Krävs mod att gå mot strömmen

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Det är inte helt logiskt att utveckla, producera och sälja produkter till världen från Västerbottens inland. Kanske inte ens att rekommendera. Men nu är det så att jag råkar gilla Vindeln. Jag har såklart ett stort hjärta för företaget och våra anställda, men även för bygden vi verkar i. Och då blir det vi gör ännu viktigare. Att få vara en pusselbit för Vindelns fortsatta utveckling och bidra till framtidstro. Men trots att vi har flertalet globalt framgångsrika företag i Vindeln, känns det ändå som att vi jobbar i motvind.

Anders Jonsson, Rototilt i Vindeln

Det krävs ett speciellt mod för att investera i Vindeln. För att mitt företag, Rototilt, ska vara världsledande behöver vi utveckla en fortsatt attraktiv produkt, bedriva forskning i framkant, tillverkning i världsklass och lokaler, infrastruktur och IT-plattform som stödjer vår verksamhet. Allt detta kräver investeringar i kapital, människor och framtidstro. Och för att göra det i Vindeln krävs dessutom omfattande mod.

Det är ingen tveksamhet om att vi är duktiga på det vi gör. Ett bevis på detta är det samarbetsavtal vi precis skrivit med det världsledande företaget Caterpillar. Att ett sådant företag identifierat oss, tagit sig till Vindeln och nu väljer ett samarbete är stort och vi är såklart väldigt stolta över att ha fått det förtroendet. Men det är en också en prövning. För om vi ska finnas kvar i Vindeln måste vi utveckla och behålla vår personal men också lyckas rekrytera spetskompetens som klarar av den här typen av utmaningar. Caterpillar satsar långsiktigt och kommer att vilja diskutera framtidsfrågor med Rototilt. De måste känna trygghet i att vi kan bygga en framtid tillsammans. Vi måste utöver att vara en bra partner dessutom vara konkurrenskraftiga i det vi gör. För även om vi är ett litet företag, arbetar vi på en stor internationell arena och på den måste vi vara bäst.

Därmed kommer vi till frågan om hur det står till med kompetensförsörjningen i Vindeln. Idag bor 40 procent av de som jobbar på Rototilt i en annan kommun. En del av dessa pendlar in från Robertsfors och, helt ärligt, mellan Vindeln och Robertsfors är skoterleden av högre standard än vägen. Så för oss blir en del av rekryteringskraften att bygga ett modernt och attraktivt företaget, med stark delaktighet och engagemang bland våra anställda för Rototilt och dess framtid. Samtidigt är det många gånger enklare och snabbare att starta dotterbolag runt om i världen, där produkten hamnar närmare kunden och kompetensen blir mer lättillgänglig, men då innebär det att vi växer utanför Vindeln.

I Vindeln har det inte byggts bostäder på 20 år. Det är brist på lägenheter att flytta till och det är sällan några hus till salu. Lägg till att bankerna kräver högre medfinansiering för att bygga nytt i inlandet än vid kusten så har du en rätt omöjlig ekvation. Ingen flyttar och ingen har råd att bygga nytt. Då spelar det ingen roll att tomterna är nästan gratis. Parallellt är det många som står i bostadskö och vill flytta in till vår kommun. Men att bygga hyreshus i glesbygd är det ingen som vågar, det är en alldeles för hög risk jämfört med att bygga i storstan.

Så även om vi har osedvanligt bra företagsklimat i Vindeln med växande företag som det går bra för och som generar nya arbetstillfällen, så växer inte orten. Förhållandet är det omvända och det blir i princip en kommunal utarmning eftersom företagen i Vindeln betalar skatt till staten istället för kommunen. Det är inte brist på företag och jobb i Vindeln, det är brist på människor, kompetens och bostäder.

Därför är det dags att titta på nya lösningar. Vi måste se Sverige som en helhet och det måste få finnas liv i hela vårt avlånga land. Jag brinner för att Rototilt ska kunna fortsätta att utvecklas med Vindeln som nav. Hittills har vi lyckats med det och ett resultat är att världens största maskintillverkare har hittat till oss och Vindeln. Men om vi ska fortsätta växa är vi beroende av de förutsättningar som samhället ger oss.

Därför vill jag be alla Sveriges politiker om tre saker:

  1. Förbättra infrastrukturen för inlandet
  2. Ge oss en glesbygd till vettiga villkor.
  3. Våga satsa där jobben finns.

För om företagen och näringslivet ges en rättvis möjlighet att utvecklas så kan kommunerna ta rygg på den utvecklingen.

Jag tänker göra mitt yttersta för att skapa medvind för Rototilt och Vindeln. Men för att vi långsiktigt ska lyckas måste samhället skapa rätt förutsättningar. Vi begär inte mycket. Det vi begär är samma villkor.

Anders Jonsson, Rototilt, Vindeln

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.