Åsele vill ta krafttag 2019

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Rankingen av företagsklimatet i Åsele kommun vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.

Andreas From

Andreas From

– Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma, konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele.

Andreas konstaterar i samma veva att Åsele 2011 var uppe på plats 240 men har efter det fallit tillbaka som en kommunerna i landet med sämst resultat på rankingen.

Socialdemokraterna blev största parti i Åsele i valet och har kommit överens om att styra kommunen tillsammans med Åselepartiet.

– Det man kan säga i stort är att vi har ett valprogram med en valteknisk samverkan där båda partier får ge och ta för att det ska fungera, säger Andreas som varit fem år inom politiken.

– Det är nytt och spännande, samtidigt lite skrämmande, men jag ska göra mitt bästa. Jag har inte gett upp hoppet för Åsele, det är en fantastisk kommun med många möjligheter som är värd att kämpa för.

I dag drivs näringslivsfrågorna genom Åsele Näringslivsstiftelse och dit planerar kommunen att rikta sina krafter.

– Vi har en vision om att förenkla processen för att skapa företag och kontaktvägarna mellan kommun och näringsliv. Där måste vi jobba för att bli bättre och kanske har politiken varit största faktorn med en otydlig riktning, säger Andreas självkritiskt.

– Vi ska försöka stärka upp stiftelsen, än så länge är det lite oklart hur men vi har ganska nyligen antagit ett nytt näringslivsprogram för perioden fram till 2020.

Trots de dystra rankingsiffrorna så finns en framåtanda och ett driv att starta företag i Åsele. 2015 och första halvåret 2016 hade Åsele det högsta nyföretagandet av alla glesbygdskommuner i Sverige och blev därmed nominerade till Årets Nyföretagarkommun. 2016 drev 9,9 procent av invånarna i arbetande ålder ett företag vilket är dubbelt så mycket jämfört med Västerbottens län.

– Jag tycker att det ser ljust ut, magkänslan säger mig att det kommer bli bättre och de signalerna kan man skönja. Vi har till exempel några riktigt stora vindkraftsetableringar i kommunen, bland annat Vattenfalls största enskilda satsning i Sverige efter kärnkraftverken, och där behövs det lokala underentreprenörer. Det är något som vi måste jobba på eftersom det kommer att pågå under flera år, säger Andreas.

Vad blir viktigaste handlingspunkterna kopplat till företagsklimatet under 2019?

– Det finns ett par hästar som drar hela kommunlasset – företagande och entreprenörskap är en av dessa. Naturligtvis måste vi bli bättre i rankingen. En sak som känns väldigt bra är att vi är beviljade statsbidrag på 1,76 miljoner per år under en treårsperiod för att förbättra företagsklimatet i glesbygd. Det är inte klart hur vi ska använda pengarna annat än till näringslivsfrämjande åtgärder, konstaterar Andreas.

Vad efterfrågas av företagarna när du är i kontakt med dem?

– Dels är jag själv egen företagare inom lantbruksbranschen och haft det som huvudsysselsättning i tio år, så jag vet själv vad det innebär. En av punkterna som företagare berättar om är svårigheten att hitta rätt tjänsteman och få återkopplingar – där har politiken inte varit tydlig med våra prioriteringar och det ska inte falla på tjänstemännen som inte skött sitt jobb. Vi bör bli bättre på att föra dialog med företagarna.

En av Åseles största arbetsgivare är släpvagnstillverkaren North Grade med platschefen Robert Borgén som även har erfarenhet från kommunverksamheten då han varit verksam som näringslivschef och tillväxtchef innan han tog klivet över till privata sektorn i maj 2017.

– Det jag fick med mig som en aha-upplevelse när jag slutade på kommunen är att det är väldigt tyst. Jag har ju fått en helt annan bild när man är på andra sidan kommunuppdraget – kommunikationen ut till företagen är superviktig och kommunen måste kunna marknadsföra vilka förmågor och service de kan erbjuda. För mig är det jätteenkelt men för företagare som inte har koll på vilka vägar man ska gå för att få hjälp är det inte lika lätt, menar Robert.

– Det gäller ju inte bara lokal stöttning, det finns mycket medel att söka regionalt också bara man vet vilka trådar man ska dra i. En kommunikatör tror jag skulle göra susen, det har vi jobbat med en längre tid men det handlar om stålar.

Han tror också att rankingen blivit lite missvisande genom åren och att många företagare kanske tycker på ett visst sätt av ren slentrian.

– Jag håller inte med rankingen och Åseles dåliga placering, jag tror att det sitter hårt i väggarna att ändra på en attityd men jag har ju jobbat med näringslivsfrågorna så det är lätt att se det positivt. Men ska jag sammanfatta Åsele så behövs det kommunikation, närvaro och engagemang – det är det man uppskattar mest som företagare, säger Robert.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrens­kraft.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.