Kortaste vägen till jobb

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Som nyanländ akademiker finns det möjligheter att snabbt få jobb och bidra till den svenska välfärden. Men det är alldeles för få som får den chansen menar Mikael Persson, vd för Academicum.

MikaelPersson

MikaelPersson, VD Academicum

Jag är VD för Academicum som är en av leverantörerna av Korta Vägen (i samarbete med Uppsala universitet och KTH). Korta Vägen är ett arbetsmarknadsprogram och vänder sig till nyanlända akademiker (huvudsakligen flyktingar). Vi har tre kursstarter per år och ca 200 deltagare följer programmet. Korta Vägen finns på ett tiotal orter i Sverige och har sammanlagt ett par tusen deltagare varje år.

Det vi möter är samma sak gång på gång: Vid kursstart sitter läkare, lärare, IT-ingenjörer, arkitekter m.m. De har kommit till Sverige, ofta som flyktingar, fått tak över huvudet, mat på bordet; de har fått SFI-undervisning och också ekonomiskt stöd genom etableringsersättningen (ca 6 000 kr per månad). Och nu väntar, för de som får chansen, nästa steg genom karriärprogrammet Korta Vägen. Modellen ger i nuläget en invandrad akademiker, som tillhör målgruppen för programmet, en rejäl chans till både språk och jobb. (Det ska tilläggas att det stora flertalet invandrade akademiker inte får detta karriärstöd. Detta är en brist som ligger på det politiska bordet och som bidrar till att siffrorna för integrering av kompetens är sämre än de borde.)

De deltagare vi möter i Korta Vägen är, som läsaren förstår, motiverade och vill så snabbt som möjligt komma in i det svenska yrkeslivet och få en nystart för en för flertalet abrupt avslutad karriär i hemlandet. Tilltron till Sverige och den svenska arbetsmarknaden är stor. Det visar sig bl a i en av frågorna i den avslutande enkätundersökningen (efter 6 månader) där deltagarna besvarar frågan: När tror du att du har ett arbete inom ditt kompetensområde? Det stora flertalet svarar: I år eller nästa år.

Nya utmaningar

Den eländesbeskrivning som ibland artikuleras i media och hos vissa politiska partier, känner man helt enkelt inte igen. Och det är lätt att förstå varför: den svenska modellen för integration av kompetens fungerar bra för de som får chansen att delta. Det gäller inte bara den del som kontrolleras och styrs genom politik, utan också den del som kräver engagemang från företagen. Svenska företag öppnar varje dag dörrarna för invandrad kompetens, genom t ex praktik, vilket är nödvändigt för att programmen ska få effekt. En särskild eloge vill jag ge till arbetsgivare i Uppland som öppnat dörrarna i sådan omfattning att vi i Uppsala är bäst i Sverige på att ordna praktikplatser för akademiker. Så jag vill avsluta rapporten till från fronten med att säga att läget är gott, men nya utmaningar väntar.

Nu väntar nya utmaningar. Världen är orolig och flyktingströmmen ökar och därmed behovet av både politik och engagemang från företagen samt samhället i övrigt. Nytt är också en debatt om invandring som det finns all anledning att engagera sig i: det är ju viktigt att ledtiden till jobb och karriär blir så kort som möjligt så att samhällets resurser tas tillvara på bästa sätt. På Academicums önskelista för 2015 finns därför ett skarpt och genomförbart förslag: Vi vill se bolagens styrelser fatta principbeslut i frågan hur man på företaget avser att arbeta med kompetensintegration. Sådana beslut skulle innebära ett mycket kraftfullt bidrag till en ännu effektivare integration av kompetens.

Jobbskapare: Mikael Persson
Företag: Academicum
Bransch: Utbildning & Bemanning
Antal anställda: 8 personer

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.