Norsjö jobbar på inslagen väg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Norsjö kommun tappade Socialdemokraterna ensam majoritet men fortsätter regera med hjälp av Vänsterpartiet. Det övergripande målet är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar.

Mikael Lindfors

– Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende, säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.

Även om Socialdemokraterna gick miste om det ensamma styret så råder en vänstermajoritet i Norsjö då 45 procent röstade på Socialdemokraterna – med ett tätt samarbete med Vänsterpartiet kring budgeten så sitter man kvar vid makten.

– Ja, det är ett uppgör som blev klart och känns väldigt bra. Jag ser ljust på framtiden och tror på en befolkningstillväxt om staten fortsätter att satsa på landsbygden och ger oss samma möjligheter som städerna att utvecklas, men då behöver näringslivet gå framåt och bostäder ska byggas. Allt sitter ihop, säger Mikael.

Vad blir första steget kopplat till företagsklimatet under 2019?

– Det blir nog inga större förändringar i mötena med företagarna, vi har en inslagen väg med vår tillväxtavdelning som jobbar nära med företagen kring inbokade träffar och andra forum. Vi bjuder in alla företag två gånger om året till kommunkontoret och i övrigt så är jag och tillväxtchefen Beatriz Axelsson ute på företagsfika och träffar enskilda företag, säger han.

Norsjös rankingutveckling senaste året blev ett kliv på 25 placeringar till 158 och ser vi från 2016 så är det en förbättring med 44 platser.

– Vi har som övergripande mål att bli bättre, Svenskt Näringslivs enkät är en måttstock men vi vill också kunna påverka frågorna som ställs – vi kan till exempel inte påverka frågeställningen om närheten till en flygplats. Därför har vi också ett eget batteri av frågor som vi ställer till företagarna och de bygger på frågorna till Företagsklimatet och där vi utvärderar och försöker förbättra vårt företagsklimat, säger Mikael.

Vilka mål för företagsklimatet har ni för mandatperioden?

– I början av året håller vi ett visionsfullmäktige och sätter nya mål. Vi har inget placeringsmål utan det handlar istället om att bli bättre år för år. Det är ju uppmuntrande att klättra men man måste vara två för att vara dansa – vi kan göra hur mycket som helst men behöver respons från företagen.

Vad kan företagen göra om de vill bidra till förbättringen av företagsklimatet?

– Att de till exempel är utbildade för e-avrop där vi lägger ut upphandlingar och att de kommer på våra träffar. Lägger man inga anbud så är vårt arbete meningslöst. Jag känner ändå att vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende, men det kan räcka med ett fel i samband med ett upphandlingsunderlag så slår det igenom i rankingen eftersom det är så pass få företag, förklarar Mikael.

– Vi tog en upphandlingspolicy för några år sedan där vi ska möjliggöra för lokala näringsidkare att lägga anbud och den ska vi uppdatera under 2019. Företagarna är uppmärksamma om vi inte gör rätt och det är bra, ibland måste vi till exempel dela upp vissa upphandlingar. Det kan helt enkelt bli för stort att lägga anbud annars. Men det är också en utbildningsfråga för våra företag – det gäller att de har rätta baskunskaperna för att lägga anbud. Många inom byggbranschen hade inte rätt formalia på utbildningar som ställdes och där har vi också jobbat hårt med att synliggöra vilka krav som ställs, säger Mikael.

Viktig service

Som en av Norsjös större arbetsgivare bedriver rörtillverkaren Extena, med 38 anställda, treskiftsverksamhet på vardagarna och är beroende av att kommunen möjliggör en viss service för medarbetarna.

Peter Falk, Extena i Norsjö

– En sak som att Norsjö har OB-barnomsorg är otroligt viktigt. Det måste gå att kombinera föräldraskap med att jobba skift på Extena – nu finns det OB-barnomsorg vilket vi är jätteglada för och jag hoppas att kommunen inte planerar några förändringar kring det, säger vd Peter Falk.

När det gäller frågor som kompetensförsörjning så upplever han inte att kommunen kan göra särskilt mycket i deras fall.

– Vi är ett speciellt företag i den här kommunen som varken är i gruv- eller träindustrin, så för oss handlar det mest om att hitta personer med rätt inställning och attityd. Jag har framförallt en bra dialog med Beatriz Axelsson kring den frågan, men att hitta medarbetare som kan vår industri från början är inte realistiskt. De få kontakter som vi haft med kommunen i övrigt har gällt bygglovsansökningar och då har de varit snabba att hjälpa oss. Vi har bra tryck i verksamheten och fortsätter att växa så jag ser med tillförsikt an på framtiden i Norsjö, förklarar Peter Falk.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.