"Många har insett att vi gör bra saker"

NYHET Publicerad

ÅRETS GASELL Med syftet att inspirera och verka som förebilder, utser Dagens Industri varje år de snabbaste växande företagen till så kallade Gaseller. Förra veckan gick årets gala av stapeln och högst på prispallen för Uppsala län stod vårdbolaget NiNa Familjestöd.

Navid Khaledi

Navid Khaledi

VD:n Navid Khaledi är ödmjuk inför vinsten och berättar om den resa företaget har genomgått för att komma dit de är idag.

- Vi har vetat om det ett tag men det var först när vi var på plats på galan som vi insåg hur stort det var. Det har varit en fantastisk resa som vi har fått dela med våra kollegor, att bli årets Gasellvinnare i Uppsala län är alla våra medarbetares förtjänst!

NiNa Familjestöd startades år 2012 och har idag drygt 50 anställda. Företaget bedriver verksamhet inom hemsjukvård, stöd för barn & ungdomar samt, det nyligen startade, första linjens psykiatri. Historien bakom NiNa Familjestöd grundar sig i att verksamhetschefen Diana Kobadi länge arbetat inom olika delar av vården och genom det kunnat identifiera brister och förbättringsområden i branschen.

- Olika typer av vård är ofta kopplade till olika instanser i samhället, länken mellan dessa är inte alltid den starkaste. Vi på NiNa Familjestöd har skapat en plattform med olika tjänster med möjligheten att bedriva verksamhet inom flera områden samtidigt och på så vis stärka kontakten emellan de olika delarna. Som företagare har man en flexibilitet som inte alltid är lika lätt att uppnå på den kommunala sidan. Samverkan är nyckeln till en bra vård och det är något som vi på NiNa Familjestöd alltid sträva efter!

NiNa Familjestöds snabbt växande verksamhet har fått positiv respons från såväl medarbetare som anhöriga till brukare. Men att driva företag inom den svenska välfärden är inte alltid det lättaste och Navid Khaledi upplever att man många gånger måste göra mer än de kommunala bolagen.

- För vissa enskilda måste vi ständigt bevisa att vi kan det vi håller på med samtidigt som många har insett att vi gör bra saker. När beställaren tar sitt tillsyns ansvar och genomför bra upphandlingar vilket resulterar i att lämpliga aktörer får verka på marknaden, är nästa steg att man måste jobba tillsammans och samarbeta, det är då vi når bästa resultatet. Tyvärr så ligger fokus ofta på pris när man upphandlar och då tappas en stor del av kvalitén. 

Trots hög arbetslöshet i landet menar Navid Khaledi att en av de största utmaningarna de upplever i företaget är att hitta kompetent personal.

- Regeringen måste ta ett ansvar och komma med fler konkreta lösningar. Att samarbeta med oss företagare och lyssna in vilka problem vi belyser är något som politiker borde göra i större utsträckning än idag.

Navid Khaledi är stolt över att en majoritet av de anställda på företaget är kvinnor med utländsk bakgrund, vilka tillhör den grupp i samhället som annars har högst andel arbetslösa. I samband med flyktingvågen 2015 tog NiNa Familjestöds verksamhet inom boenden för ensamkommande flyktingbarn en ordentlig fart. Att företaget hade möjlighet att axla den tillväxten menar Navid Khaledi förklaras genom att de hade rätt person på rätt plats samtidigt som de haft en stabil och existerande plattform.  

- I början var vi tvungna att ha på oss alla hattar själva. Efter ett tag började vi inse att det fanns vissa saker som andra var bättre på. Då gällde det att våga anställa och hitta de bästa personerna. Lyckas man hitta motiverade medarbetare för varje position så har man en oslagbar grupp. Att ha rätt person på rätt plats är det främsta receptet till framgång.

Emelie Hägerström

Topptio gaseller

I år kvalade 42 företag i Uppsala län in på listan. Här är de 10 i topp:

1. NiNa Familjestöd

2. JMG Sten

3. Golvlandslaget

4. SBK Sweden

5. Elak

6. CTC Clinical Trial Consultants

7. Foundation Drilling Sweden

8. Trippus Event Solutions

9. Dirac Research

10. Wahlros Byggprojektledning

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet för företag i Brexit-processen

SOMMARKRÖNIKA "Det är snart två år sedan en knapp majoritet av brittiska väljare röstade för ”British exit” och att Storbritannien ska lämna EU. Sedan dess har det svenska, europeiska och brittiska näringslivet efterfrågat klara besked om vad detta kommer att innebära för handel och utbyten mellan EU och Storbritannien. Förhandlingar pågår, men ännu är ingenting avgjort och allt sköts under devisen ”ingenting är klart förrän allt är klart”. Var ska vi tro att det slutar?" Det skriver Karin Atthoff, policyansvarig för EU:s inre marknad på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Team Näringsliv ska göra Enköping mer företagarvänlig

HALLÅ DÄR Peter Lund, kommundirektör i Enköping och nybliven ordförande för gruppen ”Team Näringsliv” som jobbar för att stärka kontakterna med näringslivet och för att vara en företagarvänlig kommun. Vad för förändringar kommer att ske nu när du tar över?
NYHET Publicerad:

Vilket EU vill Sverige ha?

SOMMARKRÖNIKA "Vid EU-toppmötet i slutet av juni kommer de europeiska ledarna ta flera stora beslut som påverkar EU:s framtid. Det handlar om migrationspolitik, innovation, Brexit och relationerna till omvärlden. Så många viktiga beslut, att Italiens president Sergio Mattarella uttryckte särskild oro för att den italienska regeringsombildningen inte skulle bli klar i tid till toppmötet. I Sverige ser vi istället en valrörelse där Europa är helt frånvarande." Det skriver Sophia Bengtsson, expert på EU-frågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Fiskala skatter i gröna kläder – miljöskatter utan miljöeffekt

SOMMARKRÖNIKA "En sann miljövän måste rimligen förespråka styrmedel och miljöpolitik som har en reell effekt på miljön. Det är rimligt att den som förespråkar införande av nya miljöskatter kan redogöra för de effekter som skatten får för både välfärd och miljö." Det skriver Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Entreprenöriellt lärande långt utanför skolans väggar

UTBILDNING För Emelie Hahn, leg. lärare i tyska och SO, på Gränbyskolan är internationell samverkan med ämnesövergripande och tematiskt arbete en viktig del i undervisningen. "Genom exempelvis prao och kontakter utomlands får eleverna också möjlighet att se bortom skolans väggar och vidga sina vyer", säger Emelie Hahn.
NYHET Publicerad:

Inte vatten värd när det går åt skogen?

SOMMARKRÖNIKA "Den som inte i tid har bevakat sina intressen riskerar att förlora sin verksamhet på sikt. Ur ett samhällsperspektiv är utvecklingen allvarlig och förhoppningsvis kan den vändas. Det vore nämligen olyckligt om det gick åt skogen för att vi kastat ut barnet med badvattnet." Det  skriver Nicklas Skår, miljöjurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

"Effektivisera arbetsförmedlingen"

HALLÅ DÄR Maria Alriksson, platschef på Apotea i Morgongåva. Ni har ca 350 anställda inom farmaci, lager, logistik, kundservice och administration. Upplever ni, som stor arbetsgivare på liten ort, några svårigheter i att rekrytera personal?
NYHET Publicerad:

Svensk skola kan mycket bättre

SOMMARKRÖNIKA "Det finns många bilder av den svenska skolan. Flera av dem är positiva och på flera sätt går det åt rätt håll, men helheten måste förbättras. Ambitionerna måste höjas. Svensk skola kan mycket bättre." Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

"Osakligt sätt att svartmåla alla oss privata vårdaktörer"

REFFLEKTION "Inget av de problem som vården står inför i dag kan lösas med hjälp av ytterligare privatiseringar", skriver Börje Wennberg, Regionstyrelsens ordförande (S) och Vivianne Macdisi, Sjukhusstyrelsens ordförande (S) i dagens debatt i UNT. Mats Brolin som driver Ekeby Hälsocenter ger här sin syn på debattinlägget.
NYHET Publicerad:

Offentlig upphandling – ett ständigt aktuellt ämne

SOMMARKRÖNIKA "Jag skulle i högre grad vilja se politiker som i valdebatten pratar om inköpsmogna organisationer, som jobbar proaktivt med dialog och som ser företagen som potentiella samarbetspartners och inte motståndare. Jag vill se myndigheter som ställer väl avvägda krav som medför att fler nya, kanske innovativa, företag kan finna den offentliga marknaden, som uppgår till 642 miljarder kronor, intressant". Det skriver Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika
NYHET Publicerad:

Fler frågar efter svartjobb

ROT År 2016 förändrades reglerna för ROT-avdrag genom en minskning i avdrag från 50% till 30%. Ny statistik från Skatteverket som Företagarna har granskat visar att tusentals ROT-jobb har försvunnit sedan dess. Förslaget slår hårt mot småföretagare med en stor andel jobb riktade mot privatpersoner. Kent Löfberg, VD på byggföretaget KL-bygg AB i Uppsala, som riktar ca 40% av sin verksamhet mot privatpersoner, vittnar om att nästan alla småjobb försvann när ROT-avdraget krymptes för två år sedan.
NYHET Publicerad:

"Vi ser på problem med olika ögon"

HALLÅ DÄR Pierre Segerud VD för företaget Mälarprofil som arbetar med profilreklam och yrkeskläder i Håbo kommun. I förra veckan hade ni företagarmöte med politiker och tjänstemän Håbo, hur tycker du att de kan jobba för en förbättring av företagsklimatet till nästa år?
NYHET Publicerad:

Uppsala läcker effektivitet, inte skatt

DEBATT Om Uppsala blev lika effektiv i välfärdssektorn som de bästa kommunerna skulle man kunna spara nästan en miljard kronor, eller tolv procent av verksamheten, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik, och Anna-Lena Holmström, regionchef Uppsalaregionen.
NYHET Publicerad:

Risk att andelen oseriösa provanställningar ökar

HALLÅ DÄR Anders Larsson, Supply Chain Manager på Adlibris i Morgongåva. Visstidsanställningar ska bort. Det föreslår Socialdemokraterna i sin nya handlingsplan för arbetsmarknaden. Hur påverkar det er verksamhet om förslaget blir verklighet?
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen en viktig valfråga

HALLÅ DÄR Stefan Andersson, VD på företaget Confido som jobbar med uthyrning av personal till byggbranschen. Ni har nyligen etablerats i Knivsta, välkomna till Uppsalaregionen! Du var en av deltagarna på gårdagens företagsmöte på Handelshögskolan i Stockholm, vad tar du med dig från dagen?
NYHET Publicerad:

Företagarna: Minskat regelkrångel viktigaste valfrågan

VALET 2018 Färre regler. Det är vad Sveriges företagare önskar sig mest av allt efter valet i höst, visar Svenskt Näringslivs Företagarpanel. Regelbördan skapar tidsödande administration och hämmar entreprenörskap och kreativitet, anser byggföretagaren Carin Stoeckmann.
NYHET Publicerad:

Norrtälje har vind i seglen

FÖRETAGSKLIMAT Efter flera år av en negativ trend för företagsklimatet vänder det äntligen för Norrtälje kommun som i år får betyget 3.0 på en sexgradig skala. På Campus Roslagen i Norrtälje hålls på morgonen ett frukostmöte där de goda nyheterna presenteras. Som underlag för undersökningen ligger enkätsvar från 174 Norrtäljeföretagare.
NYHET Publicerad:

Äntligen vänder det för Uppsala

FÖRETAGSKLIMAT Företag i Uppsalaregionens kommuner (Uppsala län och Norrtälje kommun) har under våren betygsatt företagsklimatet, dvs förutsättningarna för att driva företag, i sin kommun. Nu presenterar Svenskt Näringsliv resultatet av enkätundersökningen.
NYHET Publicerad:

Sveriges jobbigaste mästerskap

YRKES SM Från onsdag till fredag tar årets upplaga av Yrkes-SM plats på arenaområdet vid Gränby sportfält i Uppsala. Yrke-SM, ett initiativ av bland andra Svenskt Näringsliv och LO, är Sveriges största satsning för att öka intresset för yrkesutbildningar. Hit kommer 300 ungdomar från hela landet för att tävla mot varandra inom ett 50-tal yrkeskategorier.
NYHET Publicerad:

Ge Arbetsförmedlingen en mer passande kostym

ARBETSMARKNAD Krisrubrikerna om Arbetsförmedlingen har varit många de senaste åren. Myndigheten lyckas inte förmedla jobb i enlighet med förväntningarna, centrala arbetsmarknadspolitiska insatser brister och kostnaderna ökar.