Svensk politik står inför ett paradigmskifte

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Sverige håller på att lämna parlamentarismens idé om att politikerna ska företräda befolkningens intressen, till att politikerna i bästa fall gör enstaka studiebesök i verkligheten och numera koncentrerar sig på sin egen maktposition. Politiken har blivit en bransch att göra karriär i. "Grand slam" är att komma till Bryssel där de stora personliga förmånerna (= pengarna) finns. Ett politiskt vakuum uppstår där fattade beslut saknas. Maktspel, egen vinning och interna strider mellan politiker och partier tar all tid. Verkligheten utanför riksdagshuset kommer i andra hand.

Kjell-Arne Edvinsson

Kjell-Arne Edvinsson

Att det från näringslivet måste till kampanjer för att få politikerna att förstå att det är företagen som skapar jobben och därmed svensk välfärd, visar tydligt på vilken kompetensnivå Sverige styrs med.

Pensionärerna som representeras av bl.a. PRO är en väldefinierad grupp med stark lobbytradition och trogna väljare samt konsumenter av gammalmedia. Alltså lätta att gulla med och ragga röster hos.

Ungdomarna däremot, saknar ett URO. De är dessutom otrogna väljare, bryr sig inte i höger-vänster-perspektivet och är svåra att nå via gammalmedia, då de varken har TV-licens eller dagstidning! Ointressant grupp för politikerna med andra ord.

Politikernas ovilja och tafatthet att ta tag i ungdomsarbetslösheten genom att underlätta för företagen att anställa ungdomar utan höga risker och kostnader, visar på cynismen i den kortsiktiga politiken.  De sviker de unga generationerna till förmån för den egna maktpositionen.

Jag har suttit på flera möten med riksdagspolitiker med syfte att påvisa vilka käppar deras politik sätter i hjulen för att företag ska växa och skapa fler jobb.

Det har varit som ett slag i luften och prat för döva öron. Svaren vi företagare fått är den sedvanliga retoriken i form av pajkastning på motståndarpartierna och haranger av ord som inte utlovar någonting. Det senare troligen på grund av. partipiskornas vinande över deras huvuden.

Parlamentarismen i sin nuvarande form har länge varit handlingsförlamad när det gäller nödvändiga reformer i allmänhet. En våt filt över Sverige. Det aktuella läget i riksdagen är dessutom etter värre. Vi kan inte räkna med någon ”action” från regering och riksdag de närmaste fyra, kanske åtta åren framöver.

Ett partisystem med en struktur helt out-of-date är vad vi har. Det oschyssta politiska spelet i kulisserna, den löjliga tröttsamma retoriken, egenintresset före väljarintressen, skrämmande kompetensbrister, avsaknaden av ideologi och rakryggade ställningstaganden, allt detta sitter i väggarna hos de politiska partierna.

Men som obotlig optimist hoppas jag på att de kommande åren blir spiken i kistan för de politiska partierna i sin nuvarande utformning. Utan folkligt stöd rämnar alla maktstrukturer förr eller senare. Till och med i diktaturer. Därefter kan det bara bli bättre.

Med en hög ungdomsarbetslöshet fostras också mängder med entreprenörer. Det fasta jobbet som väntar efter studierna finns inte längre. Alternativet som kvarstår, och det är sannerligen inte ett dåligt alternativt, snarare det bästa, är att starta eget. Unga entreprenörer behövs för att ta över alla föråldrade strukturer i samhället. Tillväxten i arbetstillfällen de senaste 20 åren har dessutom i åtta fall av tio skett i små företag. Under samma tidsperiod har de stora företagen minskat med 200 000 svenska arbetstillfällen.

Inom vetenskapsteorin används ofta termen paradigmskifte. Ett sådant skifte inträffar när en vetenskaplig sanning förlorar mark för en annan ny teori eller att en teknik ersätts av en annan, ex.vis när den digitala tekniken slagit ut gamla produkter och branscher. Ett paradigmskifte kännetecknas av att en grupp som står för det gamla pardigmet blivit ”fat-and-happy”. När de ser sin makt hotad börjar

de försvara sig medan nya spelare dyker upp med nya idéer. I sådana tider uppstår oro, spänningar och ibland kaotiska förhållanden. Där, precis där är politiken idag.

Författare och gästkrönikör: Kjell-Arne Edvinsson, företagare

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Valet 2018: värna om LOV för en bättre välfärd

VALET 2018 Valfrihet och mångfald är viktigt för att kunna erbjuda en så bra välfärdsmodell som möjligt. Med en åldrande och växande befolkning är det av största vikt att fortsätta värna om LOV, lagen om valfrihethetssystem.
NYHET Publicerad:

Arvikaföretagaren: ”regelförenkla för skötsamma företag”

JOBBSKAPARNA Det har nu gått 28 år sedan Cay Samuelsson flyttade med sin familj från storstaden Göteborg till det lilla samhället Glava i Arvika kommun för att påbörja livet som ICA-handlare. Även fast det bitvis varit hårt arbete trivs Cay i verksamheten och har alltid tagit varje möjlighet att utvecklas.
NYHET Publicerad:

Nätverk för kvinnor stärker it-studenter i Karlstad

HALLÅ DÄR Marie-Therese Christiansson, koordinator för nätverket ITQ och proprefekt för Handelshögskolan i Karlstad. Vad är ITQ?
NYHET Publicerad:

VALET 2018: reformera Arbetsförmedlingen

VALET 2018. I år är det 25 år sedan lagen om privat arbetsförmedling infördes i Sverige och såväl bemanningsföretag som rekryteringsföretag fyller i dag en naturlig roll på svensk arbetsmarknad. Kartan har förändrats väsentligen sedan dess, men faktum är att Arbetsförmedlingen (AF) har fått stå relativt oförändrad. Nu är tiden inne för förändring.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna i Sommarsverige: Patrik Hjelte

JOBBSKAPARNA. Patrik Hjelte sticker inte under stolen med att viljan att tjäna pengar var viktig när han började. Men han menar att det finns olika sätt att tjäna pengar och att det för honom är självklart att vara generös. ”Antingen är du snål eller så är du generös. Jag vill vara generös då det ger så mycket mer tillbaka och jag vill att min personal ska trivas, kunna utvecklas och ha kul på jobbet.”
NYHET Publicerad:

VALET 2018: utveckla RUT och ROT

VALET 2018. Rut-avdraget firar tio år och omsatte hela 10 miljarder kronor under 2017. Almega konstaterar att den sänkta skatten på hushållsnära tjänster har varit en framgångsrik jobbmotor och skapat över 30 000 nya arbetstillfällen. Av dessa jobb har 23 000 gått till människor som har stått utanför arbetsmarknaden efter att rut-reformen genomfördes.
NYHET Publicerad:

Glad sommar Värmland!

SOMMARHÄLSNING. Efter en solig och varm vår – och såhär i skolavslutningstider – är det dags för oss att sammanfatta vårens händelser och aktiviteter.
NYHET Publicerad:

Tredje generationens familjeägda camping

JOBBSKAPARNA. När nu tredje generationen har axlat ansvaret för Bomstadbaden camping ser man, som man gjort under sin nittioåriga historia, framåt. David Nordentjell, ägare och VD, menar att man vill investera för framtiden. ”Vi vill utvecklas och anpassa oss efter det som önskas av våra gäster. Dagens campare önskar ett bredare utbud än för trettio år sedan och det är för det vi bygger vår verksamhet.”
NYHET Publicerad:

Dags att gå vidare i välfärdsfrågan  

VÄLFÄRD I snart fyra år har frågan om vinstbegränsningar – i praktiken ett vinstförbud – helt dominerat debatten om vår gemensamma välfärd. Den har sugit att syre ur luften och den har skapat stora klyftor i politiken men även förtroendeklyftor mellan företagare och politiker.
NYHET Publicerad:

Vi måsta komma i tid till framtiden

JOBBSKAPARNA För att ta sig ut till ICA Maxi på Bergvik i Karlstad behöver de flesta kunderna passera ett antal andra välfyllda affärer där de kan få liknande varor som på ICA Maxi. Frågan är därför vad som lockar dem till just Christer Johanssons butik. ”Vi är en stormarknad där du ska kunna hitta ett bredare utbud till ett bra pris. Därför ser vi att många storhandlar hos oss. Men den främsta tillgången vi har är våra medarbetare”, förklarar Christer.
NYHET Publicerad:

Företagare söker sig till riksdagen

VALET 2018. Från Iran och de småländska bygderna till Liberalernas ledande riksdagskandidat i Värmland har Arman Teimouri tagit sig ann fler utmaningar i livet än många andra. Erfarenheten från ett långvarigt företagande, arbete på länsstyrelsen och nu senast på Karlstad CCC hoppas Arman ska hjälpa honom i riksdagen.
NYHET Publicerad:

Utbilda för det som efterfrågas i Värmland

VALET 2018. Åsa Hååkman-Feldt, socialdemokratisk riksdagsledamot från Filipstad har med 24 år i politiken erfarenhet från politiskt arbete i både kommun och region. Hon hoppas kunna föra med sig dessa erfarenheter in i riksdagen.
NYHET Publicerad:

Konflikten i Göteborgs hamn – problem för hela Sverige

HAMNKONFLIKTEN I GÖTEBORG. 4,5 miljarder kronor kostade konflikten i Göteborgs hamn det svenska näringslivet andra aktörer i samhället under 2017, visar ny beräkning genomförd av Damvad Analytics på uppdrag av Svenskt Näringsliv. ”Hamnkonflikten framställs ofta som ett Göteborgsproblem, men det är ett problem även för Värmland och för hela Sverige. Det påverkar hela det svenska näringslivet och den svenska ekonomin.”, säger Urban Svanberg, regionchef Svenskt Näringsliv Värmland.
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

ENKÄT Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Värmländskt företagsklimat i topp

FÖRETAGSKLIMAT. Idag presenterar Svenskt Näringsliv den årliga enkätundersökningen av det lokala företagsklimatet. Knappt 1500 värmländska företagare har svarat på frågor om hur de upplever situationen i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Det är småföretagarna som skapar jobben

VALET 2018. Kristdemokraternas ledande riksdagskandidat i Värmland, Kjell-Arne Ottosson menar att politiken måste underlätta för folk som vill starta eget företag. Detta är viktigt för det är genom dessa företag som jobben skapas och välfärden finansieras menar han.
NYHET Publicerad:

Underlätta generationsväxlingen i Värmland

VALET 2018. Trygghetssystemen måste anpassas bättre till företagarna, den svenska modellen är värd att utvecklas och politiken måste bistå vid generationsväxlingar inom företagen. Det anser Kenneth Johannesson, socialdemokratisk riksdagskandidat.
NYHET Publicerad:

Fler ska #GillaJobbskaparna!

KRÖNIKA. Svenskt Näringsliv, Företagarna och LRF har tillsammans drivit kampanjen Gilla Jobbskaparna under april för att öka förståelsen om företagens betydelse för Värmland. Men resan tar inte slut vid månadsskiftet.
NYHET Publicerad:

Företagarnas roll är viktigare än någonsin

VALET 2018. Sara Gunnarsson, andranamn på Liberalernas värmländska riksdagslista och partiets kommunlista i Karlstad, har kunskap och erfarenhet från företagandets värld med en mamma som egenföretagare.