Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kjell Öjeryd är kommunalråd i Sorsele som senast hamnade på plats 26 i rankingen. Samtidigt är han mjölkbonde med 70-talet kor och faktiskt den ende mjölkproducenten i den vidsträckta kommunen med en yta som bara överträffas av tio andra kommuner i landet.

Kjell Öjeryd
Foto: Maria Broberg

”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå inte placeringar hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar”, säger Kjell Öjeryd.

Han är vänsterpartisten som brinner för företagsfrågor. Men hans 231 av partiets 266 personkryss i senaste valet måste mest ses som en personlig förtroendeförklaring.

– Företagsklimatet blir bara bättre och bättre. Det är ett rättvist betyg att Sorsele ligger i framkant i Sverige, säger Carina Johansson Selbrand som driver en blomsteraffär sedan 37 år, men även sitter i kommunfullmäktige som centerpartist.

– Kommunens agerande gentemot företagen i den här lilla kommunen har enorm betydelse och Kjell Öjeryd har brett stöd. Vi i Centerpartiet röstade på honom som kommunalråd och har också gått i koalition med Vänsterpartiet för andra mandatperioden i rad mycket tack vare honom.

Företagsklimatet i Sorsele har inte alltid varit lika bra. Så sent som för tio år sedan fanns kommunen bland de sista i rankingen, på plats 261 av 290 kommuner. Under de fyra senaste åren har Sorsele stigit som en raket i rankinglistan med stora successiva ökningar som visar att det inte handlar om några enstaka lyft.

Har allt varit sol från en klarblå himmel under de här åren? Nej, 2016 hade man en stor fight om vindkraften.

– Det blev nej till vindkraft med bara 30-talet rösters marginal, men vi fyra partier som styrde då bestämde oss ändå för att gå emot folkomröstningens resultat och genomföra satsningen. Inte minst med tanke på de jobb som skapades, säger Kjell Öjeryd som då styrde med även Moderaterna och Kristdemokraterna. En normal borgerlig allians men med Liberalerna utbytta mot Vänsterpartiet …

– Visst kan det vara ovanligt att en vänsterpartist leder en kommun tillsammans med borgerliga partier och att Socialdemokraterna hållits utanför makten under två mandatperioder, men i en liten kommun är inte partifärgen viktigast utan vilka man känner förtroende för, säger han.

Sorsele sticker inte ut bara när det gäller totalplaceringen i rankingen utan speciellt när det handlar om hur företagarna upplever konkurrens från kommunen. Bara i sex kommuner i landet tycker man att den är bättre här.

– Vi är noga med att inte vara någon konkurrent till företagen och dessa upplever nog också att vi gör allt för att försöka lägga ut verksamheter, säger Kjell Öjeryd.

Den positiva synen på hur kommunen uppträder mot näringslivet framgår också med stor tydlighet i rankingen. Både politikernas och tjänstemännens attityder ligger på plats 18 i landet och kommunens service till företagen på plats 20. Det som drar ner totalbilden är egentligen bara kommunalskatten och hur det ser ut med vägar, tåg och flyg.

– Vi försöker ha så bra service som möjligt i kommunhuset. Det ska vara snabba besked och kortast möjliga beslutsvägar. Vi har fördelar av att vi är en väldigt liten kommun. Därför har vi inrättat något vi kallar Forum Sorsele där företagare på ett enda möte kan träffa alla berörda tjänstemän i ett ärende, exempelvis vid en nyetablering, utvidgning eller ett byggärende. Kommunen kommer då med inspel så att nästa steg blir enklare. Både jag och kommunchefen deltar i dessa möten.

Skolans attityd får också ett högt betyg, men Kjell Öjeryd vill går vidare på det området.

– Många företag i kommunen har svårt att hitta kompetens. Därför börjar vi nu en rundvandring till företagen med alla i årskurs nio så att de ska se möjligheterna lokalt. I nästa steg fortsätter vi med hela skolan. Det är av stor vikt att belysa företagens betydelse för välfärden och understryka att om det går bra för dem så ökar möjligheterna att vi får nödvändiga befolkningsökningar och därmed en säkrare välfärd.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.