"Många har insett att vi gör bra saker"

NYHET Publicerad

ÅRETS GASELL Med syftet att inspirera och verka som förebilder, utser Dagens Industri varje år de snabbaste växande företagen till så kallade Gaseller. Förra veckan gick årets gala av stapeln och högst på prispallen för Uppsala län stod vårdbolaget NiNa Familjestöd.

Navid Khaledi

Navid Khaledi

VD:n Navid Khaledi är ödmjuk inför vinsten och berättar om den resa företaget har genomgått för att komma dit de är idag.

- Vi har vetat om det ett tag men det var först när vi var på plats på galan som vi insåg hur stort det var. Det har varit en fantastisk resa som vi har fått dela med våra kollegor, att bli årets Gasellvinnare i Uppsala län är alla våra medarbetares förtjänst!

NiNa Familjestöd startades år 2012 och har idag drygt 50 anställda. Företaget bedriver verksamhet inom hemsjukvård, stöd för barn & ungdomar samt, det nyligen startade, första linjens psykiatri. Historien bakom NiNa Familjestöd grundar sig i att verksamhetschefen Diana Kobadi länge arbetat inom olika delar av vården och genom det kunnat identifiera brister och förbättringsområden i branschen.

- Olika typer av vård är ofta kopplade till olika instanser i samhället, länken mellan dessa är inte alltid den starkaste. Vi på NiNa Familjestöd har skapat en plattform med olika tjänster med möjligheten att bedriva verksamhet inom flera områden samtidigt och på så vis stärka kontakten emellan de olika delarna. Som företagare har man en flexibilitet som inte alltid är lika lätt att uppnå på den kommunala sidan. Samverkan är nyckeln till en bra vård och det är något som vi på NiNa Familjestöd alltid sträva efter!

NiNa Familjestöds snabbt växande verksamhet har fått positiv respons från såväl medarbetare som anhöriga till brukare. Men att driva företag inom den svenska välfärden är inte alltid det lättaste och Navid Khaledi upplever att man många gånger måste göra mer än de kommunala bolagen.

- För vissa enskilda måste vi ständigt bevisa att vi kan det vi håller på med samtidigt som många har insett att vi gör bra saker. När beställaren tar sitt tillsyns ansvar och genomför bra upphandlingar vilket resulterar i att lämpliga aktörer får verka på marknaden, är nästa steg att man måste jobba tillsammans och samarbeta, det är då vi når bästa resultatet. Tyvärr så ligger fokus ofta på pris när man upphandlar och då tappas en stor del av kvalitén. 

Trots hög arbetslöshet i landet menar Navid Khaledi att en av de största utmaningarna de upplever i företaget är att hitta kompetent personal.

- Regeringen måste ta ett ansvar och komma med fler konkreta lösningar. Att samarbeta med oss företagare och lyssna in vilka problem vi belyser är något som politiker borde göra i större utsträckning än idag.

Navid Khaledi är stolt över att en majoritet av de anställda på företaget är kvinnor med utländsk bakgrund, vilka tillhör den grupp i samhället som annars har högst andel arbetslösa. I samband med flyktingvågen 2015 tog NiNa Familjestöds verksamhet inom boenden för ensamkommande flyktingbarn en ordentlig fart. Att företaget hade möjlighet att axla den tillväxten menar Navid Khaledi förklaras genom att de hade rätt person på rätt plats samtidigt som de haft en stabil och existerande plattform.  

- I början var vi tvungna att ha på oss alla hattar själva. Efter ett tag började vi inse att det fanns vissa saker som andra var bättre på. Då gällde det att våga anställa och hitta de bästa personerna. Lyckas man hitta motiverade medarbetare för varje position så har man en oslagbar grupp. Att ha rätt person på rätt plats är det främsta receptet till framgång.

Emelie Hägerström

Topptio gaseller

I år kvalade 42 företag i Uppsala län in på listan. Här är de 10 i topp:

1. NiNa Familjestöd

2. JMG Sten

3. Golvlandslaget

4. SBK Sweden

5. Elak

6. CTC Clinical Trial Consultants

7. Foundation Drilling Sweden

8. Trippus Event Solutions

9. Dirac Research

10. Wahlros Byggprojektledning

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kaija inspirerar till hållbart företagande

UNF FÖRETAGSAMHET En av Ung Förtagsamhets nyheter i år är organisationens initiativ för att inspirera unga till hållbart företagande. Exklusivt för Stockholm och Uppsala län, finns nu en rad hållbarhetsexperter som kan guida unga företagare i en mer hållbar riktning. En av dessa är företagaren Kaija Carlson. "Vi har en jord och en begränsad mängd resurser vi måste hushålla med. Det skolorna kan göra tillsammans med Ung Företagsamhet är att ständigt hålla temat på agendan.", säger Kaija.
NYHET Publicerad:

Mod och drivkraft ledord för UF-året

UNG FÖRETAGSAMHET Läsåret för regionens UF-elever drog igång med en kick-off i Uppsalas universitetsaula och nu är flera nyblivna UF-företagare i full gång med att sjösätta sina affärsidéer. "Det handlar om att inte vara rädd, alla misslyckas ibland. Tycker man att ens idé är värd att arbeta för, behöver den inte vara storslagen. Man måste våga ta chanserna och köra!", säger gänget bakom Creative promotion UF.
NYHET Publicerad:

Bagare Lina guldmedaljör i Yrkes-EM

YRKES-EM Tack vare hårt arbete och många timmars träning kammade Lina Andersson från Güntherska Hovkonditori & Schweizeri hem guldmedaljen i bageri under årets upplaga av Yrkes-EM som nyligen gick av stapeln i Budapest. "Genom att tävla inom bageri utvecklas jag både som person och professionellt", säger en stolt och glad Lina.
NYHET Publicerad:

En kalldusch för Tierp

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatsenkäten som kom den 15 maj blev en rejäl kalldusch för Tierps kommun. Kommunen som storsatsar på att få alla tjänstemän att förstå vikten av ett gott företagsklimat, kommunen som inte nöjer sig med annat än toppservice, kommunen som verkligen arbetar hårt för att förbättra sitt företagsklimat, får rejält sänkta betyg på många parametrar.
NYHET Publicerad:

Klimatrapport: Frostigt i norr, soligare och varmare i söder

FÖRETAGSKLIMAT Den 15 maj kunde vi ta del av den företagsklimatsenkät som visade hur företagen i Uppsalaregionen såg på sin kommuns företagsklimat. Iskallt, eller varmt och välkomnande? Nu har också ett antal statistiska faktorer från SCB, som hur stor andel av sin budget kommunen handlar varor och tjänster av näringslivet för, och hur stort företagandet är, kommit till.
NYHET Publicerad:

Sofi tänker stort när hon tänker ung företagsamhet

UNG FÖRETAGSAMHET "Med ena benet i skolvärlden och det andra i näringslivet upplever jag att ung företagsamhet är bryggan där emellan. I min roll gör jag nytta varje dag, det får mig att vilja fortsätta som ansvarig för Ung Företagsamhet här i Uppsala län!", säger Sofi Lahyani regionchef för Ung Företagsamhet i Uppsala län som i tisdags drog i igång kick-offen för Uppsala läns UF-företagare.
NYHET Publicerad:

EM i Entreprenörskap - ett framtidsyrke

HALLÅ DÄR Sarah Larsson och Joel Gustafsson, representanter för Sveriges yrkeslandslag i Entreprenörskap under EuroSkills i Ungern 26-28 september. Vilka är ni och vad gör ni idag?
NYHET Publicerad:

“Vi kommer märka när det händer”

START-UP Uppsala kommun gick i dagarna ut med beskedet att kontors- och mötesplatsen BASE10, vunnit uppdraget att “stödja innovatörer och investerare på den lokala tech-sektorn” i syfte att skapa goda förutsättningar för entreprenörskap och innovation i Uppsala. Jason Dainter är ett av de två namnen bakom BASE10. "Jag vill att Uppsala blir en blomstrande scen för tech-start-ups", säger han.
NYHET Publicerad:

Matchningsföretag drabbas när Arbetsförmedlingen kapar stöd

ARBETSMARKNAD Arbetsförmedlingen har ”slut på pengar” och anvisar betydligt färre arbetssökanden till fristående stöd- och matchningsföretag. Det drar undan mattan för en verksamhet som har hjälpt många människor till jobb, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.
NYHET Publicerad:

Även enkla jobb bidrar till välfärd

GÄSTKRÖNIKA "Allt färre skall försörja allt fler. Samtidigt ser vi ett stort utanförskap där stora grupper ej lyckas ta sig in på arbetsmarknaden över huvud taget. Vår nuvarande regerings (S och MP) huvudargument är att vi skall utbilda alla som idag står utanför arbetsmarknaden så att de kan möta de krav som ställs ute hos kunskapsintensiva företag. Jag är övertygad om att en annan väg är både enklare och bättre." Det skriver Sofie Skaränger, vd på Jobbet.se, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Gäller ett handslag i Uppsala kommun?

KRÖNIKA "Vi vet alla att förtroenden tar tid att bygga upp och att de kan raseras på nolltid. Med andra ord finns det all anledning att vara rädd om förtroenden. Inte bara för att de är värdefulla och fina att få, utan också för att de rent krasst förenklar vår tillvaro." Det skriver Anna-Lena Holmström i sin krönika och vädjar till Uppsala kommuns politiker och tjänstemän att var rädd om de privata företagen och deras tillit.
NYHET Publicerad:

Regelbördan måste lätta

VAL 2018 Hallå där Lili-Ann Green på Läraskolan i Bålsta! Med mindre än en vecka kvar till valet är det nu många politiker som är ute i slutspurten och röstfiskar, en rad olika vallöften presenteras och tongången i debatten intensifieras. Men vad tycker du, som jobbskapare, är den viktigaste åtgärden för att förbättra för företagen i Uppsalaregionen?
NYHET Publicerad:

"Oavsett vem som styr måste det gå bra för företagen"

VALET 2018 Hallå där Elvir Blaçevic på Allas vård och omsorg Enköping! Med mindre än en vecka kvar till valet är det nu många politiker som är ute i slutspurten och röstfiskar, en rad olika vallöften presenteras och tongången i debatten intensifieras. Men vad tycker du, som jobbskapare, är den viktigaste åtgärden för att förbättra för företagen i Uppsalaregionen?
NYHET Publicerad:

"Kommer ta flera år att reparera"

DEN VARMA SOMMAREN Trots senaste tidens generösa nederbörd har sommaren, som bekant, bjudit på en värmebölja och torka utan dess like. För landets jordbrukare försvinner dock inte problemen genom att en svalare och blötare höst kryper runt hörnet. "Vi har inte varit i någon liknande situation tidigare", säger Mats Engquist, driftansvarig på Hacksta gård.
NYHET Publicerad:

Regeringens ambitionshöjning löser inte infrastrukturskulden

KRÖNIKA "Regeringen har fastställt den nationella transportplanen. Trots många positiva delar räcker den inte. Grundproblemet kommer att kvarstå. Även efter denna tolvårsperiod kommer Sverige att ha en betydande infrastrukturskuld." Det skriver Mårten Bergman, ansvarig för infrastruktursfrågor på Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Fler måste komma i riktiga arbeten”

VALET 2018 Bengt Nises, vd för Fastighetssnabben, ger sin syn på vad han som företagare tycker är viktigt och förväntar sig av politiker inför kommande mandatperiod.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Rätt att utmana

DEBATT "Min uppmaning till Uppsala är att införa en utmanarrätt 2.0 för att på allvar bjuda in företagen och föreningarna att vara med och utveckla Uppsala", skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Hur mycket ska vi diskutera 70 miljarder kronor?

SOMMARKRÖNIKA "De mest avgörande förslagen för universitet och högskolor på ett kvartssekel väntas senare i år. Högre utbildning genomgår stora förändringar, men diskuteras inte tillräckligt." Det skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika och hoppas på att högre utbildning och forskning får en större plats i valrörelsen. "Den största statliga sektorn förtjänar debatt."
NYHET Publicerad:

Har det verkligen blivit enklare för företagen att exportera?

SOMMARKRÖNIKA Ja, mycket har blivit bättre. Men trots en rad åtgärder upplever många företag fortfarande en rad hinder, främst med finansieringen och regelkrångel. Det skriver Eva Häussling, policyansvarig för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.