Svensk politik står inför ett paradigmskifte

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Sverige håller på att lämna parlamentarismens idé om att politikerna ska företräda befolkningens intressen, till att politikerna i bästa fall gör enstaka studiebesök i verkligheten och numera koncentrerar sig på sin egen maktposition. Politiken har blivit en bransch att göra karriär i. "Grand slam" är att komma till Bryssel där de stora personliga förmånerna (= pengarna) finns. Ett politiskt vakuum uppstår där fattade beslut saknas. Maktspel, egen vinning och interna strider mellan politiker och partier tar all tid. Verkligheten utanför riksdagshuset kommer i andra hand.

Kjell-Arne Edvinsson

Kjell-Arne Edvinsson

Att det från näringslivet måste till kampanjer för att få politikerna att förstå att det är företagen som skapar jobben och därmed svensk välfärd, visar tydligt på vilken kompetensnivå Sverige styrs med.

Pensionärerna som representeras av bl.a. PRO är en väldefinierad grupp med stark lobbytradition och trogna väljare samt konsumenter av gammalmedia. Alltså lätta att gulla med och ragga röster hos.

Ungdomarna däremot, saknar ett URO. De är dessutom otrogna väljare, bryr sig inte i höger-vänster-perspektivet och är svåra att nå via gammalmedia, då de varken har TV-licens eller dagstidning! Ointressant grupp för politikerna med andra ord.

Politikernas ovilja och tafatthet att ta tag i ungdomsarbetslösheten genom att underlätta för företagen att anställa ungdomar utan höga risker och kostnader, visar på cynismen i den kortsiktiga politiken.  De sviker de unga generationerna till förmån för den egna maktpositionen.

Jag har suttit på flera möten med riksdagspolitiker med syfte att påvisa vilka käppar deras politik sätter i hjulen för att företag ska växa och skapa fler jobb.

Det har varit som ett slag i luften och prat för döva öron. Svaren vi företagare fått är den sedvanliga retoriken i form av pajkastning på motståndarpartierna och haranger av ord som inte utlovar någonting. Det senare troligen på grund av. partipiskornas vinande över deras huvuden.

Parlamentarismen i sin nuvarande form har länge varit handlingsförlamad när det gäller nödvändiga reformer i allmänhet. En våt filt över Sverige. Det aktuella läget i riksdagen är dessutom etter värre. Vi kan inte räkna med någon "action" från regering och riksdag de närmaste fyra, kanske åtta åren framöver.

Ett partisystem med en struktur helt out-of-date är vad vi har. Det oschyssta politiska spelet i kulisserna, den löjliga tröttsamma retoriken, egenintresset före väljarintressen, skrämmande kompetensbrister, avsaknaden av ideologi och rakryggade ställningstaganden, allt detta sitter i väggarna hos de politiska partierna.

Men som obotlig optimist hoppas jag på att de kommande åren blir spiken i kistan för de politiska partierna i sin nuvarande utformning. Utan folkligt stöd rämnar alla maktstrukturer förr eller senare. Till och med i diktaturer. Därefter kan det bara bli bättre.

Med en hög ungdomsarbetslöshet fostras också mängder med entreprenörer. Det fasta jobbet som väntar efter studierna finns inte längre. Alternativet som kvarstår, och det är sannerligen inte ett dåligt alternativt, snarare det bästa, är att starta eget. Unga entreprenörer behövs för att ta över alla föråldrade strukturer i samhället. Tillväxten i arbetstillfällen de senaste 20 åren har dessutom i åtta fall av tio skett i små företag. Under samma tidsperiod har de stora företagen minskat med 200 000 svenska arbetstillfällen.

Inom vetenskapsteorin används ofta termen paradigmskifte. Ett sådant skifte inträffar när en vetenskaplig sanning förlorar mark för en annan ny teori eller att en teknik ersätts av en annan, ex.vis när den digitala tekniken slagit ut gamla produkter och branscher. Ett paradigmskifte kännetecknas av att en grupp som står för det gamla pardigmet blivit "fat-and-happy". När de ser sin makt hotad börjar

de försvara sig medan nya spelare dyker upp med nya idéer. I sådana tider uppstår oro, spänningar och ibland kaotiska förhållanden. Där, precis där är politiken idag.

Författare och gästkrönikör: Kjell-Arne Edvinsson, företagare

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Daniel Bäckström (C): "Öka värmländsk investeringsvilja"

VALET 2018 Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet vill se en ökad värmländsk investeringsvilja. Där menar han att politiker kan möjliggöra mer för att skapa rätt förutsättningar för företag att investera och därmed expandera.
NYHET Publicerad:

Från kompromiss till politisk turbulens

VALET 2018 För Mikael Dahlqvist, socialdemokratisk riksdagsledamot är inget i politiken enbart svart eller vitt utan myntet har alltid två sidor. Och för honom är den viktigaste frågan för fler och växande företag kompetensförsörjningen som han idag beskriver som en katastrof.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Med önskan om ett företagsvänligt 2018

ÅRSKRÖNIKA Året går mot sitt slut och det har blivit dags att sammanfatta vad som hände. I mångt och mycket går det bra, och i många fall mycket bra, för företagen i Värmland. Men nog kunde det varit i en företagarvänligare miljö, skriver Urban Svanberg, regionchef Svenskt Näringsliv Värmland.
NYHET Publicerad:

Hemläxa åt Arbetsförmedlingen

VALET 2018 Berit Högman, riksdagsledamot för Socialdemokraterna menar att Arbetsförmedlingen har en hemläxa att göra. För att politiken ska kunna bidra till att underlätta för företag att hitta ny personal, vilket Berit ser som ett av de stora problemen för svenska företag, måste myndigheten skärpa sig.
NYHET Publicerad:

Lönsammare att arbeta med moderat arbetslinje

VALET 2018 En regering som ska prioritera en tydlig arbetslinje i svensk politik där det ska löna sig att arbeta. Det är vad Christian och Moderaterna vill erbjuda svenska väljare i valrörelsen 2018.
NYHET Publicerad:

Klubb för företagare succé i Storfors

FÖRETAGSKLIMAT En klubb där företag träffas för att diskutera näringslivsfrågor visade sig vara ett lyckat initiativ från Storfors kommun. ”Vi går från att känna till varandra till att känna och hjälpa varandra”, säger företagaren Daniel Sköld. Klubben är en av 60 aktiviteter som kommunen jobbar med för att lyfta företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Säkrad kompetens och trygghet i vardagen

VALET 2018 Vilken blir den viktigaste frågan för fler och växande företag i valet 2018? Gunilla Svantorp, socialdemokratisk riksdagsledamot ser utbildning som nyckeln till att lösa de allvarliga problemen med kompetensförsörjningen som svenska företag vittnar om.
NYHET Publicerad:

”Decemberöverenskommelsen var historiens största misstag”

VALET 2018 ”Det är heller inte rimligt att Alliansen ska sluta lägga gemensamma förslag enbart på grund av att de kan få en majoritet i riksdagen”, säger Pål Jonson, moderat riksdagsledamot från Värmland. Istället vill han nu se en valkampanj med fokus på jobben, integrationen, trygghetsfrågorna och företagens förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Triton på uppgång

JOBBSKAPARNA En snabbt växande och mångfacetterad verksamhet ställer inte enbart krav på den ansvarige företagaren. Utan även på kommunen som företaget verkar i. Detta har varit och är vardag för det framgångsrika företaget Triton Valsteknik AB.
NYHET Publicerad:

Unga Entreprenörer vill bli det självklara valet

UTBILDNING Vad de alla har gemensamt är dels deras ålder men även deras driv. Ett driv som fått Hanne, Amelie, Amanda och Marko att inte bara starta företag utan nu även forma ett nätverk för andra unga företagare.
NYHET Publicerad:

Kampen om väljarna

VALET 2018 Riksmötet är åter öppnat och statsministern har inför statschef, riksdag och den svenska befolkningen presenterat sin regeringsförklaring. Vem som kommer läsa upp nästkommande regeringsförklaring är än så länge höjt i dunkel. Men de allmänna valen närmar sig och i en serie artiklar erbjuds Värmlands riksdagsledamöter chansen att presentera sin syn på Sverige och företagande. Först ut är den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jonas Gunnarsson.
NYHET Publicerad:

Stort hjärta och nyfikenhet gör skillnad

JOBBSKAPARNA Att ta steget från att vara en utbildad civilingenjör till att bli VD för ett företag inom reklam- och kommunikation kan för en del tyckas stort. För Charlotta på Bulldozer är det hela enbart roligt och utmanande.
NYHET Publicerad:

Kvinnliga företagare drabbas hårdast av vinstbegränsningar

VINST I VÄLFÄRDEN I en internationell jämförelse är andelen kvinnliga företagare i Sverige lågt. En nivå som riskerar att sjunka än mer om vinstbegränsningar i välfärden blir verklighet.
NYHET Publicerad:

Varför betraktas inte företagen som hjältar?

VALET 2018 Kombinationen av en stark livsglädje och ett brinnande engagemang för sina medmänniskor har lett in Bengt Gustavsson på en bana som samhällsentreprenör där människan alltid är i centrum.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst och sämst företagsklimatet i Värmland

RANKING 2017 Ny länsetta petar ner Sunne till en andra plats och toppar listan i Värmlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet. Av länets kommuner har Storfors klättrat flest placeringar jämfört med förra årets ranking.
NYHET Publicerad:

Grums bäst på myndighetsutövning

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi möter både politiker och tjänstemän som vill veta vad vi tycker. De gör allt för att minska regelkrångel”, säger Gert Almén, vd och ägare av Triton Valsteknik. Nu har Grums nått sitt mål - kommunen har bäst företagsklimat i Värmland.
NYHET Publicerad:

Bristande utbud hämmar utvecklingen

JOBBSKAPARNA Som VD, grundare och delägare brinner Magnus för sitt yrke och hantverk. Men som företagare märker han hur bristande utbud av rätt kompetens försvårar, inte bara för honom, utan för företagande i hela landet.
NYHET Publicerad:

Hallå där Simon Sjögren!

VÄRMLAND Vi välkomnar Simon Sjögren som ny praktikant på Svenskt Näringslivs regionkontor i Karlstad. Vi ställde några snabba frågor för att få veta mer om vem han är och vad han förväntar sig av sin tid hos oss.
NYHET Publicerad:

Var femte företagare i Värmland överväger att flytta

FÖRETAGSKLIMAT I 2017 års undersökning av det lokala företagsklimatet har Svenskt Näringsliv frågat företagare i Värmlands län om de någon gång har övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat. Var femte företagare i länet svarade ja på frågan.