Lotta Lundsten, Lottas Omsorg

NYHET Publicerad

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Lottas Omsorg har gått från ingenting till 80 anställda på fyra år. Lotta Lundsten som äger och leder företaget har en målsättning: ”Vi vill vara bäst. Kvalitet är allt.”

Lotta Lundsten, Lottas Omsorg

Lottas Omsorg har hemtjänsten som kärnverksamhet.

- Vi tävlar i kvalitet. Finns det någon annan firma som är bättre så kommer kunderna att välja dem i stället. Personalen är oerhört viktig för mig, och det glädjer mig att jag lyckats få ihop ett så fantastiskt lag, säger Lundsten, ägare och vd.

Hon berättar om en kund som så gärna ville gå på Lidl på Ålidhem. Härom veckan fick en anställd ett återbud i närheten så hon åkte till kunden och tog henne till butiken.

- Det kan låta som en liten grej, men för kunden var det stort och det är bara ett litet exempel på vilken fin personal jag har.

”Yes-känsla”

Lotta Lundsten hade jobbat runt tio år i hemtjänsten som bland annat samordnare och verksamhetschef samt ytterligare 20 år i vården. Men hon ruvade på en idé att starta eget.

I slutet av 2012 registrerades firman, hon hade då fått godkänt från Umeå kommun att driva hemtjänst. I mars året efter gjorde hon sin första anställning och innan sommaren hade företaget vuxit till ett halvdussin. Sedan har det mer eller mindre brakat på. 2015 var de 38, nu har de passerat 80 och bytt lokaler.

Har det varit jobbigt att vara egen företagare?

- Det följer en riktig glädjekick i att bli utvald. Det ger en yes-känsla som är svår att beskriva och det är det verkliga beviset när någon vill ha just oss. Men det har också varit jobbigt arbetsmässigt. 2013 jobbade jag till exempel alla dagar mellan nyår och påsk, säger Lundsten och summerar:

- Jag har världens bästa jobb.

Har du tvivlat eller haft motgångar?

- Nej, egentligen inte. De problem jag brottas med är politiska. Städverksamheten påverkas av Rut, hemtjänsten av det fria vårdvalet och hela verksamheten berörs ju av förslaget om vinster i välfärden. Det är faktorer som påverkar verksamheten men som jag inte själv kan påverka.

Mindre grupper

Företaget har 80 anställda och omsättningen är nio gånger större år fyra mot år ett.

- Det är helt fantastiskt. Jag har inte marknadsfört mig särskilt mycket. I hemtjänsten är det främst när gott omdöme sprids som man får fler kunder. Och jag har inte heller behövt jaga för att anställa. Flera gamla kollegor har sökt upp mig och fått jobb, säger Lotta Lundsten.

Hur behåller du kvalitet hos dina kunder när du har så många anställda?

- Ett exempel är att jag har delat hemtjänsten i tre grupper där varje grupp har sina egna kunder. Så även om vi inte kan skicka exakt samma person till en kund hela tiden så är det någon ur gruppen som kommer. Ett annat är att jag jobbar mycket med feedback till min personal, både positiv och negativ. Det gör oss bättre.

Nytt område

Lottas Omsorg står på tre ben. Hemtjänsten är alltså ett. Sedan tillkommer städningen med sju heltidsanställda. Och slutligen, vilket är helt nytt i från oktober, har företaget börjat med personlig assistans. Det är ett dygnet-runt-uppdrag som motsvarar 4,5 heltidstjänster.

- Det var helt utan marknadsföring. Vi blev uppringda av en anhörig, fick frågan och tog chansen. Självklart vill vi växa även inom den verksamheten.

Lotta Lundsten berättar att hon i starten hade hjälp av Almi med affärsplan, budget och allmänt stöttande.

Vad har du för tips till andra som startar eget?

- Jag har inga förebilder utan bara en egen vision av hur god hemtjänst ska se ut. Den visionen följer jag.

Anders Boström

Rösta på Lotta!

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men hur går det med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimat. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.
NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.