Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

NYHET Publicerad

HAMNKONFLIKTEN På onsdagen lades ett nytt strejkvarsel mot bland annat hamnen i Holmsund i Umeå. Varslet innebär att ett 50-tal hamnarbetare i Holmsund tas ut i strejk fredagen den 8 februari om inte parterna i konflikten - Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar - lyckats komma överens innan dess.

Holmslund hamn SCA Logistics

Nytt strejkvarsel slår mot hamnföretagen i Holmsund. Ett 50-tal hamnarbetare kan tas ut i strejk fredagen den 8 februari.

Foto: pressbild

Strejken drabbar hamnföretagen – Kvarkens hamnar och SCA Logistics. Varslet innebär tre timmars arbetsavbrott mellan 12.00 till 15.00 för SCA Logistics medan Kvarken hamnar AB med bland annat Finlandsfärjan drabbas av ett strejkavbrott på två timmar mellan klockan 13.00 och 15.00.

– Ligger det båtar inne för lastning och lossning blir det stopp och förseningar. Det är främst stuveriverksamheten som påverkas, säger Rune Elonsson, ekonomichef på Kvarkens hamnar där cirka 11 hamnarbetare är varslade om strejk.

Ökade kostnader för förseningar

De båda hamnföretagen ser stora risker med förseningar och ökade kostnader på grund av konflikten.

– Hur mycket vi drabbas beror på hur mycket den personal som är på plats kan jobba. Vi kan ta igen en del på kvällsarbeten beroende på hur båtarna lägger till. Kvällsarbeten ökar våra kostnader. Vi försöker hantera det så bra som möjligt. Man kan kanske forcera någon båt men blir det för stora förseningar tvingas vi köra transporterna på lastbil och då blir det mycket dyrare, säger Magnus Svensson vd på SCA Logistics.

Bakgrunden till konflikten är att arbetstagarnas organisation Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal och inte vara knutna till kollegan Transportarbetarförbundets avtal. Arbetgivarorganisationen Sveriges Hamnar pekar på att det redan finns ett kollektivavtal – Hamn- och stuveriavtalet – som omfattar alla hamnarbetare i Sverige oavsett organisationstillhörighet. Avtalet har ingåtts mellan Sveriges Hamnar som ingår i Svenskt Näringsliv och LO-förbundet Transport som organiserar majoriteten av Sveriges hamnarbetare. Avtalet innebär att Transport tagit på sig fredsplikt under avtalsperioden. Detta är ett bärande fundament i den svenska kollektivavtalsmodellen.

Hamnarbetarförbundet har erbjudits eget kollektivavtal med Sveriges Hamnar men tackat nej till det.

– Strejkerna drabbar svenska exportföretags distribution av varor. Följden blir förseningar när distributionsflöden måste läggas om och med det följer höga kostnader. Västerbottens företag exporterar varor för cirka 14 miljarder kronor per år, drygt en procent av svensk varuexport. Det är dessa viktiga företag som drabbas av konflikten, säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten.

Nytt lagförslag på gång

För att förhindra liknande konflikter i framtiden finns nu ett lagförslag som förbjuder strejker för verksamheter som omfattas av kollektivavtal. Detta förslag har ett brett stöd i riksdagen men beräknas införas först i januari nästa år. Svenskt Näringsliv vill påskynda beslutet och föreslår att det börjar gälla snarast.

– Om lagen funnits på plats hade vi förmodligen sluppit den här konflikten, konstaterar Mats Andersson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.