Mark och lokaler viktigt i skärgårdskommun

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT En ny parameter i Svenskt Näringsliv mätning om det lokala företagsklimatet är frågan om mark och lokaler. Att det är en viktig fråga och att det påverkar förutsättningarna att verka i en kommun bekräftar två entreprenörer i Österåkers kommun.

bild 1
Foto: Annika Bröms

Anna Winther, delägare och ekonomiansvarig på Winther Wireless

Anna Winther som är delägare och ekonomiansvarig på Winther Wireless i Österåker tycker att det är vind i seglen just nu. Winther Wireless är ett företag som distribuerar utrustning till trådlösa nätverk, främst till installationsföretag. Företaget erbjuder även bredband via radiolänk till både företag och privatpersoner i kommunen och dess grannkommuner såsom Vaxholm och Täby.

– Företaget har varit inne i en expansiv fas och fortsätter vi att växa kommer vi att behöva nya lokaler. Då hoppas vi att kommunen kan vara behjälplig att hitta lämpliga lokaler, säger Anna Winther.

Att just mark och lokaler är en utmaning för kommunen bekräftar kommunens näringslivschef Lotta Holmgren.

– Det är en viktig fråga och kommunen kommer att jobba ännu mer strategiskt för att försöka få fram, framför allt, mark för företag som vill växa eller etablera sig i kommunen.

Winther Wireless startade i familjens vardagsrum 2010 har nu 12 anställda. Anna Winther berättar om sin vardag som jobbskapare och företagare.

– Det är otroligt mycket jobb och ansvar men samtidigt så roligt att driva sitt eget företag, säger Anna Winther som sa upp sig från en fast anställning för att jobba tillsammans med sin make och företagets grundare Morten Winther. 

Anna tycker att jobbskaparnas roll i samhället borde uppgraderas. Själva sålde de sin älskade fritidsbåt för att finansiera företaget i början.

– Det är genom att vanliga människor vågar ta risker och satsa på en affärsidé som nya, riktiga jobb skapas och vi får in mer pengar till den gemensamma välfärden.

bild 2
Foto: Annika Bröms

Sandra Hangvar, Idébageriet och Lotta Holmgren, näringslivschef näringslivschef Österåkers kommun

Idébageriet

Idébageriet är ett annat nystartat företag i kommunen som också letat lokaler. Det tog lite tid att hitta lokaler som passar.

– Jag vill ha lokaler som inbjuder till kreativitet och en hållbar livsstil och då passade varken industrilokaler eller traditionella kontorslokaler säger Sandra Hangvar, grundare och ägare i kontorshotellet Idébageriet.

Idag huserar företaget i ett charmigt gammalt hus med mötesrum, café och meditationsrum. Som kund kan du även ta del av yogalektionerna som erbjuds flera gånger i veckan.

– Vi vill vara den naturliga mötesplatsen för kreativa företagare och idébärare i kommunen. Många som sitter ensamma hemma och jobbar behöver ett kontor att gå till för att träffa andra, få nya intryck och skapa rutiner i vardagen.

Sandra är en typisk entreprenör, med många strängar på sin lyra. Hon har en bakgrund både från försäkringsbranschen och har drivit inredningsbutik. I och med Idébageriet känner hon att alla tidigare arbetslivserfarenheter fallit på plats.

– Jag kan använda mina erfarenheter och får utlopp för mina drivkrafter. Kontorshotellet är en del, sen ger jag även kurser i entreprenörskap och personligt ledarskap och coachar andra i utvecklingen av sina koncept.

Det finns gott om idéer att ta vara på.

