"Vi har inte råd med ett dåligt företagsklimat"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Inför rankingsläppet av det lokala företagsklimatet den 26 september har vi frågat gruppledarna från samtliga partier i Stockholms stad hur de vill förbättra stadens företagsklimat. Så här svarar Lotta Edholm, oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholms stad.

Lotta Edholm

-Stockholm ska vara en plats dit Sveriges och världens kompetenta människor vill och kan flytta till, då måste vi ta vara på talangerna, säger Lotta Edholm, oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholms stad.

Foto: © Lena Larsson

Varför är det viktigt att ha ett bra företagsklimat i Stockholms stad?

-För att ett näringsliv med bra förutsättningar är grunden för en stad där människor får ökat välstånd och ökad frihet. Det är därför både oroväckande och sorgligt att företagsklimatet nu, under rödgrönrosa styre, snabbt håller på att försämras. Vi får många signaler om att företag upplever att de blir bemötta med ointresse av kommunen. Det är oacceptabelt, och bidrar till att vi tappar framtidschanser, engagemang, arbetstillfällen och utvecklingstakten saktar ned. Det har vi inte råd med.

Bland företagen som svarar på Svenskt Näringslivs enkät om hur de upplever det lokala företagsklimatet i Stockholms stad är det två branscher som utmärker sig och vars betyg inte når upp till godtagbart. Vad borde staden göra för att underlätta för företag inom Industri och Skola/utbildning?

-Stockholms styre behöver förändras och majoriteten behöver bytas ut efter valet. De rödgrönrosa visar, inte minst på skolsidan, att man är skeptisk till fler fristående förskolor och skolor, trots att antalet elever ökar så mycket att de har stora problem att bygga tillräckligt många nya skolplatser. Det är ett ideologiskt betingat motstånd.

Stockholms stad bör istället se det som något positivt att fler aktörer vill vara med och höja kvaliteten inom skola/utbildning samt tydliggöra det för regeringen som just nu står med Reepaluutredningen i sin hand.

När det kommer till industrin måste vi prioritera att ha kvar industriområden i staden så att inte alla försvinner när nya bostäder och bostadsområden byggs.

Vi måste också se till att också gods kan transporteras på ett tillgängligt och tillförlitligt sätt in och ut ur staden, på såväl väg som spår. Båda dessa frågor måste prioriteras högre än idag.

Industrin blir också alltmer kunskapsintensiv och högteknologisk, och vi måste se till att tillräckligt många ingenjörer men även andra yrken och kompetenser utbildas och kan jobba i regionen. Begåvade och talangfulla människor som vill jobba i Stockholm och Sverige ska inte kastas ut på grund av mindre formaliafel, och Migrationsverket måste sluta med de s.k. kompetensutvisningarna. Vi har inte råd att i onödan göra oss av med nyckelkompetenser som företagen behöver och vill ha.

När företagen får lista områden som de vill att staden prioriterar kommer lägre skatter och avgifter och fler bostäder högst upp. Vad vill ditt parti göra för att tillgodose de önskemålen?

-Vi vill städa upp i den rödgrönrosa byråkratin där utskott, råd och beredningar slukar skattemedel och pengar läggs på diffusa demokratisatsningar som få efterfrågar, så att vi får resurser till det som verkligen gör skillnad, och kan samtidigt låta människor få mer kvar i plånboken.

Sen behöver staden se till att kommunal byråkrati inte är en onödig stoppkloss i byggandet. Vi måste även se till att nya områden byggs bra och att infrastrukturen fungerar så vi får mer högkvalitativ stad som är attraktiv för företag att etablera sig i och för människor att flytta till.

Vilka förslag har ditt parti för att förbättra förutsättningarna för företagande i Stockholm stad?   

- Stockholms stad måste som kommun bättre inse värdet av både de företag och företagandet som finns i Stockholm. Den kommunala byråkratin och överbyggnaden ska minska, bemötande förbättras och förenklas (genom vad vi kallar ”en väg in”) och kommunen ska arbeta för att främja – inte försvåra – företagandet.  Som upphandlande kommun behöver också Stockholm bli en bättre och smidigare kund till små och medelstora företag. Men vi behöver också vara en attraktiv plats för storföretagens huvudkontor och forskningscentra.

Vi behöver stärka Stockholms intellektuella kapital, sluta utvisa kompetenta människor på enbart byråkratiska grunder och stärka både universitet och högskolor samt yrkesutbildningar betänkligt. Stockholm ska vara en plats dit Sveriges och världens kompetenta människor vill och kan flytta till, då måste vi ta vara på talangerna.

Elise Östevik

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sollentuna vässar sin service

FÖRETAGSKLIMAT En ”walk & talk” för att aktivt lyssna och få förståelse för den andres utgångspunkter. Det var ett tips till Sollentunas tjänstemän som nu utbildar sig för att bli ännu bättre på service och bemötande.
NYHET Publicerad:

Ny lagstiftning om offentlig upphandling – Hur fungerar den?

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är mycket stor. Den uppgår till ca 650 miljarder kronor varje år. Kommunerna står för ca 70 procent av dessa inköp vilket innebär att Sveriges kommuner är viktiga kunder för många företag. Sedan den 1 januari har vi tre nya lagar för offentlig upphandling. Svenskt Näringslivs upphandlingsexpert Birgitta Laurent berättar mer om vad de nya lagarna innebär.
NYHET Publicerad:

Så ska Upplands Väsby lyfta företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Vad kan göras för ett bättre företagsklimat? Det var frågan i fokus när företagare, politiker och tjänstemän i Upplands Väsby träffades på en walk&talk. I Svenskt Näringsliv ranking över det lokala företagsklimatet har kommunen fallit från plats 9 till plats 17 i år.
NYHET Publicerad:

Ekerö kommun har företagen i fokus

HALLÅ DÄR Stefan Pellén, Näringslivschef i Ekerö Kommun. Sedan 2009 har Ekerö haft en positiv trend och klättrat i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Vilka är de främsta orsakerna till den positiva trenden?
NYHET Publicerad:

Kriminella får handlare stänga butiker

TV För andra gången på ett år stängde företagarna i Husby centrum ner sina butiker i protest mot kriminaliteten i området. ”När samhället tappar sina viktigaste funktioner, som butiker och polis, då är det fritt fram för brottslingarna”, menar Salam Kurda, ordförande i Husby Företagarförening.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Skolan som jobbar med lönen

WEBB-TV På Viktor Rydberg gymnasium kopplas lönekriterierna till de kännetecken och beteenden som ska spegla skolans kultur. Även om det är viktigt att jobba i team finns det ingen motsättning i att sätta individuella löner, enligt skolchefen Kristy Lundström.
NYHET Publicerad:

Stänger butiken i protest mot kriminaliteten

BROTTSLIGHET På torsdag stänger handlarna butikerna i Husby centrum – igen. Förra årets protest har gett föga effekt. ”Vi vill att samhället håller sitt löfte till oss”, säger Salam Kurda, ordförande i Husby företagarförening.
NYHET Publicerad:

Föräldraledighet stoppar inte karriären

REKRYTERING Stockholms Hamnar jobbar hårt för att få in fler kvinnor genom att vara en schyst och öppen arbetsplats. Men för att anställa fler kvinnor måste det också finnas ett rekryteringsunderlag, säger HR-specialisten Johanna Wiberg.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om kompetensutvisningarna

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Socialdemokraterna och Miljöpartiet säger idag ja till Alliansens motion om kompetensutvisningarna. Om inte remissinstanserna har kraftiga invändningar mot Alliansens förslag kommer en ny lagstiftning träda ikraft redan den 1 december.
NYHET Publicerad:

"Kommunen verkar ha tappat styrfart"

HALLÅ DÄR Lotta Boman, vd på vackra Sigtunahöjden Hotell och Konferens. I Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet som baseras på hur företagens omdömen faller Sigtuna 13 placeringar från 38 till 51. Kommunen ligger fortfarande högt i rankingen men faller med 41 placeringar på delparametern kommunens service och återfinns nu på plats 135. Hur upplever du företagsklimatet i Sigtuna och kan du förstå varför det har försämrats?
NYHET Publicerad:

Segermaskinen Solna åter i topp

WEBB-TV Tio år av oavbruten topplacering. Solna kan än en gång titulera sig mästare i lokalt företagsklimat. Det ger en kommun där företagen trivs och utvecklas, visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige.
NYHET Publicerad:

Tre företagarröster i Huddinge

FÖRETAGSKLIMAT Huddinge kommun går framåt i årets ranking av det lokala företagsklimatet av Sveriges 290 kommuner. Kommunen klättrar 37 placeringar och landar på plats 80, vilket är deras bästa placering sedan år 2009. Vi har frågat tre företagare i Huddinge kommun hur de upplever företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Solna bäst i landet - för tionde året i rad

VINNARE Solna har fått höga betyg av sina företagare i år igen och kommunen tar förstaplatsen i rankingen för tionde året i rad. ”Vi har använt potentialen som finns här och gett dem trygghet och goda förutsättningar för sina verksamheter”, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Solna har Sveriges bästa företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Solna stad toppar listan för tionde året i rad i när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Av länets kommuner har Ekerö förbättrat sig mest jämfört med förra årets ranking. 
NYHET Publicerad:

”Solna överträffar allt”

FÖRETAGSKLIMAT ”Solna stad är outstanding när det gäller bemötande mot oss som företag. Jag är inte van vid att en kommun jobbar så tydligt för att underlätta och hjälpa det lokala näringslivet” säger Micaela Krook försäljnings- och marknadschef på Biz Apartment.
NYHET Publicerad:

Skolhjältens tips: Byt ut dåliga lärare

LEDARSKAP Malla Taipale använder sina erfarenheter från friskolevärlden för att rädda krisdrabbade kommunala skolor med stor framgång. Hennes strategi som ny rektor är bland annat att byta ut dåliga lärare. ”Se till att de inte undervisar, elever har rätt till bra utbildning”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Fler parkeringar och lokaler för växande företag på Lidingö för att nå topp 10

FÖRETAGSKLIMAT Hur kan Lidingös företagsklimat bli bättre? Det var frågan i fokus när företagare och politiker träffades på Högberga Gård på Lidingö för en walk&talk. Tillsammans vill Lidingös företagare, politiker och tjänstemän ändra på den negativa utvecklingen i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Ett steg framåt är den näringslivspolicy som Lidingö stad har tagit fram men några utmaningar finns ändå i staden.
NYHET Publicerad:

"Med ett gott företagsklimat skapas jobb"

FÖRETAGSKLIMAT Inför rankingsläppet av det lokala företagsklimatet den 26 september har vi frågat gruppledarna från samtliga partier i Stockholms stad hur de vill förbättra stadens företagsklimat. Så här svarar Ann-Margrethe Livh gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad.
NYHET Publicerad:

Kvalitet i vården måste gå före vinstfixering

VÄLFÄRD Välfärdsutredningen som lades fram av Ilmar Reepalu i november förra året har blivit sågad längs med fotknölarna av så väl opposition som en majoritet av remissinstanserna. För små och medelstora företag såsom vårdföretaget PR Vård skulle det vara en nådastöt. "Tror regeringen verkligen att företagare vill investera i hälso- och sjukvård om man inte har någon möjlighet att få igen sina pengar?" undrar företagets ägare Rickard Ljunggren.