Många blivande vård- och omsorgsentreprenörer i Stockholm

NYHET Publicerad

INSPIRATIONSSEMINARIUM När Svenskt Näringsliv anordnade ett inspirationsseminarium tillsammans med Stockholms NyföretagarCentrum och Stockholms Stad fick anmälningssidan stängas när över tre hundra personer hade anmält sig.

Deltagarna fick träna på att mingla redan i föreläsningssalen.

Deltagarna fick träna på att mingla redan i föreläsningssalen.

Foto: Johan Norén
Maria Mannerholm, Hannele Malmgren, Lisbeth Hagman, Maria Sjöberg Hasselmark, Maria Laxvik, Anna Nedeby Bar-Am, Annika Meinhardt, Anssi Pajuvirta och moderatorn Nicklas Mattsson.

Panelen fr v:Maria Mannerholm, Hannele Malmgren, Lisbeth Hagman, Maria Sjöberg Hasselmark, Maria Laxvik, Anna Nedeby Bar-Am, Annika Meinhardt, Anssi Pajuvirta och moderatorn Nicklas Mattsson.

Foto: Johan Norén

NyföretagarCentrum Stockholm satsar nu lite extra på att stimulera nyföretagande inom vård- och omsorgssektorn i och med att lagen om valfrihetssystem (LOV) infördes från årsskiftet. LOV är ett regelverk som ska fungera som en hjälp för kommuner som vill införa valfrihetssystem inom vård och omsorg. Stockholms Stad

Entreprenörskapsandan var det ingen brist på när alla deltagarna minglade med varandra för att hitta rätt personer att ta sina idéer vidare med. Maria Laxvik från Stockholms Stads enhet för upphandling och konkurrens inledde tillsammans med Maria Mannerholm från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning. De berättade bland annat att Stockholms Stad handlar upp varor och tjänster för 11 miljarder årligen. Huvuddelen av detta rör tjänster, så det finns alltså en stor och intressant marknad för blivande vård- och omsorgsentreprenörer i Stockholm.

Därefter kom fem entusiastiska entreprenörer upp på scenen. Det var Annika Meinhardt från Resursteamet, Lisbeth Hagman från DigniCare, Anssi Pajuvirta från Finskt Seniorboende, Hannele Malmgren från Stockholms Äldreboende och Maria Sjöberg Hasselmark från Amygdalus AB.

Företagarna fick berätta om sina erfarenheter av att starta och driva företag inom vård- och omsorgsbranschen. Publiken fick många tips och tänkvärda råd om allt från vad man ska tänka på vid upphandlingar till vilka kompanjoner man ska skaffa sig. En röd tråd som gick genom hela kvällen var vikten av att ha ett personligt nätverk omkring sig. Genom sitt nätverk kan man få råd och hjälp kring kompetens, bemanning, styrelse och finansiering till exempel. Dessutom är det inte minst viktigt att ha ett nätverk som kan stötta och muntra upp när det är motigt – för det är det emellanåt för de allra flesta.

Flera av företagarna lyfte särskilt fram styrelsens betydelse. Även om styrelsen består av familjemedlemmar så blir man ändå tvungen att redovisa vad man gjort, hur man ser på företaget och vart man är på väg. Därför ska man inte slarva med att tillsätta en styrelse även om bolaget är litet.

Vid ett par tillfällen under kvällen hoppade även Ibbe och Matias från Alla kan mingla in och lärde deltagarna mer om minglandets ädla konst. Resultatet lät inte vänta på sig. I pausen och efter avslutat seminarium var ljudnivån och aktiviteten hög. Många passade på att byta kontaktuppgifter med varandra för att bygga ut sitt nätverk. De som inte hade med sig visitkort gjorde egna med hjälp av det utlagda materialet.

Eftersom det var så stort tryck på deltagandet undersöks nu möjligheterna att anordna ett nytt seminarium under våren. För den som inte fick plats att anmäla sig till kvällen den 28/2 kan det alltså vara idé att hålla utkik på Stockholms NyföretagarCentrums hemsida – www.nyforetagarcentrum.org.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Utvisningshotad topptalang får stanna i Sverige

ARBETSKRAFTSINVANDRING Utvisningshotade iranska topptalangen Nina får stanna i Sverige. Hennes arbetsgivare Rutger Gyllenram välkomnar beslutet, men vågar ändå inte dra igång sin storsatsning mot Iran ännu. "Jag vågar inte chansa på Migrationsverket igen", säger han.
NYHET Publicerad:

Nu ökar vi takten

NYTT ÅR Nästa år ökar vi takten ytterligare för att förbättra förutsättningarna för företagande i Stockholmsregionen. Vi har en hel rad av olika aktivteter vi har på gång under 2017 och vi hoppas att du kommer vilja vara en del av detta tillsamman med oss på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Omtumlande år för Sveriges företagare

KRÖNIKA "Trots ett turbulent politiskt år går det i allmänhet bra för svenska företag just nu. Sverige befinner sig i en högkonjunktur och svenska småföretag går mot sitt lönsammaste år sedan 2011. Svenskt Näringslivs företagarpanel för Q4 visar dock en rejäl instanning av både investeringar och nyrekryteringar. Det var länge sedan framtidstron var så låg hos Stockholms företagare". Det skriver Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv i Stockholms län i sin nyårskrönika.
NYHET Publicerad:

Företagens önskelista i din kommun

FÖRETAGSKLIMAT Snabbare handläggning, bättre förståelse för företagens villkor hos politiker och tjänstemän och ökad tillgång till bostäder står högst upp på Stockholmsföretagens lista över åtgärder för att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Topptalang hotas av utvisning

ARBETSKRAFTSINVANDRING När iranska Nina forskade vid KTH handplockades hon av företagaren Rutger Gyllenram. Efter flera år i Sverige hotas hon nu av utvisning på grund av en minimal administrativ miss. ”Nina har en kompetens som är helt unik och vital för mitt företag. Istället för att ta tillvara den, hotas hon med utvisning”, säger Rutger Gyllenram.
NYHET Publicerad:

Stockholmsföretagen oroliga för framtiden

35 procent av Stockholmsföretagen tror att försäljningsvolymen kommer att öka medan 15 procent spår att den kommer minska. Det genomsnittliga nettovärdet sedan 2006 ligger strax över 30 procent. Senast framtidstron var så låg var 2011.
NYHET Publicerad:

Stora skillnader i kommunernas regeltillämpning

REGLER ”Det är idag för få företag som lämnar anbud vid offentliga upphandlingar. Dialog med företagen i den berörda branschen är avgörande för att få fler anbudsgivare. Det är också viktigt att kommunicera med de företag som inte vann upphandlingen. De vill förstå hur de kan göra för att vinna nästa upphandling. Genom uppföljning av det företag som vann upphandlingen visar man de andra företagen som lämnade anbud att det lönar sig att vara seriös.” säger August Liljeqvist på Näringslivets regelnämnd.
NYHET Publicerad:

Företagandet i centrum vid årets julmingel

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA När Stockholms mest företagsamma människa 2016 skulle utses samlades branschfolk, politiker och UF-företagare för en kväll i företagsamhetens tecken. "Det är viktigt att uppmärksamma årets företagare på det här sättet eftersom det blir en klapp på axeln i vardagen. Företagare behöver oftare uppmärksammas för de fantastiska prestationer som görs", säger Adam Brånby som till vardags bland annat driver företaget Woolpower och som även suttit i årets jury.
NYHET Publicerad:

Johannes Cullberg är Stockholms mest företagsamma människa 2016

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Vinnaren är korad! Stort grattis, Johannes Cullberg, vd på matvarukedjan Paradiset. Johannes  som på ett och ett halv år startat tre butiker och siktar på ytterligare två under 2017. "Paradiste är mer än bara en matbutik, det ska vara en plats dit kunderna vill komma för att njuta av miljön - känna dofterna och smakerna. Ett ställe med passionerad personal där man vet att det bara säljs god och naturlig mat" säger Johannes.
NYHET Publicerad:

Hårdare kvalitetskrav sållar bort oseriösa aktörer

VÄLFÄRD När den socialdemokratiska riksdagsledamoten Teres Lindberg tillsammans med Svenskt Näringslivs regionchef Annika Bröms besökte Akers Friskola i Åkersberga stod frågan om privata välfärdsföretag och utredningen om vinster i välfärden i centrum. Helena Bonnevie, rektor på skolan, reagerar främst på är att det från politiskt håll fokuseras på driftsform och vinster, snarare än kvalitetskrav. Hon menar att en sådan politik slår mot seriösa småföretag i stället för att lägga stenhårda kvalitetskrav som sållar bort eventuella oseriösa aktörer.
NYHET Publicerad:

”Situationen är fortsatt miserabel”

ARBETSKRAFTSINVANDRING Sirajul Islam sitter fast i en rävsax. Trots att han lämnade in sin asylansökan för 14 månader sedan har han fortfarande inte fått en handläggare i ärendet. Som inköpsansvarig i en butik måste han kunna resa utomlands, men det får han inte. Nu håller butiken på att gå omkull. ”Situationen är katastrofal”, säger arbetsgivaren Christina Nygren.
NYHET Publicerad:

Vinstbegränsning hinder för Furuhöjden

VÄLFÄRD "Om Reepalus förslag på vinstbegränsning blir verklighet innebär det att vi inte kommer kunna växa. Vi kommer heller inte kunna vidareutveckla företaget", säger Ewa Einerth, grundare av Furuhöjdens rehabiliteringshem.
NYHET Publicerad:

Så ökar du säkerheten på ditt företag

SÄKERHET De vanligaste typerna av bedrägerier idag är VD-bedrägerier, kapade fakturor, bluffakturor, telefonbluffar och bolagskapningar. Per Geijers råd till företagare som drabbas av bluffakturorna är att aldrig betala dem.
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat för fler jobb

FÖRETAGSKLIMAT Jobben är grunden i vårt samhällsbygge, slår Jaana Tilles, oppositionsråd i Vallentuna, fast. Hon brinner för näringslivsfrågor och vill att kommunen ska få ett bättre näringslivsklimat. Det är tanken på att människor mår bäst när de har ett arbete att gå till som gör att Jaana vill se ett välmående lokalt näringsliv. Fler och växande företag skapar arbetstillfällen och ger kommunen bättre förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Här är årets finalister - dags att rösta!

MEST FÖRETAGSAMMA 2016 Här är de, Shervin, Faviana, Johannes, Hanna och Johannes är några av vår regions allra mest företagsamma människor. Människor som skapar jobb för fler än sig själva, inspirerar sin omgivning och vågar satsa när andra kanske backar. Visa dem att du tycker de är viktiga – var med och avgör vem som ska stå som vinnare.
NYHET Publicerad:

”Det finns bara förlorarare i Reepalus utredning”

VINST I VÄLFÄRDEN ”Patienter kommer få mindre valmöjligheter och förpassas till landsting som kommer få allt fler patienter med längre köer som följd. Personal kommer inte längre kunna välja arbetsgivare utan förpassas till en enda”, säger Sara Löfgren på läkarmottagningen To Care som reaktion på Reepaluutredningens förslag som kom idag. 
NYHET Publicerad:

Trafikkaos hämmar tillväxten

INFRASTRUKTUR ”Titta på Essingeleden klockan sex på morgonen. Det är köer redan då. Och jag kan ju inte åka tidigare, ingen kund vill att jag kommer till dem klockan sju. Om jag väntar och åker senare, då hamnar jag mitt i köerna. De ökade kostnader som det innebär måste jag försöka lägga på min kund”, säger Patrik Paloranta, VD på PP fastighetsteknik AB.
NYHET Publicerad:

Alarmerande brist på buss- och lastbilsförare i storstäderna

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ”Transporter är Sveriges Blodomlopp, hittar man inte kompetens kan det ställa till problem även för andra branscher”, säger Maria Sjölin Karlsson, branschutvecklare på Transportföretagen. Att företag hittar rätt kompetens är avgörande både för företagens tillväxt och för samhället i stort. En viktig faktor för att komma till rätta med missmatchningen på arbetsmarknaden är att studie- och yrkesvägledare har god insyn i arbetsgivarnas kompetensbehov och därmed kan ge en uppdaterad bild av var jobben finns.
NYHET Publicerad:

Vinsttak stoppar expansion av mödravårdcentral

VÄLFÄRD Gravida kvinnor står i kö för att få bli patienter på Maja Robséns mödravårdscentral i Alby. Att möta kvinnor med utländsk bakgrund på deras eget språk och med förståelse för kulturskillnader har blivit en succé. Men regeringens hot om vinsttak kan sätta punkt för Maja Robséns drömmar om expansion.
NYHET Publicerad:

”Reepalu-utredningen har redan kollapsat”

VÄLFÄRD Med 120 000 elever i kö, nöjda föräldrar och elever, höga skolresultat - och samtidigt både hög lönsamhet och tillväxt – är Internationella Engelska skolan praktexemplet på en lyckad friskolekoncern.