Nordmaling är på gång

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT För första gången på fyra år får Nordmaling betyget godkänt för sitt företagsklimat.  "Det har blivit så mycket bättre och därför roligare att bo här", menar Peter Wedman, ägare till Nordmalings Skor. En förklaring till det kraftigt höjda betyget är inspiration från Bjurholm.

Vandring i Nordmaling
Tolv företagare och nio politiker deltog vid vandringen i Nordmaling. Vandringen avslutades med middag på Levar Hotell.
Maria Lundqvist Brömster och Mattias Rönqvist, Nordmaling
Maria Lundqvist Brömster (FP) fick ett medskick till EU- nivån från Mattias Rönqvist, Nordmalings Skogsmaskiner, om det orimliga i att förare som jobbat i 20 år nu från årsskiftet ska ha Yrkesförarebevis, En utbildning på 5 dagar som företaget får betala. Längst bak: Peder Nordlund från Olofsfors diskuterade med Monica Jonsson (-) om behovet av en bra skola och fler bostäder så att personal från Olofsfors vill och kan bosätta sig i Nordmaling.
Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd Nordmaling och Fredrik Abramsson, Abramssons Buss
Madelaine Jakobsson, kommunalråd Nordmaling (C), och Fredrik Abramsson, Abramssons Buss, pratade om samordning mellan tåg och bussar för alla pendlare i Nordmaling.
Marja Rosenberg, NorrHus Fastighetsbyrå, och Jan Persson (M
Marja Rosenberg, NorrHus Fastighetsbyrå, och Jan Persson (M) pratade om problemet att få låna av bankerna under sin promenad.
Torbjörn Bergh och Inger Sellgren (C)
Torbjörn Bergh och Inger Sellgren (C) konstaterade att Nordmaling behöver fler bostäder. - Det finns stor efterfrågan, borde ha vart byggt i går, menade Torbjörn.

Man kan hinna med många frågor under en promenad mellan ett kommunhus och ett middagsställe. Upphandling, krav på förarbevis för den som kört yrkesmässigt i tjugo år, skolan, bristen på bostäder och kollektivtrafik, till exempel. Efter promenaden, som genomfördes i par bestående av en politiker och en företagare, fokuserades samtalet kring årets enkätundersökning om det lokala företagsklimatet. Och det glädjande beskedet att Nordmaling gör den femte största ökningen av alla kommuner i landet på frågan om hur företagsklimatet är.

-  Vi tog ju kommunchefen från Bjurholm, som sedan två år varit med och dragit igång vårt arbete med företagsklimat, gav Madelaine Jacobsson, kommunalråd (C) som delförklaring. Besök hos företagen har exempelvis inte prioriterats tidigare.

- I 23 år har jag varit företagare i Nordmaling och jag har aldrig sett en politiker under den tiden, sa Mattias Rönqvist, Nordmalings Skogsmaskiner.  

Sedan årsskiftet har kommunledningen gjort 30 planerade företagsbesök, främst inom handeln.

- Kritiken mot upphandlingen är det vanligaste medskicket vi fått, sa Madelaine Jacobsson. Nu tittar vi på om vi, inom lagens gräns om för direktupphandling, själva lokalt kan köpa det vi tidigare upphandlat tillsammans med annan kommun.

Åsa Nygren (C) konstaterade att, även om företagens betyg på företagsklimatet gått rejält uppåt, så tycker politikerna att det är ändå mycket bättre.

- Varför är glappet så stort? undrade hon.

- Det kommer att minska för nu känns det som det finns en framåtanda i kommunen, menade Peter Wedman.

- Vi i politiken har slutat käbbla, sa Maria Lundqvist Brömster (FP). 

Och fick ett kraftfullt och tacksamt instämmande från de närvarande företagare.

Resultaten från enkäten finns på www.foretagsklimat.se. Den 15 september släpps nästa ranking av landets kommuner där Nordmalings målsättning är att komma på plats 220 (2014 låg Nordmaling på plats 267).

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hög etableringsåldern för högskoleutbildade

UTBILDNING Det tar längre tid för högskoleutbildade i Sverige att etablera sig på arbetsmarknaden jämfört med motsvarande grupp i till exempel Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Den höga etableringsåldern påverkar de offentliga finanserna negativt och riskerar att ge individen en lägre livslön och pension än nödvändigt.
NYHET Publicerad:

Företagarröster till riksdagskandidater

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Åsa Karlsson och Fredrik Stenberg, Skellefteå är nya på socialdemokraternas riksdagslista i Västerbotten. Om valresultatet i höst blir detsamma som 2014 kommer bägge att sitta i riksdagen. För att ge dessa eventuellt nya riksdagsledamöter företagarinspel fick de träffa skellefteåföretagarna  Roger Fransson, Skeprint, Tommy Lundström, Autotech teknikinformation och Anna Larsson, Nygatan 57.
NYHET Publicerad:

100 dagar kvar till valet

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har summerat den rödgröna regeringens politik mellan år 2014–2018 och resultatet är tyvärr beklämmande. Av de totalt 92 initiativ regeringen har vidtagit under mandatperioden har en majoritet, 53 stycken, varit negativa för näringslivet. Regelbördan har ökat och skatterna har höjts med 70 miljarder, som i huvudsak belastat företagen.
NYHET Publicerad:

Regelkrångel vid expertimport

GÄSTKRÖNIKA Brännland Cider har producerat iscider och cider sedan 2012. Vi är ett litet företag i Västerbotten som snabbt etablerat oss som en kvalitetsproducent nationellt och internationellt. Vi är ett kärn-team på tre personer som finns i den dagliga verksamheten och omsätter ca 3 miljoner per år.
NYHET Publicerad:

Reformer för framtiden

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Kompetensförsörjning var ämnet som dominerade när företagare från länet fick träffa riksdagskandidaterna för moderaterna, Edward Riedl och Elisabeth Björnsdotter Rahm. Ett möte där företagarna fick ge en uppdaterad bild vad gäller näringslivets förutsättningar i Västerbotten och Sverige. Politikerna fick ge sin syn på villkoren för att driva företag i Sverige idag, och hur de borde förändras.
NYHET Publicerad:

Årets betyg från expertjuryn

FÖRETAGSKLIMATET Vi har ett resultat! Expertjuryn, på 1450 företagare, har sagt sitt. Nio kommuner i Västerbotten får högre betyg för sitt företagsklimat. Och en av kommunerna når betyget godkänt för första gången på elva år.
NYHET Publicerad:

Skruv på sin business

ENTREPRENÖRSKAP Det började som en idé mellan tre skateboardåkande gymnasiekompisar. Nu har tanken på att revolutionera marknaden inom muttrar kommit darrande nära verklighet. "Målet är att kunna starta tillverkning i Skellefteå och ge något tillbaka till stan", säger Alexander Harpa, ägare av Combolt AB.
NYHET Publicerad:

Hotelldirektör suddar ut negativ attityd till besöksnäringen

REKRYTERING Låg arbetslöshet och ett oförtjänt rykte om att vara en genomfartsbransch gör att hotelldirektör Sara Johansson jobbar proaktivt för att kunna anställa engagerad personal. "Vi måste synas och visa på goda exempel från branschen", säger hon.
NYHET Publicerad:

Företagen i Västerbotten väljer bort Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN Förtroendet för Arbetsförmedlingen vacklar. Bara 17 procent av företagen planerar att ta hjälp av myndigheten för att hantera kompetensbehovet de närmaste åren. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Hela 80 procent av företagen i Västerbotten kommer framöver att välja bort Arbetsförmedlingen. ”Det är ett kraftigt underbetyg för myndigheten. Förtroendet är kört i botten”, säger Karina Folkesson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Samarbete eller kannibalism

REKRYTERING IT-konsulten Tieto i Umeå är ett av alla företag som har svårt hitta medarbetare. "Ledsamt att tänka på att jobben försvinner härifrån," säger Patrik Jonsson, sajtchef på Tieto i Umeå. "Vi skulle kunna ha mellan 30-40 personer fler anställda."
NYHET Publicerad:

Ingen medarbetare att finna till var femte jobb

REKRYTERINGSENKÄTEN 2018 Det blir allt svårare för länets företag att hitta medarbetare. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät. Företagen tvingas tacka nej till order, deras planer på att expandera stoppas och lönsamheten påverkas.
NYHET Publicerad:

Vill du vara VD för en dag?

#GILLAJOBBSKAPARNA Är du ung, bor i Västerbotten och nyfiken på vad det innebär att vara jobbskapare? Då kan du delta i tävlingen ”VD för en dag”. Vinnarna har möjlighet att få testa på att vara VD för en dag hos Josef Alenius på Texor i Lycksele, Anna Larsson på Nygatan 57 i Skellefteå eller Anna Strandgren på Modigt/Gränslöst i Umeå.
NYHET Publicerad:

Våra jobbskapare i rampljuset!

#GILLAJOBBSKAPARNA Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Deras företag skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. Under april månad vill vi rikta extra uppmärksamhet mot alla jobbskapare ute i landet. ”Nu drar vi igång kampanjen Gilla Jobbskaparna i sociala medier och med aktiviteter runt om i Västerbotten”, säger Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kretskort betalar läkarbesök

VÄLFÄRDSAVTRYCK Företaget Techsam Electronics med 46 anställda bidrar med 6 100 000 kr till välfärden varje år. Det motsvarar kostnaden för 4 116 läkarbesök i primärvården, 62 grundskoleplatser eller löner till 11 barnmorskor. "Jag har ju haft koll på summorna men inte att det genererar så mycket till välfärden. Det känns bra! Inte ens de som styr landet tänker nog på detta", säger Håkan Johansson, vd för Techsam Electronics.
NYHET Publicerad:

Västerbottningen allt företagsammare

FÖRETAGSAMHET Sorsele har flest företagsamma, flest företagsamma kvinnor och starkast nyföretagsamhet i länet. Det visar Svenskt Näringslivs Företagsamhetsrapport. Men företagsamheten ökar i alla kommuner i länet. Ett varningstecken är dock att över 20 procent av alla företagsamma är över 64 år.
NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken – äganderätten hotas

ÄGANDET Privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud. Nu har en kritikstorm blåst upp. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Chips för integration

ENTREPRENÖRSKAP Kan chips öka acceptansen för ett mångkulturellt samhälle? Ja, det kan i alla fall ge ett bidrag, och inspirera till att uppskatta andra kulturer. Så resonerar UF-företaget Kulturchips som är ett av företagen som deltar i Ung Företagsamhet mässa "Entreprenörskap på riktigt 2018" i Umeå.
NYHET Publicerad:

Ett högst barnvänligt företagande

ENTREPRENÖRSKAP Varför ska det som kvinna vara en motsättning i att skaffa barn och driva eget företag samtidigt? Jenny Berg har under de senaste fem åren byggt upp Norrlands enda chokladfabrik samtidigt som hon fött två barn, och aldrig haft en tanke på att det ena skulle hindra det andra.
NYHET Publicerad:

Välfärdssektorn viktigast för kvinnors företagsamhet

FÖRETAGSAMMA KVINNOR Antalet företagsamma kvinnor ökar i Västerbotten och når en ny toppnivå. En bidragande orsak är kvinnors företagande inom vård, skola och omsorg. Det visar en sammanställning som Svenskt Näringsliv gjort. "Politikerna efterlyser fler kvinnor som företagare men menar man allvar med det, så måste man släppa fram entreprenörerna inom traditionell kommunal verksamhet", kommenterar Karina Folkesson, regionchef i Västerbotten.