Har kommunerna råd att vänta?

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Det var en vanlig höstdag när MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ringde och frågade om våra moduler kunde fungera bra som asylboenden. Där någonstans drog vi igång. Länsstyrelsen, Migrationsverket och ett flertal kommuner uppmanade och assisterade oss i ett stort projekt. Kommunerna behövde HVB- och asylboenden – Vi var redo att leverera. Idag väntar vi fortfarande på att den kommunala byråkratin ska komma till avslut.

Kelly Finnpers, puffbild

Kelly Finnpers, Mobile Composite Solutions Sweden AB

Kelly Finnpers, Mobile Composite Solutions Sweden AB

Kelly Finnpers, Mobile Composite Solutions Sweden AB

Jag hade jobbat som säljare i ungefär nio år när en av mina kunder en dag frågade mig om jag ville börja jobba för honom istället. Det var Marcus Norström, vd och grundare av Mobile Composite Solutions. Han hade under några års tid vidareutvecklat ett byggsystem i komposit som kan användas för att bygga mobila och flexibla moduler. Jag tog chansen och fick senare frågan om jag ville köpa in mig i företaget. Då hade jag jobbat ett tag och insett vilken unik och bra produkt det var vi hade - utan att tveka svarade jag ja.

Vi presenterade endast produkten för utvalda företag till en början, vi fick bra förslag på förbättringar direkt från de tänkta slutkunderna. 2014 var vi redo för marknaden och började producera och sälja. Våra moduler kan användas i alla klimat och miljöer runt om i världen som lagerlokaler, verkstäder, mobila byggplatshallar eller till, ja, tillfälliga boenden. Det är fantastiskt kul att jobba med en innovation och jag kan säga att jag längtar till jobbet varje dag. I det senaste har jag dock fått uppleva mycket frustration.

Vi har gjort allt vi kan för att vara kommunerna till lags. I samband med att det här projektet drogs igång i oktober ringde uppåt fem nya kommuner i veckan för att beställa si och så många bostäder. 150 bäddar där, 300 bäddar här, 55 lägenheter innan sommaren, paniken var påtaglig och volymerna var stora. Vi la ner mycket tid och pengar på omfattande offerter, CAD-visualiseringar och planritningar. I flera fall blev vi även ombedda att göra detaljplanering av kommunernas tänkta byggplatser, bara för att de skulle återkomma en efter en och säga att de inte fick beställa. Att de måste upphandla eller så var de oense internt om vad de ska bygga, HVB-hem, lägenheter eller asylboenden. När upphandlingarna kom så vädjade kommunerna att vi skulle lämna anbud på deras upphandling, men trots det så slutade det ofta med att vi inte kunde svara.

Det kunde exempelvis stå att det ska byggas i två våningar – vi bygger i ett plan. Att företaget måste haft en årlig omsättning på minst 10 miljoner i tre år – vi startade produktion 2014. Krav på träreglar och bjälklag – vi bygger en självbärande kompositkonstruktion. I de fall där vi lämnat anbud så ber kommunerna fortfarande om mer tid eller så har upphandlingen avbrutits. I vissa fall med en naiv tro om att det inte kommer fler flyktingar, trots Migrationsverkets prognoser om en stadig tillströmning. Nu har kommuner som vi inte svarade börjat kontakta oss igen med frågan ”vi fick inget anbud som höll måttet, vad behöver ni för att lämna en offert?”. Nu har det gått fyra månader sedan dessa kommuner fick offert på en nyckelfärdig lösning. Fyra månader där vi kunde etablerat boende till ett par hundra ensamkommande flyktingbarn. Att inte kommunerna kan anpassa sig till situationen och agera som de privata aktörer som vill beställa är väldigt frustrerande, i de fallen så är det återigen kommunerna som bromsar bygglovsprocessen.

Migrationsverkets riktlinjer finns tillgängliga, men även de är öppna för tolkning och uppdateras ständigt. Det är inte lätt för en kommun att lämna de trygga, långsamma processerna och börja agera för att lösa ett uppenbart problem. Men det behövs mandat från kommunstyrelsen att hitta en bra lösning, beställa och snabbt utfärda tillfälliga bygglov.  Behovet av tillfälliga bostäder är ett faktum idag men om ingen agerar så kommer vi aldrig bygga något. Så här upplever jag att upphandlingsprocessen fungerar i Sverige och det är främst skattebetalarna och de som nyligen fått uppehållstillstånd i vårt land som får lida.

