Engelska skolan har fördubblat elevantal

NYHET Publicerad

UTBILDNING Internationella Engelska Skolan, IES, har funnits i Umeå sedan hösten 2015 och redan har de fått motta priser för sin kvalitet. "Vi har barn som står i kö för att få börja hos oss och vi undersöker just nu möjligheten att expandera", säger Robb Cayford, rektor på skolan.

Robb Cayford, Internationella Engelska Skolan, Umeå.jpg

Robb Cayford

Varje morgon, oavsett väder och antal minusgrader, står Robb Cayford utanför IES mellan klockan 07.45 och 08.20 för att hälsa sina elever som går i klass 3–9 välkomna. Hans mål är att kunna alla barns namn.

– Vi har fått höra från föräldrar att det känns bra att lämna barnen här. Vi tar emot dem och här är det våra regler som gäller. Vi har också fått höra av föräldrar att deras barn känner att de är någon här. De är sedda. Det skapar en trygg miljö.

Det har gått väldigt fort för IES att etablera sig i Umeå. På tre läsår har antalet elever och anställd personal mer än fördubblats.

– Just nu har vi 50 anställda och 470 elever och vi har också barn som står i kö för att få börja. Just nu har vi  25 elever per klass i åk 3 och 4. I årskurserna 5-9 har vi upp till 32 elever per klass, säger Robb Cayford.

Han är själv från London i England och beskriver Umeå som så nära paradiset man kan komma. Det lugn och den miljö som finns här är något han verkligen uppskattar, vilka också är ord han använder för att beskriva den skola han ansvarar för – vilket kan vara receptet för den framgång skolan rönt på så kort tid.

– Vi fokuserar på kvalitet och att gå ”back to basics”. Vi har ett tänk som går igenom överallt i alla klassrum vilket gör att samtliga elever vet vad som gäller. Här ska lugn och ro finnas för det skapar en bra miljö och bäst förutsättningar för lärande. Vi sitter alla i samma båt och vi ska ro åt samma håll.

Han beskriver det förhållningssätt som finns som ”tough love”. Här är det lärarna som styr och eleverna har respekt för det. Mobiltelefoner lämnas inlåsta i elevskåpen under hela skoldagen och inget spring får förekomma i korridorerna exempelvis. Är det någon som bryter mot reglerna så blir det konsekvenser i form av samtal och i yttersta fall kvarsittning.

– Vi har en nära dialog med föräldrarna hela tiden med månatliga samtal om hur det går för deras barn i skolan, vilket är väldigt uppskattat.

Umeå toppar i undervisningskvalitet

Varje år får elever, föräldrar och personal svara på en enkät som skickas ut bland IES alla 34 skolor över landet och här ligger Umeå i topp. Skolan har kammat hem sex priser för sin undervisningskvalitet.

– Enkäterna handlar om hur man uppfattar skolan, om man skulle rekommendera den till andra och så vidare och vi har fått bäst resultat bland elever, föräldrar och personal två år i rad.

Rektor Robb Cayford tror verkligen på att arbetet för en god skolmiljö och bra resultat bland eleverna skapar förutsättningar för att IES ska kunna växa och bli vinstdrivande. För trots så goda betyg från alla inblandade har siffrorna ännu inte gått från röda till svarta.

– Det är som vilket nystartat företag som helst. Vi måste bygga upp det från början. Och jag tycker inte att det är så konstigt att föräldrar väntar lite med att anmäla sina barn till en ny skola förrän de har sett vad den står för, och det kan ta några år. Nu har vi kommit till den punkt att vi har elever i kö. Vårt huvudkontor har sagt att vi ska fokusera på eleverna och vår kvalitet så fokuserar de på finanserna.

Var ser du att Internationella Engelska Skolan är om fem år?

– Då har vi funnits i åtta år och vi är den första skolan alla föräldrar tänker på som ska välja utbildning åt sina barn. Vi håller just nu på att undersöka om vi kan expandera och bli en F–9-skola och om fem år hoppas jag också att vi kan erbjuda gymnasieutbildning. Den efterfrågan finns redan, säger Robb Cayford.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken – äganderätten hotas

ÄGANDET Privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud. Nu har en kritikstorm blåst upp. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Chips för integration

ENTREPRENÖRSKAP Kan chips öka acceptansen för ett mångkulturellt samhälle? Ja, det kan i alla fall ge ett bidrag, och inspirera till att uppskatta andra kulturer. Så resonerar UF-företaget Kulturchips som är ett av företagen som deltar i Ung Företagsamhet mässa "Entreprenörskap på riktigt 2018" i Umeå.
NYHET Publicerad:

Ett högst barnvänligt företagande

ENTREPRENÖRSKAP Varför ska det som kvinna vara en motsättning i att skaffa barn och driva eget företag samtidigt? Jenny Berg har under de senaste fem åren byggt upp Norrlands enda chokladfabrik samtidigt som hon fött två barn, och aldrig haft en tanke på att det ena skulle hindra det andra.
NYHET Publicerad:

Välfärdssektorn viktigast för kvinnors företagsamhet

FÖRETAGSAMMA KVINNOR Antalet företagsamma kvinnor ökar i Västerbotten och når en ny toppnivå. En bidragande orsak är kvinnors företagande inom vård, skola och omsorg. Det visar en sammanställning som Svenskt Näringsliv gjort. "Politikerna efterlyser fler kvinnor som företagare men menar man allvar med det, så måste man släppa fram entreprenörerna inom traditionell kommunal verksamhet", kommenterar Karina Folkesson, regionchef i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen inget för Advect

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Företaget Advect, utanför Umeå,står inför expansion. På tre år ska omsättningen dubbleras och fler ska anställas. Men att anlita Arbetsförmedlingen är inte ens ett alternativ.
NYHET Publicerad:

Baracker som bygger välfärd

VÄLFÄRDSAVTRYCK Tillsammans med sina 70 anställda så bidrar företaget Maxmoduler i Lycksele med 16 000 000 kronor i skatt varje år. Översatt i välfärd motsvarar det 667 hjärtinfarktsoperationer, 164 grundskoleplatser eller löner till 28 barnmorskor.
NYHET Publicerad:

Drömmen framåt går uppåt

KONKURRENS Drömtrappor i Norsjö går starkt trots yttre motståndare. Företaget brottas med konkurrenter i låglöneländer, uteblivet transportstöd och rekryteringsutmaningar.
NYHET Publicerad:

Döden för kvinnors företag

KRÖNIKA Varför får inte Ann, Lotta och Delia samma chans som Anders, Peter och Mats? Varför ska inte företag i kvinnodominerade branscher få gå bra och bli stabila företag? Regeringens förslag att reglera vinsten i företag i välfärdsbranscherna blir dödsstöten för många kvinnors företag om det blir verklighet.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan har fördubblat elevantal

UTBILDNING Internationella Engelska Skolan, IES, har funnits i Umeå sedan hösten 2015 och redan har de fått motta priser för sin kvalitet. "Vi har barn som står i kö för att få börja hos oss och vi undersöker just nu möjligheten att expandera", säger Robb Cayford, rektor på skolan.
NYHET Publicerad:

Personalvården blomstrar hos Blomstra

PERSONALVÅRD Blomstra har satsat hårt på personalvård och det har gett resultat. Företaget har rekordlåga sjukskrivningstal och hyllas för det av Försäkringskassan. "Effekter av ett målmedvetet personalarbete," berättar ägare Delia Zadius.
NYHET Publicerad:

"Vi tänker långsiktigt kring utbildning"

GÄSTKRÖNIKA Vinster i välfärden är en fråga om att ha möjlighet att bygga och utveckla välmående och trygga skolor med fokus på eleverna, precis som vi gjort i snart två decennier, skriver gästkrönikören Raja Thorén.
NYHET Publicerad:

"En personlig tragedi om avverkningen stoppas"

FÖRETAGSKLIMAT Ideella organisationer ska kunna överklaga avverkningsbeslut i fjällnära skog. Det förslaget ligger på landsbygdsministerns bord. Skogsentreprenören Ida Oderstål menar att ett sådant förslag kväver skogsföretagandet i Norrlands inland.
NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.
NYHET Publicerad:

Öppenhet behövs i kompetensbristens Västerbotten

KRÖNIKA Hälften av företagen i Västerbotten uppger att de har svårt att rekrytera med medarbetare. Följden blir att de tvingas tacka nej till order. Det saknas såväl kockar, byggnadsarbetare, ingenjörer, maskinförare, plantörer, skogsarbetare som IT-tekniker mm. Kompetensbristen är utbredd.
NYHET Publicerad:

Omprövningar av gamla inställningar gör Umeå gott

DEBATT Hurra för Umeå! Vilket bra år 2017 var. Stan bara växer och växer. Men Umeå vill mer. Därför har vi några – låt oss kalla det justeringar – vi behöver göra i år för att göra Umeå ännu bättre. Och vi måste tuffa till oss i debatten. Det kommer också att bidra till att vi placerar Umeå ännu mer på kartan. Karina Folkesson, regionchef för Svenskt näringsliv i Västerbotten, skriver det tal åt Umeås ledning hon menar är nödvändigt.
NYHET Publicerad:

”Få undersökningar med sånt genomslag”

FÖRETAGSKLIMAT Hur är företagsklimatet i Lycksele? Umeå? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får över 3000 företagare i Västerbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa företagens synpunkter och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företagen och kommunen. I år innehåller enkäten några nyheter.
NYHET Publicerad:

God jul och gott nytt år!

JULHÄLSNING Året lider mot sitt slut och vi passar på att summera ett händelserikt år. Vi kan konstatera att ert engagemang gör skillnad och att vi tillsammans kan påverka näringslivspolitiken till det bättre. Men vi har många utmaningar framför oss. Vi tackar för ert engagemang under året som gått med ett par tillbakablickar i bildspelet nedan. Och hoppas på ett snart återseende under 2018!
NYHET Publicerad:

Tacobuffé – inte nog för serveringstillstånd i Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT När Hotell Forsen i Vindeln skulle arrangera pubkväll och servera tacos gällde plötsligt inte serveringstillståndet längre. Anledningen? Kommunen tyckte inte att en tacobuffé var ”tillräckligt varierande”. 
NYHET Publicerad:

Mer pang för pengarna?

VÄLFÄRD Hur ska vi klara utmaningarna i välfärden med bland annat en växande grupp äldre? Är lösningen att ständigt höja skatten? Eller går det att effektivisera mera? Umeå är en av kommunerna som ingår i en ny undersökning där kommuner jämförs utifrån hög kvalité till låg kostnad.