Björn Green Lili-Ann Öhlund-Green, Solveig Zander, Catarina Deremar och Elvir Blazevic
Foto: Anna-Lena Holmström

Det finns gott om pengar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK Lili-Ann Öhlund Green och Björn Green välkomnade Centerpartiets toppnamn till riksdagen för Uppsala län, Solveig Zander och Catarina Deremar till Läraskolan i Bålsta för att prata välfärdsföretagande och företagsklimatet i Sverige, i Uppsala län och i Håbo kommun. Det blev intensiva samtal om valfrihet och politiska förslag som får effekt även om de aldrig blir verklighet.

2008 fick Lili-Ann nog av att vara anställd i den kommunala skolan. Det fanns aldrig några pengar till någonting och personer som inte kunde skola eller pedagogik skulle helt plötsligt börja styra och tala om för skolpersonalen hur den skulle agera.

–Min första tanke var att jag skulle sälja kläder, men jag blev snart varse att den branschen kunde jag absolut ingenting om, även om jag hade ett stort klädintresse. Skola var ju det jag kunde, på mina fem fingrar. Björn, min man, hade lösningen. Då startar vi väl en skola då. Kan man det sa jag. Klart man kan sa Björn och 1,5 år senare hade vi klarat av all pappersexcersis och var klara att köra igång, berättar Lili-Ann.

Idag är Lili-Ann rektor och Björn vd för Läraskolan. De äger företaget tillsammans.

–Jag blev chockad när Björn skulle budgetera kompetensutvecklingspengen per anställd. Räcker 15.000 frågade han. 15.000?! Jag var van vid 500 kronor, vartannat år. Vi har alltid gott om pengar till verksamheten, men så är vi rädda om slantarna också. Vi har återanvänt möbler som andra inte längre behöver och vi lägger ner mycket tid själva på att ordna och fixa t ex, den tiden är ju ”gratis” för Läraskolan, säger Lili-Ann.

Rent ekonomiskt var det dock tufft från början.

–Det banken kunde sträcka sig till att ställa upp med i starten var en checkkredit på 50.000 kronor, förutsatt att vi gick i personlig borgen, båda två, berättar Björn.

Det var inte tal om att ta ut nån lön under de första åren.

–Vi klarade oss på Björns lön och när vi växte kunde vi så småningom båda arbeta med och livnära oss på Läraskolan och Björn kunde sluta sin anställning. Hade inte Björn haft en bra lön hade det inte gått, berättar Lili-Ann.

Under sina år som lärare hade Lili-Ann skapat sig en tydlig uppfattning om hur hon ville att en skola skulle fungera och så har det också blivit.

–Vi har två vuxna i varje klassrum, minst en av dem är behörig lärare, våra klasser är små med max 20 barn. Totalt har vi 200 elever på skolan berättar Lili-Ann.

Vi kommer in på nidbilden att fristående skolor väljer och vrakar bland elever och på så sätt säger nej till resurskrävande sådana.

–Det är absurt. För det första vet vi ingenting om en elev som kommer till oss som 6-åring och dessutom skulle det bli ohållbart att agera på det sättet. Det finns säkert nåt undantag nånstans, men så jobbar inte vi, tvärtom berättar Lili-Ann.

Debatten om vinster i välfärden och att fristående skolor skapar segregation är både Björn och Lili-Ann uppriktigt ledsna över.

