Öppet brev till Stefan Löfven och hans partikamrater

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Hej Stefan! Snart kongress och då står framtidens jobb i fokus. Som jobbskapare gillar jag Socialdemokraternas fokus på jobb och ert mål att nå Europas lägsta arbetslöshet. Men jag måste erkänna att jag känner mig förbryllad.

Solveig Sunnebo, grundare och VD Förskoleteamet Helianthus

Solveig Sunnebo, grundare och VD Förskoleteamet Helianthus

Jag, som driver företag, som skapar jobben har hittills inte sett några förslag från er som skulle göra att mitt företag kan växa och skapa fler arbetstillfällen.

Jag heter Solveig och driver sedan 10 år mobila förskolor med total 220 anställda. Du har kanske sett våra vita bussar när vi kör omkring i Stockholm? 

Jag måste vara helt rak med dig. Jag saknar ett genuint intresse och support för oss jobbskapare från dig och din regering. Det känns som ni helt saknar förståelse för jobbskaparnas förutsättningar. Om det ändå bara var ointresse men jag känner mig direkt motarbetad och inte alls uppskattad för vad jag och mina medarbetare bidrar med, både till samhället i stort och till att kvaliteten höjs i förskolan i synnerhet. 

Sverige har inte råd att inte ta tillvara på kvinnor som mig och mina kollegor. Jag har satsat både sparade pengar och väldigt mycket av min tid på att utveckla mina idéer för hur en bättre förskola ska se ut. Det är mitt driv och engagemang som gör att vi idag har mobila förskolor i Stockholms län. Jag vill sprida optimism, glädje för uppdraget och stimulera till nya angreppssätt med en humanistisk människosyn. Det genomsyrar hela mitt företagande.

Jag hör ofta företrädare från Socialdemokraterna säga att vi som är små och seriösa företag inom välfärdssektorn inte har något att oroa oss för. Att den välfärdsutredning som ni initierat tillsammans med v och Mp inte syftar till att stänga ute sådana som mig. Det är en världsfrånvänd retorik.

Låt mig berätta hur det ser ut i verkligheten:

• Föräldrarna på mina förskolor uppvisar högre nöjdhetsindex än de föräldrar som valt kommunal verksamhet. Föräldrar väljer aktivt att lämna sina barn på min förskola.

• Jag har högre personaltäthet än kommunal verksamhet.

• Jag har lägre sjukfrånvaro än kommunal verksamhet.

• Jag har 2014 tilldelats priset ”Innovation of the year” för mina specialdesignade förskolebussar.

• Jag följer lagar och regler till punkt och pricka och jag har kollektivavtal.

• Jag tar ut en lön, när jag kan, som på inget sätt motsvarar samma tjänst i ”manliga” företag.

• Jag tilldelas en mindre peng per barn än den kommunala verksamheten men lyckas ändå gå med överskott. Och när jag ändå är inne på detta med överskottet, det är så lite men ändå så nödvändigt. Jag behöver en buffert för alla oförberedda händelser som dyker upp. Det är en trygghet för mig och mina anställda. Jag har många idéer för hur min verksamhet kan utvecklas men med regeringens och v:s svartmålning av vår bransch vägrar numera banker att ge mig lån för att utveckla min verksamhet. Det är för osäkert säger de.

Inför kongressen skulle jag vilja göra följande medskick:

Låt mig driva mitt företag på samma villkor som andra företag. Grunda dina beslut på fakta om mig och mitt och andra kvinnors företagande. Visa mig med kloka beslut att det fortfarande finns hopp om att få vara med och förändra på riktigt även om jag är kvinna.

Då kommer du och din regering att belönas med mig och andra som ger sitt allt för att skapa Sveriges bästa, effektivaste och modernaste välfärd.

Med vänlig hälsning

Solveig Sunnebo,
VD och ägare till Helianthus AB ”Nästa generations förskola”.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.