Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell, kommunstyrelseordförande, och Monica Falkner, företagare, är överens om att kommunikation är centralt. Ändå tycks den brista på vissa plan.

För tio år sedan gjordes ett omtag gällande hur kommunen jobbar med företagsklimatet. Detta efter att ha hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner i Svenskt Näringslivs ranking.

I 2018 års mätning har kommunen klättrat en bra bit och finns på plats 138 av 290.

Tomas Mörtsell, kso Storumans kommun

Tomas Mörtsell, (C), är kommunstyrelseordförande i Storuman och menar att det inte finns någon quick fix.

– Vi har ingen siffra som mål, utan ska långsiktigt lyfta oss. I det stora hela har vi gjort en bra resa.

Han anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.

– Vi ska vara synliga, mer närvarande, upprätta fungerande mötesformer och ha en bra dialog med företagarna när det kommer till upphandlingar till exempel. På myndighetssidan behöver vi utbildning för våra tjänstepersoner bland annat i bemötande och service, säger Tomas Mörtsell.

Något som varit framgångsrikt under de senaste åren har varit samarbetet som Storuman haft med närliggande kommuner.

– Vi har haft två projekterade jobb där externa resurser jobbat. Ett med frågor kopplat till besöksnäringen och ett projekt där vi arbetat för att skapa en attraktiv region för växande företag. De företagen som varit inblandade är jättenöjda.

Att jobba över kommungränserna tycker han är något mycket positivt. Då finns möjlighet att nyttja varandras kompetenser och se goda resultat.

Vikten av kommunikation är något Tomas Mörtsell återkommer till. Han välkomnar företags input när det exempelvis är dags för en upphandling, för att alla ska förstå varandra bättre.

– De gånger det brister hos oss så är det viktigt att vi får höra det. Man ska inte vara rädd för att ta kontakt. Vissa undersökningar visar att det har funnits rädsla för att ge oss kritik, för att det så kan slå tillbaka på en själv, men så ska det inte vara. Kommunikation är nyckeln för att vi ska bli bättre.

Monica Falkner, Storumans Tryckeri & Reklam

Monica Falkner driver Storumans Tryckeri & Reklam, och är aktiv inom näringslivet i regionen. Hon tycker att just kommunikationen mellan företagare och kommunens organisation kan och bör fungera bättre.

– Det ska vara en tvåvägskommunikation, men det finns ingen bra plattform för det. Man måste få med sig alla och då räcker det inte med de kanaler som finns idag.

Hon menar att företagsklimatfrågan måste genomsyra hela den kommunala organisationen, eftersom det är näringslivet som genererar skatteintäkter.

– Om de får veta hur vi tänker kan vi lösa framtidsfrågor tillsammans. Jag tycker att de ska se oss företagare som en samtalspartner och tillgång i utvecklingsfrågor. Kommunen tar inte tillvara på våra kunskaper och har inget sätt att dra nytta av dem, säger Monica Falkner.

På de frukostmöten som hålls är det oftast envägskommunikation från kommunens sida där de informerar om projekt som är på gång och beslut som ska tas. Företagarna har sällan fått ge sin syn på saken, menar hon.

– Företagen är stommen i hela kommunen, men jag tycker att det synsättet saknas nu, och jag tror att det saknas i många kommuner. Med delaktighet föds ansvar om man från kommunalt håll bjuder in alla företagare att vara med i ett utvecklingsarbete, även de företag som inte är med i exempelvis Företagarna. En representant för en företagarförening kan inte föra allas talan, för alla är inte med i de föreningarna. Att sätta ett gemensamt mål, där alla som vill får vara med och påverka, vore en optimal lösning, säger Monica Falkner.

Storumans mål

Kommunens mål för mandatperioden

  • Fortsätta utveckla kommunikationen och dialogen med företagarna.
  • Vara mer synliga och närvarande.
  • Jobba tillsammans när det gäller gemensamma utmaningar så som kompetensförsörjning.
  • Få till bra mötesformer och mötesplatser.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

”Höjd moms slår hårt mot hela glesbygder”

SKATTER ”Det är inte genomtänkt att höja momsen för naturguider från sex till 25 procent. Prishöjningen slår mycket bredare än mot själva guideningen som är en viktig del för dem som söker sig till våra trakter. Det gör man ju inte för att ligga på sängen och läsa deckare precis utan man vill ha olika aktiviteter att ägna sig åt när man kommer hit.” Det säger Stig Strand, ägare och VD på  Trolltunet i Hemavan.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.
NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

SKATTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.