Sömnad på Svenskt Tenn
Foto: Karin Carlesten

Svenskt Tenn har startat en verksamhet där de anställda är nyanlända flyktingar från Syrien.

Sömnad ger jobb åt nyanlända flyktingar

NYHET Publicerad

INTEGRATION När idén att anställa nyanlända flyktingar i verksamheten kom upp såg företaget Svenskt Tenn till att den blev verklighet. Vd Maria Veerasamy berättar om en lång väg mot ett lyckat resultat.

Maria Veerasamy

- Vi ser att kompetensen hos många nyanlända aldrig tillvaratas, med resultatet att de aldrig integreras i Sverige. Här såg vi att vi kunde göra något, säger Maria Veerasamy.

Foto: Karin Carlesten

Vi träffas på Svenskt Tenns huvudkontor som är inrett i företagets karaktäristiska möbler och tyger. Företagets vd Maria Veerasamy ger oss en liten glimt av företagets historia och grundarens Estrid Ericsons sätt att arbeta.

– Estrid Ericson hade en förmåga att se kommande stjärnor, och Svenskt Tenn har genom historien varit den första plattformen för många formgivare och fotografer. När Josef Frank kom till Stockholm 1933 gav Estrid Ericson honom jobb eftersom hon gillade hans möbler. Det får ses som en ganska järv handling att hon vågade anställa en person av judisk börd, då de antisemitiska strömningarna var starka i Stockholm på den tiden.

Estrid Ericson hade tydliga humanistiska grundvärderingar som enligt Maria Veerasamy är en av anledningarna till varför Svenskt Tenn idag har startat en verksamhet där de anställda är nyanlända flyktingar från Syrien.

– Vi ser att kompetensen hos många nyanlända aldrig tillvaratas, med resultatet att de aldrig integreras i Sverige. Här såg vi att vi kunde göra något. Svenskt Tenn har många kunder som vill ha gardiner, dukar eller något annat uppsytt. Med inspiration från ett integrationsprojekt i Gävle öppnade vi vår egen syateljé på Strandvägen i november i fjol och anställde två män som hade flytt från kriget i Syrien. Vi fick mycket hjälp av vår kontakt i Gävle, och hennes vägledning i den djungel av regelverk kring att anställa nyanlända var en förutsättning för att vi skulle lyckas, berättar Maria Veerasamy.

Svenskt Tenn integrerar de två männen i företagets aktiviteter som månads- och frukostmöten. Dessutom får de svenskundervisning på arbetstid. Maria Veerasamy berättar att det är bra för de nyanställda men den största vinsten gör övriga anställda på företaget som aldrig tidigare har träffat en nyanländ person.

– Det är en ögonöppnare för oss att träffa dem och höra deras perspektiv på livet. Vi kan samtidigt hjälpa dem att klara sig bättre i det svenska samhället genom att exempelvis hjälpa till att boka läkartid och berätta vilka vaccineringar deras barn behöver. Det känns meningsfullt, säger Maria Veerasamy.

Samtidigt sticker hon inte under stol med att det kan vara lite mer krävande att anställa nyanlända.

– Det måste få ta tid när man arbetar med människor som har varit med om hemska saker, eftersom många av dem har sår som aldrig läker. Dessutom blir arbetsplatsen kanske deras första riktiga möte med den svenska kulturen. Våra nyanställda hade aldrig hört talas om arbetsmiljöfrågor eller blivit ombedda att berätta hur de tycker att verksamheten skulle kunna bli bättre, säger hon.

Svenskt Tenn är nöjda med verksamheten i syateljén och Maria Veerasamy berättar om hur de får en väldigt fin produkt och service till sina kunder. Hon vittnar också om en hög professionalitet och arbetsmoral hos de nyanställda. Företaget ser detta som ett långsiktigt projekt och ser också en möjlighet att utöka verksamheten med nyanlända till andra produktgrupper.

– Men det måste bli enklare att anställa nyanlända. Först och främst måste det kartläggas vilka kunskaper de som kommer till Sverige har och låta företag ta del av den informationen. Matchningen mot arbetsmarknaden måste bli bättre och komma tidigare när människor kommer hit. Det behövs också tydlig information om hur man går tillväga om man vill anställa en nyanländ, steg för steg. Då är jag säker på att många företag skulle göra det. Vi borde se alla som kommer till Sverige som värdefulla resurser, säger hon.

Karin Carlesten

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyanlända lyfte arbetsmoralen på Bröderna Jansson

INTEGRATION Efter några veckors praktik erbjöd Bröderna Jansson-Nissavarvet två nyanlända svetsare från Syrien anställning. Det är ett lyft för kulturen och arbetsmoralen, enligt vd:n Christin Jansson.
NYHET Publicerad:

Persson på S-kongressen: "Viktigt att Sverige bibehåller sin konkurrenskraft"

FÖRETAGSKLIMAT Socialdemokraternas kongress ägde rum i Örebro i helgen. Svenskt Näringslivs ordförande, Fredrik Persson, var på plats för att lyfta viktiga näringslivsfrågor som företagens kompetensförsörjning, Sveriges konkurrenskraft och ändrade konfliktregler.
NYHET Publicerad:

Företagare: Politikerna måste förstå hur viktiga vi är

VALET 2018 Valrörelsen går in i sitt slutskede och företagare efterlyser politiker som förstår hur viktiga de är för Sverige. "Det har varit ett stort fokus på bland annat bidrag och välfärd men inte var pengarna ska komma ifrån", säger företagaren Emma Dehmer Unevik.
NYHET Publicerad:

Heta valfrågor för småföretagare

VALET 2018 Valrörelsen går in i sitt slutskede. Privat välfärd, integration, fossilfritt bränsle och att skapa jobb för nyanlända är prioriterade frågor för ett par småföretagare.
NYHET Publicerad:

”Extra föräldraledighet en märklig prioritering”

VALET 2018 Socialdemokraterna föreslår en extra veckas ledighet för föräldrar vid skollov. En märklig prioritering, anser chefekonom Bettina Kashefi. ”Partiets förslag riskerar att påverka arbetsutbudet och samhällsekonomin negativt i ett läge då svenska företag har stor brist på arbetskraft.”
NYHET Publicerad:

Utbildningsplikten är feltänkt

KOMMENTAR Regeringens reform för att öka utbildningsnivån bland nyanlända – den så kallade utbildningsplikten – går trögare än tänkt. Hittills i år har 5 500 personer bedömts omfattas av utbildningsplikt. Av dem har endast 90 personer påbörjat studier. Det är svårt att inte se det som ett fiasko, skriver Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Jobb en förutsättning för integration

ARBETSMARKNAD Med många utlandsfödda utanför arbetsmarknaden och företag som skriker efter kompetens borde integrationen kunna lösas. Men varför går det så långsamt? Och vad behöver göras för att det ska fungera bättre? Det diskuterades vid ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Så tycker blivande riksdagsledamöter om företagen

VALET 2018 Svenskt Näringsliv har tagit pulsen på samtliga politiker på valbar plats till riksdagen i höst. De lovar att förbättra villkoren för landets företag om de blir invalda i riksdagen.
NYHET Publicerad:

Bussbolag sätter nyanlända i förarsätet

INTEGRATION Västanhede Trafik i Avesta var i stort behov av fler busschaufförer, tack vare en vunnen upphandling. Att större delen av de rekryterade chaufförerna var nyanlända var inget hinder. Fyra år senare jobbar företaget fortfarande med integration.
NYHET Publicerad:

Företagarna: Minskat regelkrångel viktigaste valfrågan

VALET 2018 Färre regler. Det är vad Sveriges företagare önskar sig mest av allt efter valet i höst, visar Svenskt Näringslivs Företagarpanel. Regelbördan skapar tidsödande administration och hämmar entreprenörskap och kreativitet, anser byggföretagaren Carin Stoeckmann.
NYHET Publicerad:

Väljarna vill förbättra företagens villkor

VAL 2018 Budskapet från väljarna är tydligt. Gör det enklare att driva företag. En ny undersökning visar att det finns stöd i opinionen för att ändra i LAS, minska regelbördan och att sänka företagsbeskattningen.
NYHET Publicerad:

Företagare: Vi utmålas som bovar

FÖRETAGSKLIMAT Småföretagare vittnar om att det finns ett utbrett missnöje med regeringens näringspolitik. Illa genomtänkta och dåligt förberedda förslag skapar ett ogästvänligt klimat för de som vill starta och driva företag.
NYHET Publicerad:

Icke godkänt, Stefan Löfven

VALET 2018 Statsminister Stefan Löfvens löften om en ny näringspolitik har inte infriats. Av 92 initiativ som regeringen gjort på viktiga politikområden för företagen har 53 skadat näringslivet och Sverige. Betyget för regeringen efter fyra år blir därför F – icke godkänd, skriver vd Carola Lemne, och efterlyser en företagsvänlig regering efter valet 2018.
NYHET Publicerad:

Järnvägsbyggare vill se kvinnlig kompetens

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att Strukton Rail lyckats anställa så många kvinnor de senaste åren beror på en medveten satsning på kvinnor, men främst på att företaget jobbat för att skapa en öppenhet och en sund kultur där både kvinnor och män trivs, enligt vd:n Robert Röder. 
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist lägger expansionsplaner på is

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sju av tio företag som försökt rekrytera nya medarbetare har haft svårt att hitta rätt kompetens. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. Det gör att planerad expansion läggs på is och företagen får svårt att möta kundernas behov.
NYHET Publicerad:

Småföretagare: "Vi måste börja prata om LAS"

ARBETSMARKNAD Kjell-Arne Edvinsson vet vad han talar om när han berättar om hur lagen om anställningsskydd gör livet som småföretagare svårt och ibland omöjligt. Samtidigt tror han att lösningen kan vara att fack och arbetsgivare är överens om hur man ska tolka lagen, snarare än att skriva om den.
NYHET Publicerad:

Mer och längre utbildning inte alltid lösningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Släpp in fler privata aktörer i vägledningen som kan matcha personer direkt mot jobb, inrätta en one-stop-shop för de som invandrar till Sverige och utvidga möjligheten till provtjänstgöring för att nå legitimation. Det är framkomliga vägar för att snabba på etableringen och därmed integrationen, skriver Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Mer relevanta utbildningar kan öka lusten av lära

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenskt Näringslivs årliga gymnasierapport har precis släppts. Andelen elever som tar examen från de nationella programmen har ökat något. ”Det är positivt, men resultaten måste förbättras snabbare”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Företagen hittar inte rätt arbetskraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sju av tio företag har svårt att hitta rätt medarbetare. Gymnasie- och högskoleutbildningar med låg relevans för näringslivet är en av förklaringarna, visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät.
NYHET Publicerad:

"Regeringens förslag fullständigt ogenomtänkta"

VÄLFÄRDSFÖRETAGEN Lagrådet levererar omfattande kritik i sitt yttrande över lagrådsremissen om Reepaluutredningen. Det måste få konsekvenser för frågans fortsatta hantering. Vi kan inte ha en regering som går emot både grundlag och Lagrådet för att nå oklara politiska mål, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor och Ellen Hausel Heldahl, upphandlingsexpert.