NYHET1 mars 2019

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

Den förlusttyngda personalrestaurangen Brinken i Skellefteå kommunhus drivs vidare i kommunal regi. Ett oväntat politiskt beslut då kommunens egen utredning visar att drift i privat regi skulle vara en bättre affär för kommunen och dess skattebetalare. I området finns ett tiotal privata aktörer som på kommunens förfrågan visat intresse för verksamheten.

Lorents Burman, socialdemokrat och kommunalråd i Skellefteå vill inte att restaurang Brinken i kommunhuset drivs i privat regi.

Det var en oenig kommunstyrelse som fattade beslutet där socialdemokrater och vänsterpartister som är i majoritet fick sin vilja igenom. Restaurang Brinken stannar kvar i kommunal regi trots förluster för verksamheten.

– Den har gått med mycket underskott det handlar säkert om miljonbelopp. För oss inom Socialdemokraterna finns inget alternativ, hellre stänger vi restaurangen än att låta den kommersialiseras. Den ligger i kommunhuset, det är problematiskt. Vi kan inte ha en kommersiell verksamhet i kommunhuset, säger Lorents Burman, socialdemokrat och kommunalråd i Skellefteå.

Beslutet att kommunen behåller driften av restaurangen var oväntat inte minst då kommunen redan gått ut med en intressentförfrågan till privata aktörer i Skellefteå.

– Man hoppas att politiken förstår vad de skickar för signaler till företagen som engagerat sig och varit en del av den processen, mitt tips till kommunen och företagen är att ha en dialog kring det beslut som nu tagits, säger Mats Andersson som är regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten.

– Ett bra företagsklimat är för mig är nyckel till framgång om man vill skapa bästa möjliga förutsättningar för företagande i sin kommun, det måste finnas förtroende mellan politik och näringsliv.

I personalrestaurangen i Skellefteå har kommunanställda kunnat äta lunch till subventionerat pris – 75 kronor per lunch. Mellan 300 och 400 luncher har sålts per dag. Åtta personer arbetar i den kommunala restaurangen som har drivits som stiftelse och ideell ekonomisk förening i samarbete med kommunen och fackföreningarna sedan huset byggdes i början av 1980-talet.

Utgångspunkten för att utreda förutsättningarna för personalrestaurangen att drivas i annan regi är det näringspolitiska program som Skellefteå kommunfullmäktige antog 2016. Ett program med bland annat tre mål – kommunen ska inte bedriva osund konkurrens, kommunen ska undersöka möjligheterna att driva vissa verksamheter i annan regi och det ska skapas småföretagarvänlig upphandling.

Med personalrestaurangen gick kommunen till handling. En översyn och utredning gjordes och presenterades i början av 2018.

”Beräkningen visar att en övergång till drift i privat regi skulle innebära att kommunens intäkter överstiger kostnaderna för förändringen efter drygt ett år. D.v.s. förändringen skulle bidra till kommunens målsättningar om effektivt resursnyttjande. Drift i kommunal regi bedöms inte ge några större nettonyttor för kommunen som helhet,” står det att läsa i utredningen.

Efter beslut i kommunstyrelsen gick man i juni i fjol ut med en intresseförfrågan till ett 20-tal privata restaurangägare i Skellefteå. 10 privata aktörer anmälde sitt intresse att ta över restaurangen och hyra lokalen av kommunen. I förfrågningsunderlaget skulle intressenterna också lämna förslag på hur verksamheten skulle kunna utvecklas. Det framkom att lokalen skulle behöva öppnas för allmänheten med en ny entré mot gatan, även annan ombyggnad behövdes. De privata aktörerna pekade också på behovet av ökade öppettider – kvällar och helger, samt tillstånd för vin- och ölförsäljning och att använda köket till mer än luncher.

– Vi kan inte ha kvällsöppet i kommunhuset med vin och ölförsäljning. Detta koncept har aldrig efterfrågats av näringslivet genom åren, säger Lorents Burman.

Men andra kommunpolitiker gör en annan bedömning – Alliansen såg inte dessa problem utan röstade för ett privat alternativ för att göra verksamheten lönsam och bli av med en kommunalkostnad.

– Dom såg inte samma farhågor som oss, dom har en liberalare syn på den här frågan, säger Burman.

Men vad säger företagarna som engagerade sig och lämnade förslag?

– Jag tror inte dom har något stort krav på att kommunhuset ska upplåtas till kommersiell verksamhet. Dom la kanske inte ner jättemycket tid på att skissa hur de vill ha det, säger Lorents Burman.

Med subventionerade luncher som betalas med skattemedel skapas det en osund konkurrens som går stick i stäv med kommunens näringslivspolitiska program. Hur ser du på det?

– Det ändrar vi på nu. Lunchpriserna ska ses över för att höjas så de inte är en negativ konkurrensfaktor på andra lunchställen, säger Lorents Burman.

Även Svenskt Näringsliv har gjort en undersökning bland företagare i området hur de ställer sig till att ta över kommunala verksamheter.

– När vi 2018 frågade företagare i Skellefteå kommun var det nästan 30 procent som var intresserade av att bedriva verksamhet som kommunen bedriver, många har nog förväntat sig att kommunen nu skulle ta ett steg i riktningen att våga privatisera för att skapa ett bättre företagsklimat, säger Mats Andersson på Svenskt Näringsliv.

OSUND KONKURRENS.marknadsekonomi
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist