Madelaine Jakobsson

"Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år", säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Nordmalings kommun.

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord på plats 278 – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer.

Att Nordmaling ritat om kursen fullständigt har nog inte undgått många. Nordmaling var under flera år synonymt med interna bråk på politikernivå, eller mer av sandlådenivå enligt många nordmalingsbor. Kommunchefer hoppade också av med jämna mellanrum och den allmänna uppfattningen var att tjänstemän och politiker inte heller drog jämnt.

– När det var som sämst ville inte ens företagarna säga att man var verksam i Nordmaling utan refererade istället till ”södra länsdelen”. De skämdes helt enkelt, berättar Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande i Nordmalings kommun.

Till slut hade invånarna fått nog och petade Socialdemokraterna från makten och gav istället förtroendet till Centerpartiet och Madelaine Jakobsson 2014.

Resan uppåt började direkt och attitydsförändringen märktes i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet redan första året – med råge.

– Efter bottenåret trodde vi aldrig att det skulle gå att klättra 104 placeringar. Vårt mål från början var att bli topp 100 till 2020 så det var jättekul att det gick att genomföra så snabba förbättringar om man jobbar tillsammans, säger Madelaine Jakobsson.

Valet 2018 belönades Centerpartiet återigen med att få sitta kvar vid makten – det är första gången ett parti gör det i Nordmaling på 27 år. Centern fick 42,45 procent av rösterna och blev största centerkommun i riket och Madelaine Jakobsson, ja hon tog en jordskredsseger i antal kryss. Ingen annan centerpolitiker på kommunal nivå i landet i detta val har procentuellt fått så många kryss.

– Nu när man tänker tillbaka på valnatten och valresultatet så känns det smått surrealistiskt, galet och jättehäftigt med förtroendet. Det ställer krav men ger också väldigt mycket energi. Det känns fantastiskt roligt och ett kvitto på att vi jobbar rätt, menar hon.

Den långsiktiga satsningen på företagandet har varit en prioriterad fråga för Madelaine Jakobsson och hennes politikervänner – för här i Nordmaling har man nämligen vänt bråken till ett givande samarbetsklimat.

– Mitt huvuduppdrag är skola, vård och omsorg men var kommer pengarna ifrån? Det är företagarna som står för det och det är därför vi ska fortsätta att prioritera näringslivsfrågor.

Nordmaling står i dag på plats 41. Näringslivsutvecklaren Conny Nordendahl är något av en nyckelperson men styrkan ligger i att han inte är ensam, trots att han är den enda näringslivsutvecklaren.

– Conny gör ett jättejobb men vi utbildar alla i de här frågorna även våra enhetschefer, det ska genomsyra hela kommunen och därför kan vi alla ta åt oss av framgångarna. Det är viktigt att jämföra med sig själv – om alla förbättrar sig så är det svårt att klättra. Att vara topp 50 är vi nöjda med och det är en jättebra placering, men vi vill fortsätta utvecklas och då gäller det att detaljstudera enkätfrågorna om vi behöver lägga extra krut på något område.

Vilket område finns det förbättringspotential på?

– Siffrorna som rörde skolans attityder gentemot företagen hade sjunkit och det behöver vi kolla extra noggrant på.

Där har Nordmaling redan genomfört en första insats genom att koppla samman Barn- och utbildningschefen och företagen i ett möte.

– I våras hade vi även besök från Kristinestad i Finland, en jämförbar kommun som hade uppmärksammat vår resa, och nu har de fått utmärkelse för att de har en högstadieskola som jobbar bäst i Finland med företagsamhet och det entreprenöriella lärandet och det känns väldigt spännande för vår del. Vi ska göra ett studiebesök och då följer vår Barn- och utbildningschef med på resan, säger Madelaine Jakobsson.

Inför kommande mandatperiod fördjupas också samarbetet mellan näringsliv och kommun. Projekt Näringsliv 2.0 är på väg att sjösättas på initiativ av näringslivet.

– Tanken är att vi ska bilda ett gemensamt bolag för att skapa mer resurser till näringslivsfrågor, vi tittar också på någon form av inkubator och det känns jättespännande. Då går kommunen och företagarna in med lika mycket pengar vardera. Det som är viktigt i sammanhanget är att det kommer från företagarna själva – det är lite av vår filosofi att vi ska jobba för företagarna, förklarar Madelaine Jakobsson.

Anna Hägg, Nordmaling, driver inredningsbutiken Levinn Home

Anna Hägg har drivit inredningsbutiken Levinn Home i två år och superlativen räcker knappt till när hon beskriver kontakten med kommunen.

– Det finns jättemycket positivt att säga om det, vi har fått otroligt positivt gensvar från kommunen på alla områden – det är inte bara en individ utan överlag alla jag har varit i kontakt med. Kommunen skickar ut signalen att det inte är några problem med något, de är otroligt lösningsorienterade, säger Anna Hägg och fortsätter:

– Jag har bott länge i Nordmaling och upplever att ”Madde” är öppentänkande, nära oss medborgare och lyfter oss som kommun. Hon har lyft ett sjunkande skepp till något riktigt, riktigt bra.

Nu hoppas Anna Hägg att Nordmaling inte sätter sig till ro utan behåller drivet framåt och viljan att bli bättre. Men det är inte bara upp till de styrande utan även Nordmalings företagare, menar hon.

– Om mina kunder slutar handla så hänger det inte på dem utan på mig. För kommunen är det samma sak, vill man ha inflyttning så måste man kämpa för det. Vi har såna möjligheter här och det råder en fin framåtanda – så varför inte ta vara på det och göra något bra?

Nordmalings mål för mandatperioden:
  • Nordmalings kommuns företagsservice ska vara tillgänglig, utvecklingsinriktad, kundorienterad, lyhörd och flexibel.
  • Antalet företag som upplever företagsklimatet som bra eller mycket bra ska öka kontinuerligt
  • Näringsidkare och företagare ska känna sig delaktiga i kommunens näringslivsarbete.
  • I Svenskt näringslivs ranking är målet att befinna sig bland de 50 bästa kommunerna i landet.
  • Nordmalings kommun ska, genom ett strukturerat och nära samarbete mellan skolor, högskolor, universitet och det lokala näringslivet, kunna stimulera det lokala näringslivet med arbetskraft med lämpliga kvalifikationer.
  • Nordmalings kommun ska strukturerat och aktivt stimulera och stödja uppkomsten av nya företag.
  • Nordmalings kommun ska strukturerat och aktivt stimulera och stödja företagsetableringar inom kommunen.
  • Arbetet med ett företagsbesök i veckan, olika typer av företagsträffar samt företagsgalan fortsätter.
  • Arbetet med fortsatt implementering av ”Rättviksmodellen” ska fortskrida.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.