Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

NYHET Publicerad

HAMNKONFLIKTEN På onsdagen lades ett nytt strejkvarsel mot bland annat hamnen i Holmsund i Umeå. Varslet innebär att ett 50-tal hamnarbetare i Holmsund tas ut i strejk fredagen den 8 februari om inte parterna i konflikten - Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar - lyckats komma överens innan dess.

Holmslund hamn SCA Logistics

Nytt strejkvarsel slår mot hamnföretagen i Holmsund. Ett 50-tal hamnarbetare kan tas ut i strejk fredagen den 8 februari.

Foto: pressbild

Strejken drabbar hamnföretagen – Kvarkens hamnar och SCA Logistics. Varslet innebär tre timmars arbetsavbrott mellan 12.00 till 15.00 för SCA Logistics medan Kvarken hamnar AB med bland annat Finlandsfärjan drabbas av ett strejkavbrott på två timmar mellan klockan 13.00 och 15.00.

– Ligger det båtar inne för lastning och lossning blir det stopp och förseningar. Det är främst stuveriverksamheten som påverkas, säger Rune Elonsson, ekonomichef på Kvarkens hamnar där cirka 11 hamnarbetare är varslade om strejk.

Ökade kostnader för förseningar

De båda hamnföretagen ser stora risker med förseningar och ökade kostnader på grund av konflikten.

– Hur mycket vi drabbas beror på hur mycket den personal som är på plats kan jobba. Vi kan ta igen en del på kvällsarbeten beroende på hur båtarna lägger till. Kvällsarbeten ökar våra kostnader. Vi försöker hantera det så bra som möjligt. Man kan kanske forcera någon båt men blir det för stora förseningar tvingas vi köra transporterna på lastbil och då blir det mycket dyrare, säger Magnus Svensson vd på SCA Logistics.

Bakgrunden till konflikten är att arbetstagarnas organisation Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal och inte vara knutna till kollegan Transportarbetarförbundets avtal. Arbetgivarorganisationen Sveriges Hamnar pekar på att det redan finns ett kollektivavtal – Hamn- och stuveriavtalet – som omfattar alla hamnarbetare i Sverige oavsett organisationstillhörighet. Avtalet har ingåtts mellan Sveriges Hamnar som ingår i Svenskt Näringsliv och LO-förbundet Transport som organiserar majoriteten av Sveriges hamnarbetare. Avtalet innebär att Transport tagit på sig fredsplikt under avtalsperioden. Detta är ett bärande fundament i den svenska kollektivavtalsmodellen.

Hamnarbetarförbundet har erbjudits eget kollektivavtal med Sveriges Hamnar men tackat nej till det.

– Strejkerna drabbar svenska exportföretags distribution av varor. Följden blir förseningar när distributionsflöden måste läggas om och med det följer höga kostnader. Västerbottens företag exporterar varor för cirka 14 miljarder kronor per år, drygt en procent av svensk varuexport. Det är dessa viktiga företag som drabbas av konflikten, säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten.

Nytt lagförslag på gång

För att förhindra liknande konflikter i framtiden finns nu ett lagförslag som förbjuder strejker för verksamheter som omfattas av kollektivavtal. Detta förslag har ett brett stöd i riksdagen men beräknas införas först i januari nästa år. Svenskt Näringsliv vill påskynda beslutet och föreslår att det börjar gälla snarast.

– Om lagen funnits på plats hade vi förmodligen sluppit den här konflikten, konstaterar Mats Andersson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

”Höjd moms slår hårt mot hela glesbygder”

SKATTER ”Det är inte genomtänkt att höja momsen för naturguider från sex till 25 procent. Prishöjningen slår mycket bredare än mot själva guideningen som är en viktig del för dem som söker sig till våra trakter. Det gör man ju inte för att ligga på sängen och läsa deckare precis utan man vill ha olika aktiviteter att ägna sig åt när man kommer hit.” Det säger Stig Strand, ägare och VD på  Trolltunet i Hemavan.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.
NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

SKATTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.