Karta över rankingreslutaten per kommun i Uppsalaregionen

Klimatrapport: Frostigt i norr, soligare och varmare i söder

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Den 15 maj kunde vi ta del av den företagsklimatsenkät som visade hur företagen i Uppsalaregionen såg på sin kommuns företagsklimat. Iskallt, eller varmt och välkomnande?

Holmström Anna-Lena

Anna-Lena Holmström tror att bland de kommuner som nu tappar många placeringar behöver man framförallt arbeta med att bygga upp förtroendekapitalet igen.

Foto: Ernst Henry Photography
Charlotte Skot

"Att vara en av Sveriges absolut snabbaste växande tillväxtkommuner och samtidigt klättra i rankingen är ett fint kvitto på att vi alla lyssnar och lär av varandra, både från den privata sidan och det offentliga", säger Charlotte Skott.

Foto: Add Light Fotograf Göran Ekeber
Ulf Andersson

Ulf Andersson tycker att resultatet är glädjande men vet samtidigt att det finns mycket kvar att jobba med.

Ronny Jansson

"Kommunens i dialog med oss företag skapat en bättre bild av vad man arbetar med och hur de vill arbeta tillsammans med oss företag för ett bättre företagsklimat", säger Ronny Jansson.

Nu har också ett antal statistiska faktorer från SCB, som hur stor andel av sin budget kommunen handlar varor och tjänster av näringslivet för, och hur stort företagandet är, kommit till. Betygen och statistiken läggs ihop för alla Sveriges 290 kommuner och vi får sen veta hur bra de är ur företagsklimatssynpunkt i jämförelse med varandra. Plats 1 får även i år Solna, grattis till den! I Uppsalaregionen är det alltifrån stor sorg till små och viktiga glädjeämnen. Fem kommuner förbättrar sin rankingplacering och fyra kommuner får en sämre placering.

Tierp får se sin rankingplacering sjunka med 129 platser till plats 239, en kalldusch för Tierp . Ett mycket tråkigt resultat som har sin förklaring i en djup förtroendekris mellan företagen och kommunen. Läs mer om Tierp i separat artikel.  För Enköpings del blir det inte heller något att fira, minus 42 placeringar och en 120:e plats. Håbo tappar 16 placeringar till plats 203 och Heby tappar 6 placeringar och återfinns på plats 139, en marginell försämring.

Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen kommenterar de tappade placeringarna,

– De kommuner som tappar mycket har det gemensamt att det inte finns ett grundmurat förtroende från företagens sida för att kommunen i alla sammanhang verkar med företagens bästa för ögonen. Men Tierp, Enköping och Håbo sticker inte huvudet i sanden utan tar tag i sin situation. På sikt kommer det att ge resultat. Hur lång tid det tar beror på ledarskapet och hur djup förtroendeklyftan är. I Tierps fall tror jag att vi ser ett tillfälligt hack i kurvan, om än ett djupt sådant. Enköping tappar mycket för att de befinner sig i ett kluster där det är hård kamp om placeringarna. När det gäller Håbo har vi sett en negativ trend under flera år. Jag hoppas att det gedigna dialogarbete som avslutades i våras kommer att ge effekt.

Glada miner återfinns i Uppsala, Östhammar, Norrtälje och Älvkarleby. De tre förstnämnda förflyttar sig alla 14 placeringar upp på rankinglistan. Uppsala återfinns på plats 199, Östhammar på plats 251 och Norrtälje på plats 198. I Älvkarleby sker en liten men glädjande uppflyttning med 5 placeringar till en 241:a plats.

– Min förhoppning är att vi väldigt snart inte ska ha några kommuner under 200-strecket, och det är fullt möjligt. Både Östhammar och Älvkarleby jobbar nu metodiskt med samtal mellan företagen och kommunen för att hitta en gemensam målsättning och vägar framåt.

Uppsala kommun har haft det kämpigt och den förbättrade rankingplaceringen är ett mycket efterlängtat kvitto på att kommunen är på rätt väg.

– Det är med stor glädje vi idag tar del av rankingresultatet, där vi ser att allt det arbete vi gör tillsammans för att vara en attraktiv näringslivskommun ger effekt. Att vara en av Sveriges absolut snabbaste växande tillväxtkommuner och samtidigt klättra i rankingen är ett fint kvitto på att vi alla lyssnar och lär av varandra, både från den privata sidan och det offentliga. Men vi får inte stanna upp och vara nöjda utan utveckling kräver hela tiden förändring, så nu tar vi ny sats i vårt gemensamma arbete mot tillväxt och goda näringslivsförutsättningar som målbild, säger Uppsala kommuns Näringslivsdirektör Charlotte Skott.

Ulf Andersson är Näringslivschef i Östhammars kommun:

– Resultatet är glädjande och i linje med vad vi sett i bl.a. nöjd-kund-mätningar. Samtidigt vet vi att vi har mycket kvar att jobba med. Den stora skillnaden från tidigare ansatser är att vi nu tydlig känner att vi gör arbetet tillsammans. Tjänstemän är delaktiga, politiker och företagare likaså. Det inspirerar och det gör oss dessutom bättre tillsammans.

