för Liberala Kvinnor och Liberalernas talesperson i integrationsfrågor. Vad tar du med dig från företagsbesöket på Vardagsfrid som erbjuder hemstädning?
NYHET Publicerad:

Inte vatten värd när det går åt skogen?

SOMMARKRÖNIKA "Den som inte i tid har bevakat sina intressen riskerar att förlora sin verksamhet på sikt. Ur ett samhällsperspektiv är utvecklingen allvarlig och förhoppningsvis kan den vändas. Det vore nämligen olyckligt om det gick åt skogen för att vi kastat ut barnet med badvattnet." Det  skriver Nicklas Skår, miljöjurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Hemköp ger elever möjlighet att prova butiksjobb

PRAO ”Min erfarenhet är att prao bidrar i hög grad till elevers insyn i det framtida arbetslivet”, säger Katarina Edlund Holmberg, HR-chef på hemköp med anledning av att prao den 1 juli återigen blir obligatoriskt i svensk grundskola.
NYHET Publicerad:

”Jag minns själv hur kul det var”

PRAO Den 1 juli blir det åter obligatoriskt för huvudmännen att anordna prao för alla elever under minst tio dagar i årskurs åtta och nio. Den första kullen som omfattas av förändringen är de drygt 100 000 elever som börjar årskurs åtta till hösten. EMMA Elinstallationer har redan tidigare tagit emot praoelever och företagets grundare Emil Stam ser positivt på att prao nu blir obligatoriskt.
NYHET Publicerad:

Prao en viktig första kontakt med arbetslivet

PRAO Hallå där, Olle Burell (s), skolborgarråd i Stockholms stad! Den 1 juli blir det åter obligatoriskt för huvudmännen att anordna prao för alla elever under minst tio dagar i årskurs åtta och nio. Den första kullen som omfattas av förändringen är de drygt 100 000 elever som börjar årskurs åtta till hösten. Hur förbereder sig Stockholm stad nu när prao blir obligatoriskt?
NYHET Publicerad:

Svensk skola kan mycket bättre

SOMMARKRÖNIKA "Det finns många bilder av den svenska skolan. Flera av dem är positiva och på flera sätt går det åt rätt håll, men helheten måste förbättras. Ambitionerna måste höjas. Svensk skola kan mycket bättre." Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Hermods nya koncept – varva SFI med yrkesutbildning

UTBILDNING I höst startar en ny kombinationsutbildning som kombinerar svenska för invandrare, SFI, med yrkesutbildning. Målsättningen är att eleverna snabbare ska komma ut i arbetslivet. Rekryteringsbehovet ökar inom välfärden, samtidigt som det finns en stor rekryteringspotential bland utrikes födda. Hermods nya utbildning som kombinerar SFI med studier inom vård och omsorg samt barn och fritid kan vara en del av lösningen.
NYHET Publicerad:

Offentlig upphandling – ett ständigt aktuellt ämne

SOMMARKRÖNIKA "Jag skulle i högre grad vilja se politiker som i valdebatten pratar om inköpsmogna organisationer, som jobbar proaktivt med dialog och som ser företagen som potentiella samarbetspartners och inte motståndare. Jag vill se myndigheter som ställer väl avvägda krav som medför att fler nya, kanske innovativa, företag kan finna den offentliga marknaden, som uppgår till 642 miljarder kronor, intressant". Det skriver Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika
NYHET Publicerad:

Tre nätverk för bättre service och dialog med företagen

HALLÅ DÄR David Schubert, näringslivschef och Paula Nolander, näringslivsutvecklare i Nykvarn. Svenskt Näringslivs undersöker varje år det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Företagen i Nykvarn tycker att företagsklimatet är godtagbart, men ni har en högre ambitionsnivå. Nyligen har näringslivsenheten satt igång arbetet med att skapa nya arenor för företagen att träffas på. Det rör sig om tre nya nätverk som är avsedda att utveckla näringslivet i Nykvarn.