Han lovar ökad dialog med näringslivet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Runt 2010 fanns Dorotea kommun under fyra år bland de bästa i Sverige och i toppen i Norrland på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet, men sedan rutschade man utför.

– Det finns bara ett ord för företagsklimatet i Dorotea – en katastrof! Vi rasar också i rankingen år efter år och orsaken är Dorotea Kommunlista som styrt under de senaste fyra åren. Vi känner oss ständigt motarbetade. Jag hoppas att de nya som nu styr kan rätta till det här och visa större förståelse för näringslivet och företagandet, säger Stig Berg, vd för Svenska Tält i Dorotea AB med 22 anställda och runt 25 miljoner i omsättning.

Camilla Appelqvist är ordförande i Köpmannaföreningen och hon håller med.

– Kommunledningen har inte förstått hur det är och vad som krävs för att driva företag och att vi genererar skatt till kommunala verksamheter och löner. Dialogen saknas. Det har blivit så att vi företagare sköter vårt och kommunen sitt.

Greger Lindqvist, Dorotea

Greger Lindqvist

Greger Lindqvist (S) har återkommit som kommunalråd i en bred allians och regerar nu tillsammans med Centern, Liberalerna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

– Företagsklimatet, ekonomin och utvecklingen är prioriterade frågor för de fem partier som har tagit över i Dorotea. Jag ville ha en bred majoritet för att kraftfullt kunna ta itu med de stora problem vi står inför. I fullmäktige har vi 19 av 25 platser och det gör att vi i stor enighet kan ta de krafttag som behövs”, säger Greger Lindqvist som också har valt att låta Liberalernas Nicke Grahn få 20 procent av kommunalrådsposten.

Dorotea har haft en märklig negativ utveckling i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landet. Runt 2010 fanns kommunen under fyra år bland de bästa i Sverige och i toppen i Norrland, men sedan rutschade man utför. Speciellt under de två senaste åren har man halkat ner mot botten av listan med 290 kommuner. Senast på plats 259 efter att på två år ha haft ett tapp på 82 platser.

– Ockupationen 2012 för att återfå akutsjukvården till Dorotea sjukstuga engagerade företagarna starkt liksom övriga invånare och ledde till det första stora tappet i mätningen. Och vi som parti fick rejält med stryk och närmast halverades efter att ha haft egen majoritet, minns Greger Lindqvist som även då var kommunalråd men förlorade i valet 2014 på vad som egentligen var en landstingsfråga.

– I dag är vi i en besvärlig situation, behöver få ordning på ekonomin och företagsklimatet. 20 miljoner måste återställas samtidigt som vi ska ha en budget i balans. Under Dorotea Kommunlistas tid höll man inte i pengarna ordentligt. Visserligen beslutade man om sparåtgärder men besluten genomfördes aldrig riktigt.

–  Många företagare är upprörda över hur industrifastigheterna skötts under DKL-åren, en bristande lyhördhet och någon vidare dialog med företagen verkar det inte ha varit, tycker Greger Lindqvist som under föregående mandatperiod inte ens var oppositionsråd. Den posten tog kristdemokraten Knut Isaksson, gamle kommunchefen, på ett enda mandat och bara 60 röster.”

Servicen till företagen får också sämsta betyget i senaste mätningen. Plats 268 efter att ha varit bland landets sex bästa så sent som 2011. Dessutom uppfattas politikernas attityd till företagande som sämre i bara 29 av landets kommuner och tjänstemännens är inte mycket bättre. Här finns med andra ord många stenar att vända i kommunhuset.

– Vi måste ta itu med attitydfrågorna. Skiften på chefsposter har kanske lett till att nya tjänstemän inte hunnit komma in på banan riktigt och vi har också en ny organisation i näringslivsenheten.

– Men nu kan vi i stort sett bara bli bättre i kommande rankingar. Fortsätter raset så vet jag inte vad jag gör…

– Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål, lovar Greger Lindqvist.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Nedläggningen av den viktiga arbetsgivaren Element Six hade kunnat bli en katastrof men har istället inneburit en stor förbättring av företagsklimatet i Robertsfors. "Vi ville klara omställningen när Element Six lade ner så i den vevan anställde vi en näringslivsstrateg. Vi har samma arbetslöshetstal som innan nedläggningen. Företagare såg om sitt hus och vissa kunde nyanställa", berättar Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.