Björn Green Lili-Ann Öhlund-Green, Solveig Zander, Catarina Deremar och Elvir Blazevic
Foto: Anna-Lena Holmström

Det finns gott om pengar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK Lili-Ann Öhlund Green och Björn Green välkomnade Centerpartiets toppnamn till riksdagen för Uppsala län, Solveig Zander och Catarina Deremar till Läraskolan i Bålsta för att prata välfärdsföretagande och företagsklimatet i Sverige, i Uppsala län och i Håbo kommun. Det blev intensiva samtal om valfrihet och politiska förslag som får effekt även om de aldrig blir verklighet.

2008 fick Lili-Ann nog av att vara anställd i den kommunala skolan. Det fanns aldrig några pengar till någonting och personer som inte kunde skola eller pedagogik skulle helt plötsligt börja styra och tala om för skolpersonalen hur den skulle agera.

–Min första tanke var att jag skulle sälja kläder, men jag blev snart varse att den branschen kunde jag absolut ingenting om, även om jag hade ett stort klädintresse. Skola var ju det jag kunde, på mina fem fingrar. Björn, min man, hade lösningen. Då startar vi väl en skola då. Kan man det sa jag. Klart man kan sa Björn och 1,5 år senare hade vi klarat av all pappersexcersis och var klara att köra igång, berättar Lili-Ann.

Idag är Lili-Ann rektor och Björn vd för Läraskolan. De äger företaget tillsammans.

–Jag blev chockad när Björn skulle budgetera kompetensutvecklingspengen per anställd. Räcker 15.000 frågade han. 15.000?! Jag var van vid 500 kronor, vartannat år. Vi har alltid gott om pengar till verksamheten, men så är vi rädda om slantarna också. Vi har återanvänt möbler som andra inte längre behöver och vi lägger ner mycket tid själva på att ordna och fixa t ex, den tiden är ju ”gratis” för Läraskolan, säger Lili-Ann.

Rent ekonomiskt var det dock tufft från början.

–Det banken kunde sträcka sig till att ställa upp med i starten var en checkkredit på 50.000 kronor, förutsatt att vi gick i personlig borgen, båda två, berättar Björn.

Det var inte tal om att ta ut nån lön under de första åren.

–Vi klarade oss på Björns lön och när vi växte kunde vi så småningom båda arbeta med och livnära oss på Läraskolan och Björn kunde sluta sin anställning. Hade inte Björn haft en bra lön hade det inte gått, berättar Lili-Ann.

Under sina år som lärare hade Lili-Ann skapat sig en tydlig uppfattning om hur hon ville att en skola skulle fungera och så har det också blivit.

–Vi har två vuxna i varje klassrum, minst en av dem är behörig lärare, våra klasser är små med max 20 barn. Totalt har vi 200 elever på skolan berättar Lili-Ann.

Vi kommer in på nidbilden att fristående skolor väljer och vrakar bland elever och på så sätt säger nej till resurskrävande sådana.

–Det är absurt. För det första vet vi ingenting om en elev som kommer till oss som 6-åring och dessutom skulle det bli ohållbart att agera på det sättet. Det finns säkert nåt undantag nånstans, men så jobbar inte vi, tvärtom berättar Lili-Ann.

Debatten om vinster i välfärden och att fristående skolor skapar segregation är både Björn och Lili-Ann uppriktigt ledsna över.

–Det är inte friskolor som skapar segregation, det är var vi bor. Med det fria skolvalet och med konkurrens och alternativ får vi bättre skolor som man aktivt kan välja. Man måste inte gå i den skola som ligger närmast om man inte känner att den passar, eller om man inte trivs där. Vad är problemet med det undrar Lili-Ann

När det gäller vinster i välfärden och begreppet vinst är Björn bekymrad

–Det är så få som förstår vad Reepalus förslag egentligen innebär och ibland tror jag också att det är meningen. Eftersom en skola inte äger lokaler och maskiner som är den bas man ska beräkna sin möjliga vinst på i enlighet med förslaget så blir effekten helt vansinnig. I vårt fall så skulle vi tvingas vi göra en förlust på 14.000 kronor om året med det gamla förslaget. Det låter konstigt, men det är sant. Det nya förslaget ger ju rätt till en vinst som motsvarar ett basbelopp om c:a 40.000 kronor. Det går inte att bygga en stabil verksamhet utifrån det. Det räcker med att ett antal elever slutar eller att vi måste investera i ny datautrustning för att vi ska hamna i ett ohållbart ekonomiskt läge, säger Björn.

Solveig Zander och Catarina Deremar är övertygade om att vinstbegränsningsförslaget inte går igenom, men tycker att det är olyckligt att det ens finns.

–Det lägger en våt filt över alla företag om finns inom skola, vård och omsorg. Vi behöver alternativ och är beredda att kämpa för dem, säger Solveig Zander.

Catarina Deremar håller med.

–Vi får besked om att propositionen inte kommer att gå igenom riksdagen, det finns ingen majoritet för det, men vi förstår ju, inte minst utifrån det vi fått höra här idag, att skadan redan är skedd. Bankerna drar öronen åt sig och vill inte låna ut kapital och det har blivit svårare att sälja ett företag i välfärdssektorn, man vet ju inte riktigt vad det är man köper.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Inga käppar i hjulen för företagarna, tack!

VALET 2018 ”Viktigast efter valet är att politikerna förstår att de inte kan sätta käppar i hjulen för näringslivet. Blomstrar företagen så ger det också välfärd i landet. Går de bra för dem så går det också bra för Sverige.” Mikael Pudas, VD och koncernchef för NMV Group. Han efterlyser mer lyhördhet från kommande regimer både nationellt och lokalt.
NYHET Publicerad:

Företagsfientligare än på decennier

VALET 2018 ”De senaste åren har varit en katastrof för företagande. Sverige har haft den mest företagsfientliga regeringen på många decennier. Att åstadkomma positiva förändringar efter valet bör därför vara tämligen enkelt.” Det säger Anders Hermanson, marknadschef vid tillväxtföretaget BnearIT i Luleå.
NYHET Publicerad:

Tydligare spelregler viktigast efter valet

VALET 2018 ”Med en ny eller nygammal regering blir det nödvändigt att vi får en mycket bättre långsiktighet än i dag. Vi måste få veta att det inte blir ständiga förändringar av lagar, regler, skatter och att vi slipper en massa extra nya påhitt som vi ska ta hand om. Vi är bra på att driva företag och ska inte behöva sköta massor med uppgifter som politiker hittar på.” Det var Jan-Olov Daniels, VD för Modul, viktigaste budskap när han fick träffa de moderata riksdagskandidaterna Mattias Karlsson och Stefan Sydberg.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: reformera Lagen om anställningsskydd (LAS)

VALET 2018. Svenska företag har levt med Lagen om anställningsskydd, LAS, sedan 1974. Många företagare vittnar om att lagstiftningen försvårar kompetensförsörjning, skapar tillväxthinder, inlåsningseffekter, tudelning och i värsta fall tvingar företag i konkurs är dessvärre många.
NYHET Publicerad:

Jörgens vallöfte till jobbskaparna i Halland

VALET 2018. Inför hösten val är Svenskt Näringsliv nyfikna på hur riksdagskandidaterna i Halland ser på företagarfrågor och vi vill upplysa väljarna om den saken. Det är en del i vårt arbete för ett bättre företagsklimat, att öka kunskapen om hur partiernas kandidater resonerar. Här är Jörgen Warborn, från Moderaterna.
NYHET Publicerad:

Sänkta avgifter ska underlätta för småföretagen

HALLÅ DÄR HALLÅ DÄR Ann-Christine From Utterstedt, som kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna i höstens val. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur länets riksdagskandidater ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag
NYHET Publicerad:

Trött på att utmålas som skurk

GÄSTKRÖNIKA "Jag är vd för Hermelinen, en så kallad välfärdsföretagare. Hermelinen räknas till företag som gör vinster i välfärden. Jag är mycket bekymrad över den politiska retoriken som utmålar oss som skurkar som misshushållar med skattemedel och som enbart ser till privata vinstintressen. Det är en retorik som är kränkande för alla våra medarbetare och som varje dag gör en fantastisk insats". Det skriver Lisbeth Engelmark, vd för Hermelinen i Luleå.
NYHET Publicerad:

Underlätta generationsväxlingen i Värmland

VALET 2018. Trygghetssystemen måste anpassas bättre till företagarna, den svenska modellen är värd att utvecklas och politiken måste bistå vid generationsväxlingar inom företagen. Det anser Kenneth Johansson, socialdemokratisk riksdagskandidat.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

Sänkta löneavgifter viktigt för oss i norr

VALET 2018 ”För oss i Norrlands inland är det väldigt viktigt att en ny regering sänker arbetsgivaravgiften. Vi vill förutom en generell sänkning också se att man återinför ungdomsrabatten.” Det säger Karin Prytz, VD för Släp och lastbilspåbyggnader i Övertorneå AB.
NYHET Publicerad:

Välkommen till oss, Jonas Sjöstedt

VÄLFÄRD Debatten om vinster i välfärden har hamnat på fel nivå anser Lotta Peltoarvo, Vd för Strandhälsan i Falkenberg, som är trött på att utmålas som bov. ”Alla tycker att vi gör att fantastiskt arbete – att vi är bra – men ändå är det vi och våra kunder som skulle drabbas av ett vinstförbud. I slutändan även Sverige”, säger Lotta Peltoarvo.
NYHET Publicerad:

Debatt med näringsliv och företagande i fokus

VALET 2018 Hur kommer villkoren för företagandet i Sverige och länet att se ut efter valet?  Svenskt Näringsliv och Företagarna Gävleborg bjöd in till lunch och politisk paneldebatt för att diskutera företagens viktigaste frågor.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Sänkt skatt på arbete

VALET 2018. Sverige har en av världens högsta skatter på arbete, vilket gör det svårare att växa och konkurrera i internationella sammanhang. För att kunna utvecklas och skapa ökad välfärd behöver företagen en lättare tillvaro att verka i.
NYHET Publicerad:

Sluta lägga krokben för landets företagare

VALET 2018 ”Respekten för distanskostnader måste vara större från nästa regering när den funderar över hur man ska kunna skapa jobb i hela Sverige. Man måste vara medvetna om att när man påför distanskostnader så slår det förstås hårdast mot de delar av näringslivet som ligger längst bort.” Det var budskapet från Richard Jonsson, utbildad inom industriell datateknik med inriktning på företagsekonomi och VD för Agio, när han träffade riksdagskandidat Linus Sköld (S).
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Trygghet och välfärd på tapeten

FÖRETAGSKLIMAT Det finns 14 000 hemtjänstföretag i Sverige. Ett av dem är Personstöd AB i Västerås med Tony Blomqvist som vd. Han är oroad av den politiska debatten kring välfärden. "Kommer våra kunder ges möjlighet att själva välja utförare enligt LOV i framtiden? En av flera viktiga frågor som borde diskuteras i valrörelsen." Tillsammans med andra lokala förtagare träffade han Samuel Stengård och Jesper Songer, som båda är lokala fritidspolitiker från KD som kandiderar till riksdagen.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.
NYHET Publicerad:

Vill ha klara regler för friskolesektorn

VALET 2018 ”Det vore välkommet om en ny regering snabbt försökte ta ett initiativ till en blocköverskridande överenskommelse som ger klara spelregler framöver för oss inom friskolesektorn." Det säger Magnus Selberg, VD för Nya Läroverket i Luleå.
NYHET Publicerad:

"Glöm arbetsförmedlingen och satsa på lärlingssystem i stället"

FÖRETAGSKLIMAT Givande samtal om anställningsvillkor, kompetensförsöjning, utbildningsfrågor och välfärd fick Lars Kallsäby (C), kommunalråd i Västerås, som hoppas på en plats i Sveriges riksdag efter valet i höst, då han tillsammans med partikollegan Sture Johansson från Sala träffade lokala företagare i Västerås.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.