NYHET13 juni 2017

Regelkrångel skapar osäkerhet i företagarleden

Det blir allt krångligare att driva företag i Sverige. I en Skopundersökning svarar 32 procent att det är mer komplicerat idag jämfört med tidigare. Kjell Berg driver en Sibyllarestaurang i Haninge och är en företagare som har fått ta del av regelkrånglets baksida.

Nya regler införs trots att konsekvensanalyser uppvisar stora brister och i många fall till och med lyser med sin frånvaro. Om effekten av regelförändringen blir den önskade kan man därmed på förhand aldrig veta säkert. Däremot vet vi att det är företagarna som får ta konsekvenserna.

I Skops senaste undersökning kring regelkrångel svarade 32 procent att det blivit krångligare sedan året innan. 2011 var motsvarande siffra under tio procent. Det ökade regelkrånglet tar upp mycket tid för företagaren. Tid som kan läggas på att utveckla verksamheten. 32 procent av företagarna uppger att de kan spara mer än tio timmar per månad om regelkrånglet minskar.

Kjell Berg driver en Sibyllarestaurang i Haninge och har fått ta del av regelkrånglets baksida. En av hans anställda kom till jobbet en dag och såg hur kön ringlade sig genom hela restaurangen. Då han direkt hoppade in och började hjälpa gästerna glömde han skriva in sig i personaliggaren. In klev Skatteverket. Resultatet blev 12 500 kronor i böter. När Kjell Berg försökte överklaga beslutet var det samma handläggare på Skatteverket som tog emot överklagan.

– Då är det inte svårt att gissa vad utgången blev, det var bara att betala, säger han.

En liten förändring, som införandet av en personalliggare kan göra att en arbetsgivare får tänka till en extra gång vid nyanställningar. Just restaurangbranschen är ett område som kan sysselsätta personer som saknar tidigare arbetslivserfarenhet. Men för personer med exempelvis en funktionsnedsättning kan det vara en omöjlighet att komma ihåg att skriva in sig i en personalliggare varje dag.

När skatteverket gör som de gör, bötfäller företag som försöker göra rätt för sig skapar de en otrygghet bland restaurangerna i kommunen. Det gör att företagen inte längre vågar riskera att ta in exempelvis praktikanter eller anställa nyanlända flyktingar som står långtifrån arbetsmarknaden, anser Kjell Berg.

– Företagen riskerar att bestraffas för att de ger jobb till människor som annars kan ha mycket svårt att komma i arbete, vilket i slutändan kan leda till att denna grupp helt stängs ute från arbetsmarknaden, säger han.

Erik Bruno

regler
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist