Sökes: En ny sorts chef

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag får ofta nypa mig i kinden. Ja, nästan varje dag, på jobbet. Ni förstår, jag driver ett fantastiskt företag som har förmånen att få göra riktigt bra saker för elever, lärare och skola i Sverige.

patricia_kimondo

Patricia Kimondo, grundare och VD för Lärarförmedlarna

I en tid av påtaglig förändring i omvärlden är vårt bidrag att se till att dörren till klassrummet alltid står öppen. Visst låter det spännande? Ja, jag gör det inte ensam förstås. Tillsammans är vi fler än 2500 lärarvikarier och kontorsmedarbetare som varje dag får lov att göra skillnad i skolan. Och så vill vi fortsätta.

Vi ser stora möjligheter framåt. Man ser det tydligt – om man tar en titt bakåt. När vi startade Lärarförmedlarna runt år 2000 var vårt mål att professionalisera det gamla sättet att hantera vikarier på. Hej då nötta ring-listor till ungdomarna i kvarteret. Välkommen professionella urvals- och matchningsmetoder, smart logistik och service. Idag har vi kommit långt - och höjt kvaliteten och förväntningarna hos både dem som jobbar hos oss – och dem som köper våra tjänster.

Precis som vi professionaliserade vikariemarknaden då för 15 år sedan, har vi nu moderniserat den. Världen ser helt annorlunda ut idag än då. Från drygt 300 000 människor online är vi nu fler än 3 miljarder människor på nätet.

Internet har för alltid förändrat världen. Med tekniken som drivkraft kan vi både utveckla smarta tjänster och påverka frågor som demokrati och jämlikhet. Tekniken bidrar till att göra världen transparent, överblickbar och gränslös. Den når ut och förenar samtidigt. Vi kan undervisa elever i en landsända, med lärare i en annan. Redan nu har briljant ny teknik förändrat synen på hur en lektion kan se ut och gå till; upplevelsen bakom ett par Virtual Reality-glasögon som låter elever vandra runt i antikens Rom utmanar och revolutionerar idén om vad som är normalt i skolan.

Tekniken ökar både service och kvalitet. Idag beställer våra kunder vikarier vid behov med sin smartphone. Våra vikarier är urbana nomader som sköter jobbet i en app på fickan. Med intelligent teknik kan vi dessutom hantera träffsäker matchning och säkra fördomsfria anställningsprocesser. Så sparar vi pengar åt skolan och utvecklar framtidens arbetsmarknad samtidigt. Den teknikdrivna utvecklingen erbjuder fantastiska möjligheter att lösa viktiga problem. Så vad är problemet?

Med tekniken som utgångspunkt skapas en ny logik runt hur vi konsumerar tjänster och produkter. Utvecklingen går rekordsnabbt. Idag använder vi en bråkdel av den internetkapacitet vi kommer att använda i morgon. Den logiken måste nu på allvar börja genomsyra de strukturer som påverkar samhället och våra affärer.

Vårt företag är helt beroende av Offentliga Upphandlingar. Formalian kring att lämna anbud är omfattande och krävande. Målet är – med rätta – att säkra bästa pris och kvalitet för medborgarna. Men mot bakgrund av ett helt förändrat affärslandskap har detta blivit ett uppdrag som förpliktigar. Det går helt enkelt inte längre att som upphandlare köra ”copy paste” på gamla affärer och fråga efter det som levererades förut. En ny affärslogik skapar ständigt nya förväntningar hos de som konsumerar tjänsterna. Och då måste produktionen hänga med. Annars kommer samhället att gå miste om den utveckling och de konkurrensfördelar som så länge placerat Sverige i topp på välståndslistan.

En sak är solklar. Rollen som ”Expert” och ”Sakkunnig” är hotad. Det finns ingen som kan förutspå hur världen kommer att se ut framöver. Varken politiker, tjänstemän eller entreprenörer har några spåkulor! Istället är rollen som Facilitator och Möjliggörare vår viktigaste uppgift. En ny sorts chef helt enkelt. Vi måste dessutom samarbeta, och låta helt nya perspektiv på världen påverka hur vi löser framtidens problem. Och vi måste vilja och våga leda en utveckling utan facit på förhand.

Framtiden är inte längre en vision. Det är här och vi är mitt i den. Den teknikdrivna utvecklingen erbjuder fantastiska möjligheter att lösa viktiga problem. Så vad väntar vi på?

Patricia Kimondo, grundare och VD
Lärarförmedlarna

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.