Åsele vill ta krafttag 2019

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Rankingen av företagsklimatet i Åsele kommun vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.

Andreas From

Andreas From

– Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma, konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele.

Andreas konstaterar i samma veva att Åsele 2011 var uppe på plats 240 men har efter det fallit tillbaka som en kommunerna i landet med sämst resultat på rankingen.

Socialdemokraterna blev största parti i Åsele i valet och har kommit överens om att styra kommunen tillsammans med Åselepartiet.

– Det man kan säga i stort är att vi har ett valprogram med en valteknisk samverkan där båda partier får ge och ta för att det ska fungera, säger Andreas som varit fem år inom politiken.

– Det är nytt och spännande, samtidigt lite skrämmande, men jag ska göra mitt bästa. Jag har inte gett upp hoppet för Åsele, det är en fantastisk kommun med många möjligheter som är värd att kämpa för.

I dag drivs näringslivsfrågorna genom Åsele Näringslivsstiftelse och dit planerar kommunen att rikta sina krafter.

– Vi har en vision om att förenkla processen för att skapa företag och kontaktvägarna mellan kommun och näringsliv. Där måste vi jobba för att bli bättre och kanske har politiken varit största faktorn med en otydlig riktning, säger Andreas självkritiskt.

– Vi ska försöka stärka upp stiftelsen, än så länge är det lite oklart hur men vi har ganska nyligen antagit ett nytt näringslivsprogram för perioden fram till 2020.

Trots de dystra rankingsiffrorna så finns en framåtanda och ett driv att starta företag i Åsele. 2015 och första halvåret 2016 hade Åsele det högsta nyföretagandet av alla glesbygdskommuner i Sverige och blev därmed nominerade till Årets Nyföretagarkommun. 2016 drev 9,9 procent av invånarna i arbetande ålder ett företag vilket är dubbelt så mycket jämfört med Västerbottens län.

– Jag tycker att det ser ljust ut, magkänslan säger mig att det kommer bli bättre och de signalerna kan man skönja. Vi har till exempel några riktigt stora vindkraftsetableringar i kommunen, bland annat Vattenfalls största enskilda satsning i Sverige efter kärnkraftverken, och där behövs det lokala underentreprenörer. Det är något som vi måste jobba på eftersom det kommer att pågå under flera år, säger Andreas.

Vad blir viktigaste handlingspunkterna kopplat till företagsklimatet under 2019?

– Det finns ett par hästar som drar hela kommunlasset – företagande och entreprenörskap är en av dessa. Naturligtvis måste vi bli bättre i rankingen. En sak som känns väldigt bra är att vi är beviljade statsbidrag på 1,76 miljoner per år under en treårsperiod för att förbättra företagsklimatet i glesbygd. Det är inte klart hur vi ska använda pengarna annat än till näringslivsfrämjande åtgärder, konstaterar Andreas.

Vad efterfrågas av företagarna när du är i kontakt med dem?

– Dels är jag själv egen företagare inom lantbruksbranschen och haft det som huvudsysselsättning i tio år, så jag vet själv vad det innebär. En av punkterna som företagare berättar om är svårigheten att hitta rätt tjänsteman och få återkopplingar – där har politiken inte varit tydlig med våra prioriteringar och det ska inte falla på tjänstemännen som inte skött sitt jobb. Vi bör bli bättre på att föra dialog med företagarna.

En av Åseles största arbetsgivare är släpvagnstillverkaren North Grade med platschefen Robert Borgén som även har erfarenhet från kommunverksamheten då han varit verksam som näringslivschef och tillväxtchef innan han tog klivet över till privata sektorn i maj 2017.

– Det jag fick med mig som en aha-upplevelse när jag slutade på kommunen är att det är väldigt tyst. Jag har ju fått en helt annan bild när man är på andra sidan kommunuppdraget – kommunikationen ut till företagen är superviktig och kommunen måste kunna marknadsföra vilka förmågor och service de kan erbjuda. För mig är det jätteenkelt men för företagare som inte har koll på vilka vägar man ska gå för att få hjälp är det inte lika lätt, menar Robert.

– Det gäller ju inte bara lokal stöttning, det finns mycket medel att söka regionalt också bara man vet vilka trådar man ska dra i. En kommunikatör tror jag skulle göra susen, det har vi jobbat med en längre tid men det handlar om stålar.

Han tror också att rankingen blivit lite missvisande genom åren och att många företagare kanske tycker på ett visst sätt av ren slentrian.

– Jag håller inte med rankingen och Åseles dåliga placering, jag tror att det sitter hårt i väggarna att ändra på en attityd men jag har ju jobbat med näringslivsfrågorna så det är lätt att se det positivt. Men ska jag sammanfatta Åsele så behövs det kommunikation, närvaro och engagemang – det är det man uppskattar mest som företagare, säger Robert.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men hur går det med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimat. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.
NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.