NYHET28 juni 2018

Jobbskaparna i Sommarsverige: Patrik Hjelte

Patrik Hjelte sticker inte under stolen med att viljan att tjäna pengar var viktig när han började. Men han menar att det finns olika sätt att tjäna pengar och att det för honom är självklart att vara generös. ”Antingen är du snål eller så är du generös. Jag vill vara generös då det ger så mycket mer tillbaka och jag vill att min personal ska trivas, kunna utvecklas och ha kul på jobbet.”

För att bli framgångsrik har Patrik, ägare av 25 McDonalds restauranger med cirka 1400 anställda, haft en del tur men också jobbat riktigt hårt. När han som ung ville resa till Israel gjorde hans föräldrar klart för honom att det fick han finansiera själv.

– Det första jag såg dagen efter när jag läste tidningen var en jobbannons från McDonalds. Efter att ha gått en internutbildning blev jag landets yngsta restaurangchef och senare regionchef för 100 McDonalds restauranger, förklarar Patrik som inte tvivlar på att resan inom restaurangkedjan varit viktig för att forma honom till den företagare han är.

2006 tog han ett nytt steg i karriären då han blev franchisetagare i och med att han köpte den restaurang han år 1991 påbörjade sin resa in i McDonalds värld på. Verksamheten har expanderat och Patrik är inställd på att fortsätta vara en del av utvecklingen. Särskilt den digitala revolutionen går väldigt fort.

– Vi serverar 400 000 gäster varje dag från en meny med 400 val. Vi har påbörjat resan mot morgondagens McDonald’s, med att tillaga burgarna på beställning, erbjuda gästerna möjligheten att beställa vid digitala skärmar och bordsservering. Det är en spännande resa och vi behöver stå för utveckling eller så går vi mot vår egen avveckling

Patrik är tydlig med att McDonalds befinner sig i en bra bransch med många möjligheter. Patrik pekar på att hans eget företag är ledande i att anställa unga och nya svenskar samtidigt som de får bra villkor, en god ingångslön och chansen att bli en del av samhället. Samtidigt menar han att politiken måste värdesätta vikten av framgångsrika företagare.

– Vi har en bra ingångslön på runt 22 000 kronor, ger ungdomar en chans att få ett riktigt jobb och möjligheten att avancera i företaget. Jag är stolt över vår bransch och önskar att fler insåg vikten av att vi kan expandera. Mår företagen bra och gör vinst kan vi återinvestera och skapa fler arbetstillfällen. Det är så vi finansierar välfärden, poängterar Patrik.

Text: Simon Sjögren

jobbskaparna
Skriven avUrban Svanberg
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist