Social kompetens är avgörande för anställning

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING I hela Stockholms län vittnar företagen om svårigheterna att hitta medarbetare med rätt kompetens, för många som söker yrkesutbildad kompetens är bristen skriande. Hur ser det ut för Börje Johanssons Bil AB?

2015-06-03 07.50.23_resized

Nicklas Widing, verkstadsansvarig, Börje Johanssons Bil AB

– Vi samarbetar med flera yrkesgymnasium runt om i länet. Vi har en lång relation med bland annat Vallentuna gymnasium och känner lärarna. Vi ser det samarbetet som ytterst strategiskt för oss, säger Nicklas Widing som är ansvarig för verkstadsdelen. Han brukar till och med föreläsa på gymnasiet om kundfokus.

– Vi tar alltid emot praktikanter, fortsätter Nicklas. Genom att samarbeta med skolan bidrar företaget till branschens utveckling och attraktiviteten höjs samtidigt som de får en möjlighet att lära känna nya talanger.

– Den tekniska kunskapen kan man lära sig, men har man inte social kompetens kommer det inte att fungera. Även för yrken som bilmekaniker, lackerare eller plåtslagare ställs idag helt andra krav än för 20 år sedan. Du måste kunna bemöta kunder på ett proffsigt och serviceinriktat sätt.

– Den sociala kompetensen är helt avgörande när vi anställer säger Nicklas Widing, ansvarig för verkstaden hos Börje Johansson Bil AB.

Företaget som funnits i Österåker sedan 1985 har idag 45 anställda, de finns belägna på två orter och fyra adresser, Rallarvägen 12,15,15c samt på Storstensvägen i Norrtälje.

bild

Björn Johansson, vd, Börje Johanssons Bil AB

– Vi har en stor verkstad med både lackering och karossverkstad, säger Björn Johansson, ägare och VD. Det låter enkelt när han berättar att alla på företaget jobbar mot samma mål, nämligen kunden i fokus. Men vid närmare eftertanke inser Björn att dom har lyckats rekrytera och behålla riktigt bra personal och det är en bidragande anledning till att företaget gått så bra. Bilbranschen är känd för små marginaler och konjunkturkänslighet.

– Jag brukar säga att det är som en termometer på ekonomin i samhället. Går det dåligt för Sverige, säljs det inga bilar. Just nu tuffar det på men dåliga nyheter får genomslag direkt, säger Björn Johansson. En annan aspekt är det förändringstryck som många branscher märker av. Det krävs att hänga med i utvecklingen.

– Både Toyota och marknaden ställer krav på oss och då vill vi stå i framkant, säger Björn och fortsätter.

– Vi har alltid varit innovativa och velat testa allt, från nya maskiner, datasystem till butiksinredningar.

Att få hjälp att hitta kompetent personal via Arbetsförmedlingen är inte ett alternativ för företaget.

– Det är en myndighet som inte fungerar är min erfarenhet, säger Nicklas Widing. Han kan ge en rad exempel som lett till att företaget idag räknar bort Arbetsförmedlingen helt när de ska rekrytera. Anledningen är oförståelsen för företagets behov och vilken arbetslivserfarenhet som krävs från de arbetssökande.

– Attityden både till arbetssökande och till oss som arbetsgivare präglas inte av nyfikenhet och engagemang, säger Nicklas.

Under högsäsongerna för däckbyten, en månad på hösten och en månad på våren använder företaget ett bemanningsföretag för att stärka upp med den personal som behövs.

– Tänk om Arbetsförmedlingen fungerade som bemanningsföretagen gör, då skulle vi kunna vända oss dit, avslutar Nicklas.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Våga vara mer öppen för innovativa lösningar"

HALLÅ DÄR Antonio Daban VD för den svenska filialen av Rover Alcisa Group. Företaget är ett spanskt infrastrukturföretag som grundades på 60-talet. Idag har ni verksamheter i tio länder och etablerade er nyligen på den svenska marknaden. Om du skulle säga tre saker som du skulle vilja förbättra med det svenska företagsklimatet, vad skulle de vara?
NYHET Publicerad:

Dags att gå vidare i välfärdsfrågan

KOMMENTAR I snart fyra år har frågan om vinstbegränsningar – i praktiken ett vinstförbud – helt dominerat debatten om vår gemensamma välfärd. Den har sugit att syre ur luften och den har skapat stora klyftor i politiken men även förtroendeklyftor mellan företagare och politiker.
NYHET Publicerad:

I Sollentuna finns en öppenhet och vilja att förbättras

HALLÅ DÄR Azadeh Farshchian, VD för A2B som deltog på Sollentuna kommuns och Svenskt Näringsliv Walk and talk. Vad tar du med dig från dagen? "Vi som nyetablerat företag här i kommunen tar med oss att det finns en öppenhet och vilja till att förbättras, både från tjänstemännens och politikernas sida."
NYHET Publicerad:

Podd lyfter Täbys företagsklimat

HALLÅ DÄR Caroline Arenander som arbetar som näringslivsutvecklare i Täby kommun har nyligen tillsammans med sin kollega Sofia Tingåker startat podden Entreprenörsandan. Berätta om podden? "Syftet med podden är att företagares egna berättelser ska kunna inspirera andra som driver eller som funderar på att starta företag. Poddens gäster har alla en koppling till Täby."
NYHET Publicerad:

"Viktigt med en positiv bild på företagande i Sverige"

HALLÅ DÄR Caroline Szyber som kandiderar till riksdagen för Kristdemokraterna i höstens val. Caroline sitter i Riksdagen som ordförande för civilutskottet och fick möjlighet att samtala med engagerade företagare i Stockholmsregionen. Vad tar du med dig från mötet?
NYHET Publicerad:

SL-kortet skjuter privata företag i sank

KONKURRENS Stockholms landstings försök att låta SL-kortet gälla på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar slår mot den privata skärgårdstrafiken. ”Blir det här permanent kommer vi bli tvungna att lägga ned”, säger Ronny Jansson, vd på Roslagens sjötrafik, till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Stockholms län står och stampar

FÖRETAGSKLIMAT I 38 kommuner runt om i landet, nytt rekord, tycker företagen att företagsklimatet är bra. Men i Stockholms län kvalar bara Solna och Upplands-Bro in på den åtråvärda listan. Sju kommuner i länet tar små steg framåt medan elva får ett något lägre resultat än förra året.
NYHET Publicerad:

Företagare: Vi utmålas som bovar

FÖRETAGSKLIMAT Småföretagare vittnar om att det finns ett utbrett missnöje med regeringens näringspolitik. Illa genomtänkta och dåligt förberedda förslag skapar ett ogästvänligt klimat för de som vill starta och driva företag.
NYHET Publicerad:

"Viktig att få en inblick i företagarnas vardag"

HALLÅ DÄR Mathias Tegnér och Marie Axelsson, ni kandiderar båda till riksdagen för Socialdemokraterna inför valet i höst. Förra veckan träffade ni flera företagare från Stockholmsregionen för att diskutera näringslivsfrågor. Hur ser ni på dialogen med företagen?
NYHET Publicerad:

Kritiken: ”Alliansen sviker företagarna”

VÅRDSKATT Allianspartierna lägger sig platt i frågan om att stoppa regeringens vårdskatt. Det innebär att anställda kommer beskattas för privat hälso- och sjukvård som betalas av arbetsgivaren. Ett beslut som får stark kritik från företagare. ”Det är ett oerhört starkt svek”, säger Hans-Åke Johansson, som driver företaget HÅJ Transporter.
NYHET Publicerad:

Vill bekämpa regelkrångel

HALLÅ DÄR Annika Hirvonen Falk och Amanda Palmstierna! Ni kandiderar båda till riksdagen för Miljöpartiet inför valet i höst. Annika Hirvonen Falk sitter i riksdagen sedan tidigare och Amanda Palmstierna ställer upp som kandidat för första gången i årets val. Ni har nyligen träffat flera företagare från Stockholmsregionen och fått tillfälle att samtala om olika utmaningar som jobbskaparna har. Vad tar ni med er från mötet?
NYHET Publicerad:

Företagare knäckt efter kommunens avtalsbrott – sålde företaget

VÄLFÄRD Omsorgsföretagaren Fredrik Josephson vann en upphandling om demensboende i Vallentuna. Men kommunen fyllde inte de 18 utlovade platserna och företaget lämnades med en mångmiljoninvestering. Nu har Fredrik Josephson gett upp och sålt familjeföretaget. 
NYHET Publicerad:

Satsning på jämställdhet fick fart på affärerna

JÄMSTÄLLDHET Ingen på Liljewall arkitekter räknade med att satsningen på jämställdhet skulle bidra till en rekordsnabb utveckling av företaget. ”Jämställdhetsarbete kan vara en motor för en ännu större förändringsprocess – det är häftigt!”, säger kontorschefen Harald Gamrell.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

"Uppenbart att vi måste stå upp och försvara vinster i välfärden"

HALLÅ DÄR Joar Forssell som kandiderar till riksdagen för Liberalerna i höst! Joar är i dagsläget ordförande för liberala ungdomsförbundet och fick möjlighet att samtala över ett lunchmöte med engagerade företagare från Stockholmsregionen. Varför det är viktigt att ha bra kontakter med företagare i Stockholmsregionen?
NYHET Publicerad:

Årets UF-företag i Stockholm flyger högt

UNG FÖRETAGSAMHET Med högt flygande planer har gänget bakom Altitude Filming nått sällan skådade höjder inom Ung Företagsamhet. Årets UF-företag i Stockholmsregionen producerar drönarfilmer och har målet – att arbeta internationellt – inom räckhåll.
NYHET Publicerad:

Upplands-Bro kommuns nya näringslivsteam

HALLÅ DÄR Nina Rönnberg, tf. näringslivschef, och näringslivsutvecklare Nassim Nyholm! Upplands-Bro kommun har fått ett nytt team som jobbar med näringslivsfrågorna. Berätta kort om era nya tjänster och ert uppdrag.
NYHET Publicerad:

"Väldigt lärorikt att tala med företagare"

HALLÅ DÄR Katja Nyberg! Du kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna inför valet i höst. Förra veckan träffade du och en partikollega flera företagare från Stockholmsregionen och fick tillfälle att samtala om olika utmaningar som jobbskaparna har. Vad tog du med dig från mötet?
NYHET Publicerad:

Företagen ger Arbetsförmedlingen kalla handen

ARBETSMARKNAD Förtroendet för Arbetsförmedlingen vacklar. Bara 17 procent av företagen planerar att ta hjälp av myndigheten för att hantera kompetensbehovet de närmaste åren. De visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Hela 82 procent av företagen i Stockholms län kommer framöver att välja bort Arbetsförmedlingen. ”Det är ett kraftigt underbetyg för myndigheten. Förtroendet är kört i botten”, säger Annika Bröms, regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län.
NYHET Publicerad:

Ett alkoholtillstånd – ska det vara så svårt?

REGELKRÅNGEL Sebastian Schauermann VD och grundare till restaurangen Taku-Taku har varit företagare i 22 år. Sett i backspegeln är han inte säker på att han skulle göra om resan. ”Företagsklimatet i Stockholm stad har försämrats och allt för ofta blir jag som företagare bemött av myndigheter som om jag vore kriminell. I själva verket bidrar jag till samhället både genom att ge människor jobb och betala in skatter till vår gemensamma välfärd”, säger Sebastian Schauermann.