Lyfter blicken och lär av framgångskommun

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.

Efter en blick på Lyckseles rankingresultat, plats 261 av 290, så råder det inget tvivel om att Lyckseles näringsliv tycker att det finns en hel del för kommunen att göra i relationen till företagarna.

Med tre länskommuner bland topp 50 – Sorsele, Bjurholm och Nordmaling – samt grannen Vännäs på plats 78 så finns det många goda exempel runt knuten för Lycksele. När det årliga Guldkalaset hölls den 16 november under temat ”Attraktiva Lycksele” valde kommunen att bjuda in Nordmaling som har stått för Sveriges bästa långsiktiga rankingförbättring mellan 2013–2018.

Lilly Bäcklund

Lilly Bäcklund

Foto: Rakel Sikström

– Rent generellt har vi pratat om hur vi lokalt skulle kunna jobba för ett bättre företagsklimat. Då valde vi att ta fram ett antal punkter som ska råda i kommunen och så jobbar vi utifrån det inom näringslivskontoret, säger nuvarande ordförande av kommunstyrelsen, Lilly Bäcklund (S) och förtsätter;

– Därför passade det så bra att bjuda in Madelaine till Guldkalaset för nu blev det inte bara för näringslivsrådet utan för allihopa. Madeleine gjorde dessutom en väldigt bra presentation över resan och resultatet i Nordmaling. Det går inte kopiera rakt av för oss utan det gäller att ta till sig metoden hur man jobbar, det är mer av en metodutveckling.

Maktskifte efter nästan 50 år

Från och med årsskiftet blir det maktskifte i Lycksele. Efter 48 år med S-styrt ledarskap tar Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern över rodret med Christer Rönnlund (M) som kommunstyrelsens ordförande.

Christer Rönnlund

Christer Rönnlund

Foto: Rakel Sikström

– Det är efterlängtat, vi har länge jobbat för den här dagen så det känns både spännande och ansvarsfullt. Nu kan vi faktiskt rösta igenom de förslag vi lägger eftersom vi har majoritet, säger Christer Rönnlund.

Han har sneglat på Nordmalings resa och tycker att det är en självklarhet att låta sig inspireras på det här sättet.

– Vi har länge pratat om att lyssna av kommunerna i länet som redan har gjort resan och verkligen lagt ner ett hårt arbete för att vända på skutan och där tycker vi Nordmaling är det bästa exemplet. Madelaine kom med rak och tydlig information som vi kan ta till oss av. Företagsbesöken är en konkret sak som vi ska avsätta tid för i kalendern varje vecka. Det är en prioriteringsfråga som vi får se till att det finns utrymme för helt enkelt, säger Christer Rönnlund.

Delar gärna med sig av tips

Nordmaling är en av kommunerna som tagit frågan på största allvar de senaste fem åren och klättrat från 278 till 41. I dag bjuds Madelaine Jakobsson in av andra kommuner för att föreläsa, något hon så gärna gör.

Madelaine Jakobsson

Madelaine Jakobsson

Foto: Rakel Sikström

– Vi har varit i samma sits och gjort likadant som Lycksele och både besökt och bjudit in andra kommuner som lyckats i rankingen. Ingen behöver uppfinna hjulet två gånger utan istället försöka hitta sin modell, det är ingen fråga om kärnfysik utan en inställningsfråga. Häromdagen ringde två tjänstepersoner från en stockholmskommun och ville höra vad vi gör rätt. Det spelar ingen roll hur stor eller liten man är när det handlar om attityden. Det och samarbete är nyckeln till allt. För Nordmaling blir det inte sämre om det går bra för de andra kommunerna i Västerbotten – tvärtom, säger Madelaine Jakobsson.

Ett hundratal personer lyssnade på föreläsningarna under eftermiddagen och Madelaine berättar om positiva möten efteråt.

– Det var riktigt roligt att det både kom fram tjänstepersoner och politiker som bekräftade och höll med om vad jag sagt samtidigt som jag fick höra om deras framtidsplaner och tankar som de redan sjösatt.

Vad konkret kunde du skicka med till Lycksele?

– De tycker att de gör många saker men att det ändå inte går jättebra i rankingen. Men har ni frågat företagen varför de inte ger högre betyg? Intervjua företagarna. Skicka inget brev utan avsätt tid och kom ut till företagarna. Ställ frågor som ”vad kan vi förändra?” ”vad är viktigast?” Vi utbildar alla våra kommunala enhetschefer i varför vi jobbar så här aktivt med företagen. Det är inte alla som förstår vem som skapar tillväxten. Vi kan skapa förutsättningarna men våra företag drar in pengarna, menar hon.

– Fler borde göra som Lycksele och lyssna på andra. Det finns många kommuner runt om i landet där det går bra och det finns alltid några tips man kan överföra på sig själv, tillägger Madelaine Jakobsson.

Vinn företagarnas förtroende genom rätt attityd

Calle Franklin, egenföretagare och ordförande i Företagarna Lycksele, är en av arrangörerna till Guldkalaset och en stor vän av initiativet att lära av andra.

Calle Franklin

Calle Franklin

Foto: Rakel Sikström

– Företagarna i Lycksele älskar att inspireras och i det här fallet Nordmaling, det hade lika gärna kunnat vara Sorsele som bevisligen är bäst i länet i år, men det viktiga är att ta till sig av budskapet. Vi kan konstatera att Lycksele aldrig varit bättre än plats 213 och det skickar så tydliga signaler att något inte är som det ska vara. Det handlar inte om hur man sköter konkurrensutsättning och offentlig upphandling utan 100 procent om attityden. Det är vad som finns i hjärtat och huvudet som gör att man vinner företagarnas förtroende, menar Calle Franklin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.