Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kjell Öjeryd är kommunalråd i Sorsele som senast hamnade på plats 26 i rankingen. Samtidigt är han mjölkbonde med 70-talet kor och faktiskt den ende mjölkproducenten i den vidsträckta kommunen med en yta som bara överträffas av tio andra kommuner i landet.

Kjell Öjeryd
Foto: Maria Broberg

”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå inte placeringar hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar”, säger Kjell Öjeryd.

Han är vänsterpartisten som brinner för företagsfrågor. Men hans 231 av partiets 266 personkryss i senaste valet måste mest ses som en personlig förtroendeförklaring.

– Företagsklimatet blir bara bättre och bättre. Det är ett rättvist betyg att Sorsele ligger i framkant i Sverige, säger Carina Johansson Selbrand som driver en blomsteraffär sedan 37 år, men även sitter i kommunfullmäktige som centerpartist.

– Kommunens agerande gentemot företagen i den här lilla kommunen har enorm betydelse och Kjell Öjeryd har brett stöd. Vi i Centerpartiet röstade på honom som kommunalråd och har också gått i koalition med Vänsterpartiet för andra mandatperioden i rad mycket tack vare honom.

Företagsklimatet i Sorsele har inte alltid varit lika bra. Så sent som för tio år sedan fanns kommunen bland de sista i rankingen, på plats 261 av 290 kommuner. Under de fyra senaste åren har Sorsele stigit som en raket i rankinglistan med stora successiva ökningar som visar att det inte handlar om några enstaka lyft.

Har allt varit sol från en klarblå himmel under de här åren? Nej, 2016 hade man en stor fight om vindkraften.

– Det blev nej till vindkraft med bara 30-talet rösters marginal, men vi fyra partier som styrde då bestämde oss ändå för att gå emot folkomröstningens resultat och genomföra satsningen. Inte minst med tanke på de jobb som skapades, säger Kjell Öjeryd som då styrde med även Moderaterna och Kristdemokraterna. En normal borgerlig allians men med Liberalerna utbytta mot Vänsterpartiet …

– Visst kan det vara ovanligt att en vänsterpartist leder en kommun tillsammans med borgerliga partier och att Socialdemokraterna hållits utanför makten under två mandatperioder, men i en liten kommun är inte partifärgen viktigast utan vilka man känner förtroende för, säger han.

Sorsele sticker inte ut bara när det gäller totalplaceringen i rankingen utan speciellt när det handlar om hur företagarna upplever konkurrens från kommunen. Bara i sex kommuner i landet tycker man att den är bättre här.

– Vi är noga med att inte vara någon konkurrent till företagen och dessa upplever nog också att vi gör allt för att försöka lägga ut verksamheter, säger Kjell Öjeryd.

Den positiva synen på hur kommunen uppträder mot näringslivet framgår också med stor tydlighet i rankingen. Både politikernas och tjänstemännens attityder ligger på plats 18 i landet och kommunens service till företagen på plats 20. Det som drar ner totalbilden är egentligen bara kommunalskatten och hur det ser ut med vägar, tåg och flyg.

– Vi försöker ha så bra service som möjligt i kommunhuset. Det ska vara snabba besked och kortast möjliga beslutsvägar. Vi har fördelar av att vi är en väldigt liten kommun. Därför har vi inrättat något vi kallar Forum Sorsele där företagare på ett enda möte kan träffa alla berörda tjänstemän i ett ärende, exempelvis vid en nyetablering, utvidgning eller ett byggärende. Kommunen kommer då med inspel så att nästa steg blir enklare. Både jag och kommunchefen deltar i dessa möten.

Skolans attityd får också ett högt betyg, men Kjell Öjeryd vill går vidare på det området.

– Många företag i kommunen har svårt att hitta kompetens. Därför börjar vi nu en rundvandring till företagen med alla i årskurs nio så att de ska se möjligheterna lokalt. I nästa steg fortsätter vi med hela skolan. Det är av stor vikt att belysa företagens betydelse för välfärden och understryka att om det går bra för dem så ökar möjligheterna att vi får nödvändiga befolkningsökningar och därmed en säkrare välfärd.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.