Lyfter blicken och lär av framgångskommun

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.

Efter en blick på Lyckseles rankingresultat, plats 261 av 290, så råder det inget tvivel om att Lyckseles näringsliv tycker att det finns en hel del för kommunen att göra i relationen till företagarna.

Med tre länskommuner bland topp 50 – Sorsele, Bjurholm och Nordmaling – samt grannen Vännäs på plats 78 så finns det många goda exempel runt knuten för Lycksele. När det årliga Guldkalaset hölls den 16 november under temat ”Attraktiva Lycksele” valde kommunen att bjuda in Nordmaling som har stått för Sveriges bästa långsiktiga rankingförbättring mellan 2013–2018.

Lilly Bäcklund

Lilly Bäcklund

Foto: Rakel Sikström

– Rent generellt har vi pratat om hur vi lokalt skulle kunna jobba för ett bättre företagsklimat. Då valde vi att ta fram ett antal punkter som ska råda i kommunen och så jobbar vi utifrån det inom näringslivskontoret, säger nuvarande ordförande av kommunstyrelsen, Lilly Bäcklund (S) och förtsätter;

– Därför passade det så bra att bjuda in Madelaine till Guldkalaset för nu blev det inte bara för näringslivsrådet utan för allihopa. Madeleine gjorde dessutom en väldigt bra presentation över resan och resultatet i Nordmaling. Det går inte kopiera rakt av för oss utan det gäller att ta till sig metoden hur man jobbar, det är mer av en metodutveckling.

Maktskifte efter nästan 50 år

Från och med årsskiftet blir det maktskifte i Lycksele. Efter 48 år med S-styrt ledarskap tar Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern över rodret med Christer Rönnlund (M) som kommunstyrelsens ordförande.

Christer Rönnlund

Christer Rönnlund

Foto: Rakel Sikström

– Det är efterlängtat, vi har länge jobbat för den här dagen så det känns både spännande och ansvarsfullt. Nu kan vi faktiskt rösta igenom de förslag vi lägger eftersom vi har majoritet, säger Christer Rönnlund.

Han har sneglat på Nordmalings resa och tycker att det är en självklarhet att låta sig inspireras på det här sättet.

– Vi har länge pratat om att lyssna av kommunerna i länet som redan har gjort resan och verkligen lagt ner ett hårt arbete för att vända på skutan och där tycker vi Nordmaling är det bästa exemplet. Madelaine kom med rak och tydlig information som vi kan ta till oss av. Företagsbesöken är en konkret sak som vi ska avsätta tid för i kalendern varje vecka. Det är en prioriteringsfråga som vi får se till att det finns utrymme för helt enkelt, säger Christer Rönnlund.

Delar gärna med sig av tips

Nordmaling är en av kommunerna som tagit frågan på största allvar de senaste fem åren och klättrat från 278 till 41. I dag bjuds Madelaine Jakobsson in av andra kommuner för att föreläsa, något hon så gärna gör.

Madelaine Jakobsson

Madelaine Jakobsson

Foto: Rakel Sikström

– Vi har varit i samma sits och gjort likadant som Lycksele och både besökt och bjudit in andra kommuner som lyckats i rankingen. Ingen behöver uppfinna hjulet två gånger utan istället försöka hitta sin modell, det är ingen fråga om kärnfysik utan en inställningsfråga. Häromdagen ringde två tjänstepersoner från en stockholmskommun och ville höra vad vi gör rätt. Det spelar ingen roll hur stor eller liten man är när det handlar om attityden. Det och samarbete är nyckeln till allt. För Nordmaling blir det inte sämre om det går bra för de andra kommunerna i Västerbotten – tvärtom, säger Madelaine Jakobsson.

Ett hundratal personer lyssnade på föreläsningarna under eftermiddagen och Madelaine berättar om positiva möten efteråt.

– Det var riktigt roligt att det både kom fram tjänstepersoner och politiker som bekräftade och höll med om vad jag sagt samtidigt som jag fick höra om deras framtidsplaner och tankar som de redan sjösatt.

Vad konkret kunde du skicka med till Lycksele?

– De tycker att de gör många saker men att det ändå inte går jättebra i rankingen. Men har ni frågat företagen varför de inte ger högre betyg? Intervjua företagarna. Skicka inget brev utan avsätt tid och kom ut till företagarna. Ställ frågor som ”vad kan vi förändra?” ”vad är viktigast?” Vi utbildar alla våra kommunala enhetschefer i varför vi jobbar så här aktivt med företagen. Det är inte alla som förstår vem som skapar tillväxten. Vi kan skapa förutsättningarna men våra företag drar in pengarna, menar hon.

– Fler borde göra som Lycksele och lyssna på andra. Det finns många kommuner runt om i landet där det går bra och det finns alltid några tips man kan överföra på sig själv, tillägger Madelaine Jakobsson.

Vinn företagarnas förtroende genom rätt attityd

Calle Franklin, egenföretagare och ordförande i Företagarna Lycksele, är en av arrangörerna till Guldkalaset och en stor vän av initiativet att lära av andra.

Calle Franklin

Calle Franklin

Foto: Rakel Sikström

– Företagarna i Lycksele älskar att inspireras och i det här fallet Nordmaling, det hade lika gärna kunnat vara Sorsele som bevisligen är bäst i länet i år, men det viktiga är att ta till sig av budskapet. Vi kan konstatera att Lycksele aldrig varit bättre än plats 213 och det skickar så tydliga signaler att något inte är som det ska vara. Det handlar inte om hur man sköter konkurrensutsättning och offentlig upphandling utan 100 procent om attityden. Det är vad som finns i hjärtat och huvudet som gör att man vinner företagarnas förtroende, menar Calle Franklin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Infrastruktur och kompetens viktiga frågor för företagare i Västerbotten
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

”Höjd moms slår hårt mot hela glesbygder”

SKATTER ”Det är inte genomtänkt att höja momsen för naturguider från sex till 25 procent. Prishöjningen slår mycket bredare än mot själva guideningen som är en viktig del för dem som söker sig till våra trakter. Det gör man ju inte för att ligga på sängen och läsa deckare precis utan man vill ha olika aktiviteter att ägna sig åt när man kommer hit.” Det säger Stig Strand, ägare och VD på  Trolltunet i Hemavan.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.
NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

SKATTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.
NYHET Publicerad:

Taxiförarlegitimation: Individuell prövning avgör hur snabbt det går

REPLIK I en artikel kritiserar Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, Transportstyrelsen för långa handläggningstider i samband med förarlegitimationer för taxi. Här svarar myndigheten på kritiken.
NYHET Publicerad:

Väntan på godkänt körkort sätter käppar i hjulen

REGELKRÅNGEL Bristen på taxichaufförer blir inte hjälpt av att Transportstyrelsens handläggning är långdragen. Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, fick lägga om sin verksamhet för att myndighetens pappersjobb drog ut på tiden.
NYHET Publicerad:

Ring din arbetsgivarorganisation!

Hur ska du som arbetsgivare agera om en medarbetare som behöver körkort förlorar det? Har du alltid ett ansvar att omplacera? Eller beror det på? Arbetsgivardagen i Umeå inleddes med en interaktiv övning där deltagarna fick vara med och tycka till om hur situationen skulle lösas. Slutsatsen av övningen, om du är osäker ring din arbetsgivarorganisation för råd.
NYHET Publicerad:

Andra Gasellen på raken

GASELLVINNARE Personalkollen AB är årets Gasellvinnare i Västerbotten 2018. Den minnesgode kanske känner igen sig. Det är faktiskt företagets andra raka Gaselltriumf i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Sorsele har Norrlands bästa företagsklimat

KRÖNIKA I snart 20 år har Svenskt Näringsliv undersökt företagsklimatet i Sverige. Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta och utveckla framgångsrika företag. Nyckeln till att fler människor kan erbjudas jobb och skatteintäkterna ökar. Med andra ord samhällets nyckel till framgång om vi ska fortsätta att bygga vår fantastiska välfärd.