Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kjell Öjeryd är kommunalråd i Sorsele som senast hamnade på plats 26 i rankingen. Samtidigt är han mjölkbonde med 70-talet kor och faktiskt den ende mjölkproducenten i den vidsträckta kommunen med en yta som bara överträffas av tio andra kommuner i landet.

Kjell Öjeryd

”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå inte placeringar hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar”, säger Kjell Öjeryd.

Han är vänsterpartisten som brinner för företagsfrågor. Men hans 231 av partiets 266 personkryss i senaste valet måste mest ses som en personlig förtroendeförklaring.

– Företagsklimatet blir bara bättre och bättre. Det är ett rättvist betyg att Sorsele ligger i framkant i Sverige, säger Carina Johansson Selbrand som driver en blomsteraffär sedan 37 år, men även sitter i kommunfullmäktige som centerpartist.

– Kommunens agerande gentemot företagen i den här lilla kommunen har enorm betydelse och Kjell Öjeryd har brett stöd. Vi i Centerpartiet röstade på honom som kommunalråd och har också gått i koalition med Vänsterpartiet för andra mandatperioden i rad mycket tack vare honom.

Företagsklimatet i Sorsele har inte alltid varit lika bra. Så sent som för tio år sedan fanns kommunen bland de sista i rankingen, på plats 261 av 290 kommuner. Under de fyra senaste åren har Sorsele stigit som en raket i rankinglistan med stora successiva ökningar som visar att det inte handlar om några enstaka lyft.

Har allt varit sol från en klarblå himmel under de här åren? Nej, 2016 hade man en stor fight om vindkraften.

– Det blev nej till vindkraft med bara 30-talet rösters marginal, men vi fyra partier som styrde då bestämde oss ändå för att gå emot folkomröstningens resultat och genomföra satsningen. Inte minst med tanke på de jobb som skapades, säger Kjell Öjeryd som då styrde med även Moderaterna och Kristdemokraterna. En normal borgerlig allians men med Liberalerna utbytta mot Vänsterpartiet …

– Visst kan det vara ovanligt att en vänsterpartist leder en kommun tillsammans med borgerliga partier och att Socialdemokraterna hållits utanför makten under två mandatperioder, men i en liten kommun är inte partifärgen viktigast utan vilka man känner förtroende för, säger han.

Sorsele sticker inte ut bara när det gäller totalplaceringen i rankingen utan speciellt när det handlar om hur företagarna upplever konkurrens från kommunen. Bara i sex kommuner i landet tycker man att den är bättre här.

– Vi är noga med att inte vara någon konkurrent till företagen och dessa upplever nog också att vi gör allt för att försöka lägga ut verksamheter, säger Kjell Öjeryd.

Den positiva synen på hur kommunen uppträder mot näringslivet framgår också med stor tydlighet i rankingen. Både politikernas och tjänstemännens attityder ligger på plats 18 i landet och kommunens service till företagen på plats 20. Det som drar ner totalbilden är egentligen bara kommunalskatten och hur det ser ut med vägar, tåg och flyg.

– Vi försöker ha så bra service som möjligt i kommunhuset. Det ska vara snabba besked och kortast möjliga beslutsvägar. Vi har fördelar av att vi är en väldigt liten kommun. Därför har vi inrättat något vi kallar Forum Sorsele där företagare på ett enda möte kan träffa alla berörda tjänstemän i ett ärende, exempelvis vid en nyetablering, utvidgning eller ett byggärende. Kommunen kommer då med inspel så att nästa steg blir enklare. Både jag och kommunchefen deltar i dessa möten.

Skolans attityd får också ett högt betyg, men Kjell Öjeryd vill går vidare på det området.

– Många företag i kommunen har svårt att hitta kompetens. Därför börjar vi nu en rundvandring till företagen med alla i årskurs nio så att de ska se möjligheterna lokalt. I nästa steg fortsätter vi med hela skolan. Det är av stor vikt att belysa företagens betydelse för välfärden och understryka att om det går bra för dem så ökar möjligheterna att vi får nödvändiga befolkningsökningar och därmed en säkrare välfärd.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Infrastruktur och kompetens viktiga frågor för företagare i Västerbotten
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

”Höjd moms slår hårt mot hela glesbygder”

SKATTER ”Det är inte genomtänkt att höja momsen för naturguider från sex till 25 procent. Prishöjningen slår mycket bredare än mot själva guideningen som är en viktig del för dem som söker sig till våra trakter. Det gör man ju inte för att ligga på sängen och läsa deckare precis utan man vill ha olika aktiviteter att ägna sig åt när man kommer hit.” Det säger Stig Strand, ägare och VD på  Trolltunet i Hemavan.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.
NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

SKATTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.
NYHET Publicerad:

Taxiförarlegitimation: Individuell prövning avgör hur snabbt det går

REPLIK I en artikel kritiserar Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, Transportstyrelsen för långa handläggningstider i samband med förarlegitimationer för taxi. Här svarar myndigheten på kritiken.
NYHET Publicerad:

Väntan på godkänt körkort sätter käppar i hjulen

REGELKRÅNGEL Bristen på taxichaufförer blir inte hjälpt av att Transportstyrelsens handläggning är långdragen. Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, fick lägga om sin verksamhet för att myndighetens pappersjobb drog ut på tiden.
NYHET Publicerad:

Ring din arbetsgivarorganisation!

Hur ska du som arbetsgivare agera om en medarbetare som behöver körkort förlorar det? Har du alltid ett ansvar att omplacera? Eller beror det på? Arbetsgivardagen i Umeå inleddes med en interaktiv övning där deltagarna fick vara med och tycka till om hur situationen skulle lösas. Slutsatsen av övningen, om du är osäker ring din arbetsgivarorganisation för råd.
NYHET Publicerad:

Andra Gasellen på raken

GASELLVINNARE Personalkollen AB är årets Gasellvinnare i Västerbotten 2018. Den minnesgode kanske känner igen sig. Det är faktiskt företagets andra raka Gaselltriumf i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Sorsele har Norrlands bästa företagsklimat

KRÖNIKA I snart 20 år har Svenskt Näringsliv undersökt företagsklimatet i Sverige. Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta och utveckla framgångsrika företag. Nyckeln till att fler människor kan erbjudas jobb och skatteintäkterna ökar. Med andra ord samhällets nyckel till framgång om vi ska fortsätta att bygga vår fantastiska välfärd.