"Vi har inte råd med ett dåligt företagsklimat"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Inför rankingsläppet av det lokala företagsklimatet den 26 september har vi frågat gruppledarna från samtliga partier i Stockholms stad hur de vill förbättra stadens företagsklimat. Så här svarar Lotta Edholm, oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholms stad.

Lotta Edholm

-Stockholm ska vara en plats dit Sveriges och världens kompetenta människor vill och kan flytta till, då måste vi ta vara på talangerna, säger Lotta Edholm, oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholms stad.

Foto: © Lena Larsson

Varför är det viktigt att ha ett bra företagsklimat i Stockholms stad?

-För att ett näringsliv med bra förutsättningar är grunden för en stad där människor får ökat välstånd och ökad frihet. Det är därför både oroväckande och sorgligt att företagsklimatet nu, under rödgrönrosa styre, snabbt håller på att försämras. Vi får många signaler om att företag upplever att de blir bemötta med ointresse av kommunen. Det är oacceptabelt, och bidrar till att vi tappar framtidschanser, engagemang, arbetstillfällen och utvecklingstakten saktar ned. Det har vi inte råd med.

Bland företagen som svarar på Svenskt Näringslivs enkät om hur de upplever det lokala företagsklimatet i Stockholms stad är det två branscher som utmärker sig och vars betyg inte når upp till godtagbart. Vad borde staden göra för att underlätta för företag inom Industri och Skola/utbildning?

-Stockholms styre behöver förändras och majoriteten behöver bytas ut efter valet. De rödgrönrosa visar, inte minst på skolsidan, att man är skeptisk till fler fristående förskolor och skolor, trots att antalet elever ökar så mycket att de har stora problem att bygga tillräckligt många nya skolplatser. Det är ett ideologiskt betingat motstånd.

Stockholms stad bör istället se det som något positivt att fler aktörer vill vara med och höja kvaliteten inom skola/utbildning samt tydliggöra det för regeringen som just nu står med Reepaluutredningen i sin hand.

När det kommer till industrin måste vi prioritera att ha kvar industriområden i staden så att inte alla försvinner när nya bostäder och bostadsområden byggs.

Vi måste också se till att också gods kan transporteras på ett tillgängligt och tillförlitligt sätt in och ut ur staden, på såväl väg som spår. Båda dessa frågor måste prioriteras högre än idag.

Industrin blir också alltmer kunskapsintensiv och högteknologisk, och vi måste se till att tillräckligt många ingenjörer men även andra yrken och kompetenser utbildas och kan jobba i regionen. Begåvade och talangfulla människor som vill jobba i Stockholm och Sverige ska inte kastas ut på grund av mindre formaliafel, och Migrationsverket måste sluta med de s.k. kompetensutvisningarna. Vi har inte råd att i onödan göra oss av med nyckelkompetenser som företagen behöver och vill ha.

När företagen får lista områden som de vill att staden prioriterar kommer lägre skatter och avgifter och fler bostäder högst upp. Vad vill ditt parti göra för att tillgodose de önskemålen?

-Vi vill städa upp i den rödgrönrosa byråkratin där utskott, råd och beredningar slukar skattemedel och pengar läggs på diffusa demokratisatsningar som få efterfrågar, så att vi får resurser till det som verkligen gör skillnad, och kan samtidigt låta människor få mer kvar i plånboken.

Sen behöver staden se till att kommunal byråkrati inte är en onödig stoppkloss i byggandet. Vi måste även se till att nya områden byggs bra och att infrastrukturen fungerar så vi får mer högkvalitativ stad som är attraktiv för företag att etablera sig i och för människor att flytta till.

Vilka förslag har ditt parti för att förbättra förutsättningarna för företagande i Stockholm stad?   

