Lotta Lundsten, Lottas Omsorg

NYHET Publicerad

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Lottas Omsorg har gått från ingenting till 80 anställda på fyra år. Lotta Lundsten som äger och leder företaget har en målsättning: ”Vi vill vara bäst. Kvalitet är allt.”

Lotta Lundsten, Lottas Omsorg

Lottas Omsorg har hemtjänsten som kärnverksamhet.

- Vi tävlar i kvalitet. Finns det någon annan firma som är bättre så kommer kunderna att välja dem i stället. Personalen är oerhört viktig för mig, och det glädjer mig att jag lyckats få ihop ett så fantastiskt lag, säger Lundsten, ägare och vd.

Hon berättar om en kund som så gärna ville gå på Lidl på Ålidhem. Härom veckan fick en anställd ett återbud i närheten så hon åkte till kunden och tog henne till butiken.

- Det kan låta som en liten grej, men för kunden var det stort och det är bara ett litet exempel på vilken fin personal jag har.

”Yes-känsla”

Lotta Lundsten hade jobbat runt tio år i hemtjänsten som bland annat samordnare och verksamhetschef samt ytterligare 20 år i vården. Men hon ruvade på en idé att starta eget.

I slutet av 2012 registrerades firman, hon hade då fått godkänt från Umeå kommun att driva hemtjänst. I mars året efter gjorde hon sin första anställning och innan sommaren hade företaget vuxit till ett halvdussin. Sedan har det mer eller mindre brakat på. 2015 var de 38, nu har de passerat 80 och bytt lokaler.

Har det varit jobbigt att vara egen företagare?

- Det följer en riktig glädjekick i att bli utvald. Det ger en yes-känsla som är svår att beskriva och det är det verkliga beviset när någon vill ha just oss. Men det har också varit jobbigt arbetsmässigt. 2013 jobbade jag till exempel alla dagar mellan nyår och påsk, säger Lundsten och summerar:

- Jag har världens bästa jobb.

Har du tvivlat eller haft motgångar?

- Nej, egentligen inte. De problem jag brottas med är politiska. Städverksamheten påverkas av Rut, hemtjänsten av det fria vårdvalet och hela verksamheten berörs ju av förslaget om vinster i välfärden. Det är faktorer som påverkar verksamheten men som jag inte själv kan påverka.

Mindre grupper

Företaget har 80 anställda och omsättningen är nio gånger större år fyra mot år ett.

- Det är helt fantastiskt. Jag har inte marknadsfört mig särskilt mycket. I hemtjänsten är det främst när gott omdöme sprids som man får fler kunder. Och jag har inte heller behövt jaga för att anställa. Flera gamla kollegor har sökt upp mig och fått jobb, säger Lotta Lundsten.

Hur behåller du kvalitet hos dina kunder när du har så många anställda?

- Ett exempel är att jag har delat hemtjänsten i tre grupper där varje grupp har sina egna kunder. Så även om vi inte kan skicka exakt samma person till en kund hela tiden så är det någon ur gruppen som kommer. Ett annat är att jag jobbar mycket med feedback till min personal, både positiv och negativ. Det gör oss bättre.

Nytt område

Lottas Omsorg står på tre ben. Hemtjänsten är alltså ett. Sedan tillkommer städningen med sju heltidsanställda. Och slutligen, vilket är helt nytt i från oktober, har företaget börjat med personlig assistans. Det är ett dygnet-runt-uppdrag som motsvarar 4,5 heltidstjänster.

- Det var helt utan marknadsföring. Vi blev uppringda av en anhörig, fick frågan och tog chansen. Självklart vill vi växa även inom den verksamheten.

Lotta Lundsten berättar att hon i starten hade hjälp av Almi med affärsplan, budget och allmänt stöttande.

Vad har du för tips till andra som startar eget?

- Jag har inga förebilder utan bara en egen vision av hur god hemtjänst ska se ut. Den visionen följer jag.

Anders Boström

Rösta på Lotta!

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrens­kraft.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.