Vill se krafttag vid hot och skadegörelse mot lantbrukare

NYHET Publicerad

AKTIVISM Det svenska lantbruket är ett viktigt element i bidraget till landets tillväxt och vår gemensamma välfärd. Trots att djurhållningen i Sverige ofta anses tillhöra toppskiktet på den internationella skalan motarbetas idag många lantbrukare som är verksamma inom djurhållning.

Catharina Rudolphson

"Så länge vi håller på med en laglydig verksamhet i våra företag ska inte vi behöva bli hotade", säger Catharina Rudolphson.

Foto: Privat

Catharina Rudolphson som är vice ordförande för LRF i Mälardalen och driver Bjelkesta gård utanför Örsundsbro, vittnar om hotfulla telefonsamtal från militanta djurrättsaktivister. Av rädsla valde hon till en början att vara anonym, men Catharina, som normalt sett inte är rädd för att säga vad hon tycker insåg snabbt att det var en viktig strid att ta för henne själv, såväl som för andra lantbrukare som utsatts för liknande händelser.

– Det började en novemberkväll i höstas då jag fick ett telefonsamtal från ett dolt nummer. Först hade de ringt på min sons mobil och sedan på vårat hemnummer. Det var en ganska ung kille som ringde och var mycket hotfull. Det var obehagligt, berättar Catharina Rudolphson.

Personen som ringde uppgav sig för att vara från ett politiskt ungdomsförbund, något som Catharina Rudolphson, efter att ha varit i kontakt med partiet, konstaterat troligtvis inte stämmer. Djurrättsaktivisten hotade i telefon med att komma och demonstrera vid Bjelkesta, om inte Catharina släppte ut sina djur och konverterade till veganism.

– Ett par dagar efter det första telefonsamtalet ringde de återigen på min sons telefon. Det visar sig då vara samma kille som ringer och ber om ursäkt för hur han har betett sig tidigare. Vidare säger han att det ska komma 100 personer och demonstrera vid min gård. Jag förklarade att de absolut kan demonstrera men då stå ute på den allmänna vägen och inte komma in på min egendom.  

Hoten som Catharina Rudolphson har fått har hon polisanmält, något som hon uppmanar alla som blir utsatta för liknande saker att göra. Dock pekar hon på att förundersökningar ofta läggs ner då djurrättsaktivisterna känner till vad de får göra och inte. LRF jobbar nu för att försöka påverka politiker till att lättare kunna förhindra att hot riktade mot lantbrukare ska kunna ske.

– Vi anser att allemansrätten inte ska gälla för demonstrationer ute på landsbygden. Inne i stadsplanerat område krävs det alltid tillstånd för att demonstrera, något som inte behövs på landsbygden.

Sedan måste det också lyftas att de alltid vet precis hur mycket och hur lite de får göra enligt lagstiftning. Det gör att de hela tiden ligger precis på gränsen av vad som är okej. Polisen lägger därför ner många ärenden. Vi vill att man ska använda en speciell brottskod för aktivism, vilken ska kunna spåra djurskyddsbrott och visa på ett mönster. Tanken är att baka ihop flera ageranden av denna typ så att en person inte ska kunna komma undan med att göra massa småsaker. Det blir då lättare att sätta dit dem som utför hot och skadegörelse mot lantbrukare. 

De militanta djurrättsaktivisterna kom aldrig och demonstrerade, men det har fortfarande varit en jobbig tid för Catharina Rudolphson och hennes familj. Nu hoppas hon att det inte kommer fler hot och att LRF:s krafttag ska realiseras och leda till att färre drabbas av dessa former av hot.

– Det är så tråkigt att sånt här sker, vi följer ju vad som är svensk lag. Tycker man att det är fel med köttproduktion kan man ta det med politiker och genom demokratiska metoder. Så länge vi håller på med en laglydig verksamhet i våra företag ska inte vi behöva bli hotade. Tyvärr ser jag att alla som utsätts för hot inte orkar med det. Men att prata högt om hoten bidrar till att fler vågar prata om det. Man inser att man inte är ensam, det finns fler i samma situation som tillsammans kan agera. Det finns också flera forum med syftet att hjälpa och stötta varandra.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Jättekliv framåt för Kungsör

FÖRETAGSKLIMAT Kungsörs företagsklimat förbättras för tredje året i rad, visar Svenskt Näringslivs enkätundersökning. Enkätundersökningen omfattar cirka 31 000 svar från Sveriges företagare. Signalen från de över 800 deltagande företagarna från Västmanland är att länets företagsklimat förbättrats något, men att det är stora skillnader mellan kommunerna.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Uppsalaregionen får godkänt

FÖRETAGSKLIMAT När Uppsalaregionens företag sätter ett sammanfattande betyg på sina kommuners förmåga att vara företagarkommun får alla kommuner som lägst betyget godkänt, 3,0, på en sexgradig skala. Bäst betyg får Knivsta, 3,7.
NYHET Publicerad:

Lärorik resa i företagsam Uppsalaregion

FÖRETAGSKLIMAT "Alla företagare har berättat om för- och nackdelar vilket har givit oss en hel del att tänka på. Trots att man har olika verksamheter så har man ändå vissa saker gemensamt, det är något viktigt att ta med sig, säger Solveig Zander", riksdagsledamot för Centerpartiet som i  måndags, tillsammans med andra riksdagsledamöter, kommunal- och regionråd deltog på Svenskt Näringslivs ”Företagsamma resa” där första stoppet var på Lindvalls rosteri i Uppsala.
NYHET Publicerad:

"EU måste fortsätta riva hinder för den fria rörligheten"

EU VALET Hallå där, Lina Eriksson, som kandiderar till Europaparlamentet för Liberalerna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för landets företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Västmanlands företagsamma resa

FÖRETAGSKLIMAT Västmanlands företagsamma resa förde i år en mängd politiker och företagare till bland annat bryggeriet Coppersmiths och Steam Hotel i Västerås. Under dagen fick resenärerna djupdyka i bland annat ämnen som osund konkurrens och näringslivets regelbörda.
NYHET Publicerad:

Åsa Eriksson (S): Vi måste tillvarata digitaliseringens möjligheter

HALLÅ DÄR Åsa Eriksson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Norberg som deltar på Svenskt Näringslivs Företagsamma resa 2019. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet kommer du att driva under denna mandatperiod?
NYHET Publicerad:

Åsa Coenraads (M): Stoppa ökningen av regelbördan

HALLÅ DÄR Åsa Coenraads, moderat riksdagsledamot från Västerås som deltar på Svenskt Näringslivs Företagsamma resa 2019. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet kommer du att driva under denna mandatperiod?
NYHET Publicerad:

Martina Mähl från Uppsala är Årets unga ledare

UNG FÖRETAGSAMHET I år har drygt 1130 gymnasieelever i Uppsala län drivit ett UF-företag och i början av veckan var åtta UF-företag från länet och tävlade i årets upplaga av SM i Ung Företagsamhet. Två fullspäckade dagar på Stockholmsmässan i Älvsjö avslutades med en galamiddag där vinnarna presenterades. En av dem var Martina Mähl från Uppsala som kammade hem det fina priset ”Årets unga ledare”.
NYHET Publicerad:

Företagen nyckeln för lösningarna på klimatfrågan

EU-VALET Hallå där, Emma Wiesner, som kandiderar till Europaparlamentet för Centerpartiet. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Tomma platser på gymnasieprogram i Uppsala län trots stark efterfrågan på arbetsmarknaden

UTBILDNING Svenskt Näringslivs granskning av söktrycket i den preliminära gymnasieantagningen visar att det finns lediga platser på utbildningar, trots att elever som går där har en ljus arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Försäkringsregler sätter käppar i hjulen för smyckesbranschen

SÄKERHET Att bedriva smyckesbutik på en liten ort har varit en utmaning som guldsmeden Patrik Lund lyckats väl med. Samtidigt gör försäkringsbranschens beslut att inte låta smyckesbranschen teckna försäkringar att det blir både dyrare och krångligare att vara företagare.
NYHET Publicerad:

Ekologisk mjölkgård klassas som miljöfarlig

FÖRETAGSKLIMAT Ingrid och Henrik Sommar bedriver ett lantbruk i Rytterne, utanför Västerås. På Svånö gård har de sedan tre decennier en verksamhet innefattande såväl mjölkkor som växtodling och skogsbruk. När de övertog verksamheten var det en av många mjölkgårdar i området, men nu återstår blott tre i hela Västerås kommun.
NYHET Publicerad:

"Viktigt att ta bort onödiga handelshinder"

GEMENSAM MARKNAD Den 26 maj går Europaparlamentsvalet av stapeln. Svenskt Näringslivs vision är ett välmående och konkurrenskraftigt Europasamarbete. Det är avgörande för ett land som Sverige, där EU i allt större utsträckning kommit att bli hemmamarknaden. Hur skulle egentligen svenska företagare drabbas av ett utträde ur EU? Hur förbereder man sig på en brexit? Och, i vilken riktning borde EU gå? Vi har frågat företagare i Uppsalaregionen och så här svarade Magnus Sörenson, VD på Marine Jet Power i Uppsala.
NYHET Publicerad:

Våga satsa så att företagen kan växa

KOMMENTAR Teknikstaden, Gurkstaden, ASEA-staden, Idrottsstaden, Mälarstaden, Staden utan gränser. Ja, min hemstad Västerås har beskrivits med många namn. Föga förvånande kan vi nu lägga ytterligare en titel till listan: Mötesstaden.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatten slår hårt mot Moon Radio

SKATTER "Skatter ska vara logiska och konkurrensneutrala. Det kravet lever kemikalieskatten inte upp till", säger Hasse Niva, som är delägare, affärsutvecklare och köpman på Moon Radio AB i Surahammar.
NYHET Publicerad:

26 000 Västmanländska jobb är beroende EU

KOMMENTAR I Västmanland är mer än 26 000 jobb direkt beroende av vår handel med EU, men unionens roll är betydligt viktigare än så. Genom sina avtal med andra länder är det EU som öppnar dörrarna till resten av världen. Vi behöver fortsätta underlätta handeln, för att skapa fler jobb och ökade inkomster.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens maskinentreprenörer får gräva djupt efter personal

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på kompetens blir allt värre bland maskinentreprenörer. Därför storsatsar branschorganisationen på egna utbildningscenter runtom i landet. Gymnasie- och vuxenutbildning finns på elva orter i landet. Senaste tillskottet är ME-skolan i Bålsta som invigdes av Ebba Busch-Thor.
NYHET Publicerad:

Västmanlands maskinentreprenörer får gräva djupt efter personal

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Branschorganisationen Maskinentreprenörerna upplever en stor brist i kompetensförsörjningen till företagen. Därför storsatsar nu de nu på den egna utbildningscenter runtom i landet. ME-skolan, som bedriver såväl gymnasie- som vuxenutbildning, finns numera på 11 orter i landet.
NYHET Publicerad:

Västmanlands tillväxt saktar in, konjunkturtoppen passerad

KONJUNKTUR Ska man tro de västmanländska företagen är tillväxttoppen nu passerad. Företagen i länet, liksom i övriga Sverige, förutspår att högkonjunkturen nu mattas av och att tillväxten kommer att sjunka framöver. Detta enligt Svenskt Näringslivs undersökning.