- Stockholms stad måste som kommun bättre inse värdet av både de företag och företagandet som finns i Stockholm. Den kommunala byråkratin och överbyggnaden ska minska, bemötande förbättras och förenklas (genom vad vi kallar ”en väg in”) och kommunen ska arbeta för att främja – inte försvåra – företagandet.  Som upphandlande kommun behöver också Stockholm bli en bättre och smidigare kund till små och medelstora företag. Men vi behöver också vara en attraktiv plats för storföretagens huvudkontor och forskningscentra.

Vi behöver stärka Stockholms intellektuella kapital, sluta utvisa kompetenta människor på enbart byråkratiska grunder och stärka både universitet och högskolor samt yrkesutbildningar betänkligt. Stockholm ska vara en plats dit Sveriges och världens kompetenta människor vill och kan flytta till, då måste vi ta vara på talangerna.

Elise Östevik

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Jag har satt egna mål för Täbys företagsklimat”

FÖRETAGSKLIMAT "Täby kommun ska ligga i absoluta toppen när det gäller hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Jag vet hur bra Solna stad är och hur mycket det betyder för företagen, så jag vill kämpa tillsamman med Täby kommun och företagen för att nå dit", säger Cecilia Wingård som sedan knappt 2 år är VD på Såstaholm Hotell & Konferens.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt. För startuphuben SUP46:s medlemmar finns det alltid investerare som lockar utomlands. ”För att få dem att stanna kvar i Sverige måste deras förutsättningar att växa i Sverige förbättras”, säger vd Daniel Sonesson.
NYHET Publicerad:

”Viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet.”

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag vill inte att kommunen ska hålla en i handen, men det är viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet. Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är en måttstock på hur företagare anser att klimatet ser ut. Därför hoppas jag att många företagare svarar på enkäten”, säger Alvar Kårfors, VD för Orto Novo AB och verksam i Ekerö kommun.
NYHET Publicerad:

Politiker för välfärd – se hit

KOMMENTAR Nu är det valår och jag skulle önska att vi fick höra mycket mer om hur företagens villkor kan förbättras. Hur får vi fler företag, fler jobbskapare och mer pengar till vårt samhälle?
NYHET Publicerad:

Huddinge kommun satsar på 100 företagsbesök på 100 dagar

FÖRETAGSKLIMAT I en omfattande satsning gör Huddinge kommun 100 företagsbesök på 100 dagar för att förbättra det lokala företagsklimatet och dialogen med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Företagen får betala när staden tar oljan

KONKURRENS Kommunens beslut att ta över hanteringen av överbliven olja från restaurangerna i Stockholm möts av hård kritik från branschen. "De bryter upp en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer", säger Stefan Lundin, chefsjurist Visita.
NYHET Publicerad:

Sömnad ger jobb åt nyanlända flyktingar

INTEGRATION När idén att anställa nyanlända flyktingar i verksamheten kom upp såg företaget Svenskt Tenn till att den blev verklighet. Vd Maria Veerasamy berättar om en lång väg mot ett lyckat resultat.
NYHET Publicerad:

IT-branschen skriker efter kompetens – nu utvisas nyckelmedarbetare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det fattas 30 000 it-specialister i Sverige, och inom fem år kommer det att saknas över 70 000. Trots det utvisas Safinaz Awad, som flydde från Syrien och fick jobb som it-specialist. Det slår hårt mot arbetsgivaren Sweet Systems. "Man blir bestört på flera plan. Vi är runt 60 medarbetare och behöver varenda en", Klas-Magnus Hilberth, grundare.
NYHET Publicerad:

Hundratals arbetstimmar förlorade i bilköer

TV Stockholms trafiksituation hindrar effektiviteten hos företagen på grund av bilköer, och bidrar till längre arbetsdagar. ”Det är dags att färdigställa Förbifart Stockholm nu”, säger Robin Seger, vd Cremab.
NYHET Publicerad:

Regeringen vilseleder om välfärden

DEBATT "Regeringen och Vänsterpartiet vill stoppa möjligheten för välfärdsföretag att gå med vinst. I vår kommer ett lagförslag som rör skolan och äldreomsorgen. Detta får allvarliga konsekvenser för företagens möjligheter att verka – och för de hundratusentals medborgare som utnyttjar deras tjänster." Det skrver Carola Lemne, vd, Svenskt Näringsliv och Annika Bröms,regionchef, Svenskt Näringsliv i denna debatt.
NYHET Publicerad:

"Vi har inte råd med en ideologisk strid"

VÄLFÄRD Vinstbegränsningar i skolor och omsorg sågas av flera privata skolaktörer. Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, tycker att det är häpnadsväckande att regeringen går vidare med ett hårt kritiserat utredningsförslag.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Robert

NY PÅ JOBBET Robert Zachrisson är ny praktikant på regionkontor Stockholm under vårterminen 2018. Lär känna honom lite närmare här.
NYHET Publicerad:

Nu rullar vi igång med full fart!

KOMMENTAR Regionkontor Stockholm är taggade in för 2018. Det är valår och det kommer innebära många spännande politiska möten, där företagens röst står i fokus. Under året kommer vi lägga krut på tre frågor. Vi kommer arrangera möten om lokalt företagsklimat, träffa samtliga riksdagskandidater på valbar plats och arrangera en stor Gilla jobbskaparna-kampanj.
NYHET Publicerad:

Vallentuna växlar upp

HALLÅ DÄR Chanette Andersson, utvecklings- och näringslivschef och Magnus Isberg, näringslivsutvecklare i Vallentuna kommun. Ni verkar taggade inför det nya året och arbetet med att förbättra det lokala företagsklimatet. Om vi blickar i backspegeln, hur såg 2017 ut, Chanette?
NYHET Publicerad:

Nyanlända i jobb - Viktigt för hela näringslivet

INTEGRATION Om vi lyckas integrera nyanlända bättre skulle vi kunna minska kompetensbristen. Att komma in på en arbetsplats och ha kollegor att prata med är dessutom ofta den bästa vägen till integration. ”Det krävs en mer inkluderande arbetsmarknad”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Sökes: Student med intresse för morgondagens arbetsmarknad och företag

PLATSANNONS Till Svenskt Näringsliv i Stockholms län söker vi en studentmedarbetare för att ansvara för regionalt skolnätverk och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

Stoppad vinst ger flod av problem

VÄLFÄRD Regeringen vill stoppa vinster inom välfärden men saknar svar på hur alla utmaningar som följer ska hanteras. Företagen är viktiga i alla delar av samhället. De utvecklar, gör saker smartare och hittar ofta lösningar där andra ser problem. Det är genom innovativa idéer och jakten på förbättring som välfärden utvecklas och effektiviseras, säger Robert Thorburn, projektledare inom välfärdsfrågor på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Viktig undersökning av företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Hur upplever våra företagare att det är att driva sina verksamheter i Huddinge? Nacka? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får företagare i Stockholms län svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att skapa en ökad förståelse för hur företagen upplever kommunen och ett underlag för fortsatta och löpande samtal. Det övergripande målet är att företagsklimatet i Stockholm ska bli än bättre.
NYHET Publicerad:

Oschyssta villkor för både arbetstagare och arbetsgivare med LAS

LAS Företag drabbas idag hårt av det fyrkantiga och föråldrade system som Lagen om anställningsskydd, LAS, innebär. Emma Dehmer Unevik har i sin position som företagare i städbranschen och ordförande i Almega Städföretagen god inblick i problematiken.
NYHET Publicerad:

Tre företagares önskemål inför 2018

FÖRETAGSKLIMAT "Jag önskar att Regeringen tar initiativ till att upprätta en organisation med syfte att underlätta och locka fler talanger till Sverige", säger Carl-Johan Hamilton vice VD Ants, en av de tre företagare som vi frågat om vad de önskar inför 2018.