Krävs mod att gå mot strömmen

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Det är inte helt logiskt att utveckla, producera och sälja produkter till världen från Västerbottens inland. Kanske inte ens att rekommendera. Men nu är det så att jag råkar gilla Vindeln. Jag har såklart ett stort hjärta för företaget och våra anställda, men även för bygden vi verkar i. Och då blir det vi gör ännu viktigare. Att få vara en pusselbit för Vindelns fortsatta utveckling och bidra till framtidstro. Men trots att vi har flertalet globalt framgångsrika företag i Vindeln, känns det ändå som att vi jobbar i motvind.

Anders Jonsson, Rototilt i Vindeln

Det krävs ett speciellt mod för att investera i Vindeln. För att mitt företag, Rototilt, ska vara världsledande behöver vi utveckla en fortsatt attraktiv produkt, bedriva forskning i framkant, tillverkning i världsklass och lokaler, infrastruktur och IT-plattform som stödjer vår verksamhet. Allt detta kräver investeringar i kapital, människor och framtidstro. Och för att göra det i Vindeln krävs dessutom omfattande mod.

Det är ingen tveksamhet om att vi är duktiga på det vi gör. Ett bevis på detta är det samarbetsavtal vi precis skrivit med det världsledande företaget Caterpillar. Att ett sådant företag identifierat oss, tagit sig till Vindeln och nu väljer ett samarbete är stort och vi är såklart väldigt stolta över att ha fått det förtroendet. Men det är en också en prövning. För om vi ska finnas kvar i Vindeln måste vi utveckla och behålla vår personal men också lyckas rekrytera spetskompetens som klarar av den här typen av utmaningar. Caterpillar satsar långsiktigt och kommer att vilja diskutera framtidsfrågor med Rototilt. De måste känna trygghet i att vi kan bygga en framtid tillsammans. Vi måste utöver att vara en bra partner dessutom vara konkurrenskraftiga i det vi gör. För även om vi är ett litet företag, arbetar vi på en stor internationell arena och på den måste vi vara bäst.

Därmed kommer vi till frågan om hur det står till med kompetensförsörjningen i Vindeln. Idag bor 40 procent av de som jobbar på Rototilt i en annan kommun. En del av dessa pendlar in från Robertsfors och, helt ärligt, mellan Vindeln och Robertsfors är skoterleden av högre standard än vägen. Så för oss blir en del av rekryteringskraften att bygga ett modernt och attraktivt företaget, med stark delaktighet och engagemang bland våra anställda för Rototilt och dess framtid. Samtidigt är det många gånger enklare och snabbare att starta dotterbolag runt om i världen, där produkten hamnar närmare kunden och kompetensen blir mer lättillgänglig, men då innebär det att vi växer utanför Vindeln.

I Vindeln har det inte byggts bostäder på 20 år. Det är brist på lägenheter att flytta till och det är sällan några hus till salu. Lägg till att bankerna kräver högre medfinansiering för att bygga nytt i inlandet än vid kusten så har du en rätt omöjlig ekvation. Ingen flyttar och ingen har råd att bygga nytt. Då spelar det ingen roll att tomterna är nästan gratis. Parallellt är det många som står i bostadskö och vill flytta in till vår kommun. Men att bygga hyreshus i glesbygd är det ingen som vågar, det är en alldeles för hög risk jämfört med att bygga i storstan.

Så även om vi har osedvanligt bra företagsklimat i Vindeln med växande företag som det går bra för och som generar nya arbetstillfällen, så växer inte orten. Förhållandet är det omvända och det blir i princip en kommunal utarmning eftersom företagen i Vindeln betalar skatt till staten istället för kommunen. Det är inte brist på företag och jobb i Vindeln, det är brist på människor, kompetens och bostäder.

Därför är det dags att titta på nya lösningar. Vi måste se Sverige som en helhet och det måste få finnas liv i hela vårt avlånga land. Jag brinner för att Rototilt ska kunna fortsätta att utvecklas med Vindeln som nav. Hittills har vi lyckats med det och ett resultat är att världens största maskintillverkare har hittat till oss och Vindeln. Men om vi ska fortsätta växa är vi beroende av de förutsättningar som samhället ger oss.

Därför vill jag be alla Sveriges politiker om tre saker:

  1. Förbättra infrastrukturen för inlandet
  2. Ge oss en glesbygd till vettiga villkor.
  3. Våga satsa där jobben finns.

För om företagen och näringslivet ges en rättvis möjlighet att utvecklas så kan kommunerna ta rygg på den utvecklingen.

Jag tänker göra mitt yttersta för att skapa medvind för Rototilt och Vindeln. Men för att vi långsiktigt ska lyckas måste samhället skapa rätt förutsättningar. Vi begär inte mycket. Det vi begär är samma villkor.

Anders Jonsson, Rototilt, Vindeln

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Minskad regelbörda högst på önskelistan

MINSKAD REGELBÖRDA Svenskt Näringsliv har bett sina medlemsföretag att värdera hur viktiga en mängd olika (val)frågor är för dem som företagare. Minskad regelbörda är den absolut viktigaste frågan enligt företagen i Västerbotten, 82 procent anger att det är viktigt eller mycket viktigt för dem. ”Det har kommit till en punkt där jag ofta känner oro för att jag missat någon regel eller något tillstånd. Som företagare vill jag såklart göra rätt, men det är både svårt och tidskrävande att hålla reda på allt. Det har gått för långt, det måste bli enklare att kunna uppfylla alla regler”, säger Mia Karlsson-Jonsson, VD och ägare av Rex i Umeå.
NYHET Publicerad:

Hög etableringsåldern för högskoleutbildade

UTBILDNING Det tar längre tid för högskoleutbildade i Sverige att etablera sig på arbetsmarknaden jämfört med motsvarande grupp i till exempel Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Den höga etableringsåldern påverkar de offentliga finanserna negativt och riskerar att ge individen en lägre livslön och pension än nödvändigt.
NYHET Publicerad:

Företagarröster till riksdagskandidater

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Åsa Karlsson och Fredrik Stenberg, Skellefteå är nya på socialdemokraternas riksdagslista i Västerbotten. Om valresultatet i höst blir detsamma som 2014 kommer bägge att sitta i riksdagen. För att ge dessa eventuellt nya riksdagsledamöter företagarinspel fick de träffa skellefteåföretagarna  Roger Fransson, Skeprint, Tommy Lundström, Autotech teknikinformation och Anna Larsson, Nygatan 57.
NYHET Publicerad:

100 dagar kvar till valet

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har summerat den rödgröna regeringens politik mellan år 2014–2018 och resultatet är tyvärr beklämmande. Av de totalt 92 initiativ regeringen har vidtagit under mandatperioden har en majoritet, 53 stycken, varit negativa för näringslivet. Regelbördan har ökat och skatterna har höjts med 70 miljarder, som i huvudsak belastat företagen.
NYHET Publicerad:

Regelkrångel vid expertimport

GÄSTKRÖNIKA Brännland Cider har producerat iscider och cider sedan 2012. Vi är ett litet företag i Västerbotten som snabbt etablerat oss som en kvalitetsproducent nationellt och internationellt. Vi är ett kärn-team på tre personer som finns i den dagliga verksamheten och omsätter ca 3 miljoner per år.
NYHET Publicerad:

Reformer för framtiden

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Kompetensförsörjning var ämnet som dominerade när företagare från länet fick träffa riksdagskandidaterna för moderaterna, Edward Riedl och Elisabeth Björnsdotter Rahm. Ett möte där företagarna fick ge en uppdaterad bild vad gäller näringslivets förutsättningar i Västerbotten och Sverige. Politikerna fick ge sin syn på villkoren för att driva företag i Sverige idag, och hur de borde förändras.
NYHET Publicerad:

Årets betyg från expertjuryn

FÖRETAGSKLIMATET Vi har ett resultat! Expertjuryn, på 1450 företagare, har sagt sitt. Nio kommuner i Västerbotten får högre betyg för sitt företagsklimat. Och en av kommunerna når betyget godkänt för första gången på elva år.
NYHET Publicerad:

Skruv på sin business

ENTREPRENÖRSKAP Det började som en idé mellan tre skateboardåkande gymnasiekompisar. Nu har tanken på att revolutionera marknaden inom muttrar kommit darrande nära verklighet. "Målet är att kunna starta tillverkning i Skellefteå och ge något tillbaka till stan", säger Alexander Harpa, ägare av Combolt AB.
NYHET Publicerad:

Hotelldirektör suddar ut negativ attityd till besöksnäringen

REKRYTERING Låg arbetslöshet och ett oförtjänt rykte om att vara en genomfartsbransch gör att hotelldirektör Sara Johansson jobbar proaktivt för att kunna anställa engagerad personal. "Vi måste synas och visa på goda exempel från branschen", säger hon.
NYHET Publicerad:

Företagen i Västerbotten väljer bort Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN Förtroendet för Arbetsförmedlingen vacklar. Bara 17 procent av företagen planerar att ta hjälp av myndigheten för att hantera kompetensbehovet de närmaste åren. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Hela 80 procent av företagen i Västerbotten kommer framöver att välja bort Arbetsförmedlingen. ”Det är ett kraftigt underbetyg för myndigheten. Förtroendet är kört i botten”, säger Karina Folkesson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Samarbete eller kannibalism

REKRYTERING IT-konsulten Tieto i Umeå är ett av alla företag som har svårt hitta medarbetare. "Ledsamt att tänka på att jobben försvinner härifrån," säger Patrik Jonsson, sajtchef på Tieto i Umeå. "Vi skulle kunna ha mellan 30-40 personer fler anställda."
NYHET Publicerad:

Ingen medarbetare att finna till var femte jobb

REKRYTERINGSENKÄTEN 2018 Det blir allt svårare för länets företag att hitta medarbetare. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät. Företagen tvingas tacka nej till order, deras planer på att expandera stoppas och lönsamheten påverkas.
NYHET Publicerad:

Vill du vara VD för en dag?

#GILLAJOBBSKAPARNA Är du ung, bor i Västerbotten och nyfiken på vad det innebär att vara jobbskapare? Då kan du delta i tävlingen ”VD för en dag”. Vinnarna har möjlighet att få testa på att vara VD för en dag hos Josef Alenius på Texor i Lycksele, Anna Larsson på Nygatan 57 i Skellefteå eller Anna Strandgren på Modigt/Gränslöst i Umeå.
NYHET Publicerad:

Våra jobbskapare i rampljuset!

#GILLAJOBBSKAPARNA Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Deras företag skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. Under april månad vill vi rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. ”Nu drar vi igång kampanjen Gilla Jobbskaparna i sociala medier och med aktiviteter runt om i Västerbotten”, säger Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kretskort betalar läkarbesök

VÄLFÄRDSAVTRYCK Företaget Techsam Electronics med 46 anställda bidrar med 6 100 000 kr till välfärden varje år. Det motsvarar kostnaden för 4 116 läkarbesök i primärvården, 62 grundskoleplatser eller löner till 11 barnmorskor. "Jag har ju haft koll på summorna men inte att det genererar så mycket till välfärden. Det känns bra! Inte ens de som styr landet tänker nog på detta", säger Håkan Johansson, vd för Techsam Electronics.
NYHET Publicerad:

Västerbottningen allt företagsammare

FÖRETAGSAMHET Sorsele har flest företagsamma, flest företagsamma kvinnor och starkast nyföretagsamhet i länet. Det visar Svenskt Näringslivs Företagsamhetsrapport. Men företagsamheten ökar i alla kommuner i länet. Ett varningstecken är dock att över 20 procent av alla företagsamma är över 64 år.
NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken – äganderätten hotas

ÄGANDET Privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud. Nu har en kritikstorm blåst upp. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Chips för integration

ENTREPRENÖRSKAP Kan chips öka acceptansen för ett mångkulturellt samhälle? Ja, det kan i alla fall ge ett bidrag, och inspirera till att uppskatta andra kulturer. Så resonerar UF-företaget Kulturchips som är ett av företagen som deltar i Ung Företagsamhet mässa "Entreprenörskap på riktigt 2018" i Umeå.
NYHET Publicerad:

Ett högst barnvänligt företagande

ENTREPRENÖRSKAP Varför ska det som kvinna vara en motsättning i att skaffa barn och driva eget företag samtidigt? Jenny Berg har under de senaste fem åren byggt upp Norrlands enda chokladfabrik samtidigt som hon fött två barn, och aldrig haft en tanke på att det ena skulle hindra det andra.