Drömmen framåt går uppåt

NYHET Publicerad

KONKURRENS Drömtrappor i Norsjö går starkt trots yttre motståndare. Företaget brottas med konkurrenter i låglöneländer, uteblivet transportstöd och rekryteringsutmaningar.

Johan Jonsson, Drömtrappor, Norsjö

Johan Jonsson, vd på Drömtrappor AB sedan 2012, är just hemkommen från en jobbresa i Kroatien. Kunder vill gärna beställa ektrappor och ek köper man bland annat från Kroatien. Därför har han varit där för att inspektera anläggningar, knyta kontakter och optimera inköpen. Ett problem är transportkostnaderna.

– Vi får inget transportstöd vid inköp. Ståltransporter, till exempel, får stöd, men inte trä. Det gör att vår kostnadseffektivitet inte blir optimal och det är trist, inte minst med tanke på att flera av våra konkurrenter har både kortare transporter och lägre löner, säger Johan Jonsson.

Men även utan transportstöd går det bra för Drömtrappor. Omsättningen har ökat med 32 procent på två år till 140 miljoner kronor. Företaget var i en relativt djup svacka efter 2008-krisen men har hämtat sig. Senaste resultatet var på fem miljoner kronor.

– Vi är inne i en period av digitalisering och automatisering som vi egentligen inte riktigt vet vart den slutar. Det vi vet är att vi gjort kostsamma investeringar och att det kommer att kosta även framledes. Vi är på rätt väg.

Digitaliseringen gör Drömtrappor attraktivare

Johan Jonsson visar runt i fabriken och vi stannar till vi de nya maskinerna.

– Varje trappa, nästan i alla fall, är unik med egna vinklar och mått. Det ställer krav på maskinen och maskinföraren. Digitaliseringen är viktig och den kommer att göra oss ännu attraktivare.

Johan Jonsson förklarar att målet är att en kund ska kunna sitta hemma och med surfplattan, göra sina val och skicka en beställning.

Drömtrappor kan snart börja fundera på 100-årsjubileum. Verksamheten, även om man kortare perioder haft sidoverksamheter som möbeltillverkning, har alltid varit trappor.

– Nu gör vi bara trappor. Vi är och lever trappor och vi är väldigt förtjusta i tvåvåningshus, säger Johan Jonsson, skrattar och fortsätter:

– Det är en styrka att göra en sak. Det gör oss riktigt bra på just trappor, inte halvbra på en massa saker.

Han förklarar att yrkesskickligheten vad gäller träbearbetning är avgörande men att behovet av andra tjänster ökar.

– Vi går mer och mer emot att anställa tekniker både på IT- och maskinsidan. Vi följer utvecklingen noga för att inte bara hänga med utan att fortsätta ligga i framkant, säger Johan Jonsson.

Långsiktig kompetensförsörjning en utmaning

Drömtrappor har runt 120 anställda i en kommun med bara 4 000 invånare.

– Jag är inte orolig för rekryteringar på kort sikt, men på längre är det en utmaning, säger Johan Jonsson.

– Vi jobbar med att vara attraktiv, även i lågkonjunktur. Det finns inga kortsiktiga lösningar där. Vi har samarbeten med skolorna och tar in elever på studiebesök innan de börjar fundera på yrkesval. Det är viktigt att ge dem en bild av att vi är en trygg arbetsgivare med bra löner, och schysst arbetsmiljö.

Johan Jonsson hoppas också att satsningen på T2 College i Skellefteå kommer att göra det lättare att hitta rätt personal.

– Dessutom internutbildar vi personal enligt våra specifika behov. Det gör att många blir väldigt duktiga och trivs vilket i sin tur leder till låg personalomsättning. Det talar för oss även i konkurrens med låglöneländer.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Infrastruktur och kompetens viktiga frågor för företagare i Västerbotten
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

”Höjd moms slår hårt mot hela glesbygder”

SKATTER ”Det är inte genomtänkt att höja momsen för naturguider från sex till 25 procent. Prishöjningen slår mycket bredare än mot själva guideningen som är en viktig del för dem som söker sig till våra trakter. Det gör man ju inte för att ligga på sängen och läsa deckare precis utan man vill ha olika aktiviteter att ägna sig åt när man kommer hit.” Det säger Stig Strand, ägare och VD på  Trolltunet i Hemavan.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.
NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

SKATTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.
NYHET Publicerad:

Taxiförarlegitimation: Individuell prövning avgör hur snabbt det går

REPLIK I en artikel kritiserar Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, Transportstyrelsen för långa handläggningstider i samband med förarlegitimationer för taxi. Här svarar myndigheten på kritiken.
NYHET Publicerad:

Väntan på godkänt körkort sätter käppar i hjulen

REGELKRÅNGEL Bristen på taxichaufförer blir inte hjälpt av att Transportstyrelsens handläggning är långdragen. Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, fick lägga om sin verksamhet för att myndighetens pappersjobb drog ut på tiden.
NYHET Publicerad:

Ring din arbetsgivarorganisation!

Hur ska du som arbetsgivare agera om en medarbetare som behöver körkort förlorar det? Har du alltid ett ansvar att omplacera? Eller beror det på? Arbetsgivardagen i Umeå inleddes med en interaktiv övning där deltagarna fick vara med och tycka till om hur situationen skulle lösas. Slutsatsen av övningen, om du är osäker ring din arbetsgivarorganisation för råd.
NYHET Publicerad:

Andra Gasellen på raken

GASELLVINNARE Personalkollen AB är årets Gasellvinnare i Västerbotten 2018. Den minnesgode kanske känner igen sig. Det är faktiskt företagets andra raka Gaselltriumf i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Sorsele har Norrlands bästa företagsklimat

KRÖNIKA I snart 20 år har Svenskt Näringsliv undersökt företagsklimatet i Sverige. Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta och utveckla framgångsrika företag. Nyckeln till att fler människor kan erbjudas jobb och skatteintäkterna ökar. Med andra ord samhällets nyckel till framgång om vi ska fortsätta att bygga vår fantastiska välfärd.