Politiker och företagare på pratglad promenad

NYHET Publicerad

WEBB-TV Bygglovshantering, villkoren för välfärdsföretag och Stockholms internationella konkurrenskraft var några av alla ämnen som diskuterades när företagare och politiker i Stockholm träffades för en solig höstpromenad. Ett uppskattat grepp från båda sidor. "Jag har verkligen försökt lyssna in", sade Jessica Rosencrantz, riksdagsledamot (M).


En solig höstdag i slutet av oktober samlades en grupp diskussionslystna företagare och politiker vid Stockholms stadshus. Efter kaffe och kanelbulle bar det av till fots mot Södermalm och slutmålet Skrapan. Syftet: att diskutera angelägna frågor för företagandets villkor, och saker att prata om fanns det definitivt.

–Det är viktigt att politikerna pratar med oss jobbskapare. De säger att de ska skapa jobb, men de säger inte hur - och det är ju företagen som skapar dem, sade Robert Andersson på Städpulsen.

–Jag har tagit upp frågan om hur Stockolm ska kunna vara en attraktiv stad för företagare framöver, även globalt, sade Ita Grossmann, ITmaskinen.

Och politikerna lyssnade.

– Jag har märkt att många har problem med upphandlingssystemet som det ser ut idag. Jag tror att vi måste se över hela systemet, när vi gör upphandlingar i Danderyd är det för få företagare som anmäler sig, sade Bengt Sylvan, kommunpolitiker i Danderyd (FP).

– Jag har verkligen försökt lyssna in idag, och det kan ju vara en svår utmaning ibland som politiker, sade Jessica Rosencrantz, riksdagsledamot (M).

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Safinaz Awad har återvänt till Sverige och sitt programmerarjobb efter att ha blivit utvisad till Grekland. Arbetsgivaren Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems, är tacksam för beskedet men kritisk till det stelbenta regelverket.
NYHET Publicerad:

"Det finns stora behov av reformer"

HALLÅ DÄR Abir al Sahlani och Alireza Akhondi! Ni kandiderar båda till riksdagen för Centerpartiet inför valet i höst. Förra veckan träffade ni flera företagare från Stockholmsregionen och fick tillfälle att samtala om olika utmaningar som jobbskaparna har. Vad tar ni med er från samtalet med företagen?
NYHET Publicerad:

"Vi måste skapa bra villkor och långsiktiga spelregler för företagen"

HALLÅ DÄR Karin Enström, riksdagsledamot för moderaterna och tidigare försvarsminister, som kandiderar till valet i höst. Du har deltagit på ett möte med företagare från Stockholmsregionen och fick tillfälle att samtala om olika utmaningar som jobbskaparna har. Vad tar du med dig från samtalet med företagen?
NYHET Publicerad:

"Vi i kommunerna behöver göra vår hemläxa"

FÖRETAGSKLIMAT Tidigare i veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag för ett bättre företagsklimat, där 150 politiker och tjänstemän deltog. En av dessa var Jessica Drugge, Näringslivssamordnare i Botkyrka. Vi vill veta vad hon fick med sig från dagen.
NYHET Publicerad:

Sjunkande nyföretagsamhet i Stockholms län

RAPPORT Nyföretagsamheten sjunker i Stockholms län och är nu på den lägsta nivån på tio år. Tillväxttakten av företagsamma människor i välfärdssektorn minskar kraftigt. Det visar Svenskt Näringslivs nya undersökning Företagsamheten 2018.
NYHET Publicerad:

Hetsjakten på företag i välfärden drabbar kvinnors företagande

KOMMENTAR Den hetsjakt mot företagen i välfärden som pågår skadar framför allt det kvinnliga företagandet. Det är beklagligt att regeringen verkar sakna insikt om hur viktigt kvinnors företagande är för välfärdens utveckling – och hur viktigt företagandet är för kvinnors möjlighet att utvecklas.
NYHET Publicerad:

Sökes: Praktikant till regionkontoret i Stockholm HT 2018

PLATSANNONS Svenskt Näringsliv tar under höstterminen 2018 emot en praktikant på regionkontoret i Stockholm. Är det du? Eller någon du känner? Sökt och tipsa!
NYHET Publicerad:

Brist på rätt kompetens skapar problem för industriföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ”Det är svårt för oss att anställa personer med bra teknisk kompetens, i kombination med att de faktiskt kan utföra det tekniska arbetet, säger Helge Steg, VD för Arta Plast AB i Tyresö.” Trots att företaget kan få in många ansökningar är det svårt att hitta personer med rätt utbildning som också har relevanta tekniska och praktiska erfarenheter.
NYHET Publicerad:

Sjukhus-vd om nya vårdskatten: "Helt feltänkt"

VÅRDSKATT "Som arbetsgivare vill jag att alla anställda ska komma tillbaka så snabbt som möjligt till arbetsplatsen", säger Peter Seger, vd Sophiahemmet.
NYHET Publicerad:

Sundbyberg satsar på långsiktigt arbete för att stärka företagsklimatet

HALLÅ DÄR Sharif Pakzad, näringslivschef i Sundbyberg stad. Vi undrar hur det går med näringslivsarbetet i Sundbyberg. Det byggs mycket och det verkar hända en hel del saker. Vår enkät om företagsklimatet är ute hos företagen nu. Förra året upplevde företagen att företagsklimatet hade försämrats, vad kommer de säga i år?
NYHET Publicerad:

"Solna värnar verkligen om oss företag"

FÖRETAGSKLIMAT ”Solna stad är handlingskraftiga och ambitiösa i sitt arbete med företagsklimatet. Jag har arbetat i flera kommuner och Solna stad är outstanding. Det är de mot resten, de är i en klass för sig själva när det kommer till det lokala företagsklimatet”, säger AnnSofie Lanner, Hotelldirektör på Scandic Järva Krog i Solna.
NYHET Publicerad:

Bostadsbristen leder till att allt fler företag flyttar från Stockholmsregionen

BOSTADSBRIST När kompetensen inte går att hitta i Stockholmsregionen måste vi leta utanför, men bristen på bostäder gör det omöjligt för arbetskraften att flytta hit”, säger Peter Emilson, VD för Swedish Lorry Parts AB i Botkyrka kommun.
NYHET Publicerad:

Företag utan sommarvikarier på grund av fyrkantigt regelverk

ARBETSMARKNAD Att företag anställer yrkesstudenter under utbildning borde vara ett drömscenario för Arbetsförmedlingen. Men när Per Wincent ville anställa vårens praktikanter över sommaren blev det tvärstopp.
NYHET Publicerad:

”Jag har satt egna mål för Täbys företagsklimat”

FÖRETAGSKLIMAT "Täby kommun ska ligga i absoluta toppen när det gäller hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Jag vet hur bra Solna stad är och hur mycket det betyder för företagen, så jag vill kämpa tillsamman med Täby kommun och företagen för att nå dit", säger Cecilia Wingård som sedan knappt 2 år är VD på Såstaholm Hotell & Konferens.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

”Viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet.”

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag vill inte att kommunen ska hålla en i handen, men det är viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet. Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är en måttstock på hur företagare anser att klimatet ser ut. Därför hoppas jag att många företagare svarar på enkäten”, säger Alvar Kårfors, VD för Orto Novo AB och verksam i Ekerö kommun.
NYHET Publicerad:

Politiker för välfärd – se hit

KOMMENTAR Nu är det valår och jag skulle önska att vi fick höra mycket mer om hur företagens villkor kan förbättras. Hur får vi fler företag, fler jobbskapare och mer pengar till vårt samhälle?
NYHET Publicerad:

Huddinge kommun satsar på 100 företagsbesök på 100 dagar

FÖRETAGSKLIMAT I en omfattande satsning gör Huddinge kommun 100 företagsbesök på 100 dagar för att förbättra det lokala företagsklimatet och dialogen med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Företagen får betala när staden tar oljan

KONKURRENS Kommunens beslut att ta över hanteringen av överbliven olja från restaurangerna i Stockholm möts av hård kritik från branschen. "De bryter upp en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer", säger Stefan Lundin, chefsjurist Visita.
NYHET Publicerad:

Sömnad ger jobb åt nyanlända flyktingar

INTEGRATION När idén att anställa nyanlända flyktingar i verksamheten kom upp såg företaget Svenskt Tenn till att den blev verklighet. Vd Maria Veerasamy berättar om en lång väg mot ett lyckat resultat.