Björn Green Lili-Ann Öhlund-Green, Solveig Zander, Catarina Deremar och Elvir Blazevic
Foto: Anna-Lena Holmström

Det finns gott om pengar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK Lili-Ann Öhlund Green och Björn Green välkomnade Centerpartiets toppnamn till riksdagen för Uppsala län, Solveig Zander och Catarina Deremar till Läraskolan i Bålsta för att prata välfärdsföretagande och företagsklimatet i Sverige, i Uppsala län och i Håbo kommun. Det blev intensiva samtal om valfrihet och politiska förslag som får effekt även om de aldrig blir verklighet.

2008 fick Lili-Ann nog av att vara anställd i den kommunala skolan. Det fanns aldrig några pengar till någonting och personer som inte kunde skola eller pedagogik skulle helt plötsligt börja styra och tala om för skolpersonalen hur den skulle agera.

–Min första tanke var att jag skulle sälja kläder, men jag blev snart varse att den branschen kunde jag absolut ingenting om, även om jag hade ett stort klädintresse. Skola var ju det jag kunde, på mina fem fingrar. Björn, min man, hade lösningen. Då startar vi väl en skola då. Kan man det sa jag. Klart man kan sa Björn och 1,5 år senare hade vi klarat av all pappersexcersis och var klara att köra igång, berättar Lili-Ann.

Idag är Lili-Ann rektor och Björn vd för Läraskolan. De äger företaget tillsammans.

–Jag blev chockad när Björn skulle budgetera kompetensutvecklingspengen per anställd. Räcker 15.000 frågade han. 15.000?! Jag var van vid 500 kronor, vartannat år. Vi har alltid gott om pengar till verksamheten, men så är vi rädda om slantarna också. Vi har återanvänt möbler som andra inte längre behöver och vi lägger ner mycket tid själva på att ordna och fixa t ex, den tiden är ju ”gratis” för Läraskolan, säger Lili-Ann.

Rent ekonomiskt var det dock tufft från början.

–Det banken kunde sträcka sig till att ställa upp med i starten var en checkkredit på 50.000 kronor, förutsatt att vi gick i personlig borgen, båda två, berättar Björn.

Det var inte tal om att ta ut nån lön under de första åren.

–Vi klarade oss på Björns lön och när vi växte kunde vi så småningom båda arbeta med och livnära oss på Läraskolan och Björn kunde sluta sin anställning. Hade inte Björn haft en bra lön hade det inte gått, berättar Lili-Ann.

Under sina år som lärare hade Lili-Ann skapat sig en tydlig uppfattning om hur hon ville att en skola skulle fungera och så har det också blivit.

–Vi har två vuxna i varje klassrum, minst en av dem är behörig lärare, våra klasser är små med max 20 barn. Totalt har vi 200 elever på skolan berättar Lili-Ann.

Vi kommer in på nidbilden att fristående skolor väljer och vrakar bland elever och på så sätt säger nej till resurskrävande sådana.

–Det är absurt. För det första vet vi ingenting om en elev som kommer till oss som 6-åring och dessutom skulle det bli ohållbart att agera på det sättet. Det finns säkert nåt undantag nånstans, men så jobbar inte vi, tvärtom berättar Lili-Ann.

Debatten om vinster i välfärden och att fristående skolor skapar segregation är både Björn och Lili-Ann uppriktigt ledsna över.

–Det är inte friskolor som skapar segregation, det är var vi bor. Med det fria skolvalet och med konkurrens och alternativ får vi bättre skolor som man aktivt kan välja. Man måste inte gå i den skola som ligger närmast om man inte känner att den passar, eller om man inte trivs där. Vad är problemet med det undrar Lili-Ann

När det gäller vinster i välfärden och begreppet vinst är Björn bekymrad

–Det är så få som förstår vad Reepalus förslag egentligen innebär och ibland tror jag också att det är meningen. Eftersom en skola inte äger lokaler och maskiner som är den bas man ska beräkna sin möjliga vinst på i enlighet med förslaget så blir effekten helt vansinnig. I vårt fall så skulle vi tvingas vi göra en förlust på 14.000 kronor om året med det gamla förslaget. Det låter konstigt, men det är sant. Det nya förslaget ger ju rätt till en vinst som motsvarar ett basbelopp om c:a 40.000 kronor. Det går inte att bygga en stabil verksamhet utifrån det. Det räcker med att ett antal elever slutar eller att vi måste investera i ny datautrustning för att vi ska hamna i ett ohållbart ekonomiskt läge, säger Björn.

