Grattis Knivsta

Knivsta kommun har fått företagarglasögon

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När 2016 års företagsklimatundersökning kom i maj var det tydligt att Knivsta kommun skulle tappa rejält i rankingen av Sveriges kommuners företagsklimat, så mycket sämre var företagens betyg på Knivstas företagsklimat. Och så blev det också. En fin 25:e plats blev en 90:e plats och Uppsalaregionkronan fick man lämna över till Enköping.

Lotta Wiström 2

Lotta Wiström, ordförande i Knivsta företagarförening och verksamhetschef för Sinnligt barnmorskemottagning tycker att en positiv känsla spridit sig och att företagare och kommunen nu jobbar tillsammans.

Foto: Sören Karlsson
Knivsta-3

Klas Bergström (m), kommunstyrelsens ordförande betonar vikten av att skapa långsiktig trygghet för företagen, som lever bortom eventuella maktskiften.

Men ett stormöte med Knivstas företagsklimat som tema anordnat av Knivsta företagarförening blev startskottet för en gemensam överenskommelse. Så här kan och ska vi inte ha det sa politiker, tjänstemän och företagare med en röst.

Knivsta företagarförenings ordförande, tillika Sinnligt barnmorskemottagnings verksamhetschef, Lotta Wiström, beskriver vad som hände sen.

-Efter mötet började vi ha regelbundna näringslivsträffar där näringslivsorganisationerna och kommunledning deltar. Ett viktigt återkommande diskussionsforum för stora och små saker där vi också planerar gemensamma aktiviteter. Våra kontakter har formaliserats på ett bra sätt och vi pratar med varandra inte om varandra. Vi har också fått till en mycket bra dialog med kommunens näringslivsutvecklare Kent Ryberg. Kent är mottagare av alla frågor som dyker upp mellan våra möten. En annan positiv förändring är att kommunen börjat ta en dialog med oss företagare redan i planeringsstadiet kring större förändringar i kommunen. Allt för att få veta om vi tycker att de tänker rätt. Man kan säga att vi börjat hjälpa kommunen att se världen med företagarglasögon. En otroligt positiv känsla har spridit sig. Vi jobbar framåt tillsammans.

Vilken betydelse har Knivstas företagares engagemang spelat för att företagsklimatet nu upplevs som så mycket bättre?

-Stor betydelse skulle jag säga. Mycket ligger på oss för att företagsklimatet ska vara bra i kommunen. Vi har skärpt till vår dialog med Knivsta kommun, vi tar upp saker som gnisslar direkt och gör det på ett konstruktivt sätt. Man kan aldrig slappna av i de här frågorna, det handlar om ett konstant arbete. Både från vår och kommunens sida.

Klas Bergström (m), kommunstyrelsens ordförande, deltar i näringslivsträffarna.

-Att både jag och oppositionsrådet, Peter Evansson (s) är med vid våra näringslivsmöten har ett stort symbolvärde och skapar långsiktig trygghet för våra företag. Det vi säger och det vi kommer överens om lever bortom eventuella maktskiften. Ofta handlar vårt samarbete om till synes ganska enkla saker - som kan få stor betydelse - att vi håller varandra informerade t ex. När ett stort evenemang som Novemberkåsan startar i Knivsta är det bra att företagen får veta det. Då har de möjlighet att fundera över vilken affärsnytta de kan ha av ett sånt evenemang. Genom våra möten får vi också en bra känsla för vad som är viktigt för företagen. Ett exempel på vad Knivstas företagare uppfattar som mycket positivt är att vi bygger för fullt och jobbar för att skapa ett levande centrum.

När 2017 års enkätsvar kom i våras och rankingen nu är klar är det solklart att det gemensamma engagemanget och arbetet givit resultat. På 10 av 15 parametrar fick Knivstas företagsklimat ett högre betyg i företagarenkäten än året innan. Det ledde till att Knivsta förbättrade sin rankingplacering med hela 43 placeringar och nu återfinns på en 47:e plats. Den placeringen betyder att Knivsta åter är Uppsalaregionens nummer ett.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.