Från garaget till prispallen

NYHET Publicerad

GASELLFÖRETAG Svenskt Näringsliv gratulerar Fantasy Interactive - med rötter i Tierps kommun - som i går utsågs till supergasell. Gasellpriset delas ut av Dagens Industri i samarbete med bland andra Svenskt Näringsliv.

Näringslivsminister Maud Olofsson står på en scen tillsammans med två glada företagare som fått pris.

Maud Olofsson gratulerade Camilla Östblom och David Martin till priset årets Supergasell 2006. Deras företag Fantasy Interactive växer därmed snabbast i Sverige.

För sju år sedan startade David Martin och Camilla Östblom sitt företag Fantasy Interactive i ett garage i norra Uppland. Nu har de 42 anställda på kontoren i Stockholm och New York. David Martin och Camilla Östblom startade Fantasy Interactive 1999. Det började som ett Internetcafé i Tierp, men företaget expanderade snabbt till Stockholm och vidare till New York.

Fantasy Interactive designar och utvecklar webbplatser, och anlitas av världens största underhållningsföretag, bland andra Time Warner och MTV.

-Vi ser internet som den framtida informationsbäraren, nummer ett när det gäller nyheter, underhållning och kultur. Vi skapar nästa generations interaktiva upplevelser, säger David Martin till Dagens Industri.

De senaste fyra åren har tillväxten i företaget legat på 2 508 procent och lönsamheten är hög. Bara det senaste året har antalet anställda mer än fördubblats, uppger DI.

För att räknas som en gasell måste företaget ha en omsättning på över tio miljoner kronor och minst tio anställda. Dessutom ska omsättningen ha ökat kontinuerligt de senaste tre åren, och under samma period minst ha fördubblats. Tillväxten måste ha skett organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.

 

Externa länkar

  • Gasellföretagare på di.se »

    Sverige behöver tillväxt, och Sveriges entreprenörer behöver inspirerande förebilder. Därför utser Dagens Industri sedan år 2000 de snabbast växande företagen i landet, Sveriges Gaseller.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hylla människor som vågar ta risker

ENTREPRENÖR GÄSTKRÖNIKA "Söker vi ordet risk den ursprungliga betydelsen i grekiskan (rhizikón) och latin (resecō) blir betydelsen en vass klippa som vi vill undvika att kollidera med när vi är ute och seglar. Söker vi däremot i syriskan (ruziqā) eller arabiskan (rizq) blir betydelsen snarare vårt dagliga bröd eller den näring som gud ger oss. Synonymer på svenska är bland andra fara, vågspel, vågstycke, våda, ovisshet och osäkerhet. Men även ordet äventyr." Så inleder Mats Brolin, verksamhetschef på Ekeby Hälsocenter sin gästkrönika på entreprenör.se.
NYHET Publicerad:

Det duger inte!

KOMMENTAR ”Det duger inte! Det är inte okej att förfrågningsunderlaget till en offentlig upphandling ser likadant ut år 2016 som det gjorde år 2000. Vi företagare erbjuds att faxa in uppgifter.”
NYHET Publicerad:

”Leverans intressantare än vinst”

Välfärdsföretag sätter upp egna krav på sig själva för att säkert leverera goda resultat med hög kvalitet. "Jag fascineras över hur få krav som ställs på oss leverantörer från det offentliga", säger Tobias Karlström, vd på Medlearn.
NYHET Publicerad:

Bättre upphandlingar med samarbete

UPPHANDLING Debatten om offentlig upphandling har fått ny luft under vingarna när regeringen nu gör allt för att få igenom den nya upphandlingslagen i riksdagen den 30 november. Att lagen om offentlig upphandling länge varit ett stort diskussionsämne inom det offentliga såväl som inom näringslivet, är dock ingen nyhet. Svenskt Näringsliv Uppsala träffade medlemsföretaget Poolia Uppsala och VD:n Monica Werneman för att tala om Poolias initiativ för att hjälpa stat, kommun och landsting att göra bättre upphandlingar.
NYHET Publicerad:

Inte bara arbetsgivaren har ansvar för att minska psykiska ohälsan

ARBETSMILJÖ Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den vanligaste sjukskrivningsorsaken i Sverige. Det är någonting som Svenskt Näringsliv uppmärksammar bland annat med rapporten "Psykisk ohälsa - Mer än en arbetsmiljöfråga" och med seminarier runt om i landet där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, beskriver vad arbetsgivarna ska tänka på.
NYHET Publicerad:

Företagen kräver mer av Södertälje kommun

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag är inte förvånad” säger ICA-handlaren Mats Lundgren som driver butik i kommunen när han hör om Södertäljes placering i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Södertälje hamnar på 218:e plats av 290 kommuner när företagen får svara på frågor om hur de upplever företagsklimatet i sin kommun. Mats Lundgren på ICA är bland de företag som önskar mer av Södertälje.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen kräver politiskt ledarskap

DIGITALISERING ”Vi lever i möjliggörarnas tid och det är bara den som har som ambition att göra livet lättare för de som rör sig på den här arenan som kommer överleva som företag.” Så beskrev Patricia Olby Kimondo, VD för Lärarförmedlarna, hur digitaliseringen påverkar hela samhället. Tio socialdemokratiska riksdagsledamöter kom till SUP46 för att höra tre företag berätta om sin syn på digitaliseringens möjligheter och Stockholms konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Låt inte onödigt byråkrati stoppa näringslivets intresse för mångfaldsfrågor

GÄSTKRÖNIKA "Jag ser ett enormt intresse för mångfaldsfrågor från det svenska näringslivet. Det är inte någon påklistrad låtsatsgrej, utan det är på riktigt. Min stora farhåga är att de svenska samhällsystemen inte kommer att hänga med." Det skriver Maria Mattsson Mähl, från AlphaCE i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Juryarbete pågår!

MEST FÖRETAGSAMMA Stort tack för alla nomineringar vi fått in till Årets mest företagsamma människa 2016 – vår jury har fått ordentligt med material och underlag att gå igenom. Den 10 november kommer vi att avslöja vilka de fem finalisterna är och då är du välkommen att vara med och avgöra vem som vinner, då öppnar vi röstningen.  
NYHET Publicerad:

”Kulturen i kommunen är något vi hela tiden måste vårda”

FÖRETAGSKLIMAT "Det är viktigt att bevara kulturen i kommunen och se till att den inte försvinner med kulturbärande personer. Det är något vi hela tiden måste vårda, den kommer inte av sig själv", säger Mathias Boman när han summerar sina intryck från vandringen med lokala företag, politiker och tjänstemän i Upplands Väsby den 30 september.
NYHET Publicerad:

Moderata riksdagsledamöter på företagsbesök i Stockholm

FÖRETAGSKLIMAT "Vår förhoppning med att vi ses på det här sättet är att politiker ska lyssna på oss och göra skillnad, inte bara för oss utan även för andra företag i Sverige", säger Jörgen Bergqvist, efter att ha visat runt riksdagsledamot Isabella Hökmark på Delicato. Isabella var en av fem riksdagsledamöter som avsatte en måndagseftermiddag för att besöka företag i Stockholmsregionen.
NYHET Publicerad:

Entreprenörer inom vården gör skillnad

VÄLFÄRD "Det slår mig ofta att vi utan våra privata vårdgivare inte skulle ha en sån fantastisk utveckling av vården som vi har. Entreprenörer som tänker nytt, tänker stort, involverar personalen och frågar kunderna vad som fungerar bäst för dem. Borta är den tid då vi var hänvisade till den vårdcentral vi bodde närmast, oavsett om vi trivdes där eller inte, och alla vårdcentraler var organiserade på exakt samma sätt. Som om ett och samma sätt att göra saker på fungerar för alla människor", skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Stockholms attityder skrämmer bort företag

FÖRETAGSKLIMAT Elisabeth Kvanman, vd på Måbra förskolor, hade fram till 2014 öppen förskola, parklek och fritidshem i Stockholm. Men när Stockholms stad valde att återta verksamheten i kommunal regi så tappade hon lusten att driva företaget vidare.
NYHET Publicerad:

Obligatorisk träning stärker på många plan

HÄLSA En gång i veckan är det obligatorisk träning på arbetstid för de anställda på Plåtpartnergruppens plåtslagerier. Målet är starkare och friskare medarbetare och på köpet ökad trivsel. På ett av plåtslagerierna har två av tre nu köpt ett eget gymkort.
NYHET Publicerad:

Byggdamm är bra!

KRÖNIKA I sin krönika jämför Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv, arbetet med att förbättra företagsklimatet med en butik som bygger om.
NYHET Publicerad:

”Det har blivit ett lyft för hela företaget”

ARBETSMILJÖ För att fler personer med adhd ska komma i jobb måste arbetsgivarna få mer stöd i arbetsmiljöarbetet, menar Attention, riksförbundet för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Företaget Geoveta har arbetat aktivt med förbättrad arbetsmiljö och på så sätt blivit en mer attraktiv arbetsgivare. 
NYHET Publicerad:

Är företagare fria?

GÄSTKRÖNIKA "Vad är det som driver en entreprenörssjäl att starta eget? Frihet är ett vanligt svar. Möjligheten att påverka sina arbetstider, att välja varifrån man ska jobba. Och ekonomisk frihet såklart." Åsa Jakobsson frånsmartamaten.se skriver i sin gästkrönika om smart entreprenörskap, livspussel och rimlig arbetsinsats.
NYHET Publicerad:

Psykisk ohälsa – mer än en arbetsmiljöfråga

ARBETSMILJÖ Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den vanligaste sjukskrivningsorsaken i Sverige. Det är någonting som Svenskt Näringsliv uppmärksammar bland annat med rapporten Psykisk ohälsa – mer än en arbetsmiljöfråga. "Höga krav i kombination med små möjligheter att påverka är en riskfaktor, men mycket forskning återstår på det här området", säger Anna Bergsten vid ett lunchmöte i Enköping.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Chris Heister

MEST FÖRETAGSAMMA Nu börjar nomineringarna till Stockholms läns mest företagsamma människa 2016 strömma in och efter den 6:e oktober börjar juryns jobb med att vaska fram fem finalister. Landshövding Chris Heister är en av Stockholms läns jurymedlemmar som ser fram emot hylla och synliggöra företagsamma människor.
NYHET Publicerad:

Förenkla för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Vill man förändra något från grunden finns inga snabba lösningar, det är Cissi Lööv, näringslivschef i Enköpings kommun väl medveten om. Med ett vikande företagsklimat och NKI-siffror som inte fick någon att hurra krävdes krafttag. Vid en stor workshop 2015 där politiker och tjänstemän från kommunen möttes förankrades idén om ett genomgripande förändrings- och förbättringsarbete.