Svensk politik står inför ett paradigmskifte

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Sverige håller på att lämna parlamentarismens idé om att politikerna ska företräda befolkningens intressen, till att politikerna i bästa fall gör enstaka studiebesök i verkligheten och numera koncentrerar sig på sin egen maktposition. Politiken har blivit en bransch att göra karriär i. "Grand slam" är att komma till Bryssel där de stora personliga förmånerna (= pengarna) finns. Ett politiskt vakuum uppstår där fattade beslut saknas. Maktspel, egen vinning och interna strider mellan politiker och partier tar all tid. Verkligheten utanför riksdagshuset kommer i andra hand.

Kjell-Arne Edvinsson

Kjell-Arne Edvinsson

Att det från näringslivet måste till kampanjer för att få politikerna att förstå att det är företagen som skapar jobben och därmed svensk välfärd, visar tydligt på vilken kompetensnivå Sverige styrs med.

Pensionärerna som representeras av bl.a. PRO är en väldefinierad grupp med stark lobbytradition och trogna väljare samt konsumenter av gammalmedia. Alltså lätta att gulla med och ragga röster hos.

Ungdomarna däremot, saknar ett URO. De är dessutom otrogna väljare, bryr sig inte i höger-vänster-perspektivet och är svåra att nå via gammalmedia, då de varken har TV-licens eller dagstidning! Ointressant grupp för politikerna med andra ord.

Politikernas ovilja och tafatthet att ta tag i ungdomsarbetslösheten genom att underlätta för företagen att anställa ungdomar utan höga risker och kostnader, visar på cynismen i den kortsiktiga politiken.  De sviker de unga generationerna till förmån för den egna maktpositionen.

Jag har suttit på flera möten med riksdagspolitiker med syfte att påvisa vilka käppar deras politik sätter i hjulen för att företag ska växa och skapa fler jobb.

Det har varit som ett slag i luften och prat för döva öron. Svaren vi företagare fått är den sedvanliga retoriken i form av pajkastning på motståndarpartierna och haranger av ord som inte utlovar någonting. Det senare troligen på grund av. partipiskornas vinande över deras huvuden.

Parlamentarismen i sin nuvarande form har länge varit handlingsförlamad när det gäller nödvändiga reformer i allmänhet. En våt filt över Sverige. Det aktuella läget i riksdagen är dessutom etter värre. Vi kan inte räkna med någon "action" från regering och riksdag de närmaste fyra, kanske åtta åren framöver.

Ett partisystem med en struktur helt out-of-date är vad vi har. Det oschyssta politiska spelet i kulisserna, den löjliga tröttsamma retoriken, egenintresset före väljarintressen, skrämmande kompetensbrister, avsaknaden av ideologi och rakryggade ställningstaganden, allt detta sitter i väggarna hos de politiska partierna.

Men som obotlig optimist hoppas jag på att de kommande åren blir spiken i kistan för de politiska partierna i sin nuvarande utformning. Utan folkligt stöd rämnar alla maktstrukturer förr eller senare. Till och med i diktaturer. Därefter kan det bara bli bättre.

Med en hög ungdomsarbetslöshet fostras också mängder med entreprenörer. Det fasta jobbet som väntar efter studierna finns inte längre. Alternativet som kvarstår, och det är sannerligen inte ett dåligt alternativt, snarare det bästa, är att starta eget. Unga entreprenörer behövs för att ta över alla föråldrade strukturer i samhället. Tillväxten i arbetstillfällen de senaste 20 åren har dessutom i åtta fall av tio skett i små företag. Under samma tidsperiod har de stora företagen minskat med 200 000 svenska arbetstillfällen.

Inom vetenskapsteorin används ofta termen paradigmskifte. Ett sådant skifte inträffar när en vetenskaplig sanning förlorar mark för en annan ny teori eller att en teknik ersätts av en annan, ex.vis när den digitala tekniken slagit ut gamla produkter och branscher. Ett paradigmskifte kännetecknas av att en grupp som står för det gamla pardigmet blivit "fat-and-happy". När de ser sin makt hotad börjar

de försvara sig medan nya spelare dyker upp med nya idéer. I sådana tider uppstår oro, spänningar och ibland kaotiska förhållanden. Där, precis där är politiken idag.

Författare och gästkrönikör: Kjell-Arne Edvinsson, företagare

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tveksamhet till hamnarbetarnas flirt med Transport

GÖTEBORGS HAMN Hamnarbetarförbundet vill inleda förhandlingar om ett sammangående med Transport. Det meddelade förbundet vid en pressträff på onsdagen. Men från arbetsgivarsidan finns misstanken om att avsiktsförklaringen bara är ett spel för gallerierna.
NYHET Publicerad:

Ny rekordnotering för Värmlands företagsamhet

RAPPORT Andelen företagsamma människor i Värmlands län når ny toppnotering på 10,7 procent. Företagsamheten har även stigit för såväl kvinnorna och unga. Det visar Svenskt Näringslivs nya rapport Företagsamheten 2018.
NYHET Publicerad:

Här finns jobben i Värmland

RAPPORT Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät visar att 69 procent av företagen i Värmlands län har haft svårt att hitta rätt kompetens. Rekryteringsbehovet är stort inom alla branscher och bristen på personer med rätt yrkeserfarenhet har varit den främsta orsaken till svårigheter vid rekrytering.
NYHET Publicerad:

Minskat nyföretagande i välfärden i Värmland

RAPPORT. Antalet företagsamma människor inom välfärdssektorn i Värmland har vuxit stadigt under den senaste fem-årsperioden. Nu minskar dock nyföretagsamheten inom välfärdssektorn drastiskt. Det visar ny statistik från Svenskt Näringsliv i Värmland.
NYHET Publicerad:

Vad gör ni när välfärdsutförare stänger ner?

KOMMENTAR 2 680 barn och ungdomar går i privata förskolor och skolor i Värmlands län. 513 äldre har valt privata utförare inom omsorgen. De riskerar att hamna i kläm när regeringen nu vill begränsa företagandet i välfärden. 9 av 10 går i verksamheter som kan tvingas stänga. Min fråga till våra kommun- och regionpolitiker är: vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Hela näringslivet berörs av vinstbegränsning i välfärden

VINSTBEGRÄNSNING. ”Alla företag är beroende av skola, vård och omsorg”, säger Svenskt Näringslivs expert Robert Thorburn. Därför är regeringens förslag om vinstbegränsning ett hot mot hela näringslivet.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen kräver aktiva företagare

KOMPETENS. Karlstads Yrkesmässa, den andra av sitt slag, var ett tillfälle för företagare och elever i årskurs åtta att mötas. Något som Magnus Kilhström, VD och delägare av filmproduktionsbolaget Make My Day, menar är avgörande utifrån ett kompetensförsörjningsperspektiv.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap är framtiden på Lillerud

UTBILDNING. Det är en medveten satsning att entreprenörskap och företagande ska genomsyra utbildningen på Lilleruds Naturbruksgymnasium. Lärarna likväl som ledningen ser entreprenörskap som en av nycklarna till framtiden för deras elever.
NYHET Publicerad:

Politiska åtgärder missar målet

JOBBSKAPARNA. Mikael Axelsson, VD för Moelven Wood, pekar på bostadspolitiken som den absolut viktigaste frågan för företaget i valet 2018. De politiska åtgärder Mikael efterfrågar tenderar att komma allt för sent och därmed missa sitt mål.
NYHET Publicerad:

Nya idéer för mer infrastruktur

RAPPORT Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda tåg. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten dagligen och på nära håll upplever de allt allvarligare problemen Sveriges infrastruktur.
NYHET Publicerad:

Gemensamt krafttag mot kompetensbristen

KOMPETENSBRIST 1000 framtida medarbetare, tre fyllda mässhallar med montrar, tävlingar och företagare samt 200 presenterade yrken sammanfattas i den av Karlstads kommun anordnade Yrkesmässan 2018.
NYHET Publicerad:

Tillväxt inom bilbranschen kräver långsiktiga spelregler

JOBBSKAPARNA Niclas Edlund tycker att det är bra att politiken premierar miljövänliga alternativ i trafiken. Men vad han efterfrågar är långsiktiga spelregler för bilbranschen som helhet.
NYHET Publicerad:

Daniel Bäckström (C): "Öka värmländsk investeringsvilja"

VALET 2018 Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet vill se en ökad värmländsk investeringsvilja. Där menar han att politiker kan möjliggöra mer för att skapa rätt förutsättningar för företag att investera och därmed expandera.
NYHET Publicerad:

Från kompromiss till politisk turbulens

VALET 2018 För Mikael Dahlqvist, socialdemokratisk riksdagsledamot är inget i politiken enbart svart eller vitt utan myntet har alltid två sidor. Och för honom är den viktigaste frågan för fler och växande företag kompetensförsörjningen som han idag beskriver som en katastrof.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Med önskan om ett företagsvänligt 2018

ÅRSKRÖNIKA Året går mot sitt slut och det har blivit dags att sammanfatta vad som hände. I mångt och mycket går det bra, och i många fall mycket bra, för företagen i Värmland. Men nog kunde det varit i en företagarvänligare miljö, skriver Urban Svanberg, regionchef Svenskt Näringsliv Värmland.
NYHET Publicerad:

Hemläxa åt Arbetsförmedlingen

VALET 2018 Berit Högman, riksdagsledamot för Socialdemokraterna menar att Arbetsförmedlingen har en hemläxa att göra. För att politiken ska kunna bidra till att underlätta för företag att hitta ny personal, vilket Berit ser som ett av de stora problemen för svenska företag, måste myndigheten skärpa sig.
NYHET Publicerad:

Lönsammare att arbeta med moderat arbetslinje

VALET 2018 En regering som ska prioritera en tydlig arbetslinje i svensk politik där det ska löna sig att arbeta. Det är vad Christian och Moderaterna vill erbjuda svenska väljare i valrörelsen 2018.
NYHET Publicerad:

Klubb för företagare succé i Storfors

FÖRETAGSKLIMAT En klubb där företag träffas för att diskutera näringslivsfrågor visade sig vara ett lyckat initiativ från Storfors kommun. ”Vi går från att känna till varandra till att känna och hjälpa varandra”, säger företagaren Daniel Sköld. Klubben är en av 60 aktiviteter som kommunen jobbar med för att lyfta företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Säkrad kompetens och trygghet i vardagen

VALET 2018 Vilken blir den viktigaste frågan för fler och växande företag i valet 2018? Gunilla Svantorp, socialdemokratisk riksdagsledamot ser utbildning som nyckeln till att lösa de allvarliga problemen med kompetensförsörjningen som svenska företag vittnar om.