Åsele vill ta krafttag 2019

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Rankingen av företagsklimatet i Åsele kommun vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.

Andreas From

Andreas From

– Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma, konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele.

Andreas konstaterar i samma veva att Åsele 2011 var uppe på plats 240 men har efter det fallit tillbaka som en kommunerna i landet med sämst resultat på rankingen.

Socialdemokraterna blev största parti i Åsele i valet och har kommit överens om att styra kommunen tillsammans med Åselepartiet.

– Det man kan säga i stort är att vi har ett valprogram med en valteknisk samverkan där båda partier får ge och ta för att det ska fungera, säger Andreas som varit fem år inom politiken.

– Det är nytt och spännande, samtidigt lite skrämmande, men jag ska göra mitt bästa. Jag har inte gett upp hoppet för Åsele, det är en fantastisk kommun med många möjligheter som är värd att kämpa för.

I dag drivs näringslivsfrågorna genom Åsele Näringslivsstiftelse och dit planerar kommunen att rikta sina krafter.

– Vi har en vision om att förenkla processen för att skapa företag och kontaktvägarna mellan kommun och näringsliv. Där måste vi jobba för att bli bättre och kanske har politiken varit största faktorn med en otydlig riktning, säger Andreas självkritiskt.

– Vi ska försöka stärka upp stiftelsen, än så länge är det lite oklart hur men vi har ganska nyligen antagit ett nytt näringslivsprogram för perioden fram till 2020.

Trots de dystra rankingsiffrorna så finns en framåtanda och ett driv att starta företag i Åsele. 2015 och första halvåret 2016 hade Åsele det högsta nyföretagandet av alla glesbygdskommuner i Sverige och blev därmed nominerade till Årets Nyföretagarkommun. 2016 drev 9,9 procent av invånarna i arbetande ålder ett företag vilket är dubbelt så mycket jämfört med Västerbottens län.

– Jag tycker att det ser ljust ut, magkänslan säger mig att det kommer bli bättre och de signalerna kan man skönja. Vi har till exempel några riktigt stora vindkraftsetableringar i kommunen, bland annat Vattenfalls största enskilda satsning i Sverige efter kärnkraftverken, och där behövs det lokala underentreprenörer. Det är något som vi måste jobba på eftersom det kommer att pågå under flera år, säger Andreas.

Vad blir viktigaste handlingspunkterna kopplat till företagsklimatet under 2019?

– Det finns ett par hästar som drar hela kommunlasset – företagande och entreprenörskap är en av dessa. Naturligtvis måste vi bli bättre i rankingen. En sak som känns väldigt bra är att vi är beviljade statsbidrag på 1,76 miljoner per år under en treårsperiod för att förbättra företagsklimatet i glesbygd. Det är inte klart hur vi ska använda pengarna annat än till näringslivsfrämjande åtgärder, konstaterar Andreas.

Vad efterfrågas av företagarna när du är i kontakt med dem?

– Dels är jag själv egen företagare inom lantbruksbranschen och haft det som huvudsysselsättning i tio år, så jag vet själv vad det innebär. En av punkterna som företagare berättar om är svårigheten att hitta rätt tjänsteman och få återkopplingar – där har politiken inte varit tydlig med våra prioriteringar och det ska inte falla på tjänstemännen som inte skött sitt jobb. Vi bör bli bättre på att föra dialog med företagarna.

En av Åseles största arbetsgivare är släpvagnstillverkaren North Grade med platschefen Robert Borgén som även har erfarenhet från kommunverksamheten då han varit verksam som näringslivschef och tillväxtchef innan han tog klivet över till privata sektorn i maj 2017.

– Det jag fick med mig som en aha-upplevelse när jag slutade på kommunen är att det är väldigt tyst. Jag har ju fått en helt annan bild när man är på andra sidan kommunuppdraget – kommunikationen ut till företagen är superviktig och kommunen måste kunna marknadsföra vilka förmågor och service de kan erbjuda. För mig är det jätteenkelt men för företagare som inte har koll på vilka vägar man ska gå för att få hjälp är det inte lika lätt, menar Robert.

– Det gäller ju inte bara lokal stöttning, det finns mycket medel att söka regionalt också bara man vet vilka trådar man ska dra i. En kommunikatör tror jag skulle göra susen, det har vi jobbat med en längre tid men det handlar om stålar.

Han tror också att rankingen blivit lite missvisande genom åren och att många företagare kanske tycker på ett visst sätt av ren slentrian.

– Jag håller inte med rankingen och Åseles dåliga placering, jag tror att det sitter hårt i väggarna att ändra på en attityd men jag har ju jobbat med näringslivsfrågorna så det är lätt att se det positivt. Men ska jag sammanfatta Åsele så behövs det kommunikation, närvaro och engagemang – det är det man uppskattar mest som företagare, säger Robert.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Nedläggningen av den viktiga arbetsgivaren Element Six hade kunnat bli en katastrof men har istället inneburit en stor förbättring av företagsklimatet i Robertsfors. "Vi ville klara omställningen när Element Six lade ner så i den vevan anställde vi en näringslivsstrateg. Vi har samma arbetslöshetstal som innan nedläggningen. Företagare såg om sitt hus och vissa kunde nyanställa", berättar Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.