Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

NYHET Publicerad

KONKURRENS Den förlusttyngda personalrestaurangen Brinken i Skellefteå kommunhus drivs vidare i kommunal regi. Ett oväntat politiskt beslut då kommunens egen utredning visar att drift i privat regi skulle vara en bättre affär för kommunen och dess skattebetalare. I området finns ett tiotal privata aktörer som på kommunens förfrågan visat intresse för verksamheten.

Lorents Burman Skellefteå

Lorents Burman, socialdemokrat och kommunalråd i Skellefteå vill inte att restaurang Brinken i kommunhuset drivs i privat regi.

Det var en oenig kommunstyrelse som fattade beslutet där socialdemokrater och vänsterpartister som är i majoritet fick sin vilja igenom. Restaurang Brinken stannar kvar i kommunal regi trots förluster för verksamheten.

– Den har gått med mycket underskott det handlar säkert om miljonbelopp. För oss inom Socialdemokraterna finns inget alternativ, hellre stänger vi restaurangen än att låta den kommersialiseras. Den ligger i kommunhuset, det är problematiskt. Vi kan inte ha en kommersiell verksamhet i kommunhuset, säger Lorents Burman, socialdemokrat och kommunalråd i Skellefteå.

Beslutet att kommunen behåller driften av restaurangen var oväntat inte minst då kommunen redan gått ut med en intressentförfrågan till privata aktörer i Skellefteå.

– Man hoppas att politiken förstår vad de skickar för signaler till företagen som engagerat sig och varit en del av den processen, mitt tips till kommunen och företagen är att ha en dialog kring det beslut som nu tagits, säger Mats Andersson som är regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten.

– Ett bra företagsklimat är för mig är nyckel till framgång om man vill skapa bästa möjliga förutsättningar för företagande i sin kommun, det måste finnas förtroende mellan politik och näringsliv.

I personalrestaurangen i Skellefteå har kommunanställda kunnat äta lunch till subventionerat pris – 75 kronor per lunch. Mellan 300 och 400 luncher har sålts per dag. Åtta personer arbetar i den kommunala restaurangen som har drivits som stiftelse och ideell ekonomisk förening i samarbete med kommunen och fackföreningarna sedan huset byggdes i början av 1980-talet.

Utgångspunkten för att utreda förutsättningarna för personalrestaurangen att drivas i annan regi är det näringspolitiska program som Skellefteå kommunfullmäktige antog 2016. Ett program med bland annat tre mål – kommunen ska inte bedriva osund konkurrens, kommunen ska undersöka möjligheterna att driva vissa verksamheter i annan regi och det ska skapas småföretagarvänlig upphandling.

Med personalrestaurangen gick kommunen till handling. En översyn och utredning gjordes och presenterades i början av 2018.

”Beräkningen visar att en övergång till drift i privat regi skulle innebära att kommunens intäkter överstiger kostnaderna för förändringen efter drygt ett år. D.v.s. förändringen skulle bidra till kommunens målsättningar om effektivt resursnyttjande. Drift i kommunal regi bedöms inte ge några större nettonyttor för kommunen som helhet,” står det att läsa i utredningen.

Efter beslut i kommunstyrelsen gick man i juni i fjol ut med en intresseförfrågan till ett 20-tal privata restaurangägare i Skellefteå. 10 privata aktörer anmälde sitt intresse att ta över restaurangen och hyra lokalen av kommunen. I förfrågningsunderlaget skulle intressenterna också lämna förslag på hur verksamheten skulle kunna utvecklas. Det framkom att lokalen skulle behöva öppnas för allmänheten med en ny entré mot gatan, även annan ombyggnad behövdes. De privata aktörerna pekade också på behovet av ökade öppettider – kvällar och helger, samt tillstånd för vin- och ölförsäljning och att använda köket till mer än luncher.

– Vi kan inte ha kvällsöppet i kommunhuset med vin och ölförsäljning. Detta koncept har aldrig efterfrågats av näringslivet genom åren, säger Lorents Burman.  

Men andra kommunpolitiker gör en annan bedömning – Alliansen såg inte dessa problem utan röstade för ett privat alternativ för att göra verksamheten lönsam och bli av med en kommunalkostnad.

– Dom såg inte samma farhågor som oss, dom har en liberalare syn på den här frågan, säger Burman.

Men vad säger företagarna som engagerade sig och lämnade förslag?

– Jag tror inte dom har något stort krav på att kommunhuset ska upplåtas till kommersiell verksamhet. Dom la kanske inte ner jättemycket tid på att skissa hur de vill ha det, säger Lorents Burman.

Med subventionerade luncher som betalas med skattemedel skapas det en osund konkurrens som går stick i stäv med kommunens näringslivspolitiska program. Hur ser du på det?

– Det ändrar vi på nu. Lunchpriserna ska ses över för att höjas så de inte är en negativ konkurrensfaktor på andra lunchställen, säger Lorents Burman.

Även Svenskt Näringsliv har gjort en undersökning bland företagare i området hur de ställer sig till att ta över kommunala verksamheter.

– När vi 2018 frågade företagare i Skellefteå kommun var det nästan 30 procent som var intresserade av att bedriva verksamhet som kommunen bedriver, många har nog förväntat sig att kommunen nu skulle ta ett steg i riktningen att våga privatisera för att skapa ett bättre företagsklimat, säger Mats Andersson på Svenskt Näringsliv.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!