Lotta Lundsten, Lottas Omsorg

NYHET Publicerad

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Lottas Omsorg har gått från ingenting till 80 anställda på fyra år. Lotta Lundsten som äger och leder företaget har en målsättning: ”Vi vill vara bäst. Kvalitet är allt.”

Lotta Lundsten, Lottas Omsorg

Lottas Omsorg har hemtjänsten som kärnverksamhet.

- Vi tävlar i kvalitet. Finns det någon annan firma som är bättre så kommer kunderna att välja dem i stället. Personalen är oerhört viktig för mig, och det glädjer mig att jag lyckats få ihop ett så fantastiskt lag, säger Lundsten, ägare och vd.

Hon berättar om en kund som så gärna ville gå på Lidl på Ålidhem. Härom veckan fick en anställd ett återbud i närheten så hon åkte till kunden och tog henne till butiken.

- Det kan låta som en liten grej, men för kunden var det stort och det är bara ett litet exempel på vilken fin personal jag har.

”Yes-känsla”

Lotta Lundsten hade jobbat runt tio år i hemtjänsten som bland annat samordnare och verksamhetschef samt ytterligare 20 år i vården. Men hon ruvade på en idé att starta eget.

I slutet av 2012 registrerades firman, hon hade då fått godkänt från Umeå kommun att driva hemtjänst. I mars året efter gjorde hon sin första anställning och innan sommaren hade företaget vuxit till ett halvdussin. Sedan har det mer eller mindre brakat på. 2015 var de 38, nu har de passerat 80 och bytt lokaler.

Har det varit jobbigt att vara egen företagare?

- Det följer en riktig glädjekick i att bli utvald. Det ger en yes-känsla som är svår att beskriva och det är det verkliga beviset när någon vill ha just oss. Men det har också varit jobbigt arbetsmässigt. 2013 jobbade jag till exempel alla dagar mellan nyår och påsk, säger Lundsten och summerar:

- Jag har världens bästa jobb.

Har du tvivlat eller haft motgångar?

- Nej, egentligen inte. De problem jag brottas med är politiska. Städverksamheten påverkas av Rut, hemtjänsten av det fria vårdvalet och hela verksamheten berörs ju av förslaget om vinster i välfärden. Det är faktorer som påverkar verksamheten men som jag inte själv kan påverka.

Mindre grupper

Företaget har 80 anställda och omsättningen är nio gånger större år fyra mot år ett.

- Det är helt fantastiskt. Jag har inte marknadsfört mig särskilt mycket. I hemtjänsten är det främst när gott omdöme sprids som man får fler kunder. Och jag har inte heller behövt jaga för att anställa. Flera gamla kollegor har sökt upp mig och fått jobb, säger Lotta Lundsten.

Hur behåller du kvalitet hos dina kunder när du har så många anställda?

- Ett exempel är att jag har delat hemtjänsten i tre grupper där varje grupp har sina egna kunder. Så även om vi inte kan skicka exakt samma person till en kund hela tiden så är det någon ur gruppen som kommer. Ett annat är att jag jobbar mycket med feedback till min personal, både positiv och negativ. Det gör oss bättre.

Nytt område

Lottas Omsorg står på tre ben. Hemtjänsten är alltså ett. Sedan tillkommer städningen med sju heltidsanställda. Och slutligen, vilket är helt nytt i från oktober, har företaget börjat med personlig assistans. Det är ett dygnet-runt-uppdrag som motsvarar 4,5 heltidstjänster.

- Det var helt utan marknadsföring. Vi blev uppringda av en anhörig, fick frågan och tog chansen. Självklart vill vi växa även inom den verksamheten.

Lotta Lundsten berättar att hon i starten hade hjälp av Almi med affärsplan, budget och allmänt stöttande.

Vad har du för tips till andra som startar eget?

- Jag har inga förebilder utan bara en egen vision av hur god hemtjänst ska se ut. Den visionen följer jag.

Anders Boström

Rösta på Lotta!

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Nedläggningen av den viktiga arbetsgivaren Element Six hade kunnat bli en katastrof men har istället inneburit en stor förbättring av företagsklimatet i Robertsfors. "Vi ville klara omställningen när Element Six lade ner så i den vevan anställde vi en näringslivsstrateg. Vi har samma arbetslöshetstal som innan nedläggningen. Företagare såg om sitt hus och vissa kunde nyanställa", berättar Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.