Alla deltagare på Inspirationsdagen i Stockholm.
Foto: Linda Bergström

I förra veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag där 150 politiker och tjänstemän deltog. På agendan: Ett bättre företagsklimat.

"Småföretagsperspektivet ska med i allt vi gör i Uppsala"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Hallå där, Mohamad Hassan, kommunalråd för Liberalerna i Uppsala. Vad tar du med dig från Inspirationsdagen hem till din kommun?

Mohamad Hassan

Mohamad Hassan, kommunalråd för Liberalerna i Uppsala

Foto: stewen@qimage.se

–Mycket under dagen har varit inspirerade men jag vill framförallt lyfta det här med Rättviksmodellen – att först göra inspektioner och sedan skicka iväg avgiften är något jag tror att många företag i Uppsala kommun skulle uppskatta.

Om du var företagare i din kommun, vad skulle du säga är bra och mindre bra?

–Jag är företagare sedan 18 år tillbaka, och växt från två anställda på lönelistan till 22 under den tiden! Så jag har förmånen att ha en fot i varje värld. Det är något jag tar med mig när jag jobbar politiskt men som jag tycker saknas i det hela sammanhanget. Därför måste vi öka företagarmedvetandet hos tjänstemännen i kommunen, så att förståelsen och dialogen kan bli bättre. Samtidigt måste också företagare som är i behov av att vara i kontakt med kommunen ha förståelse för hur beslut fattas, de två världarna möts inte alltid. Som företagare har man möjlighet att snabbt kunna verkställa beslut, processen i en kommun är betydligt mycket komplex.

–En lösning till att förbättra förståelsen mellan kommun och företag skulle kunna vara att ha öppet hus på myndigheter för att förbättra tillgängligheten för företagare och ge dem en chans att mer ingående få lära sig om hur beslutsprocessen ser ut. Det skulle öppna upp för dialog mellan parterna som jag tror skulle kunna lösa många frågetecken.

Vad kommer ni fokusera på under 2018 för att förbättra företagsklimatet i er kommun?

–Jag har personligen varit mycket aktiv i debatten om offentliga upphandlingar då det är något som jag anser har brustit i Uppsala ett antal gånger. Problemet ligger i att man ofta missar småföretagarperspektivet genom att tillämpa ett system som gynnar större företag. Detta är därför en fråga som jag kommer att driva hårt i valet. Det är otroligt viktigt att alla företagare i Uppsala ser kommunen som en företagspartner som är förutsägbar och tydlig med vad man vill och som samtidigt visar förståelse för, och tar hänsyn till, de mindre företagen. I dagsläget byggs det mycket i Uppsala vilket visserligen är bra, men när man smalnar av gator blir det svårare att ta sig fram med bil, något som påverkar många företag som måste ta sig fram i centrala Uppsala. Om transporttiden är längre så tappar de i inkomst och effektivitet och att ta sig fram via buss är inte riktigt ett alternativ för en hantverkare med sin verktygslåda. Det är något som samhällsplaneringen inte har tagit hänsyn till. Så mitt fokus kommer att handla om att småföretagsperspektivet ska finnas med i allt vi gör i Uppsala kommun, från upphandlingar till samhällsplanering.   

Vilken är den viktigaste frågan inför valet 2018, för fler och växande företag?

–Liberalerna har många vallöften för att förbättra företagsklimatet. Det första jag vill lyfta är kopplat till just upphandlingar. Ett exempel är att vi vill upprätta ett upphandlingsråd. Uppsala kommun upphandlar för stora summor pengar varje år, att då skapa ett forum där politiker tillsammans med tjänstemän och företagare träffas tror jag är ett steg i rätt riktning för mer transparens inom upphandlingen. Där kan de diskutera de frågor som har brustit och på så vis kunna utvärdera dem för att sedan försöka hitta lösningar. Det tror vi i Liberalerna skulle skapa en mer hållbar tillväxt. 

–En annan fråga vi kommer att driva är att kommunen måste hålla en hög kvalitet som affärspartner, där man håller vad man lovat gällande avtal. Som jag sa tidigare så byggs det mycket i Uppsala och i samband med det kan marköverlåtelseavtal skrivas för en viss summa, givet att företaget kommer igång med byggandet inom en viss tid. Det kan vara på två år och har man inte kommit igång efter det så ska man antingen förlänga avtalet, eller lämna tillbaka marken. Det bygger på att företaget ska få bygglov. Nu har det i flera fall hänt att kommunen inte kunnat leverera bygglov men ändå straffat företag genom att höja markpriserna. Så får det inte gå till menar vi i Liberalerna. Har man skrivit ett avtal och det bryts av ena parten, i detta fall kommunen, kan man inte omförhandla för att markpriset har ökat. Det är inte en sund näringslivspolitik, vi måste kunna garantera för företagarna att avtalen kommer att hålla.

–Kortfattat vill Liberalerna ta tillvara företagarnas behov och gå till botten med upplevda hinder. Utifrån det, ska vi ta fram förbättringsförslag till konstaterade brister för att få bättre företagsklimat.

Emelie Hägerström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Drupps exportkraft ”ligger i luften”

INNOVATION "Vår långsiktiga vision är att städer över hela världen ska kunna bli självförsörjande på vatten. Det skulle minska belastning på kringliggande landsbygd och reducera trycket på floder och sjöar. Ur ett ännu vidare perspektiv skulle vår teknik till och med kunna bidra till att minska internationella konflikter relaterade till vattenrättigheter mellan länder." Det menar grundarna till företaget Drupps som nyligen utsågs till “Upcoming Star” av stiftelsen Fonden för Exportutveckling.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

“Det här kan bara bli bra”

ENTREPRENÖRSKAP Karina Berglund Douhan, ägare av ICA Supermarket Årstahallen i Uppsala, är en av de drivna Uppsalaentreprenörerna som beslutat sig för att gå in som delägare i Dragon Gate, som av många omnämnts som ett galet projekt. "Att få gå in i projektet tillsammans med det här teamet av starka individer, där alla har olika och värdefulla erfarenheter, är en otrolig möjlighet. Min magkänsla säger mig att det här bara kan bli bra. Det här teamet är nyckeln till framgång!", säger Karina.
NYHET Publicerad:

Att leda en mångkulturell arbetsplats

ARBETSGIVARDAGEN Hur botar man kompetensbrist samtidigt som man jobbar för integrationen i samhället? Under Arbetsgivardagen i Västerås berättade Charlie Eldh, VD för Flens Byggelement, om sin resa när han anställde nyanlända i sin fabrik i Flen för några år sedan.
NYHET Publicerad:

I spåren av #metoo – vilket ansvar har du som arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN #metoo är fortfarande aktuellt, i alla branscher. Det blir allt viktigare att fokusera på det förebyggande arbetet, men också att veta hur man som arbetsgivare ska hantera en situation när sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Lina Tidell, arbetsrättsjurist på Visita, höll under förra veckans Arbetsgivardag i Västerås en viktig föreläsning om spåren av #metoo i näringslivet.
NYHET Publicerad:

”På Lindvalls produceras mer än kaffe”

HÅLLBART ENTREPRENÖRSKAP För att vi effektivt ska kunna genomföra klimatsmarta omställningar krävs goda förutsättningar för landets företagare. Med investeringar i ny teknik och innovativa lösningar bidrar de till Sveriges arbete mot de globala klimatmålen. Ulf Lindvall, VD och 4:e generationens ägare av Lindvalls Kaffe, är i full gång.
NYHET Publicerad:

"Vi kunde ha hanterat frågan på ett bättre sätt"

HALLÅ DÄR Peter Lund, Kommunchef i Enköpings kommun. Du vill efter protester undersöka möjligheten att låta Enköpings företagare vara med och lämna anbud på julgåvor. Varför det?
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen - Om konsten att vara arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN I tisdags gick Svenskt Näringslivs arbetsgivardag av stapeln. Denna gången fylldes Aros Congress i Västerås av arbetsgivare som tog chansen att informeras och inspireras. Vad innebär den nya vårdskatten? Hur leder man en mångkulturell arbetsplats? Hur hanterar man digitaliseringen? Eller, hur kan man som företagare hjälpa unga hitta rätt väg in i framtidens arbetsliv? Under dagen erbjöds en välfylld agenda med seminarier som behandlade flera av de aktuella frågor dagens arbetsgivare möter.
NYHET Publicerad:

Butiker behövs i centrum

GÄSTKRÖNIKA "Varför ska vi lägga tid, engagemang och hjärta på att vara med och utveckla Enköping? Varför ska vi driva våra butiker i en kommun som inte bryr sig om att vi finns här? Som inte ser sambandet med ett levande centrum och dess små butiker. Det räcker inte längre med utredningar och samrådsmöten. Nu måste det till verkstad!" Det skriver Elisabeth Moglia, Elisabeths Ost och Delikatesser och Sofia Ekehult, Fröken Röd i gemensam krönika.
NYHET Publicerad:

Kaija inspirerar till hållbart företagande

UNG FÖRETAGSAMHET En av Ung Förtagsamhets nyheter i år är organisationens initiativ för att inspirera unga till hållbart företagande. Exklusivt för Stockholm och Uppsala län, finns nu en rad hållbarhetsexperter som kan guida unga företagare i en mer hållbar riktning. En av dessa är företagaren Kaija Carlson. "Vi har en jord och en begränsad mängd resurser vi måste hushålla med. Det skolorna kan göra tillsammans med Ung Företagsamhet är att ständigt hålla temat på agendan.", säger Kaija.
NYHET Publicerad:

Mod och drivkraft ledord för UF-året

UNG FÖRETAGSAMHET Läsåret för regionens UF-elever drog igång med en kick-off i Uppsalas universitetsaula och nu är flera nyblivna UF-företagare i full gång med att sjösätta sina affärsidéer. "Det handlar om att inte vara rädd, alla misslyckas ibland. Tycker man att ens idé är värd att arbeta för, behöver den inte vara storslagen. Man måste våga ta chanserna och köra!", säger gänget bakom Creative promotion UF.
NYHET Publicerad:

Bagare Lina guldmedaljör i Yrkes-EM

YRKES-EM Tack vare hårt arbete och många timmars träning kammade Lina Andersson från Güntherska Hovkonditori & Schweizeri hem guldmedaljen i bageri under årets upplaga av Yrkes-EM som nyligen gick av stapeln i Budapest. "Genom att tävla inom bageri utvecklas jag både som person och professionellt", säger en stolt och glad Lina.
NYHET Publicerad:

En kalldusch för Tierp

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatsenkäten som kom den 15 maj blev en rejäl kalldusch för Tierps kommun. Kommunen som storsatsar på att få alla tjänstemän att förstå vikten av ett gott företagsklimat, kommunen som inte nöjer sig med annat än toppservice, kommunen som verkligen arbetar hårt för att förbättra sitt företagsklimat, får rejält sänkta betyg på många parametrar.
NYHET Publicerad:

Klimatrapport: Frostigt i norr, soligare och varmare i söder

FÖRETAGSKLIMAT Den 15 maj kunde vi ta del av den företagsklimatsenkät som visade hur företagen i Uppsalaregionen såg på sin kommuns företagsklimat. Iskallt, eller varmt och välkomnande? Nu har också ett antal statistiska faktorer från SCB, som hur stor andel av sin budget kommunen handlar varor och tjänster av näringslivet för, och hur stort företagandet är, kommit till.
NYHET Publicerad:

Sofi tänker stort när hon tänker ung företagsamhet

UNG FÖRETAGSAMHET "Med ena benet i skolvärlden och det andra i näringslivet upplever jag att ung företagsamhet är bryggan där emellan. I min roll gör jag nytta varje dag, det får mig att vilja fortsätta som ansvarig för Ung Företagsamhet här i Uppsala län!", säger Sofi Lahyani regionchef för Ung Företagsamhet i Uppsala län som i tisdags drog i igång kick-offen för Uppsala läns UF-företagare.
NYHET Publicerad:

EM i Entreprenörskap - ett framtidsyrke

HALLÅ DÄR Sarah Larsson och Joel Gustafsson, representanter för Sveriges yrkeslandslag i Entreprenörskap under EuroSkills i Ungern 26-28 september. Vilka är ni och vad gör ni idag?
NYHET Publicerad:

“Vi kommer märka när det händer”

START-UP Uppsala kommun gick i dagarna ut med beskedet att kontors- och mötesplatsen BASE10, vunnit uppdraget att “stödja innovatörer och investerare på den lokala tech-sektorn” i syfte att skapa goda förutsättningar för entreprenörskap och innovation i Uppsala. Jason Dainter är ett av de två namnen bakom BASE10. "Jag vill att Uppsala blir en blomstrande scen för tech-start-ups", säger han.
NYHET Publicerad:

Matchningsföretag drabbas när Arbetsförmedlingen kapar stöd

ARBETSMARKNAD Arbetsförmedlingen har ”slut på pengar” och anvisar betydligt färre arbetssökanden till fristående stöd- och matchningsföretag. Det drar undan mattan för en verksamhet som har hjälpt många människor till jobb, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.
NYHET Publicerad:

Även enkla jobb bidrar till välfärd

GÄSTKRÖNIKA "Allt färre skall försörja allt fler. Samtidigt ser vi ett stort utanförskap där stora grupper ej lyckas ta sig in på arbetsmarknaden över huvud taget. Vår nuvarande regerings (S och MP) huvudargument är att vi skall utbilda alla som idag står utanför arbetsmarknaden så att de kan möta de krav som ställs ute hos kunskapsintensiva företag. Jag är övertygad om att en annan väg är både enklare och bättre." Det skriver Sofie Skaränger, vd på Jobbet.se, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Gäller ett handslag i Uppsala kommun?

KRÖNIKA "Vi vet alla att förtroenden tar tid att bygga upp och att de kan raseras på nolltid. Med andra ord finns det all anledning att vara rädd om förtroenden. Inte bara för att de är värdefulla och fina att få, utan också för att de rent krasst förenklar vår tillvaro." Det skriver Anna-Lena Holmström i sin krönika och vädjar till Uppsala kommuns politiker och tjänstemän att var rädd om de privata företagen och deras tillit.