Många blivande vård- och omsorgsentreprenörer i Stockholm

NYHET Publicerad

INSPIRATIONSSEMINARIUM När Svenskt Näringsliv anordnade ett inspirationsseminarium tillsammans med Stockholms NyföretagarCentrum och Stockholms Stad fick anmälningssidan stängas när över tre hundra personer hade anmält sig.

Deltagarna fick träna på att mingla redan i föreläsningssalen.

Deltagarna fick träna på att mingla redan i föreläsningssalen.

Foto: Johan Norén
Maria Mannerholm, Hannele Malmgren, Lisbeth Hagman, Maria Sjöberg Hasselmark, Maria Laxvik, Anna Nedeby Bar-Am, Annika Meinhardt, Anssi Pajuvirta och moderatorn Nicklas Mattsson.

Panelen fr v:Maria Mannerholm, Hannele Malmgren, Lisbeth Hagman, Maria Sjöberg Hasselmark, Maria Laxvik, Anna Nedeby Bar-Am, Annika Meinhardt, Anssi Pajuvirta och moderatorn Nicklas Mattsson.

Foto: Johan Norén

NyföretagarCentrum Stockholm satsar nu lite extra på att stimulera nyföretagande inom vård- och omsorgssektorn i och med att lagen om valfrihetssystem (LOV) infördes från årsskiftet. LOV är ett regelverk som ska fungera som en hjälp för kommuner som vill införa valfrihetssystem inom vård och omsorg. Stockholms Stad

Entreprenörskapsandan var det ingen brist på när alla deltagarna minglade med varandra för att hitta rätt personer att ta sina idéer vidare med. Maria Laxvik från Stockholms Stads enhet för upphandling och konkurrens inledde tillsammans med Maria Mannerholm från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning. De berättade bland annat att Stockholms Stad handlar upp varor och tjänster för 11 miljarder årligen. Huvuddelen av detta rör tjänster, så det finns alltså en stor och intressant marknad för blivande vård- och omsorgsentreprenörer i Stockholm.

Därefter kom fem entusiastiska entreprenörer upp på scenen. Det var Annika Meinhardt från Resursteamet, Lisbeth Hagman från DigniCare, Anssi Pajuvirta från Finskt Seniorboende, Hannele Malmgren från Stockholms Äldreboende och Maria Sjöberg Hasselmark från Amygdalus AB.

Företagarna fick berätta om sina erfarenheter av att starta och driva företag inom vård- och omsorgsbranschen. Publiken fick många tips och tänkvärda råd om allt från vad man ska tänka på vid upphandlingar till vilka kompanjoner man ska skaffa sig. En röd tråd som gick genom hela kvällen var vikten av att ha ett personligt nätverk omkring sig. Genom sitt nätverk kan man få råd och hjälp kring kompetens, bemanning, styrelse och finansiering till exempel. Dessutom är det inte minst viktigt att ha ett nätverk som kan stötta och muntra upp när det är motigt – för det är det emellanåt för de allra flesta.

Flera av företagarna lyfte särskilt fram styrelsens betydelse. Även om styrelsen består av familjemedlemmar så blir man ändå tvungen att redovisa vad man gjort, hur man ser på företaget och vart man är på väg. Därför ska man inte slarva med att tillsätta en styrelse även om bolaget är litet.

Vid ett par tillfällen under kvällen hoppade även Ibbe och Matias från Alla kan mingla in och lärde deltagarna mer om minglandets ädla konst. Resultatet lät inte vänta på sig. I pausen och efter avslutat seminarium var ljudnivån och aktiviteten hög. Många passade på att byta kontaktuppgifter med varandra för att bygga ut sitt nätverk. De som inte hade med sig visitkort gjorde egna med hjälp av det utlagda materialet.

Eftersom det var så stort tryck på deltagandet undersöks nu möjligheterna att anordna ett nytt seminarium under våren. För den som inte fick plats att anmäla sig till kvällen den 28/2 kan det alltså vara idé att hålla utkik på Stockholms NyföretagarCentrums hemsida – www.nyforetagarcentrum.org.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Sundbyberg har alla förutsättningar att bli Sveriges bästa företagarkommun"

HALLÅ DÄR Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs kommun. Vad tycker du är de viktigast åtgärderna att vidta för ett ännu bättre företagsklimat i din kommun?
NYHET Publicerad:

Alliansen vill lägga ner Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN Allianspartierna föreslår en nedläggning av Arbetsförmedlingen. I stället ska privata aktörer matcha arbetssökande med arbetsgivare. Företaget Lärarförmedlarna applåderar förslaget.
NYHET Publicerad:

Reepalus förslag tvingar mig betala 2200 kr per dag

GÄSTKRÖNIKA "Är det rimligt att jag ska betala 2200 kronor varje dag jag går till jobbet?" Det undrar Bengt Gustavsson, ägare och VD för Hela Sveriges Assistans AB i sin gästkrönika. Med Reepalus begränsningar kommer hans bolag tvingas gå i förlust med en halv miljon kronor per år.
NYHET Publicerad:

”Bryt tabut kring enkla jobb”

ENKLA JOBB Många arbetsplatser skulle tjäna på att ta in någon som utför enkla uppgifter som inte kräver utbildning, eller ens kunskaper i svenska. Men för att arbetsgivare ska ta steget krävs någon ekonomisk lättnad, enligt Lee Wermelin som gjort att 50 invandrarkvinnor nu jobbar inom förskolan.
NYHET Publicerad:

Företagslyftet ska hjälpa företag att växa och utvecklas

HALLÅ DÄR Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Bro kommun. Vad tycker du är de viktigast åtgärderna att vidta för ett ännu bättre företagsklimat i din kommun?
NYHET Publicerad:

Svårt för regeringen att nå arbetslöshetsmålen

FÖRETAGARPANELEN Regeringen har ett ambitiöst mål: År 2020 ska Sverige ha EUs lägsta arbetslöshet. Det är ett bra mål, men det är också ett tufft mål. "För att nå målet behöver regeringen uppmuntra företagen att anställa människor som annars har svårt att få jobb. Till exempel genom att permanent sänka arbetsgivaravgifterna till de företag som erbjuder de här människorna fast anställning. Då skapas incitament för företagen att vilja nyanställa", säger Torbjörn Ulf, VD på Texab AB.
NYHET Publicerad:

Energisk entusiasm bakom målmedvetet samhällsansvar

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Elbranschen har ett skriande personalbehov och på skolornas elprogram saknas lärare med rätt kompetens. Vad kan ett mindre företag i branschen göra åt saken? Inte så mycket, skulle vissa hävda. Emil Stam, VD för Emma Elinstallationer AB, är av en helt annan åsikt.
NYHET Publicerad:

Sollentuna öppnar för fler privata aktörer

FÖRETAGSKLIMAT Sollentuna fattade nyligen beslut om att avyttra en del av sitt kommunala bostadsbolag och ge privata utförare möjlighet att äga och förvalta fastigheterna. ” Det är lätt att fastna när kommunen länge varit utförare av vissa tjänster men det finns faktiskt andra som kan kliva in”, säger Henrik Thunes, kommunstyrelsens ordförande (M) i Sollentuna.
NYHET Publicerad:

Ny kollega på regionkontor Stockholm

NY PÅ JOBBET Den 3:e februari tillträdde Anna Wallin tjänsten som projektledare på Svenskt Näringsliv i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Visa ditt företags välfärdsavtryck

VÄLFÄRDSAVTRYCK Vår gemensamma välfärd vilar på företagen och deras anställda. Starka och växande företag ger jobb och välfärd. Det vill vi att du som företagare och dina anställda ska vara stolta över. Ni är ett av de företag som får Sverige att gå runt.
NYHET Publicerad:

Förändringar i entreprenörsskatten ett slag mot sysselsättningen

SKATTER De förändringar som regeringen nu föreslår för 3:12-reglerna kommer att slå hårt mot nyinvesteringar och sysselsättning. Det slår Bertil Wahlström, mångårig småföretagare, fast.
NYHET Publicerad:

Österåker sänker skatterna när andra höjer

FÖRETAGSKLIMAT Sedan år 2003 har de flesta kommuner i Sverige känt sig tvungna att höja kommunalskatten för att klara av att finansiera en allt dyrare välfärd. Men trots underskott i den kommunala budgeten valde Österåkers kommun att gå en annan väg. "Har vi kvalité i verksamheten och vi använder de resurser vi har, samtidigt som vi är kostnadseffektiva, så ja då blir de pengar över", säger Michaela Fletcher, kommunstyrelseordförande i Österåkers kommun.
NYHET Publicerad:

Ny policy ska ge långsiktighet

FÖRETAGSKLIMAT ”Med den nya policyn ger vi företagen på Lidingö tydlighet i stadens ambitioner och långsiktiga spelregler, något som vi vet att det lokala näringslivet uppskattar”, säger Malin Rosenqvist, tillförordnad näringslivschef i Lidingö stad.
NYHET Publicerad:

”Attraktiva kommuner har förstått företags behov”

FÖRETAGSKLIMAT Anastasia Georgiadou, grundare och VD till assistansbolaget Alminia, flyttade sitt företag till Sundbyberg för knappt tre år sedan. Hon tycker att det är spännande att vara etablerad i en kommun som vill ligga i toppen för företagsklimat. För Anastasia Georgiadou är det självklart att svara på Svenskt Näringsliv enkät om det lokala företagsklimatet. ”Kommuner som vill vara attraktiva måste förstå företagens behov.”
NYHET Publicerad:

Företagare gör sin röst hörd

FÖRETAGSKLIMAT ”Det är en möjlighet att säga vad jag tycker i frågor som påverkar förutsättningar för mig att driva mitt företag.”, Det svarar Marita Eerola, VD och grundare av Vårdstyrkan, på frågan varför hon lägger tid på att svara på Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Erik ny praktikant på regionkontor Stockholm

HALLÅ DÄR Svenskt Näringslivs regionkontor i Stockholm välkomnar Erik Bruno som sin nya praktikant under våren 2017. "Efter tre och ett halvt års studier i nationalekonomi vid Linköpings universitet ska det nu bli otroligt kul att få en paus i pluggandet och få se hur kunskaperna från studierna kan användas i arbetslivet", säger Erik.
NYHET Publicerad:

Ge din bild av företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Under årets första dagar gick Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet ut till nästan 10 000 företagare i Stockholms län. Är du en av dem? Missa inte att delta i Sveriges största företagarundersökning och ge din bild av hur det är att driva företag i din kommun.
NYHET Publicerad:

Utvisningshotad topptalang får stanna i Sverige

ARBETSKRAFTSINVANDRING Utvisningshotade iranska topptalangen Nina får stanna i Sverige. Hennes arbetsgivare Rutger Gyllenram välkomnar beslutet, men vågar ändå inte dra igång sin storsatsning mot Iran ännu. "Jag vågar inte chansa på Migrationsverket igen", säger han.
NYHET Publicerad:

Nu ökar vi takten

NYTT ÅR Nästa år ökar vi takten ytterligare för att förbättra förutsättningarna för företagande i Stockholmsregionen. Vi har en hel rad av olika aktivteter vi har på gång under 2017 och vi hoppas att du kommer vilja vara en del av detta tillsamman med oss på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Omtumlande år för Sveriges företagare

KRÖNIKA "Trots ett turbulent politiskt år går det i allmänhet bra för svenska företag just nu. Sverige befinner sig i en högkonjunktur och svenska småföretag går mot sitt lönsammaste år sedan 2011. Svenskt Näringslivs företagarpanel för Q4 visar dock en rejäl instanning av både investeringar och nyrekryteringar. Det var länge sedan framtidstron var så låg hos Stockholms företagare". Det skriver Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv i Stockholms län i sin nyårskrönika.