NYHET17 januari 2017

Etablissemanget har tappat kontakten med myllan

Anette Gustawson är mjölkbonde på Billinge gård utanför Norrtälje. Hon driver tillsammans med sin man Jacob en ekologisk mjölkgård med 135 kor och invändningar på den förda landsbygdspolitiken som hon menar saknar verklighetsförankring.

- Jag stör mig allra mest på att många politiker i huvudsak ser de gröna näringarna som något exotiskt som turistnäringen ska satsa på. De vill att vi ska producera exklusiva produkter av hög klass som ska locka folk till Sverige. Det gör vi bönder gärna, men Sverige har en sådan stor potential att producera fantastisk bra och schysst "bulklivsmedel". Vi har alla möjligheter att producera mat som räcker till oss och till många fler.

Minst en mjölkgård per dag försvinner

Hon menar att det finns en utbredd oförståelse för hur det är att leva och livnära sig på landsbygden. Landsbygdens gröna näringar är ofta föremål för nya skatter och regleringar av påstådda miljöskäl. För Anette är det dock uppenbart att det hela har gått över styr. Sverige har redan världens mest miljö- och djurvänliga lantbruk och ytterligare bördor på landsbygdsentreprenörerna är bara kontraproduktiva och leder till att de svenska producenterna tvingas lägga ned verksamheten. De senaste åren har minst en mjölkgård per dag försvunnit i Sverige.

- Etablissemanget ha tappat förbindelsen med myllan. Vi har redan i dag en av världens strängaste djurskyddslag. De hävdar att nya skatter och hårdare regler är bra för miljön, landskapet och djuren. I själva verket leder till precis det motsatta. Alla avgifter, skatter och regleringar har lett till dyrare produktionskostnader och därmed högre priser för konsumenterna. Detta i sin tur har öppnat för mer och mer billigt importkött, animaliska produkter från djur som fötts upp under dåliga förhållanden, med stor mängd antibiotika under uppfödningen. Summa summarum föds fler och fler djur upp i andra länder och i Sverige minskar djurproduktionen, där den egentligen borde öka.

Svensk livsmedelsproduktion en förutsättning för hållbarhet

Samma förödande effekter får politiken för växtodlingen och andra sektorer inom det gröna näringslivet, berättar Anette Gustawson som nyligen kom med på tidningen Lands lista över årets lantisar. Framöver hoppas hon kunna bidra till att politikerna jobbar tillsammans med Sveriges företagare i syfte att nå de gemensamma målen, snarare än i konflikt med dem.

- Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram att svensk livsmedelsproduktion är en förutsättning för att få ett hållbart, miljö- och klimatsmart samhälle. Vi inom de gröna näringarna är INTE ett hot mot klimatet och miljön, utan vi är de som sitter på lösningarna i många frågor. Vi sitter på den fossilfria energins lösningar, vi sitter på kolsänkade lösningar i form av våra betesdjur och vi har redan sedan många år tillbaka jobbat i kretsloppstänk. Vi producerar spannmål i världsklass under världens strängaste miljölagstiftningar. Politiker måste lära sig att se helheten.

Som svensk lantbrukare skulle hon helst se en homogenisering av skatter och regler med övriga EU, så att konkurrensen blev mer rättvis.

- Antingen får de gå åt vårt håll eller så får vi gå åt deras håll. För som det är nu vill Sverige vara bäst i klassen och de offrar sina bönder i det spelet, avslutar Anette Gustawson.

EntreprenörskapMiljö och hållbar tillväxt
Skriven avTony Gunnarsson
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist