Nya insikter på Yrkesdagen

NYHET Publicerad

SKOLA & NÄRINGSLIV 115 åttondeklassare från Finnbacksskolan har fått träffa 20 framtida arbetsplatser på Yrkesdagen i Lycksele. Mötet ledde till nya kontakter och insikter hos bägge grupperna.

Yrkesdagen Lycksele 1
Foto: Ung Företagsamhet

Martina Dalhberg, Julia Broman, Cornelia Jonsson och Tilde Bygdén från klass 8 berättade att de hade fått en ny bild av alla spännande företag i Lycksele och vilka jobb som kan erbjudas.

Yrkesdagen i Lycksele är ett samarbete mellan Ung Företagsamhet, Rotary, Teknikföretagen, Tannbergsskolan och Finnbacksskolan. Yrkesdagen ska ge eleverna i årskurs 8:a en ökad kunskap om yrken och arbetsplatser i Lycksele. Detta för att bättre kunna ta ställning till hur de ska välja vidare efter grundskolan. 

På plats fanns Martina Dalhberg, Julia Broman, Cornelia Jonsson och Tilde Bygdén från klass 8.4. De berättar att förväntningarna på dagen var att få veta vad företagen gör och vilken utbildning som krävs för att arbeta där. Innan de besökte Yrkesdagen var drömyrkena veterinär, frisör och ekonom. När vi träffar dem efter att de ha besökt företagen och frågar hur det var blir svaren:

- Det var jätteroligt och intressant, vi har fått en ny bild av alla spännande företag i Lycksele och vilka jobb de kan erbjuda. Vi har även fått bra idéer inför praon och sommarjobben, säger Julia.

På frågan om de fått upp ögonen för någon ny bransch så enas de om hotell- och restaurangbranschen.

- Vi visste lite innan, men nu känns den ännu mer intressant ,säger Cornelia.  

Valet till gymnasiet känns långt borta men de är överens om att det kommer att bli ett brett program som natur- eller estetprogrammet.

- Jag tänker läsa ekonomiprogrammet, säger Martina. Jag vill bli ekonom och ta hand om pappersarbetet på ett stort företag.

Markus Eriksson, teknikkonsult på Zert, var en av utställarna som ställde ut på Yrkesdagen.

- Det har varit kul och inspirerande, säger Markus. Det roligaste har varit att se att eleverna blir intresserade av vår bransch när jag får berätta om den och mitt arbete. Det känns som att vi gett eleverna nya insikter i vilka arbeten som teknikbranschen och även resten av Lycksele kan erbjuda. 

- Vi behöver såklart utbildad och kompetent personal och inser att de flesta unga i Lycksele kommer att tvingas flytta under sin studietid, fortsätter Markus. Därför känns det extra viktigt att vi försöker locka tillbaka studenterna efter att de utbildat sig genom att informera om alla spännande arbeten som finns i Lycksele.

Nu ska dagen utvärderas och förhoppningsvis kommer Yrkesdagen i Lycksele att komma tillbaka 2015.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nya insikter på Yrkesdagen

SKOLA & NÄRINGSLIV 115 åttondeklassare från Finnbacksskolan har fått träffa 20 framtida arbetsplatser på Yrkesdagen i Lycksele. Mötet ledde till nya kontakter och insikter hos bägge grupperna.