Solveig Zander och Catarina Deremar är övertygade om att vinstbegränsningsförslaget inte går igenom, men tycker att det är olyckligt att det ens finns.

–Det lägger en våt filt över alla företag om finns inom skola, vård och omsorg. Vi behöver alternativ och är beredda att kämpa för dem, säger Solveig Zander.

Catarina Deremar håller med.

–Vi får besked om att propositionen inte kommer att gå igenom riksdagen, det finns ingen majoritet för det, men vi förstår ju, inte minst utifrån det vi fått höra här idag, att skadan redan är skedd. Bankerna drar öronen åt sig och vill inte låna ut kapital och det har blivit svårare att sälja ett företag i välfärdssektorn, man vet ju inte riktigt vad det är man köper.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Reformer för framtiden

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Kompetensförsörjning var ämnet som dominerade när företagare från länet fick träffa riksdagskandidaterna för moderaterna, Edward Riedl och Elisabeth Björnsdotter Rahm. Ett möte där företagarna fick ge en uppdaterad bild vad gäller näringslivets förutsättningar i Västerbotten och Sverige. Politikerna fick ge sin syn på villkoren för att driva företag i Sverige idag, och hur de borde förändras.
NYHET Publicerad:

Fortsätter det så här lägger jag av

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Att driva företag har aldrig någonsin varit mer byråkratiserat och nedtyngt av administration. Högarna med blanketter och föreskrifter har bara växt och växt under de 30 år som Mats Söder, Söders Maskinservice AB drivit sitt företag.
NYHET Publicerad:

Riksdagskandidat (MP): Sverige kan bli en megaregion med höghastighetståg

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

"Arbetsmarknaden måste bli flexiblare"

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 TePe är familjeföretaget som nu blickar ut över hela världen. Produkterna är tandborstar, mellanrumsborstar och tandtråd men även produkter för personer med särskilda behov t.ex. ortodonti- implantat- och parodontitpatienter. Malmöföretaget TePe är en stor och växande arbetsgivare med ett par dussin nationaliteter hos de anställda. Miljöpartiets riksdagskandidater i Skåne besökte företaget.
NYHET Publicerad:

"Viktigt med en positiv bild på företagande i Sverige"

HALLÅ DÄR Caroline Szyber som kandiderar till riksdagen för Kristdemokraterna i höstens val. Caroline sitter i Riksdagen som ordförande för civilutskottet och fick möjlighet att samtala med engagerade företagare i Stockholmsregionen. Vad tar du med dig från mötet?
NYHET Publicerad:

"Viktig att få en inblick i företagarnas vardag"

HALLÅ DÄR Mathias Tegnér och Marie Axelsson, ni kandiderar båda till riksdagen för Socialdemokraterna inför valet i höst. Förra veckan träffade ni flera företagare från Stockholmsregionen för att diskutera näringslivsfrågor. Hur ser ni på dialogen med företagen?
NYHET Publicerad:

Vill bekämpa regelkrångel

HALLÅ DÄR Annika Hirvonen Falk och Amanda Palmstierna! Ni kandiderar båda till riksdagen för Miljöpartiet inför valet i höst. Annika Hirvonen Falk sitter i riksdagen sedan tidigare och Amanda Palmstierna ställer upp som kandidat för första gången i årets val. Ni har nyligen träffat flera företagare från Stockholmsregionen och fått tillfälle att samtala om olika utmaningar som jobbskaparna har. Vad tar ni med er från mötet?
NYHET Publicerad:

”Det ska vara lätt ett göra rätt”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Moderaterna i västra valkretsen.
NYHET Publicerad:

Kundtjänstföretagare: ”Vi vill behålla våra jobb i Sverige”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 K2C är ett växande kundtjänstföretag i Helsingborg med runt 100 anställda. Till skillnad från många andra har företaget valt att behålla hela verksamheten i Sverige. "Vi vill försöka behålla jobben här, men det är tufft med tanke på löneläge och skattetryck. Vi kan aldrig konkurrera med att vara billigast", säger vd Annette Lahti.
NYHET Publicerad:

"Uppenbart att vi måste stå upp och försvara vinster i välfärden"

HALLÅ DÄR Joar Forssell som kandiderar till riksdagen för Liberalerna i höst! Joar är i dagsläget ordförande för liberala ungdomsförbundet och fick möjlighet att samtala över ett lunchmöte med engagerade företagare från Stockholmsregionen. Varför det är viktigt att ha bra kontakter med företagare i Stockholmsregionen?
NYHET Publicerad:

Riksdagskandidat inspireras av företagare

FÖRETAGSBESÖK Martina Johansson står som första namn på Centerpartiets riksdagslista inför höstens val. Två frågor som hon brinner för är integration och hur smarta energival kan underlättas. "Företagen är en del av lösningen på båda dessa områden. Jag vill veta mer om hur de tänker och vilka förutsättningar som behövs", säger Martina Johansson.
NYHET Publicerad:

Svensk skola är fantastisk!

