Andra Gasellen på raken

NYHET Publicerad

GASELLVINNARE Personalkollen AB är årets Gasellvinnare i Västerbotten 2018. Den minnesgode kanske känner igen sig. Det är faktiskt företagets andra raka Gaselltriumf i Västerbotten.

Niclas Lundell, Personalkollen

Niclas Lundell, vd på Personalkollen, säger att det känns magisk att vinna sin andra Gasell på raken.

För ett år sedan sa Niclas Lundell, vd, att glädjen står i proportion till att man bara vinner det en gång i livet.

– Det var väldigt oväntat då. När de ringde i år fick jag rysningar. Jag hade aldrig kunnat drömma om att vi skulle vinna igen. Det är helt magiskt och Gasellpriset är det absolut finaste man kan vinna som företag, säger Niclas Lundell och fortsätter:

– Det här är en klapp på axeln till hela arbetslaget. Vi gör tillsammans något bra. Framgångsfaktorerna för oss, och för många andra, är en bra personal och en bra produkt. Det har vi och det mal vi på med.

Gasellpriset delas ut till företag som uppnår ett antal kriterier under en fyraårsperiod. Bland annat ska ett Gasellföretag ha fördubblat omsättningen under perioden.

Personalkollen AB har ökat försäljningen med runt 50 procent senaste året till knappt 17 miljoner kronor och har en tillväxt på 672 procent sedan 2014. Företaget har fem delägare där Niclas Lundell och Andreas Pelme (teknisk chef) är majoritetsägare. Personalen består av tolv medarbetare.

– Det är samma personer som ifjol och vi gör samma sak nu som vi gjorde då, säger Niclas Lundell och tillägger:

– Fast vi försöker hela tiden att bli lite bättre.

Generellt förbud för övertid

Under hösten görs fyra nya rekryteringar. Företagets personalpolicy sticker ut på flera sätt. Det finns ett generellt övertidsförbud. Vidare har de anställda (heltid) två timmar att fritt förfoga över varje vecka. Man kan till exempel vara med sina barn eller träna den tiden utan löneavdrag. Dessutom har alla utvecklare fyra timmars utbildning varje vecka.

– Det är höga krav på att personalen ska vara på topp när de jobbar och det här är ett sätt att ge dem chans att prestera, säger Niclas Lundell.

Produkten som Personalkollen säljer är ett dataprogram för tidsrapportering där anställda kan lägga in schemaönskemål och även följa sin lön under månaden.

För arbetsgivaren finns i programmet dessutom ett antal funktioner inom bokföring, kontering och i kontakterna med Skatteverket. Programmet medger ekonomisk analys i både grafik och siffror och det stora syftet är att kunderna ska minska sina administrativa kostnader.

– Utbildningen är vårt sätt att vässa oss. Programmet medger inga avsteg från de lagar och regler som finns utan räknar till exempel ut semesterersättning. En del av utbildningen handlar därför till exempel om arbetsrätt, förklarar Niclas Lundell.

Gerillakampanj ger nya kunder

Företaget närmar sig 1 600 kunder över hela landet. Det tillkommer, berättar Niclas Lundell, cirka 25 i månaden. Hittills har Personalkollen helt fokuserat på hotell och restaurang.

– Vi gör många säljresor, rena gerillamarknadsföringen. Vi tar en bil, stannar i första stad och letar där upp varenda tänkbar kund som vi kan hitta och presenterar oss med ett säljkompendium. Vi tycker att alla borde ha vårt program, säger Niclas Lundell.

Målet är ställt till 100 miljoner kronor inom fem år och även om man nu jobbar mot hotell och restauranger finns en plan att på sikt växa till andra branscher, till exempel handel.

Det är bara enstaka företag som vunnit Gasellen två gånger i rad.

Ses vi om ett år?
– Haha, ett hattrick, alltså? Ingen vore gladare än oss, men det är förstås helt omöjligt. Vi är glada för det här priset, tar emot det med stor ödmjukhet och tar sikte på att fira det med det bästa företaget har, personalen.

Anders Boström

Fakta

Gasellpriset delas ut av Dagens Industri.
Kraven baseras på årsredovisningar 2014-2017. Några av minimikravet är tio miljoner i omsättning, tio anställda, fördubblad omsättning positivt rörelseresultat, tillväxt ska huvudsakligen vara organisk och inte via förvärv och bolaget ska ha sunda finanser.

1 340 bolag i Sverige uppfyllde i år kriterierna för att bli ett Gasellbolag. Dessa bolag har under perioden skapat 29 000 nya arbeten.
Flest Gaseller under 2018 finns i byggbranschen.
Överlägset Gaselltätast är Stockholm.
Västerbotten har 10,8 Gaseller per 100 000 invånare.
4 december delas Supergasellen ut.

Källa: Dagens Industri.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.