Han lovar ökad dialog med näringslivet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Runt 2010 fanns Dorotea kommun under fyra år bland de bästa i Sverige och i toppen i Norrland på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet, men sedan rutschade man utför.

– Det finns bara ett ord för företagsklimatet i Dorotea – en katastrof! Vi rasar också i rankingen år efter år och orsaken är Dorotea Kommunlista som styrt under de senaste fyra åren. Vi känner oss ständigt motarbetade. Jag hoppas att de nya som nu styr kan rätta till det här och visa större förståelse för näringslivet och företagandet, säger Stig Berg, vd för Svenska Tält i Dorotea AB med 22 anställda och runt 25 miljoner i omsättning.

Camilla Appelqvist är ordförande i Köpmannaföreningen och hon håller med.

– Kommunledningen har inte förstått hur det är och vad som krävs för att driva företag och att vi genererar skatt till kommunala verksamheter och löner. Dialogen saknas. Det har blivit så att vi företagare sköter vårt och kommunen sitt.

Greger Lindqvist, Dorotea

Greger Lindqvist

Greger Lindqvist (S) har återkommit som kommunalråd i en bred allians och regerar nu tillsammans med Centern, Liberalerna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

– Företagsklimatet, ekonomin och utvecklingen är prioriterade frågor för de fem partier som har tagit över i Dorotea. Jag ville ha en bred majoritet för att kraftfullt kunna ta itu med de stora problem vi står inför. I fullmäktige har vi 19 av 25 platser och det gör att vi i stor enighet kan ta de krafttag som behövs”, säger Greger Lindqvist som också har valt att låta Liberalernas Nicke Grahn få 20 procent av kommunalrådsposten.

Dorotea har haft en märklig negativ utveckling i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landet. Runt 2010 fanns kommunen under fyra år bland de bästa i Sverige och i toppen i Norrland, men sedan rutschade man utför. Speciellt under de två senaste åren har man halkat ner mot botten av listan med 290 kommuner. Senast på plats 259 efter att på två år ha haft ett tapp på 82 platser.

– Ockupationen 2012 för att återfå akutsjukvården till Dorotea sjukstuga engagerade företagarna starkt liksom övriga invånare och ledde till det första stora tappet i mätningen. Och vi som parti fick rejält med stryk och närmast halverades efter att ha haft egen majoritet, minns Greger Lindqvist som även då var kommunalråd men förlorade i valet 2014 på vad som egentligen var en landstingsfråga.

– I dag är vi i en besvärlig situation, behöver få ordning på ekonomin och företagsklimatet. 20 miljoner måste återställas samtidigt som vi ska ha en budget i balans. Under Dorotea Kommunlistas tid höll man inte i pengarna ordentligt. Visserligen beslutade man om sparåtgärder men besluten genomfördes aldrig riktigt.

–  Många företagare är upprörda över hur industrifastigheterna skötts under DKL-åren, en bristande lyhördhet och någon vidare dialog med företagen verkar det inte ha varit, tycker Greger Lindqvist som under föregående mandatperiod inte ens var oppositionsråd. Den posten tog kristdemokraten Knut Isaksson, gamle kommunchefen, på ett enda mandat och bara 60 röster.”

Servicen till företagen får också sämsta betyget i senaste mätningen. Plats 268 efter att ha varit bland landets sex bästa så sent som 2011. Dessutom uppfattas politikernas attityd till företagande som sämre i bara 29 av landets kommuner och tjänstemännens är inte mycket bättre. Här finns med andra ord många stenar att vända i kommunhuset.

– Vi måste ta itu med attitydfrågorna. Skiften på chefsposter har kanske lett till att nya tjänstemän inte hunnit komma in på banan riktigt och vi har också en ny organisation i näringslivsenheten.

– Men nu kan vi i stort sett bara bli bättre i kommande rankingar. Fortsätter raset så vet jag inte vad jag gör…

– Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål, lovar Greger Lindqvist.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

”Höjd moms slår hårt mot hela glesbygder”

SKATTER ”Det är inte genomtänkt att höja momsen för naturguider från sex till 25 procent. Prishöjningen slår mycket bredare än mot själva guideningen som är en viktig del för dem som söker sig till våra trakter. Det gör man ju inte för att ligga på sängen och läsa deckare precis utan man vill ha olika aktiviteter att ägna sig åt när man kommer hit.” Det säger Stig Strand, ägare och VD på  Trolltunet i Hemavan.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.
NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

SKATTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.