–Det är inte friskolor som skapar segregation, det är var vi bor. Med det fria skolvalet och med konkurrens och alternativ får vi bättre skolor som man aktivt kan välja. Man måste inte gå i den skola som ligger närmast om man inte känner att den passar, eller om man inte trivs där. Vad är problemet med det undrar Lili-Ann

När det gäller vinster i välfärden och begreppet vinst är Björn bekymrad

–Det är så få som förstår vad Reepalus förslag egentligen innebär och ibland tror jag också att det är meningen. Eftersom en skola inte äger lokaler och maskiner som är den bas man ska beräkna sin möjliga vinst på i enlighet med förslaget så blir effekten helt vansinnig. I vårt fall så skulle vi tvingas vi göra en förlust på 14.000 kronor om året med det gamla förslaget. Det låter konstigt, men det är sant. Det nya förslaget ger ju rätt till en vinst som motsvarar ett basbelopp om c:a 40.000 kronor. Det går inte att bygga en stabil verksamhet utifrån det. Det räcker med att ett antal elever slutar eller att vi måste investera i ny datautrustning för att vi ska hamna i ett ohållbart ekonomiskt läge, säger Björn.

Solveig Zander och Catarina Deremar är övertygade om att vinstbegränsningsförslaget inte går igenom, men tycker att det är olyckligt att det ens finns.

–Det lägger en våt filt över alla företag om finns inom skola, vård och omsorg. Vi behöver alternativ och är beredda att kämpa för dem, säger Solveig Zander.

Catarina Deremar håller med.

–Vi får besked om att propositionen inte kommer att gå igenom riksdagen, det finns ingen majoritet för det, men vi förstår ju, inte minst utifrån det vi fått höra här idag, att skadan redan är skedd. Bankerna drar öronen åt sig och vill inte låna ut kapital och det har blivit svårare att sälja ett företag i välfärdssektorn, man vet ju inte riktigt vad det är man köper.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Jag vill förbättra villkoren för små- och medelstora företag"

HALLÅ DÄR Peter Butros som kandiderar till riksdagen för Vänsterpartiet inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

VALET 2018: reformera Arbetsförmedlingen

VALET 2018 I år är det 25 år sedan lagen om privat arbetsförmedling infördes i Sverige och såväl bemanningsföretag som rekryteringsföretag fyller i dag en naturlig roll på svensk arbetsmarknad. Kartan har förändrats väsentligen sedan dess, men faktum är att Arbetsförmedlingen (AF) har fått stå relativt oförändrad. Nu är tiden inne för förändring.
NYHET Publicerad:

Valet 2018: värna om LOV för en bättre välfärd

VALET 2018 Valfrihet och mångfald är viktigt för att kunna erbjuda en så bra välfärdsmodell som möjligt. Med en åldrande och växande befolkning är det av största vikt att fortsätta värna om LOV, lagen om valfrihethetssystem.
NYHET Publicerad:

Christians vallöfte till Hallands jobbskapare

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför hösten val är Svenskt Näringsliv nyfikna på hur riksdagskandidaterna i Halland ser på företagarfrågor och vi vill upplysa väljarna om den saken. Det är en del i vårt arbete för ett bättre företagsklimat, att öka kunskapen om hur partiernas kandidater resonerar. Här är Christian Johanssons, Moderaterna, svar.
NYHET Publicerad:

De ser företagens betydelse i samhället

JOBBSKAPARNA Montico är rekryterings- och bemanningsföretaget som är mer än så. Företaget är mycket engagerat i lokalsamhället genom utbildningar, speciellt riktade mot de som står längre ifrån arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Vi behöver mindre byråkrati och enklare regelverk

HALLÅ DÄR Staffan Danielsson som kandiderar till riksdagen för Centerpartiet inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna om arbetskraftsinvandring

VALET 2018 Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

Minskat regelkrångel för bättre kompetensförsörjning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Riksdagsledamot och talesperson för högre utbildning och forskning Fredrik Christensson, Centerpartiet, besökte nyligen Tooltec i Trollhättan. I mötet med VD Claes Haraldsson stod kompetensförsörjning högst på samtalsagendan.
NYHET Publicerad:

ROT- och RUT-avdrag för mycket gott med sig

SKATTER Sänkt skatt på hushållsnära tjänster är en framgångsrik metod att skapa jobb. Almega konstaterar att mer än 30 000 nya arbetstillfällen har tillkommit under reformens första tio år. Smolk i bägaren är att den svarta marknaden återtar förlorad mark sedan ROT-avdraget sänktes från 50 till 30 procent.
NYHET Publicerad:

Mari-Louise vallöfte till jobbskaparna i Halland

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför höstens val är Svenskt Näringsliv nyfikna på hur riksdagskandidaterna i Halland ser på företagarfrågor och vi vill upplysa väljarna om den saken. Det är en del i vårt arbete för ett bättre företagsklimat, att öka kunskapen om hur partiernas kandidater resonerar. Här är Mari-Louise Wernersson, från Centerpartiet.
NYHET Publicerad:

Valet 2018: Värna om LOV för en bättre välfärd

VALET 2018. Valfrihet och mångfald är viktigt för att kunna erbjuda en så bra välfärdsmodell som möjligt. Med en åldrande och växande befolkning är det av största vikt att fortsätta värna om LOV, lagen om valfrihethetssystem.
NYHET Publicerad:

Jobb en nyckel till integration och jämställdhet

HALLÅ DÄR Riksdagskandidat Gulan Avci, som idag är ordförande för Liberala Kvinnor och Liberalernas talesperson i integrationsfrågor. Vad tar du med dig från företagsbesöket på Vardagsfrid som erbjuder hemstädning?
NYHET Publicerad:

Valet 2018: LOV:en är viktig för svensk välfärd

VALET 2018. Valfrihet och mångfald är viktigt för att kunna erbjuda en så bra välfärdsmodell som möjligt. Med en åldrande och växande befolkning är det av största vikt att fortsätta värna om LOV, lagen om valfrihethetssystem.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: reformering av Arbetsförmedlingen

VALET 2018. I år är det 25 år sedan lagen om privat arbetsförmedling infördes i Sverige och såväl bemanningsföretag som rekryteringsföretag fyller i dag en naturlig roll på svensk arbetsmarknad. Kartan har förändrats väsentligen sedan dess, men faktum är att Arbetsförmedlingen (AF) har fått stå relativt oförändrad. Nu är tiden inne för förändring.
NYHET Publicerad:

MPs toppolitiker träffar företagare

FÖRETAGSKLIMAT Riksdagsval, politiker och företagare – hör det ihop? Miljöpartiets två toppkandidater inför riksdagsvalet riksdagen i Södermanland, Linus Lakso och Marielle Lathi besökta Attendos demensboende på Ekebyvägen och åt lunch med företagare. Samtalet blev långt och intressant med inriktning på vad företagare önskar sig av den regering som tillträder efter höstens val.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: utveckla RUT och ROT

VALET 2018. Rut-avdraget firar tio år och omsatte hela 10 miljarder kronor under 2017. Almega konstaterar att den sänkta skatten på hushållsnära tjänster har varit en framgångsrik jobbmotor och skapat över 30 000 nya arbetstillfällen. Av dessa jobb har 23 000 gått till människor som har stått utanför arbetsmarknaden efter att rut-reformen genomfördes.
NYHET Publicerad:

Vart går färden med välfärden?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Socialdemokratiska politiker i Kronoberg stod välfärds- och kompetensfrågorna högt upp på Agendan. Hur ska vi lösa de problem som finns?
NYHET Publicerad:

Medarbetare sökes

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Moderata politiker i Kalmar län stod kompetensförsörjningen högt upp på agendan. Om företagen inte får tag i nya medarbetare hindras expansionen.
NYHET Publicerad:

”Vi vill bara sköta oss”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Att företagens villkor är viktiga för att kunna växa och därmed bidra till välfärden är ingen hemlighet. Men kan politiken ge de rätta förutsättningarna? Det diskuterades mellan företagare och moderata politiker vid ett möte i Växjö.
NYHET Publicerad:

”Staten måste ta ansvar och bygga ut fiber”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i Skånes norra och östra valkrets och vid ett företagsbesök på Naturstenskompaniet utanför Kristianstad passade vi på att fråga dem vilken näringslivspolitisk fråga de vill prioritera inför valet.