VÄLFÄRD "Välkomna, ställ alla frågor ni vill!" Uppmaningen kommer från Fredrik Påhlsson, rektor och ägare av Småskolan i Ljungsbro utanför Linköping, och är riktad till dagens besök i form av allianspolitiker som kandiderar till riksdagen.
NYHET Publicerad:

Företagare mötte Centerpartiet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa riksdagskandidater för att diskutera företagarfrågor. Vi inledde denna serie med möten med att träffa riksdagskandidater för Centerpartiet i Kalmar län.
NYHET Publicerad:

Det privata alternativet gav långsiktighet och stabilitet

VÄLFÄRDSFÖRETAG I mitten på 2000-talet var det turbulent på Vivalla Vårdcentral, efter flera turer och ett anbudsförfarande tog distriktsläkaren Kurt Vetterskog, tillsammans med ytterligare två kollegor, över verksamheten och har sedan 2005 drivit vårdcentralen vidare. "För en vårdcentral är det oerhört viktigt med kontinuitet för att verksamheten ska fungera" poängterade Kurt Vetterskog när de två riksdagskandidaterna från Centerpartiet, Helena Vilhelmsson och Elisabet Malmqvist var på besök.
NYHET Publicerad:

Bygghandlare: ”Det viktigaste när vi anställer är vilja och attityd”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Världen förändras i ett rasande tempo. Att man har en vilja att lära sig mer och hänga med i förändringen blir därför allt viktigare. Det säger Kalle Gustafsson, vd på PoG Woody Bygghandel, på ett möte med kristdemokratiska riksdagskandidater i Skåne.
NYHET Publicerad:

"Väldigt lärorikt att tala med företagare"

HALLÅ DÄR Katja Nyberg! Du kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna inför valet i höst. Förra veckan träffade du och en partikollega flera företagare från Stockholmsregionen och fick tillfälle att samtala om olika utmaningar som jobbskaparna har. Vad tog du med dig från mötet?
NYHET Publicerad:

Företagsamma människor skapar arbetstillfällen

VALET 2018 Företagsamma människor skapar arbetstillfällen. Ju fler arbetstillfällen som skapas, desto mer skatteintäkter kommer in till den gemensamma offentliga sektorn. Dessa medel kan sedan användas för att finansiera välfärd och andra socialförsäkringar, vilka bidrar till ett tryggare samhälle i Dalarna och övriga landet. Det säger Lennart Sacrédeus, Kristdemokraterna och nummer två på Kristdemokraternas riksdagslista i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Nyföretagandet driver samhällsutvecklingen framåt

VALET 2018 Ett starkt och blomstrande näringsliv är en garant för nya arbetstillfällen. I dag skapas fyra av fem jobb av Sveriges små och medelstora företag. Ett aktivt och växande nyföretagande, inte minst familjeföretagen, driver samhällsutvecklingen framåt och genererar en stor del av Sveriges totala bruttonationalprodukt. Det säger Lars Adaktusson, Europaparlamentariker och riksdagskandidat för Kristdemokraterna Dalarna.
NYHET Publicerad:

Malmöföretag önskar mera valfrihet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Den offentliga vården var inte förberedd när ensamstående kvinnor i april 2016 fick rätt till provrörsbefruktning. Det var däremot IVF-kliniken Livio Fertilitetscentrum i Malmö, som direkt kunde ta emot patienter. Nu kan de på ett möte mellan Svenskt Näringsliv i Skåne och Centerpartiets toppkandidater till riksdagen stolt berätta att det första barnet med den nya lagstiftningen kom till på deras klinik.
NYHET Publicerad:

Företagarnas roll är viktigare än någonsin

VALET 2018. Sara Gunnarsson, andranamn på Liberalernas värmländska riksdagslista och partiets kommunlista i Karlstad, har kunskap och erfarenhet från företagandets värld med en mamma som egenföretagare.