– I min värld borde det finnas ett Idébageri i varje kommun i Stockholm. Men först ska vi växa oss starka här i Österåker, säger Sandra Hangvar och sneglar ut på den 250 kvm stora lokalen bredvid.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Våga vara mer öppen för innovativa lösningar"

HALLÅ DÄR Antonio Daban VD för den svenska filialen av Rover Alcisa Group. Företaget är ett spanskt infrastrukturföretag som grundades på 60-talet. Idag har ni verksamheter i tio länder och etablerade er nyligen på den svenska marknaden. Om du skulle säga tre saker som du skulle vilja förbättra med det svenska företagsklimatet, vad skulle de vara?
NYHET Publicerad:

Dags att gå vidare i välfärdsfrågan

KOMMENTAR I snart fyra år har frågan om vinstbegränsningar – i praktiken ett vinstförbud – helt dominerat debatten om vår gemensamma välfärd. Den har sugit att syre ur luften och den har skapat stora klyftor i politiken men även förtroendeklyftor mellan företagare och politiker.
NYHET Publicerad:

I Sollentuna finns en öppenhet och vilja att förbättras

HALLÅ DÄR Azadeh Farshchian, VD för A2B som deltog på Sollentuna kommuns och Svenskt Näringsliv Walk and talk. Vad tar du med dig från dagen? "Vi som nyetablerat företag här i kommunen tar med oss att det finns en öppenhet och vilja till att förbättras, både från tjänstemännens och politikernas sida."
NYHET Publicerad:

Podd lyfter Täbys företagsklimat

HALLÅ DÄR Caroline Arenander som arbetar som näringslivsutvecklare i Täby kommun har nyligen tillsammans med sin kollega Sofia Tingåker startat podden Entreprenörsandan. Berätta om podden? "Syftet med podden är att företagares egna berättelser ska kunna inspirera andra som driver eller som funderar på att starta företag. Poddens gäster har alla en koppling till Täby."
NYHET Publicerad:

"Viktigt med en positiv bild på företagande i Sverige"

HALLÅ DÄR Caroline Szyber som kandiderar till riksdagen för Kristdemokraterna i höstens val. Caroline sitter i Riksdagen som ordförande för civilutskottet och fick möjlighet att samtala med engagerade företagare i Stockholmsregionen. Vad tar du med dig från mötet?
NYHET Publicerad:

SL-kortet skjuter privata företag i sank

KONKURRENS Stockholms landstings försök att låta SL-kortet gälla på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar slår mot den privata skärgårdstrafiken. ”Blir det här permanent kommer vi bli tvungna att lägga ned”, säger Ronny Jansson, vd på Roslagens sjötrafik, till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Stockholms län står och stampar

FÖRETAGSKLIMAT I 38 kommuner runt om i landet, nytt rekord, tycker företagen att företagsklimatet är bra. Men i Stockholms län kvalar bara Solna och Upplands-Bro in på den åtråvärda listan. Sju kommuner i länet tar små steg framåt medan elva får ett något lägre resultat än förra året.
NYHET Publicerad:

Företagare: Vi utmålas som bovar

FÖRETAGSKLIMAT Småföretagare vittnar om att det finns ett utbrett missnöje med regeringens näringspolitik. Illa genomtänkta och dåligt förberedda förslag skapar ett ogästvänligt klimat för de som vill starta och driva företag.
NYHET Publicerad:

"Viktig att få en inblick i företagarnas vardag"

HALLÅ DÄR Mathias Tegnér och Marie Axelsson, ni kandiderar båda till riksdagen för Socialdemokraterna inför valet i höst. Förra veckan träffade ni flera företagare från Stockholmsregionen för att diskutera näringslivsfrågor. Hur ser ni på dialogen med företagen?
NYHET Publicerad:

Kritiken: ”Alliansen sviker företagarna”

VÅRDSKATT Allianspartierna lägger sig platt i frågan om att stoppa regeringens vårdskatt. Det innebär att anställda kommer beskattas för privat hälso- och sjukvård som betalas av arbetsgivaren. Ett beslut som får stark kritik från företagare. ”Det är ett oerhört starkt svek”, säger Hans-Åke Johansson, som driver företaget HÅJ Transporter.
NYHET Publicerad:

Vill bekämpa regelkrångel

HALLÅ DÄR Annika Hirvonen Falk och Amanda Palmstierna! Ni kandiderar båda till riksdagen för Miljöpartiet inför valet i höst. Annika Hirvonen Falk sitter i riksdagen sedan tidigare och Amanda Palmstierna ställer upp som kandidat för första gången i årets val. Ni har nyligen träffat flera företagare från Stockholmsregionen och fått tillfälle att samtala om olika utmaningar som jobbskaparna har. Vad tar ni med er från mötet?
NYHET Publicerad:

Företagare knäckt efter kommunens avtalsbrott – sålde företaget

VÄLFÄRD Omsorgsföretagaren Fredrik Josephson vann en upphandling om demensboende i Vallentuna. Men kommunen fyllde inte de 18 utlovade platserna och företaget lämnades med en mångmiljoninvestering. Nu har Fredrik Josephson gett upp och sålt familjeföretaget. 
NYHET Publicerad:

Satsning på jämställdhet fick fart på affärerna

JÄMSTÄLLDHET Ingen på Liljewall arkitekter räknade med att satsningen på jämställdhet skulle bidra till en rekordsnabb utveckling av företaget. ”Jämställdhetsarbete kan vara en motor för en ännu större förändringsprocess – det är häftigt!”, säger kontorschefen Harald Gamrell.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

"Uppenbart att vi måste stå upp och försvara vinster i välfärden"

HALLÅ DÄR Joar Forssell som kandiderar till riksdagen för Liberalerna i höst! Joar är i dagsläget ordförande för liberala ungdomsförbundet och fick möjlighet att samtala över ett lunchmöte med engagerade företagare från Stockholmsregionen. Varför det är viktigt att ha bra kontakter med företagare i Stockholmsregionen?
NYHET Publicerad:

Årets UF-företag i Stockholm flyger högt

UNG FÖRETAGSAMHET Med högt flygande planer har gänget bakom Altitude Filming nått sällan skådade höjder inom Ung Företagsamhet. Årets UF-företag i Stockholmsregionen producerar drönarfilmer och har målet – att arbeta internationellt – inom räckhåll.
NYHET Publicerad:

Upplands-Bro kommuns nya näringslivsteam

HALLÅ DÄR Nina Rönnberg, tf. näringslivschef, och näringslivsutvecklare Nassim Nyholm! Upplands-Bro kommun har fått ett nytt team som jobbar med näringslivsfrågorna. Berätta kort om era nya tjänster och ert uppdrag.
NYHET Publicerad:

"Väldigt lärorikt att tala med företagare"

HALLÅ DÄR Katja Nyberg! Du kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna inför valet i höst. Förra veckan träffade du och en partikollega flera företagare från Stockholmsregionen och fick tillfälle att samtala om olika utmaningar som jobbskaparna har. Vad tog du med dig från mötet?
NYHET Publicerad:

Företagen ger Arbetsförmedlingen kalla handen

ARBETSMARKNAD Förtroendet för Arbetsförmedlingen vacklar. Bara 17 procent av företagen planerar att ta hjälp av myndigheten för att hantera kompetensbehovet de närmaste åren. De visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Hela 82 procent av företagen i Stockholms län kommer framöver att välja bort Arbetsförmedlingen. ”Det är ett kraftigt underbetyg för myndigheten. Förtroendet är kört i botten”, säger Annika Bröms, regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län.
NYHET Publicerad:

Ett alkoholtillstånd – ska det vara så svårt?

REGELKRÅNGEL Sebastian Schauermann VD och grundare till restaurangen Taku-Taku har varit företagare i 22 år. Sett i backspegeln är han inte säker på att han skulle göra om resan. ”Företagsklimatet i Stockholm stad har försämrats och allt för ofta blir jag som företagare bemött av myndigheter som om jag vore kriminell. I själva verket bidrar jag till samhället både genom att ge människor jobb och betala in skatter till vår gemensamma välfärd”, säger Sebastian Schauermann.