Drömmen framåt går uppåt

NYHET Publicerad

KONKURRENS Drömtrappor i Norsjö går starkt trots yttre motståndare. Företaget brottas med konkurrenter i låglöneländer, uteblivet transportstöd och rekryteringsutmaningar.

Johan Jonsson, Drömtrappor, Norsjö

Johan Jonsson, vd på Drömtrappor AB sedan 2012, är just hemkommen från en jobbresa i Kroatien. Kunder vill gärna beställa ektrappor och ek köper man bland annat från Kroatien. Därför har han varit där för att inspektera anläggningar, knyta kontakter och optimera inköpen. Ett problem är transportkostnaderna.

– Vi får inget transportstöd vid inköp. Ståltransporter, till exempel, får stöd, men inte trä. Det gör att vår kostnadseffektivitet inte blir optimal och det är trist, inte minst med tanke på att flera av våra konkurrenter har både kortare transporter och lägre löner, säger Johan Jonsson.

Men även utan transportstöd går det bra för Drömtrappor. Omsättningen har ökat med 32 procent på två år till 140 miljoner kronor. Företaget var i en relativt djup svacka efter 2008-krisen men har hämtat sig. Senaste resultatet var på fem miljoner kronor.

– Vi är inne i en period av digitalisering och automatisering som vi egentligen inte riktigt vet vart den slutar. Det vi vet är att vi gjort kostsamma investeringar och att det kommer att kosta även framledes. Vi är på rätt väg.

Digitaliseringen gör Drömtrappor attraktivare

Johan Jonsson visar runt i fabriken och vi stannar till vi de nya maskinerna.

– Varje trappa, nästan i alla fall, är unik med egna vinklar och mått. Det ställer krav på maskinen och maskinföraren. Digitaliseringen är viktig och den kommer att göra oss ännu attraktivare.

Johan Jonsson förklarar att målet är att en kund ska kunna sitta hemma och med surfplattan, göra sina val och skicka en beställning.

Drömtrappor kan snart börja fundera på 100-årsjubileum. Verksamheten, även om man kortare perioder haft sidoverksamheter som möbeltillverkning, har alltid varit trappor.

– Nu gör vi bara trappor. Vi är och lever trappor och vi är väldigt förtjusta i tvåvåningshus, säger Johan Jonsson, skrattar och fortsätter:

– Det är en styrka att göra en sak. Det gör oss riktigt bra på just trappor, inte halvbra på en massa saker.

Han förklarar att yrkesskickligheten vad gäller träbearbetning är avgörande men att behovet av andra tjänster ökar.

– Vi går mer och mer emot att anställa tekniker både på IT- och maskinsidan. Vi följer utvecklingen noga för att inte bara hänga med utan att fortsätta ligga i framkant, säger Johan Jonsson.

Långsiktig kompetensförsörjning en utmaning

Drömtrappor har runt 120 anställda i en kommun med bara 4 000 invånare.

– Jag är inte orolig för rekryteringar på kort sikt, men på längre är det en utmaning, säger Johan Jonsson.

– Vi jobbar med att vara attraktiv, även i lågkonjunktur. Det finns inga kortsiktiga lösningar där. Vi har samarbeten med skolorna och tar in elever på studiebesök innan de börjar fundera på yrkesval. Det är viktigt att ge dem en bild av att vi är en trygg arbetsgivare med bra löner, och schysst arbetsmiljö.

Johan Jonsson hoppas också att satsningen på T2 College i Skellefteå kommer att göra det lättare att hitta rätt personal.

– Dessutom internutbildar vi personal enligt våra specifika behov. Det gör att många blir väldigt duktiga och trivs vilket i sin tur leder till låg personalomsättning. Det talar för oss även i konkurrens med låglöneländer.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Baracker som bygger välfärd

VÄLFÄRDSAVTRYCK Tillsammans med sina 70 anställda så bidrar företaget Maxmoduler i Lycksele med 16 000 000 kronor i skatt varje år. Översatt i välfärd motsvarar det 667 hjärtinfarktsoperationer, 164 grundskoleplatser eller löner till 28 barnmorskor.
NYHET Publicerad:

Drömmen framåt går uppåt

KONKURRENS Drömtrappor i Norsjö går starkt trots yttre motståndare. Företaget brottas med konkurrenter i låglöneländer, uteblivet transportstöd och rekryteringsutmaningar.
NYHET Publicerad:

Döden för kvinnors företag

KRÖNIKA Varför får inte Ann, Lotta och Delia samma chans som Anders, Peter och Mats? Varför ska inte företag i kvinnodominerade branscher få gå bra och bli stabila företag? Regeringens förslag att reglera vinsten i företag i välfärdsbranscherna blir dödsstöten för många kvinnors företag om det blir verklighet.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan har fördubblat elevantal

UTBILDNING Internationella Engelska Skolan, IES, har funnits i Umeå sedan hösten 2015 och redan har de fått motta priser för sin kvalitet. "Vi har barn som står i kö för att få börja hos oss och vi undersöker just nu möjligheten att expandera", säger Robb Cayford, rektor på skolan.
NYHET Publicerad:

Personalvården blomstrar hos Blomstra

PERSONALVÅRD Blomstra har satsat hårt på personalvård och det har gett resultat. Företaget har rekordlåga sjukskrivningstal och hyllas för det av Försäkringskassan. "Effekter av ett målmedvetet personalarbete," berättar ägare Delia Zadius.
NYHET Publicerad:

"Vi tänker långsiktigt kring utbildning"

GÄSTKRÖNIKA Vinster i välfärden är en fråga om att ha möjlighet att bygga och utveckla välmående och trygga skolor med fokus på eleverna, precis som vi gjort i snart två decennier, skriver gästkrönikören Raja Thorén.
NYHET Publicerad:

"En personlig tragedi om avverkningen stoppas"

FÖRETAGSKLIMAT Ideella organisationer ska kunna överklaga avverkningsbeslut i fjällnära skog. Det förslaget ligger på landsbygdsministerns bord. Skogsentreprenören Ida Oderstål menar att ett sådant förslag kväver skogsföretagandet i Norrlands inland.
NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.
NYHET Publicerad:

Öppenhet behövs i kompetensbristens Västerbotten

KRÖNIKA Hälften av företagen i Västerbotten uppger att de har svårt att rekrytera med medarbetare. Följden blir att de tvingas tacka nej till order. Det saknas såväl kockar, byggnadsarbetare, ingenjörer, maskinförare, plantörer, skogsarbetare som IT-tekniker mm. Kompetensbristen är utbredd.
NYHET Publicerad:

Omprövningar av gamla inställningar gör Umeå gott

DEBATT Hurra för Umeå! Vilket bra år 2017 var. Stan bara växer och växer. Men Umeå vill mer. Därför har vi några – låt oss kalla det justeringar – vi behöver göra i år för att göra Umeå ännu bättre. Och vi måste tuffa till oss i debatten. Det kommer också att bidra till att vi placerar Umeå ännu mer på kartan. Karina Folkesson, regionchef för Svenskt näringsliv i Västerbotten, skriver det tal åt Umeås ledning hon menar är nödvändigt.
NYHET Publicerad:

”Få undersökningar med sånt genomslag”

FÖRETAGSKLIMAT Hur är företagsklimatet i Lycksele? Umeå? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får över 3000 företagare i Västerbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa företagens synpunkter och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företagen och kommunen. I år innehåller enkäten några nyheter.
NYHET Publicerad:

God jul och gott nytt år!

JULHÄLSNING Året lider mot sitt slut och vi passar på att summera ett händelserikt år. Vi kan konstatera att ert engagemang gör skillnad och att vi tillsammans kan påverka näringslivspolitiken till det bättre. Men vi har många utmaningar framför oss. Vi tackar för ert engagemang under året som gått med ett par tillbakablickar i bildspelet nedan. Och hoppas på ett snart återseende under 2018!
NYHET Publicerad:

Tacobuffé – inte nog för serveringstillstånd i Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT När Hotell Forsen i Vindeln skulle arrangera pubkväll och servera tacos gällde plötsligt inte serveringstillståndet längre. Anledningen? Kommunen tyckte inte att en tacobuffé var ”tillräckligt varierande”. 
NYHET Publicerad:

Mer pang för pengarna?

VÄLFÄRD Hur ska vi klara utmaningarna i välfärden med bland annat en växande grupp äldre? Är lösningen att ständigt höja skatten? Eller går det att effektivisera mera? Umeå är en av kommunerna som ingår i en ny undersökning där kommuner jämförs utifrån hög kvalité till låg kostnad.
NYHET Publicerad:

Fortsatt uppgång gör rekryteringen ännu svårare

KONJUNKTURLÄGET Det fortsätter uppåt för konjunkturen och företagen i Västerbotten. Det visar svaren från Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel där hela sextio procent av företagen i Västerbotten tror på högre försäljning och produktion in på 2018. Bara åtta procent spår en nedgång. 
NYHET Publicerad:

Ny modell effektiviserar arbete med omställningar

ARBETSMARKNAD Sedan den första november arbetar Trygghetsfonden utifrån en ny modell med målet att effektivisera omställningsarbetet genom att få loss mer resurser inom befintliga medel, för utbildnings- och valideringsinsatser till dem som behöver det.  
NYHET Publicerad:

Stora konsekvenser med extra skatt

SJUKFÖRSÄKRING Högre sjukfrånvaro och sämre rehabilitering blir effekterna av att regeringen nästa år börjar förmånsbeskatta privata sjukvårdsförsäkringar. Det visar svaren i Företagarpanelen i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Akut personalbrist stoppar verkstadsföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Verkstadsföretaget Nordtek skulle kunna fördubbla försäljningen men avstår då det inte finns personal att anställa. ”Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler”, säger Krister Koch som driver företaget.
NYHET Publicerad:

Låt praon skapa nya drömmar

PRAO "Prao kan ge en ambassadör för företaget, för branschen och för Lycksele", säger Elisabeth Nordström, delägare och vd på Lycksele Plåtprodukter, som sedan många år tagit emot praoelever. I framtiden hoppas hon att fler tjejer kommer att genomföra prao hos henne.
NYHET Publicerad:

Glada konjunktursignaler i Västerbotten

KONJUNKTUR Företagen i Västerbotten är i mer positiva än riket som helhet om konjunkturen. Det gäller både om vi tittar framåt och bakåt. Också i övriga frågor ligger Västerbotten i topp. Det visar svaren från Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet.