Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

NYHET Publicerad

HAMNKONFLIKTEN På onsdagen lades ett nytt strejkvarsel mot bland annat hamnen i Holmsund i Umeå. Varslet innebär att ett 50-tal hamnarbetare i Holmsund tas ut i strejk fredagen den 8 februari om inte parterna i konflikten - Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar - lyckats komma överens innan dess.

Holmslund hamn SCA Logistics

Nytt strejkvarsel slår mot hamnföretagen i Holmsund. Ett 50-tal hamnarbetare kan tas ut i strejk fredagen den 8 februari.

Foto: pressbild

Strejken drabbar hamnföretagen – Kvarkens hamnar och SCA Logistics. Varslet innebär tre timmars arbetsavbrott mellan 12.00 till 15.00 för SCA Logistics medan Kvarken hamnar AB med bland annat Finlandsfärjan drabbas av ett strejkavbrott på två timmar mellan klockan 13.00 och 15.00.

– Ligger det båtar inne för lastning och lossning blir det stopp och förseningar. Det är främst stuveriverksamheten som påverkas, säger Rune Elonsson, ekonomichef på Kvarkens hamnar där cirka 11 hamnarbetare är varslade om strejk.

Ökade kostnader för förseningar

De båda hamnföretagen ser stora risker med förseningar och ökade kostnader på grund av konflikten.

– Hur mycket vi drabbas beror på hur mycket den personal som är på plats kan jobba. Vi kan ta igen en del på kvällsarbeten beroende på hur båtarna lägger till. Kvällsarbeten ökar våra kostnader. Vi försöker hantera det så bra som möjligt. Man kan kanske forcera någon båt men blir det för stora förseningar tvingas vi köra transporterna på lastbil och då blir det mycket dyrare, säger Magnus Svensson vd på SCA Logistics.

Bakgrunden till konflikten är att arbetstagarnas organisation Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal och inte vara knutna till kollegan Transportarbetarförbundets avtal. Arbetgivarorganisationen Sveriges Hamnar pekar på att det redan finns ett kollektivavtal – Hamn- och stuveriavtalet – som omfattar alla hamnarbetare i Sverige oavsett organisationstillhörighet. Avtalet har ingåtts mellan Sveriges Hamnar som ingår i Svenskt Näringsliv och LO-förbundet Transport som organiserar majoriteten av Sveriges hamnarbetare. Avtalet innebär att Transport tagit på sig fredsplikt under avtalsperioden. Detta är ett bärande fundament i den svenska kollektivavtalsmodellen.

Hamnarbetarförbundet har erbjudits eget kollektivavtal med Sveriges Hamnar men tackat nej till det.

– Strejkerna drabbar svenska exportföretags distribution av varor. Följden blir förseningar när distributionsflöden måste läggas om och med det följer höga kostnader. Västerbottens företag exporterar varor för cirka 14 miljarder kronor per år, drygt en procent av svensk varuexport. Det är dessa viktiga företag som drabbas av konflikten, säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten.

Nytt lagförslag på gång

För att förhindra liknande konflikter i framtiden finns nu ett lagförslag som förbjuder strejker för verksamheter som omfattas av kollektivavtal. Detta förslag har ett brett stöd i riksdagen men beräknas införas först i januari nästa år. Svenskt Näringsliv vill påskynda beslutet och föreslår att det börjar gälla snarast.

– Om lagen funnits på plats hade vi förmodligen sluppit den här konflikten, konstaterar Mats Andersson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Nedläggningen av den viktiga arbetsgivaren Element Six hade kunnat bli en katastrof men har istället inneburit en stor förbättring av företagsklimatet i Robertsfors. "Vi ville klara omställningen när Element Six lade ner så i den vevan anställde vi en näringslivsstrateg. Vi har samma arbetslöshetstal som innan nedläggningen. Företagare såg om sitt hus och vissa kunde nyanställa", berättar Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.