Han lovar ökad dialog med näringslivet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Runt 2010 fanns Dorotea kommun under fyra år bland de bästa i Sverige och i toppen i Norrland på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet, men sedan rutschade man utför.

– Det finns bara ett ord för företagsklimatet i Dorotea – en katastrof! Vi rasar också i rankingen år efter år och orsaken är Dorotea Kommunlista som styrt under de senaste fyra åren. Vi känner oss ständigt motarbetade. Jag hoppas att de nya som nu styr kan rätta till det här och visa större förståelse för näringslivet och företagandet, säger Stig Berg, vd för Svenska Tält i Dorotea AB med 22 anställda och runt 25 miljoner i omsättning.

Camilla Appelqvist är ordförande i Köpmannaföreningen och hon håller med.

– Kommunledningen har inte förstått hur det är och vad som krävs för att driva företag och att vi genererar skatt till kommunala verksamheter och löner. Dialogen saknas. Det har blivit så att vi företagare sköter vårt och kommunen sitt.

Greger Lindqvist, Dorotea

Greger Lindqvist

Greger Lindqvist (S) har återkommit som kommunalråd i en bred allians och regerar nu tillsammans med Centern, Liberalerna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

– Företagsklimatet, ekonomin och utvecklingen är prioriterade frågor för de fem partier som har tagit över i Dorotea. Jag ville ha en bred majoritet för att kraftfullt kunna ta itu med de stora problem vi står inför. I fullmäktige har vi 19 av 25 platser och det gör att vi i stor enighet kan ta de krafttag som behövs”, säger Greger Lindqvist som också har valt att låta Liberalernas Nicke Grahn få 20 procent av kommunalrådsposten.

Dorotea har haft en märklig negativ utveckling i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landet. Runt 2010 fanns kommunen under fyra år bland de bästa i Sverige och i toppen i Norrland, men sedan rutschade man utför. Speciellt under de två senaste åren har man halkat ner mot botten av listan med 290 kommuner. Senast på plats 259 efter att på två år ha haft ett tapp på 82 platser.

– Ockupationen 2012 för att återfå akutsjukvården till Dorotea sjukstuga engagerade företagarna starkt liksom övriga invånare och ledde till det första stora tappet i mätningen. Och vi som parti fick rejält med stryk och närmast halverades efter att ha haft egen majoritet, minns Greger Lindqvist som även då var kommunalråd men förlorade i valet 2014 på vad som egentligen var en landstingsfråga.

– I dag är vi i en besvärlig situation, behöver få ordning på ekonomin och företagsklimatet. 20 miljoner måste återställas samtidigt som vi ska ha en budget i balans. Under Dorotea Kommunlistas tid höll man inte i pengarna ordentligt. Visserligen beslutade man om sparåtgärder men besluten genomfördes aldrig riktigt.

–  Många företagare är upprörda över hur industrifastigheterna skötts under DKL-åren, en bristande lyhördhet och någon vidare dialog med företagen verkar det inte ha varit, tycker Greger Lindqvist som under föregående mandatperiod inte ens var oppositionsråd. Den posten tog kristdemokraten Knut Isaksson, gamle kommunchefen, på ett enda mandat och bara 60 röster.”

Servicen till företagen får också sämsta betyget i senaste mätningen. Plats 268 efter att ha varit bland landets sex bästa så sent som 2011. Dessutom uppfattas politikernas attityd till företagande som sämre i bara 29 av landets kommuner och tjänstemännens är inte mycket bättre. Här finns med andra ord många stenar att vända i kommunhuset.

– Vi måste ta itu med attitydfrågorna. Skiften på chefsposter har kanske lett till att nya tjänstemän inte hunnit komma in på banan riktigt och vi har också en ny organisation i näringslivsenheten.

– Men nu kan vi i stort sett bara bli bättre i kommande rankingar. Fortsätter raset så vet jag inte vad jag gör…

– Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål, lovar Greger Lindqvist.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.