Andra Gasellen på raken

NYHET Publicerad

GASELLVINNARE Personalkollen AB är årets Gasellvinnare i Västerbotten 2018. Den minnesgode kanske känner igen sig. Det är faktiskt företagets andra raka Gaselltriumf i Västerbotten.

Niclas Lundell, Personalkollen

Niclas Lundell, vd på Personalkollen, säger att det känns magisk att vinna sin andra Gasell på raken.

För ett år sedan sa Niclas Lundell, vd, att glädjen står i proportion till att man bara vinner det en gång i livet.

– Det var väldigt oväntat då. När de ringde i år fick jag rysningar. Jag hade aldrig kunnat drömma om att vi skulle vinna igen. Det är helt magiskt och Gasellpriset är det absolut finaste man kan vinna som företag, säger Niclas Lundell och fortsätter:

– Det här är en klapp på axeln till hela arbetslaget. Vi gör tillsammans något bra. Framgångsfaktorerna för oss, och för många andra, är en bra personal och en bra produkt. Det har vi och det mal vi på med.

Gasellpriset delas ut till företag som uppnår ett antal kriterier under en fyraårsperiod. Bland annat ska ett Gasellföretag ha fördubblat omsättningen under perioden.

Personalkollen AB har ökat försäljningen med runt 50 procent senaste året till knappt 17 miljoner kronor och har en tillväxt på 672 procent sedan 2014. Företaget har fem delägare där Niclas Lundell och Andreas Pelme (teknisk chef) är majoritetsägare. Personalen består av tolv medarbetare.

– Det är samma personer som ifjol och vi gör samma sak nu som vi gjorde då, säger Niclas Lundell och tillägger:

– Fast vi försöker hela tiden att bli lite bättre.

Generellt förbud för övertid

Under hösten görs fyra nya rekryteringar. Företagets personalpolicy sticker ut på flera sätt. Det finns ett generellt övertidsförbud. Vidare har de anställda (heltid) två timmar att fritt förfoga över varje vecka. Man kan till exempel vara med sina barn eller träna den tiden utan löneavdrag. Dessutom har alla utvecklare fyra timmars utbildning varje vecka.

– Det är höga krav på att personalen ska vara på topp när de jobbar och det här är ett sätt att ge dem chans att prestera, säger Niclas Lundell.

Produkten som Personalkollen säljer är ett dataprogram för tidsrapportering där anställda kan lägga in schemaönskemål och även följa sin lön under månaden.

För arbetsgivaren finns i programmet dessutom ett antal funktioner inom bokföring, kontering och i kontakterna med Skatteverket. Programmet medger ekonomisk analys i både grafik och siffror och det stora syftet är att kunderna ska minska sina administrativa kostnader.

– Utbildningen är vårt sätt att vässa oss. Programmet medger inga avsteg från de lagar och regler som finns utan räknar till exempel ut semesterersättning. En del av utbildningen handlar därför till exempel om arbetsrätt, förklarar Niclas Lundell.

Gerillakampanj ger nya kunder

Företaget närmar sig 1 600 kunder över hela landet. Det tillkommer, berättar Niclas Lundell, cirka 25 i månaden. Hittills har Personalkollen helt fokuserat på hotell och restaurang.

– Vi gör många säljresor, rena gerillamarknadsföringen. Vi tar en bil, stannar i första stad och letar där upp varenda tänkbar kund som vi kan hitta och presenterar oss med ett säljkompendium. Vi tycker att alla borde ha vårt program, säger Niclas Lundell.

Målet är ställt till 100 miljoner kronor inom fem år och även om man nu jobbar mot hotell och restauranger finns en plan att på sikt växa till andra branscher, till exempel handel.

Det är bara enstaka företag som vunnit Gasellen två gånger i rad.

Ses vi om ett år?
– Haha, ett hattrick, alltså? Ingen vore gladare än oss, men det är förstås helt omöjligt. Vi är glada för det här priset, tar emot det med stor ödmjukhet och tar sikte på att fira det med det bästa företaget har, personalen.

Anders Boström

Fakta

Gasellpriset delas ut av Dagens Industri.
Kraven baseras på årsredovisningar 2014-2017. Några av minimikravet är tio miljoner i omsättning, tio anställda, fördubblad omsättning positivt rörelseresultat, tillväxt ska huvudsakligen vara organisk och inte via förvärv och bolaget ska ha sunda finanser.

1 340 bolag i Sverige uppfyllde i år kriterierna för att bli ett Gasellbolag. Dessa bolag har under perioden skapat 29 000 nya arbeten.
Flest Gaseller under 2018 finns i byggbranschen.
Överlägset Gaselltätast är Stockholm.
Västerbotten har 10,8 Gaseller per 100 000 invånare.
4 december delas Supergasellen ut.

Källa: Dagens Industri.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.