Karta över rankingreslutaten per kommun i Uppsalaregionen

Klimatrapport: Frostigt i norr, soligare och varmare i söder

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Den 15 maj kunde vi ta del av den företagsklimatsenkät som visade hur företagen i Uppsalaregionen såg på sin kommuns företagsklimat. Iskallt, eller varmt och välkomnande?

Holmström Anna-Lena

Anna-Lena Holmström tror att bland de kommuner som nu tappar många placeringar behöver man framförallt arbeta med att bygga upp förtroendekapitalet igen.

Foto: Ernst Henry Photography
Charlotte Skot

"Att vara en av Sveriges absolut snabbaste växande tillväxtkommuner och samtidigt klättra i rankingen är ett fint kvitto på att vi alla lyssnar och lär av varandra, både från den privata sidan och det offentliga", säger Charlotte Skott.

Foto: Add Light Fotograf Göran Ekeber
Ulf Andersson

Ulf Andersson tycker att resultatet är glädjande men vet samtidigt att det finns mycket kvar att jobba med.

Ronny Jansson

"Kommunens i dialog med oss företag skapat en bättre bild av vad man arbetar med och hur de vill arbeta tillsammans med oss företag för ett bättre företagsklimat", säger Ronny Jansson.

Nu har också ett antal statistiska faktorer från SCB, som hur stor andel av sin budget kommunen handlar varor och tjänster av näringslivet för, och hur stort företagandet är, kommit till. Betygen och statistiken läggs ihop för alla Sveriges 290 kommuner och vi får sen veta hur bra de är ur företagsklimatssynpunkt i jämförelse med varandra. Plats 1 får även i år Solna, grattis till den! I Uppsalaregionen är det alltifrån stor sorg till små och viktiga glädjeämnen. Fem kommuner förbättrar sin rankingplacering och fyra kommuner får en sämre placering.

Tierp får se sin rankingplacering sjunka med 129 platser till plats 239, en kalldusch för Tierp . Ett mycket tråkigt resultat som har sin förklaring i en djup förtroendekris mellan företagen och kommunen. Läs mer om Tierp i separat artikel.  För Enköpings del blir det inte heller något att fira, minus 42 placeringar och en 120:e plats. Håbo tappar 16 placeringar till plats 203 och Heby tappar 6 placeringar och återfinns på plats 139, en marginell försämring.

Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen kommenterar de tappade placeringarna,

– De kommuner som tappar mycket har det gemensamt att det inte finns ett grundmurat förtroende från företagens sida för att kommunen i alla sammanhang verkar med företagens bästa för ögonen. Men Tierp, Enköping och Håbo sticker inte huvudet i sanden utan tar tag i sin situation. På sikt kommer det att ge resultat. Hur lång tid det tar beror på ledarskapet och hur djup förtroendeklyftan är. I Tierps fall tror jag att vi ser ett tillfälligt hack i kurvan, om än ett djupt sådant. Enköping tappar mycket för att de befinner sig i ett kluster där det är hård kamp om placeringarna. När det gäller Håbo har vi sett en negativ trend under flera år. Jag hoppas att det gedigna dialogarbete som avslutades i våras kommer att ge effekt.

Glada miner återfinns i Uppsala, Östhammar, Norrtälje och Älvkarleby. De tre förstnämnda förflyttar sig alla 14 placeringar upp på rankinglistan. Uppsala återfinns på plats 199, Östhammar på plats 251 och Norrtälje på plats 198. I Älvkarleby sker en liten men glädjande uppflyttning med 5 placeringar till en 241:a plats.

– Min förhoppning är att vi väldigt snart inte ska ha några kommuner under 200-strecket, och det är fullt möjligt. Både Östhammar och Älvkarleby jobbar nu metodiskt med samtal mellan företagen och kommunen för att hitta en gemensam målsättning och vägar framåt.

Uppsala kommun har haft det kämpigt och den förbättrade rankingplaceringen är ett mycket efterlängtat kvitto på att kommunen är på rätt väg.

– Det är med stor glädje vi idag tar del av rankingresultatet, där vi ser att allt det arbete vi gör tillsammans för att vara en attraktiv näringslivskommun ger effekt. Att vara en av Sveriges absolut snabbaste växande tillväxtkommuner och samtidigt klättra i rankingen är ett fint kvitto på att vi alla lyssnar och lär av varandra, både från den privata sidan och det offentliga. Men vi får inte stanna upp och vara nöjda utan utveckling kräver hela tiden förändring, så nu tar vi ny sats i vårt gemensamma arbete mot tillväxt och goda näringslivsförutsättningar som målbild, säger Uppsala kommuns Näringslivsdirektör Charlotte Skott.

Ulf Andersson är Näringslivschef i Östhammars kommun:

– Resultatet är glädjande och i linje med vad vi sett i bl.a. nöjd-kund-mätningar. Samtidigt vet vi att vi har mycket kvar att jobba med. Den stora skillnaden från tidigare ansatser är att vi nu tydlig känner att vi gör arbetet tillsammans. Tjänstemän är delaktiga, politiker och företagare likaså. Det inspirerar och det gör oss dessutom bättre tillsammans.

Ronny Jansson, vd på byggföretaget Credentia i Norrtälje har varit engagerad i kommunens arbete för ett bättre företagsklimat:

– Allt tar tid att förändra, men det positiva som hänt under året, som vi ser i betygen, är att kommunen i dialog med oss företag skapat en bättre bild av vad man arbetar med och hur de vill arbeta tillsammans med oss företag för ett bättre företagsklimat. Vi har också fått en större insyn i vilka utmaningar kommunen har. Det skapar både delaktighet och förståelse. Men självklart finns det mycket kvar att jobba med.

Fakta

Totalt har 1 061 företag i regionen svarat på enkäten. Det betyder att närmare 200 företag har svarat i de större kommunerna Uppsala, Norrtälje och Enköping och att närmare 100 företag har gjort de i övriga kommuner. Det motsvarar en svarsfrekvens på strax över 50 procent.

Placeringar:

  1. Knivsta 33 (47)
  2. Enköping (120)
  3. Heby 139 (145)
  4. Norrtälje 198 (212)
  5. Uppsala 199 (213)
  6. Håbo 203 (187)
  7. Tierp 239 (110)
  8. Älvkarleby 241 ( 246)
  9. Östhammar 251 (256)

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Drupps exportkraft ”ligger i luften”

INNOVATION "Vår långsiktiga vision är att städer över hela världen ska kunna bli självförsörjande på vatten. Det skulle minska belastning på kringliggande landsbygd och reducera trycket på floder och sjöar. Ur ett ännu vidare perspektiv skulle vår teknik till och med kunna bidra till att minska internationella konflikter relaterade till vattenrättigheter mellan länder." Det menar grundarna till företaget Drupps som nyligen utsågs till “Upcoming Star” av stiftelsen Fonden för Exportutveckling.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

“Det här kan bara bli bra”

ENTREPRENÖRSKAP Karina Berglund Douhan, ägare av ICA Supermarket Årstahallen i Uppsala, är en av de drivna Uppsalaentreprenörerna som beslutat sig för att gå in som delägare i Dragon Gate, som av många omnämnts som ett galet projekt. "Att få gå in i projektet tillsammans med det här teamet av starka individer, där alla har olika och värdefulla erfarenheter, är en otrolig möjlighet. Min magkänsla säger mig att det här bara kan bli bra. Det här teamet är nyckeln till framgång!", säger Karina.
NYHET Publicerad:

Att leda en mångkulturell arbetsplats

ARBETSGIVARDAGEN Hur botar man kompetensbrist samtidigt som man jobbar för integrationen i samhället? Under Arbetsgivardagen i Västerås berättade Charlie Eldh, VD för Flens Byggelement, om sin resa när han anställde nyanlända i sin fabrik i Flen för några år sedan.
NYHET Publicerad:

I spåren av #metoo – vilket ansvar har du som arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN #metoo är fortfarande aktuellt, i alla branscher. Det blir allt viktigare att fokusera på det förebyggande arbetet, men också att veta hur man som arbetsgivare ska hantera en situation när sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Lina Tidell, arbetsrättsjurist på Visita, höll under förra veckans Arbetsgivardag i Västerås en viktig föreläsning om spåren av #metoo i näringslivet.
NYHET Publicerad:

”På Lindvalls produceras mer än kaffe”

HÅLLBART ENTREPRENÖRSKAP För att vi effektivt ska kunna genomföra klimatsmarta omställningar krävs goda förutsättningar för landets företagare. Med investeringar i ny teknik och innovativa lösningar bidrar de till Sveriges arbete mot de globala klimatmålen. Ulf Lindvall, VD och 4:e generationens ägare av Lindvalls Kaffe, är i full gång.
NYHET Publicerad:

"Vi kunde ha hanterat frågan på ett bättre sätt"

HALLÅ DÄR Peter Lund, Kommunchef i Enköpings kommun. Du vill efter protester undersöka möjligheten att låta Enköpings företagare vara med och lämna anbud på julgåvor. Varför det?
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen - Om konsten att vara arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN I tisdags gick Svenskt Näringslivs arbetsgivardag av stapeln. Denna gången fylldes Aros Congress i Västerås av arbetsgivare som tog chansen att informeras och inspireras. Vad innebär den nya vårdskatten? Hur leder man en mångkulturell arbetsplats? Hur hanterar man digitaliseringen? Eller, hur kan man som företagare hjälpa unga hitta rätt väg in i framtidens arbetsliv? Under dagen erbjöds en välfylld agenda med seminarier som behandlade flera av de aktuella frågor dagens arbetsgivare möter.
NYHET Publicerad:

Butiker behövs i centrum

GÄSTKRÖNIKA "Varför ska vi lägga tid, engagemang och hjärta på att vara med och utveckla Enköping? Varför ska vi driva våra butiker i en kommun som inte bryr sig om att vi finns här? Som inte ser sambandet med ett levande centrum och dess små butiker. Det räcker inte längre med utredningar och samrådsmöten. Nu måste det till verkstad!" Det skriver Elisabeth Moglia, Elisabeths Ost och Delikatesser och Sofia Ekehult, Fröken Röd i gemensam krönika.
NYHET Publicerad:

Kaija inspirerar till hållbart företagande

UNG FÖRETAGSAMHET En av Ung Förtagsamhets nyheter i år är organisationens initiativ för att inspirera unga till hållbart företagande. Exklusivt för Stockholm och Uppsala län, finns nu en rad hållbarhetsexperter som kan guida unga företagare i en mer hållbar riktning. En av dessa är företagaren Kaija Carlson. "Vi har en jord och en begränsad mängd resurser vi måste hushålla med. Det skolorna kan göra tillsammans med Ung Företagsamhet är att ständigt hålla temat på agendan.", säger Kaija.
NYHET Publicerad:

Mod och drivkraft ledord för UF-året

UNG FÖRETAGSAMHET Läsåret för regionens UF-elever drog igång med en kick-off i Uppsalas universitetsaula och nu är flera nyblivna UF-företagare i full gång med att sjösätta sina affärsidéer. "Det handlar om att inte vara rädd, alla misslyckas ibland. Tycker man att ens idé är värd att arbeta för, behöver den inte vara storslagen. Man måste våga ta chanserna och köra!", säger gänget bakom Creative promotion UF.
NYHET Publicerad:

Bagare Lina guldmedaljör i Yrkes-EM

YRKES-EM Tack vare hårt arbete och många timmars träning kammade Lina Andersson från Güntherska Hovkonditori & Schweizeri hem guldmedaljen i bageri under årets upplaga av Yrkes-EM som nyligen gick av stapeln i Budapest. "Genom att tävla inom bageri utvecklas jag både som person och professionellt", säger en stolt och glad Lina.
NYHET Publicerad:

En kalldusch för Tierp

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatsenkäten som kom den 15 maj blev en rejäl kalldusch för Tierps kommun. Kommunen som storsatsar på att få alla tjänstemän att förstå vikten av ett gott företagsklimat, kommunen som inte nöjer sig med annat än toppservice, kommunen som verkligen arbetar hårt för att förbättra sitt företagsklimat, får rejält sänkta betyg på många parametrar.
NYHET Publicerad:

Klimatrapport: Frostigt i norr, soligare och varmare i söder

FÖRETAGSKLIMAT Den 15 maj kunde vi ta del av den företagsklimatsenkät som visade hur företagen i Uppsalaregionen såg på sin kommuns företagsklimat. Iskallt, eller varmt och välkomnande? Nu har också ett antal statistiska faktorer från SCB, som hur stor andel av sin budget kommunen handlar varor och tjänster av näringslivet för, och hur stort företagandet är, kommit till.
NYHET Publicerad:

Sofi tänker stort när hon tänker ung företagsamhet

UNG FÖRETAGSAMHET "Med ena benet i skolvärlden och det andra i näringslivet upplever jag att ung företagsamhet är bryggan där emellan. I min roll gör jag nytta varje dag, det får mig att vilja fortsätta som ansvarig för Ung Företagsamhet här i Uppsala län!", säger Sofi Lahyani regionchef för Ung Företagsamhet i Uppsala län som i tisdags drog i igång kick-offen för Uppsala läns UF-företagare.
NYHET Publicerad:

EM i Entreprenörskap - ett framtidsyrke

HALLÅ DÄR Sarah Larsson och Joel Gustafsson, representanter för Sveriges yrkeslandslag i Entreprenörskap under EuroSkills i Ungern 26-28 september. Vilka är ni och vad gör ni idag?
NYHET Publicerad:

“Vi kommer märka när det händer”

START-UP Uppsala kommun gick i dagarna ut med beskedet att kontors- och mötesplatsen BASE10, vunnit uppdraget att “stödja innovatörer och investerare på den lokala tech-sektorn” i syfte att skapa goda förutsättningar för entreprenörskap och innovation i Uppsala. Jason Dainter är ett av de två namnen bakom BASE10. "Jag vill att Uppsala blir en blomstrande scen för tech-start-ups", säger han.
NYHET Publicerad:

Matchningsföretag drabbas när Arbetsförmedlingen kapar stöd

ARBETSMARKNAD Arbetsförmedlingen har ”slut på pengar” och anvisar betydligt färre arbetssökanden till fristående stöd- och matchningsföretag. Det drar undan mattan för en verksamhet som har hjälpt många människor till jobb, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.
NYHET Publicerad:

Även enkla jobb bidrar till välfärd

GÄSTKRÖNIKA "Allt färre skall försörja allt fler. Samtidigt ser vi ett stort utanförskap där stora grupper ej lyckas ta sig in på arbetsmarknaden över huvud taget. Vår nuvarande regerings (S och MP) huvudargument är att vi skall utbilda alla som idag står utanför arbetsmarknaden så att de kan möta de krav som ställs ute hos kunskapsintensiva företag. Jag är övertygad om att en annan väg är både enklare och bättre." Det skriver Sofie Skaränger, vd på Jobbet.se, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Gäller ett handslag i Uppsala kommun?

KRÖNIKA "Vi vet alla att förtroenden tar tid att bygga upp och att de kan raseras på nolltid. Med andra ord finns det all anledning att vara rädd om förtroenden. Inte bara för att de är värdefulla och fina att få, utan också för att de rent krasst förenklar vår tillvaro." Det skriver Anna-Lena Holmström i sin krönika och vädjar till Uppsala kommuns politiker och tjänstemän att var rädd om de privata företagen och deras tillit.