Ring din arbetsgivarorganisation!

NYHET Publicerad

Hur ska du som arbetsgivare agera om en medarbetare som behöver körkort förlorar det? Har du alltid ett ansvar att omplacera? Eller beror det på? Arbetsgivardagen i Umeå inleddes med en interaktiv övning där deltagarna fick vara med och tycka till om hur situationen skulle lösas. Slutsatsen av övningen, om du är osäker ring din arbetsgivarorganisation för råd.

Övningen leddes av Thomas Lundsten, Måleriföretagen, Jenny Moberg, Almega, Björn Jonasson, Gröna arbetsgivare och Malin Ledin, Almega. Alla arbetar dagligen med arbetsrätt och frågan som övningen behandlade är inte ovanlig.

Jenny Moberg, Almega Norr

Jenny Moberg

– Företag kontaktar mig med den här typen av frågor med jämna mellanrum, konstaterade Jenny Moberg.

– Många tjänster kräver körkort idag och det är inte alltid en arbetsgivare har möjlighet att ge sin medarbetare andra arbetsuppgifter under tiden som körkortet är indraget.

Thomas Lundsten Måleriföretagen

Thomas Lundsten

– Men undersökningsplikten finns alltid där och det är klart att man alltid vill hitta en lösning som är bra för båda parter, skjuter Thomas Lundsten in.

– Det viktiga för dig som arbetsgivare är att inte förhasta dig i löften om att det kommer att lösa sig. För om du gör det måste du leverera en lösning. Därför är det bästa att ta in fakta, be att få återkomma, ringa din arbetsgivarorganisation för råd och undersöka möjligheterna. För att efter det återkomma till din medarbetare med en eventuell lösning.

Inspiration till egna filmer

Efter den inledande övningen var det dags för valbara seminarier för deltagarna. Totalt fanns sex olika seminarier att välja på med blandade ämnen. Allt från vad som ligger i pipeline för den nya regeringen, om det moderna arbetsmiljöarbetet, att bygga ditt team i förhållande till LAS, nya regler kring rehabilitering och hur du som arbetsgivare hanterar missbruk av alkohol, spel och droger.

Håkan Svanström, Svanströms El & VVS

Håkan Svanström

På ett av de valbara seminarierna kunde deltagarna lyssna på Håkan Svanström från Svanströms EL och VVS som pratade u om hur du som företagare kan bli en stjärna på sociala medier. Håkan Svanström har byggt upp en aktiv närvaro på sociala medier och har, framför allt, en otroligt populär YouTube-kanal. Kanalen fungerar inte bara som ett sätt att marknadsföra sig mot kunder utan även mot potentiella anställda. Det är till och med personer som hört av sig som nu är anställda på firman. Dessutom så fungerar kanalen som en utbildning där Håkan och hans kollegor berättar hur de löser olika problem och ger tittarna en inblick i vad det innebär att jobba i branschen. På plats var även Håkans medarbetare Henrik som är anställd som producent och den som filmar och klipper ihop filmerna. Filmen på hur Håkan hade det i Umeå kan du hitta här.

När företag växer
Jerry Engström

Jerry Engström

Eftermiddagen avslutades med en inspirationsföreläsning av Jerry Engström och ingen kunde missa den energi som han förmedlade i rummet. Vad är det som gör att ett företag går från att vara en i mängden till att plötsligt växa och bli otroligt omtyckta? Jerry gick igenom de gemensamma framgångsfaktorerna som gjorde att Dove slog samtliga konkurrenter och att Fjällräven gick från Sveriges 186:e populäraste varumärke till det 3:e populäraste på tre år. Faktorer som gjort att Höga Kusten plötsligt är Sveriges snabbast växande destination och FriluftsByn på tre år blev en samlingsplats för Svenskt friluftsliv.

När föreläsningen var slut fanns det några få minuter kvar och Jerry riggade snabbt ihop en snabbkurs som fångade deltagarnas intresse med fokus på marknadsföring och sociala medier.

Mats Andersson, Regionchef Västerbotten

Mats Andersson

Foto: Ernst Henry Photography AB

Regionchef Mats Andersson sammanfattar dagen;

– Den känsla som jag tar med mig efter Arbetsgivardagen är alla applåder efter föreläsningarna och att stämningen var på topp. Att det var så många frågor från publiken ger mig ett kvitto på att deltagarna uppskattade våra val av ämnen för dagen vilket känns otroligt inspirerande för framtiden. Många frågade om vi kommer att anordna fler liknande dagar i framtiden och jag kan inte tänka mig något annat svar än ja det ska vi, avslutar Mats Andersson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.