Madelaine Jakobsson

"Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år", säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Nordmalings kommun.

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord på plats 278 – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer.

Att Nordmaling ritat om kursen fullständigt har nog inte undgått många. Nordmaling var under flera år synonymt med interna bråk på politikernivå, eller mer av sandlådenivå enligt många nordmalingsbor. Kommunchefer hoppade också av med jämna mellanrum och den allmänna uppfattningen var att tjänstemän och politiker inte heller drog jämnt.

– När det var som sämst ville inte ens företagarna säga att man var verksam i Nordmaling utan refererade istället till ”södra länsdelen”. De skämdes helt enkelt, berättar Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande i Nordmalings kommun.

Till slut hade invånarna fått nog och petade Socialdemokraterna från makten och gav istället förtroendet till Centerpartiet och Madelaine Jakobsson 2014.

Resan uppåt började direkt och attitydsförändringen märktes i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet redan första året – med råge.

– Efter bottenåret trodde vi aldrig att det skulle gå att klättra 104 placeringar. Vårt mål från början var att bli topp 100 till 2020 så det var jättekul att det gick att genomföra så snabba förbättringar om man jobbar tillsammans, säger Madelaine Jakobsson.

Valet 2018 belönades Centerpartiet återigen med att få sitta kvar vid makten – det är första gången ett parti gör det i Nordmaling på 27 år. Centern fick 42,45 procent av rösterna och blev största centerkommun i riket och Madelaine Jakobsson, ja hon tog en jordskredsseger i antal kryss. Ingen annan centerpolitiker på kommunal nivå i landet i detta val har procentuellt fått så många kryss.

– Nu när man tänker tillbaka på valnatten och valresultatet så känns det smått surrealistiskt, galet och jättehäftigt med förtroendet. Det ställer krav men ger också väldigt mycket energi. Det känns fantastiskt roligt och ett kvitto på att vi jobbar rätt, menar hon.

Den långsiktiga satsningen på företagandet har varit en prioriterad fråga för Madelaine Jakobsson och hennes politikervänner – för här i Nordmaling har man nämligen vänt bråken till ett givande samarbetsklimat.

– Mitt huvuduppdrag är skola, vård och omsorg men var kommer pengarna ifrån? Det är företagarna som står för det och det är därför vi ska fortsätta att prioritera näringslivsfrågor.

Nordmaling står i dag på plats 41. Näringslivsutvecklaren Conny Nordendahl är något av en nyckelperson men styrkan ligger i att han inte är ensam, trots att han är den enda näringslivsutvecklaren.

– Conny gör ett jättejobb men vi utbildar alla i de här frågorna även våra enhetschefer, det ska genomsyra hela kommunen och därför kan vi alla ta åt oss av framgångarna. Det är viktigt att jämföra med sig själv – om alla förbättrar sig så är det svårt att klättra. Att vara topp 50 är vi nöjda med och det är en jättebra placering, men vi vill fortsätta utvecklas och då gäller det att detaljstudera enkätfrågorna om vi behöver lägga extra krut på något område.

Vilket område finns det förbättringspotential på?

– Siffrorna som rörde skolans attityder gentemot företagen hade sjunkit och det behöver vi kolla extra noggrant på.

Där har Nordmaling redan genomfört en första insats genom att koppla samman Barn- och utbildningschefen och företagen i ett möte.

– I våras hade vi även besök från Kristinestad i Finland, en jämförbar kommun som hade uppmärksammat vår resa, och nu har de fått utmärkelse för att de har en högstadieskola som jobbar bäst i Finland med företagsamhet och det entreprenöriella lärandet och det känns väldigt spännande för vår del. Vi ska göra ett studiebesök och då följer vår Barn- och utbildningschef med på resan, säger Madelaine Jakobsson.

Inför kommande mandatperiod fördjupas också samarbetet mellan näringsliv och kommun. Projekt Näringsliv 2.0 är på väg att sjösättas på initiativ av näringslivet.

– Tanken är att vi ska bilda ett gemensamt bolag för att skapa mer resurser till näringslivsfrågor, vi tittar också på någon form av inkubator och det känns jättespännande. Då går kommunen och företagarna in med lika mycket pengar vardera. Det som är viktigt i sammanhanget är att det kommer från företagarna själva – det är lite av vår filosofi att vi ska jobba för företagarna, förklarar Madelaine Jakobsson.

Anna Hägg, Nordmaling, driver inredningsbutiken Levinn Home

Anna Hägg har drivit inredningsbutiken Levinn Home i två år och superlativen räcker knappt till när hon beskriver kontakten med kommunen.

– Det finns jättemycket positivt att säga om det, vi har fått otroligt positivt gensvar från kommunen på alla områden – det är inte bara en individ utan överlag alla jag har varit i kontakt med. Kommunen skickar ut signalen att det inte är några problem med något, de är otroligt lösningsorienterade, säger Anna Hägg och fortsätter:

– Jag har bott länge i Nordmaling och upplever att ”Madde” är öppentänkande, nära oss medborgare och lyfter oss som kommun. Hon har lyft ett sjunkande skepp till något riktigt, riktigt bra.

Nu hoppas Anna Hägg att Nordmaling inte sätter sig till ro utan behåller drivet framåt och viljan att bli bättre. Men det är inte bara upp till de styrande utan även Nordmalings företagare, menar hon.

– Om mina kunder slutar handla så hänger det inte på dem utan på mig. För kommunen är det samma sak, vill man ha inflyttning så måste man kämpa för det. Vi har såna möjligheter här och det råder en fin framåtanda – så varför inte ta vara på det och göra något bra?

Nordmalings mål för mandatperioden:
  • Nordmalings kommuns företagsservice ska vara tillgänglig, utvecklingsinriktad, kundorienterad, lyhörd och flexibel.
  • Antalet företag som upplever företagsklimatet som bra eller mycket bra ska öka kontinuerligt
  • Näringsidkare och företagare ska känna sig delaktiga i kommunens näringslivsarbete.
  • I Svenskt näringslivs ranking är målet att befinna sig bland de 50 bästa kommunerna i landet.
  • Nordmalings kommun ska, genom ett strukturerat och nära samarbete mellan skolor, högskolor, universitet och det lokala näringslivet, kunna stimulera det lokala näringslivet med arbetskraft med lämpliga kvalifikationer.
  • Nordmalings kommun ska strukturerat och aktivt stimulera och stödja uppkomsten av nya företag.
  • Nordmalings kommun ska strukturerat och aktivt stimulera och stödja företagsetableringar inom kommunen.
  • Arbetet med ett företagsbesök i veckan, olika typer av företagsträffar samt företagsgalan fortsätter.
  • Arbetet med fortsatt implementering av ”Rättviksmodellen” ska fortskrida.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.