Engelska skolan har fördubblat elevantal

NYHET Publicerad

UTBILDNING Internationella Engelska Skolan, IES, har funnits i Umeå sedan hösten 2015 och redan har de fått motta priser för sin kvalitet. "Vi har barn som står i kö för att få börja hos oss och vi undersöker just nu möjligheten att expandera", säger Robb Cayford, rektor på skolan.

Robb Cayford, Internationella Engelska Skolan, Umeå.jpg

Robb Cayford

Varje morgon, oavsett väder och antal minusgrader, står Robb Cayford utanför IES mellan klockan 07.45 och 08.20 för att hälsa sina elever som går i klass 3–9 välkomna. Hans mål är att kunna alla barns namn.

– Vi har fått höra från föräldrar att det känns bra att lämna barnen här. Vi tar emot dem och här är det våra regler som gäller. Vi har också fått höra av föräldrar att deras barn känner att de är någon här. De är sedda. Det skapar en trygg miljö.

Det har gått väldigt fort för IES att etablera sig i Umeå. På tre läsår har antalet elever och anställd personal mer än fördubblats.

– Just nu har vi 50 anställda och 470 elever och vi har också barn som står i kö för att få börja. Just nu har vi  25 elever per klass i åk 3 och 4. I årskurserna 5-9 har vi upp till 32 elever per klass, säger Robb Cayford.

Han är själv från London i England och beskriver Umeå som så nära paradiset man kan komma. Det lugn och den miljö som finns här är något han verkligen uppskattar, vilka också är ord han använder för att beskriva den skola han ansvarar för – vilket kan vara receptet för den framgång skolan rönt på så kort tid.

– Vi fokuserar på kvalitet och att gå ”back to basics”. Vi har ett tänk som går igenom överallt i alla klassrum vilket gör att samtliga elever vet vad som gäller. Här ska lugn och ro finnas för det skapar en bra miljö och bäst förutsättningar för lärande. Vi sitter alla i samma båt och vi ska ro åt samma håll.

Han beskriver det förhållningssätt som finns som ”tough love”. Här är det lärarna som styr och eleverna har respekt för det. Mobiltelefoner lämnas inlåsta i elevskåpen under hela skoldagen och inget spring får förekomma i korridorerna exempelvis. Är det någon som bryter mot reglerna så blir det konsekvenser i form av samtal och i yttersta fall kvarsittning.

– Vi har en nära dialog med föräldrarna hela tiden med månatliga samtal om hur det går för deras barn i skolan, vilket är väldigt uppskattat.

Umeå toppar i undervisningskvalitet

Varje år får elever, föräldrar och personal svara på en enkät som skickas ut bland IES alla 34 skolor över landet och här ligger Umeå i topp. Skolan har kammat hem sex priser för sin undervisningskvalitet.

– Enkäterna handlar om hur man uppfattar skolan, om man skulle rekommendera den till andra och så vidare och vi har fått bäst resultat bland elever, föräldrar och personal två år i rad.

Rektor Robb Cayford tror verkligen på att arbetet för en god skolmiljö och bra resultat bland eleverna skapar förutsättningar för att IES ska kunna växa och bli vinstdrivande. För trots så goda betyg från alla inblandade har siffrorna ännu inte gått från röda till svarta.

– Det är som vilket nystartat företag som helst. Vi måste bygga upp det från början. Och jag tycker inte att det är så konstigt att föräldrar väntar lite med att anmäla sina barn till en ny skola förrän de har sett vad den står för, och det kan ta några år. Nu har vi kommit till den punkt att vi har elever i kö. Vårt huvudkontor har sagt att vi ska fokusera på eleverna och vår kvalitet så fokuserar de på finanserna.

Var ser du att Internationella Engelska Skolan är om fem år?

– Då har vi funnits i åtta år och vi är den första skolan alla föräldrar tänker på som ska välja utbildning åt sina barn. Vi håller just nu på att undersöka om vi kan expandera och bli en F–9-skola och om fem år hoppas jag också att vi kan erbjuda gymnasieutbildning. Den efterfrågan finns redan, säger Robb Cayford.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.