NYHET26 juni 2017

Sommarjobb som sin egen chef

Juni månad och ”Den blomstertid nu kommer” avrundar ännu ett år för skolungdomar runt om i landet. Sommarlov står för bad och brunbrända ben, men även för den tid då många unga tar sitt första kliv in på arbetsmarknaden. Tanken på att anställa sig själv var något som lockade de tre unga entreprenörerna bakom ”Lila Stugan”, ett matstånd med ett urval av syriska smårätter, placerat på gågatan i centrala Uppsala.

- Att vara sin egen chef är både roligt och utmanande, berättar 22-årige Nagam Abdallah, som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan.

Det hela började förra sommaren när Nagam Abdullah fick syn på en annons från ”Roligaste Sommarjobbet”, ett projekt som går ut på att unga får en chans att testa på hur det är att driva ett eget företag. Tillsammans med sina två yngre systrar Hiba och Dina började Nagam att sälja mat som de tillagat hemma. När sommaren närmade sig i år stod Nagam utan sommarjobb och fick då idéen att återuppta förra årets affärsidé, men denna gång helt på egen hand.

Vid klockan åtta på morgonen slår systrarna upp sitt stånd, redo att börja dagens försäljning. Hur mycket de säljer varierar, framförallt på grund av vädret. Vissa dagar säljer de slut tidigt på eftermiddagen, andra dagar går det trögare. Att driva sitt eget företag innebär begränsad fritid, menar Nagam Abdallah.

- Under dagarna arbetar vi med försäljning. När vi kommer hem ska det sedan räknas pengar, köpas in material och tillagas mat för morgondagen. Man måste ha ansvar för allt, det är som att vara både chef och anställd samtidigt.

Lila Stugans försäljning har fått positiv respons, vid lunchtid kommer flertalet kunder och handlar. De har redan fått många stamkunder samtidigt som vissa bara är nyfikna och kommer fram och pratar. Än så länge är tjejerna ensamma om att sälja syrisk mat, då resterande stånd på gågatan mestadels säljer korv eller jordgubbar. På frågan om de tror att de inspirerar andra skrattar de genant och säger att flera av deras kompisar nog är lite avundsjuka på dem, men vad de vet är det ingen annan som har startat ett liknande företag. Enligt Nagam är det inga större svårigheter i att starta en verksamhet som denna. Efter att ha fått ett ja på ansökan hos kommunen var det bara att börja planera och köpa in varor. En hämsko i processen menar Nagam är att man bara får söka tillstånd för en månad i taget.

- Men då ringde jag dem i början på juni och sa att jag måste veta redan nu om vi får vara här i juli med, för att veta hur mycket vi ska köpa in. Då sa de att det går bra.

Entreprenörsandan och ”think outside the box-tänket” genomsyrar de unga systrarnas engagemang, de ser möjligheter där andra ser hinder. Det svåra med att starta eget är ofta inte regelverken utan att faktiskt förverkliga sin idé, något som Nagam och hennes systrar redan har klarat av. När de blickar framåt inspireras de av att driva ett eget företag, gärna i form av att fortsätta sälja och laga syrisk mat.

Avslutningsvis berättar Nagam om hur roligt det är att bedriva sin egen verksamhet, framförallt när det är fint väder, inflikar Hiba. Vi tittar upp mot himlen och de mörka molnen i horisonten. Hur vädret blir vet man ju aldrig med den svenska sommaren, konstaterar vi och skrattar.

Emelie Hägerströ
m

Entreprenörskap
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist