Lyfter blicken och lär av framgångskommun

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.

Efter en blick på Lyckseles rankingresultat, plats 261 av 290, så råder det inget tvivel om att Lyckseles näringsliv tycker att det finns en hel del för kommunen att göra i relationen till företagarna.

Med tre länskommuner bland topp 50 – Sorsele, Bjurholm och Nordmaling – samt grannen Vännäs på plats 78 så finns det många goda exempel runt knuten för Lycksele. När det årliga Guldkalaset hölls den 16 november under temat ”Attraktiva Lycksele” valde kommunen att bjuda in Nordmaling som har stått för Sveriges bästa långsiktiga rankingförbättring mellan 2013–2018.

Lilly Bäcklund

Lilly Bäcklund

Foto: Rakel Sikström

– Rent generellt har vi pratat om hur vi lokalt skulle kunna jobba för ett bättre företagsklimat. Då valde vi att ta fram ett antal punkter som ska råda i kommunen och så jobbar vi utifrån det inom näringslivskontoret, säger nuvarande ordförande av kommunstyrelsen, Lilly Bäcklund (S) och förtsätter;

– Därför passade det så bra att bjuda in Madelaine till Guldkalaset för nu blev det inte bara för näringslivsrådet utan för allihopa. Madeleine gjorde dessutom en väldigt bra presentation över resan och resultatet i Nordmaling. Det går inte kopiera rakt av för oss utan det gäller att ta till sig metoden hur man jobbar, det är mer av en metodutveckling.

Maktskifte efter nästan 50 år

Från och med årsskiftet blir det maktskifte i Lycksele. Efter 48 år med S-styrt ledarskap tar Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern över rodret med Christer Rönnlund (M) som kommunstyrelsens ordförande.

Christer Rönnlund

Christer Rönnlund

Foto: Rakel Sikström

– Det är efterlängtat, vi har länge jobbat för den här dagen så det känns både spännande och ansvarsfullt. Nu kan vi faktiskt rösta igenom de förslag vi lägger eftersom vi har majoritet, säger Christer Rönnlund.

Han har sneglat på Nordmalings resa och tycker att det är en självklarhet att låta sig inspireras på det här sättet.

– Vi har länge pratat om att lyssna av kommunerna i länet som redan har gjort resan och verkligen lagt ner ett hårt arbete för att vända på skutan och där tycker vi Nordmaling är det bästa exemplet. Madelaine kom med rak och tydlig information som vi kan ta till oss av. Företagsbesöken är en konkret sak som vi ska avsätta tid för i kalendern varje vecka. Det är en prioriteringsfråga som vi får se till att det finns utrymme för helt enkelt, säger Christer Rönnlund.

Delar gärna med sig av tips

Nordmaling är en av kommunerna som tagit frågan på största allvar de senaste fem åren och klättrat från 278 till 41. I dag bjuds Madelaine Jakobsson in av andra kommuner för att föreläsa, något hon så gärna gör.

Madelaine Jakobsson

Madelaine Jakobsson

Foto: Rakel Sikström

– Vi har varit i samma sits och gjort likadant som Lycksele och både besökt och bjudit in andra kommuner som lyckats i rankingen. Ingen behöver uppfinna hjulet två gånger utan istället försöka hitta sin modell, det är ingen fråga om kärnfysik utan en inställningsfråga. Häromdagen ringde två tjänstepersoner från en stockholmskommun och ville höra vad vi gör rätt. Det spelar ingen roll hur stor eller liten man är när det handlar om attityden. Det och samarbete är nyckeln till allt. För Nordmaling blir det inte sämre om det går bra för de andra kommunerna i Västerbotten – tvärtom, säger Madelaine Jakobsson.

Ett hundratal personer lyssnade på föreläsningarna under eftermiddagen och Madelaine berättar om positiva möten efteråt.

– Det var riktigt roligt att det både kom fram tjänstepersoner och politiker som bekräftade och höll med om vad jag sagt samtidigt som jag fick höra om deras framtidsplaner och tankar som de redan sjösatt.

Vad konkret kunde du skicka med till Lycksele?

– De tycker att de gör många saker men att det ändå inte går jättebra i rankingen. Men har ni frågat företagen varför de inte ger högre betyg? Intervjua företagarna. Skicka inget brev utan avsätt tid och kom ut till företagarna. Ställ frågor som ”vad kan vi förändra?” ”vad är viktigast?” Vi utbildar alla våra kommunala enhetschefer i varför vi jobbar så här aktivt med företagen. Det är inte alla som förstår vem som skapar tillväxten. Vi kan skapa förutsättningarna men våra företag drar in pengarna, menar hon.

– Fler borde göra som Lycksele och lyssna på andra. Det finns många kommuner runt om i landet där det går bra och det finns alltid några tips man kan överföra på sig själv, tillägger Madelaine Jakobsson.

Vinn företagarnas förtroende genom rätt attityd

Calle Franklin, egenföretagare och ordförande i Företagarna Lycksele, är en av arrangörerna till Guldkalaset och en stor vän av initiativet att lära av andra.

Calle Franklin

Calle Franklin

Foto: Rakel Sikström

– Företagarna i Lycksele älskar att inspireras och i det här fallet Nordmaling, det hade lika gärna kunnat vara Sorsele som bevisligen är bäst i länet i år, men det viktiga är att ta till sig av budskapet. Vi kan konstatera att Lycksele aldrig varit bättre än plats 213 och det skickar så tydliga signaler att något inte är som det ska vara. Det handlar inte om hur man sköter konkurrensutsättning och offentlig upphandling utan 100 procent om attityden. Det är vad som finns i hjärtat och huvudet som gör att man vinner företagarnas förtroende, menar Calle Franklin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.