Vi jobbar gärna med kommunerna för att tillsammans ta fram tillfälliga bostäder, men när privata aktörer hör av sig och säger att de har mark, betalningsmedel och att de vill bygga så blir valet enkelt. Kommunens chans att ta kommandot över sin egen flyktinghantering försvinner. Vi kan inte vänta fyra månader till på kommunerna.

Kelly Finnpers, Mobile Composite Solutions Sweden AB

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hur matchar vi inför framtiden?

SKOLA-NÄRINGSLIV Varje år lämnar tusentals ungdomar skolan för att antingen påbörja ett första jobb eller fortsätta i vidare studier. Oavsett vilket de väljer är det långsiktiga målet ett produktivt och framgångsrikt yrkesliv. Hur kan då skolan och näringslivet samverka för att matcha dagens elever för morgondagens efterfrågade arbetskraft? Detta var några av frågorna på den årliga SSA-konferensen.
NYHET Publicerad:

Lillerudsgymnasiet bäst i Sverige på entreprenörskap bland eleverna

UNG FÖRETAGSAMHET Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Under tisdagskvällen avgjordes SM i Ung Företagsamhet (UF) på Stockholmsmässan i Älvsjö och skolan fick ta emot Vismas pris Årets UF-skola 2019.
NYHET Publicerad:

Guldregn till Värmland

HALLÅ DÄR Den 6–7 maj hölls nationella finalen för Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi fick en kort pratstund med Anna Forsberg, regionchef Ung Företagsamhet Värmland.
NYHET Publicerad:

Så kan man lyckas med generationsväxling i företaget

JOBBSKAPARNA. Hagfors är kanske allra mest känt för att man är hem åt Uddeholms AB med både huvudkontor och produktion. Men Hagfors är även hem åt det något mindre företaget Autofric som med utmärkelsen Årets företagare är ett bra exempel på framgångsrik generationsväxling.
NYHET Publicerad:

Egendesignad utbildning för att trygga kompetensförsörjningen

JOBBSKAPARNA IP Station i Hagfors arbetar med immaterialrätt och berör frågor så som patent, design och varumärkesskydd. Detta kräver högkvalificerade medarbetare som både kan sina områden men även kan arbeta gentemot kunder. Att designa en egen utbildning blev tillslut vägen framåt för IP Station.
NYHET Publicerad:

Dubblerad omsättning hotas av personalbrist

JOBBSKAPARNA Tamtron AB med huvudkontor i Karlstad är specialiserade och ledande inom vägning för den tunga industrin. Vid många tillfällen, exempelvis då LKAB väger sitt råmaterial vägs det tunga materialet på vågar producerade av Tamtron. Framöver ser VD Thomas Larsson en dubblerad omsättning, förutsatt att de lyckas hitta personal.
NYHET Publicerad:

Forshagas näringslivsutvecklare: ”vi måste visa att vi är på tå”

FÖRETAGSKLIMAT Service, dialog och nulägesanalys är tre viktiga ledord för Forshaga kommun i arbetet om att förbättra det lokala företagsklimatet. Under Svenskt Näringslivs Inspirationsdag berättar Linda-Marie Fors, näringslivsutvecklare, vad kommunens fokuserar på under 2019.
NYHET Publicerad:

Näringslivschefen: ”finns inte i min värld att vi ska luta oss tillbaka”

FÖRETAGSKLIMAT. Det blev en tredje plats i Värmland för Munkfors kommun på 2018 års ranking av företagsklimatet. Svenskt Näringsliv har träffat turism- och näringslivschefen, Birgitta Svensson, för att höra vad kommunen fokuserar på under året i arbetet för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Affärer med offentlig sektor en stor möjlighet

UPPHANDLING. Drygt 40-talet företagare hade slutit upp vid tisdagens företagarlunch för att lyssna på och ställa frågor till Birgitta Laurent, Svenskt Näringslivs upphandlingsexpert. Lunchen arrangerades av Svenskt Näringsliv i samverkan med Arvika kommun.
NYHET Publicerad:

Kommunalrådet: "Karlstads kommun ska inte vara en bromskloss"

FÖRETAGSKLIMAT Alexander Torin tog steget in i Moderaterna år 2010 och har sedan valet 2018 varit kommunalråd för Moderaterna i Karlstad. ”Det är genom välmående företag som man kan förbättra servicen och levnadsstandarden för alla kommuninvånare därför är det viktigt att kommunen inte blir en bromskloss”, säger Alexander.
NYHET Publicerad:

Nya medarbetare viktiga i expansiv fas

JOBBSKAPARNA Ninetech är ett värmländskt företag som sedan starten 1993 har haft sitt säte i Karlstad. Företaget, som har en nordisk kundkrets, är mitt i en stark expansionsfas och möjligheten att hitta nya medarbetare är därför extra viktig. Särskilt betydelsefullt i arbetet med att hitta rätt kompetens är samverkan med det offentliga, däribland Karlstads universitet.
NYHET Publicerad:

Gymnasieavhopp är kostsamma både för elev och samhälle

UTBILDNING Nedslående statistik från SCB visar att så många som var tredje elev inte avslutar sin gymnasieutbildning. Något som riskerar att resultera i ökade samhällskostnader och begränsade valmöjligheter för individen. I Karlstad arbetar man aktivt med att öka elevernas kunskap inför gymnasievalet så att det från första början ska kännas rätt.
NYHET Publicerad:

Kortlek och UF gav ögonöppnare

UNG FÖRETAGSAMHET. Mattias Lundgren beskriver sig som skapligt orädd, driven och nyfiken och tillsammans med Sebastian Östh äger han bland annat Spektra Finans & Försäkring. Mattias är UF-alumni och om det var något han tog med sig från tiden i UF var det detta: företagande kan fungera som ett eget karriäsval!
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Allt starkare företagsamhet bland kvinnorna i Värmland

FÖRETAGSAMHETEN. Kvinnors företagsamhet ökar i 17 av 21 län i Sverige, men det ser inte lika positivt ut när det kommer till kvinnors nyföretagsamhet. Andelen företagsamma kvinnor i Värmland uppgår till 6,3 procent vilket innebär att man ligger under rikssnittet, trots ett förbättrat resultat jämfört med ifjol. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten 2019 som presenterades den 7 mars.
NYHET Publicerad:

Här är kommunen med den mest företagsamma befolkningen i Värmland

FÖRETAGSAMHETEN. Företagsamheten, d v s andelen företagsamma personer, uppgår till 10,8 procent av Värmlands befolkning, vilket är en marginell förbättring jämfört med ifjol. Totalt har företagsamheten ökat i 11 av länets 16 kommuner, samtidigt som det finns stora skillnader mellan kommunerna. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten, som nu presenteras för tionde året i rad.
NYHET Publicerad:

Värmland behöver ett slut på hamnkonflikten

DEBATT. Sedan några veckor tillbaka har hamnkonflikten gått in i ett skarpt och låst läge i landets hamnar. Vi ser med stor oro på hur konflikten tagit fart och hur den nu sprider sig till alltmer och leder till en besvärlig situation med komplikationer för många av landets företag.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet ger möjligheten att våga prova företagande

ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN Milton Fast och Maja Persson är klasskamrater från Tingvallagymnasiet i Karlstad och driver tillsammans UF-företaget Fast Management UF. Sedan starten förra hösten har de båda fått utvecklas som företagare, provat på att planera sin vardag och tänka som entreprenörer. Just nu planerar de för fullt för kommande UF-mässa.
NYHET Publicerad:

Värmländska företagen: vi behöver fler bostäder

BOSTADSBRIST När företagarna i Värmlands län får prioritera vilka åtgärder som är viktigast för att förbättra företagsklimatet svarar ca 30 procent att det behövs fler bostäder. Den dåligt fungerande bostadsmarknaden skapar problem för näringslivet. Samtidigt som företagen skriker efter arbetskraft har många inte råd att flytta dit jobben finns.
NYHET Publicerad:

Framgångsrika företagare hindras av undermålig infrastruktur

FÖRETAGSKLIMAT Sverige är till ytan Europas femte största land och räknat till befolkning Europas sjuttonde största. Därför behöver det svenska näringslivet en välutvecklad infrastruktur för att kunna bedriva sin verksamhet i hela landet. En kommun vars företagare upplever problem med denna fråga är Sunne där en ny företagare, Viktoria Sundeskog nämner transporter som ett bekymmer.