Ronny Jansson, vd på byggföretaget Credentia i Norrtälje har varit engagerad i kommunens arbete för ett bättre företagsklimat:

– Allt tar tid att förändra, men det positiva som hänt under året, som vi ser i betygen, är att kommunen i dialog med oss företag skapat en bättre bild av vad man arbetar med och hur de vill arbeta tillsammans med oss företag för ett bättre företagsklimat. Vi har också fått en större insyn i vilka utmaningar kommunen har. Det skapar både delaktighet och förståelse. Men självklart finns det mycket kvar att jobba med.

Fakta

Totalt har 1 061 företag i regionen svarat på enkäten. Det betyder att närmare 200 företag har svarat i de större kommunerna Uppsala, Norrtälje och Enköping och att närmare 100 företag har gjort de i övriga kommuner. Det motsvarar en svarsfrekvens på strax över 50 procent.

Placeringar:

  1. Knivsta 33 (47)
  2. Enköping (120)
  3. Heby 139 (145)
  4. Norrtälje 198 (212)
  5. Uppsala 199 (213)
  6. Håbo 203 (187)
  7. Tierp 239 (110)
  8. Älvkarleby 241 ( 246)
  9. Östhammar 251 (256)

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Uppsalaregionen får godkänt

FÖRETAGSKLIMAT När Uppsalaregionens företag sätter ett sammanfattande betyg på sina kommuners förmåga att vara företagarkommun får alla kommuner som lägst betyget godkänt, 3,0, på en sexgradig skala. Bäst betyg får Knivsta, 3,7.
NYHET Publicerad:

Lärorik resa i företagsam Uppsalaregion

FÖRETAGSKLIMAT "Alla företagare har berättat om för- och nackdelar vilket har givit oss en hel del att tänka på. Trots att man har olika verksamheter så har man ändå vissa saker gemensamt, det är något viktigt att ta med sig, säger Solveig Zander", riksdagsledamot för Centerpartiet som i  måndags, tillsammans med andra riksdagsledamöter, kommunal- och regionråd deltog på Svenskt Näringslivs ”Företagsamma resa” där första stoppet var på Lindvalls rosteri i Uppsala.
NYHET Publicerad:

Martina Mähl från Uppsala är Årets unga ledare

UNG FÖRETAGSAMHET I år har drygt 1130 gymnasieelever i Uppsala län drivit ett UF-företag och i början av veckan var åtta UF-företag från länet och tävlade i årets upplaga av SM i Ung Företagsamhet. Två fullspäckade dagar på Stockholmsmässan i Älvsjö avslutades med en galamiddag där vinnarna presenterades. En av dem var Martina Mähl från Uppsala som kammade hem det fina priset ”Årets unga ledare”.
NYHET Publicerad:

Tomma platser på gymnasieprogram i Uppsala län trots stark efterfrågan på arbetsmarknaden

UTBILDNING Svenskt Näringslivs granskning av söktrycket i den preliminära gymnasieantagningen visar att det finns lediga platser på utbildningar, trots att elever som går där har en ljus arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

"Viktigt att ta bort onödiga handelshinder"

GEMENSAM MARKNAD Den 26 maj går Europaparlamentsvalet av stapeln. Svenskt Näringslivs vision är ett välmående och konkurrenskraftigt Europasamarbete. Det är avgörande för ett land som Sverige, där EU i allt större utsträckning kommit att bli hemmamarknaden. Hur skulle egentligen svenska företagare drabbas av ett utträde ur EU? Hur förbereder man sig på en brexit? Och, i vilken riktning borde EU gå? Vi har frågat företagare i Uppsalaregionen och så här svarade Magnus Sörenson, VD på Marine Jet Power i Uppsala.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens maskinentreprenörer får gräva djupt efter personal

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på kompetens blir allt värre bland maskinentreprenörer. Därför storsatsar branschorganisationen på egna utbildningscenter runtom i landet. Gymnasie- och vuxenutbildning finns på elva orter i landet. Senaste tillskottet är ME-skolan i Bålsta som invigdes av Ebba Busch-Thor.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Ökad dialog skapar lösningar i primärvården

VÄLFÄRD Ett starkt och utvecklande samarbete mellan regionen och primärvården är en ständigt aktuell fråga som är relevant för samhällets många parter. Malena Ranch (MP) som är ordförande för vårdstyrelsen i Region Uppsala menar att utmaningarna är i primärvården är de samma oavsett om det är en privat eller offentlig verksamhet och vill nu skapa bättre forum för att diskutera frågor och ha mer utbyten sinsemellan privata och offentliga vårdcentraler. "Det finns många drivna och engagerade personer som brinner för att ge en bra vård och att utveckla arbetet", säger Ranch.
NYHET Publicerad:

Utebliven förlängning av arbetstillstånd bromskloss i verksamheten

INSÄNDARE "Min fru är ursprungligen från Thailand och några av hennes släktingar har arbetat i vårt företag i flera år. Nu har vi fått besked från Migrationsverket att det kan dröja sex månader innan arbetstillstånden kan förlängas. Min verksamhet är beroende av mina anställdas kompetens. Hur kan detta vara möjligt?" Det skriver Per Sandström, Syltkrukan AB i Månkarbo, i denna insändare.
NYHET Publicerad:

Tänk om...

GÄSTKRÖNIKA "...det fanns ett friluftsområde i Uppsala som hade en hemsida där du kunde boka långfärdsskridskor, se badvattentemperatur, isförhållanden och öppettider. Kanske boka upp en picknickkorg med hembakat bröd och lammkorv från bondgården bredvid. Allt ekologiskt och närodlat." Så inleder  Jonathan Tigrar, GO Adventure Uppsala sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Mässa för framtidens entreprenörer

UNG FÖRETAGSAMHET I onsdags gick årets UF-mässa ”Entreprenörskap på riktigt” av stapeln på IFU arena i Uppsala. De stora lokalerna fylldes av 720 unga entreprenörer, redo att visa sina framgångar och kanske kamma hem ett och annat pris. Tina Brahimzadeh, som är skolinformatör på Ung Företagsamhet menar att mässan är ett utmärkt tillfälle för hela samhället att ta del av den resa skoleleverna gör med sina företag. Att driva ett UF-företag ökar inte bara chanserna för att driva företag senare i livet, det är för många också en betydande personlig resa.
NYHET Publicerad:

Från oslipad diamant till juvel

STARTUP Det Uppsala-baserade co-working space:et BASE10 har i flera år nu varit en kreativ och öppen plats för stadens startups och allmänt kreativa, tech-intresserade människor. Efter ett par år i lokaler på Klostergatan i Uppsala låter VD, Jason Dainter nu meddela att den ”fysiska huben” flyttar in i sprillans nya lokaler i kontorsbyggnaden Juvelen i november i år.
NYHET Publicerad:

Knivsta har länets högsta företagsamhet

FÖRETAGSAMHETEN Idag presenterar Svenskt Näringsliv sin årliga mätning av företagsamheten. Den visar att Uppsala län har den femte högsta företagsamheten i landet men tyvärr också att Uppsala är ett av få län där företagsamheten går tillbaka jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Ryktet om citybutikens död är starkt överdrivet

HANDELN I Uppsala härskar ingen butiksdöd i stadskärnan. H&M storsatsar, mindre, snabbfotade butiker effektiviserar och krymper ytor. Resultatet: en pulserande innerstad. "Tryggheten är grundläggande för att folk ska vilja vara i stan, därför har vi ett fokus på det, säger Lisa Thörn, vd för Uppsala Citysamverkan.
NYHET Publicerad:

Irriterande människor

KRÖNIKA "Det blir ofta kulturkrockar och onödigt gnissel när företagare möter kommuners tjänstemän. Företagaren vill så snabbt som möjligt ta sig igenom djungeln av lagar och regler för att förverkliga sin idé. Och tjänstemannen, som ju faktiskt bara gör sitt jobb, upplevs inte sällan i det sammanhanget som en synnerligen irriterande och osmidig figur med bedövande mycket makt." Det skriver Anna-Lena Holmström i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Bekymmersamt för industriföretag utan EU

GEMENSAM MARKNAD EU:s inre marknad är en grundbult för många svenska företag. 65 procent av verkstadsföretaget Habias försäljning går till andra EU-medlemmar, är ett exempel. ”Ett svenskt utträde skulle vara mycket bekymmersamt, säger vd Johan Holmstedt.
NYHET Publicerad:

"Utan ett EU skulle vi haft det mycket krångligare"

GEMENSAM MARKNAD 40 procent av exporten går till länder inom EU. En smidig gränsövergång är viktig, eftersom biotechföretaget Mercodias produkter måste förvaras kallt. Vd Mona Österberg berättar om fördelarna med unionen.
NYHET Publicerad:

Långsamma processer och bristande förståelse hindrar företag att växa

FÖRETAGSKLIMAT Sedan 2006 har Mattias Sjökvists Åkeri AB varit verksamma i tätorten Alunda i Östhammars kommun. Under flera år har åkeriets grundare, Mattias, försökt hitta möjligheter för att kunna expandera verksamheten och samtidigt tillhandahålla lokaler för fler aktörer som vill etablera sig på orten. Men, när han vänt sig till kommunen för att omsätta plan till handling har gensvaret varit svalt.
NYHET Publicerad:

Vad ska du bli när du blir stor?

KRÖNIKA "Vi kan med jämna mellanrum höra politiker påtala vikten av att fler väljer att bli företagare. Sverige behöver helt enkelt fler företagare som kan skapa fler jobb. Men om man nu identifierat detta som ett önskvärt scenario, att fler ska välja just företagarbanan, varför ser man då inte till att alla unga får upp just det alternativet på sitt smörgåsbord?" Det skriver Anna-Lena Holmström i sin krönika.