Ring din arbetsgivarorganisation!

NYHET Publicerad

Hur ska du som arbetsgivare agera om en medarbetare som behöver körkort förlorar det? Har du alltid ett ansvar att omplacera? Eller beror det på? Arbetsgivardagen i Umeå inleddes med en interaktiv övning där deltagarna fick vara med och tycka till om hur situationen skulle lösas. Slutsatsen av övningen, om du är osäker ring din arbetsgivarorganisation för råd.

Övningen leddes av Thomas Lundsten, Måleriföretagen, Jenny Moberg, Almega, Björn Jonasson, Gröna arbetsgivare och Malin Ledin, Almega. Alla arbetar dagligen med arbetsrätt och frågan som övningen behandlade är inte ovanlig.

Jenny Moberg, Almega Norr

Jenny Moberg

– Företag kontaktar mig med den här typen av frågor med jämna mellanrum, konstaterade Jenny Moberg.

– Många tjänster kräver körkort idag och det är inte alltid en arbetsgivare har möjlighet att ge sin medarbetare andra arbetsuppgifter under tiden som körkortet är indraget.

Thomas Lundsten Måleriföretagen

Thomas Lundsten

– Men undersökningsplikten finns alltid där och det är klart att man alltid vill hitta en lösning som är bra för båda parter, skjuter Thomas Lundsten in.

– Det viktiga för dig som arbetsgivare är att inte förhasta dig i löften om att det kommer att lösa sig. För om du gör det måste du leverera en lösning. Därför är det bästa att ta in fakta, be att få återkomma, ringa din arbetsgivarorganisation för råd och undersöka möjligheterna. För att efter det återkomma till din medarbetare med en eventuell lösning.

Inspiration till egna filmer

Efter den inledande övningen var det dags för valbara seminarier för deltagarna. Totalt fanns sex olika seminarier att välja på med blandade ämnen. Allt från vad som ligger i pipeline för den nya regeringen, om det moderna arbetsmiljöarbetet, att bygga ditt team i förhållande till LAS, nya regler kring rehabilitering och hur du som arbetsgivare hanterar missbruk av alkohol, spel och droger.

Håkan Svanström, Svanströms El & VVS

Håkan Svanström

På ett av de valbara seminarierna kunde deltagarna lyssna på Håkan Svanström från Svanströms EL och VVS som pratade u om hur du som företagare kan bli en stjärna på sociala medier. Håkan Svanström har byggt upp en aktiv närvaro på sociala medier och har, framför allt, en otroligt populär YouTube-kanal. Kanalen fungerar inte bara som ett sätt att marknadsföra sig mot kunder utan även mot potentiella anställda. Det är till och med personer som hört av sig som nu är anställda på firman. Dessutom så fungerar kanalen som en utbildning där Håkan och hans kollegor berättar hur de löser olika problem och ger tittarna en inblick i vad det innebär att jobba i branschen. På plats var även Håkans medarbetare Henrik som är anställd som producent och den som filmar och klipper ihop filmerna. Filmen på hur Håkan hade det i Umeå kan du hitta här.

När företag växer
Jerry Engström

Jerry Engström

Eftermiddagen avslutades med en inspirationsföreläsning av Jerry Engström och ingen kunde missa den energi som han förmedlade i rummet. Vad är det som gör att ett företag går från att vara en i mängden till att plötsligt växa och bli otroligt omtyckta? Jerry gick igenom de gemensamma framgångsfaktorerna som gjorde att Dove slog samtliga konkurrenter och att Fjällräven gick från Sveriges 186:e populäraste varumärke till det 3:e populäraste på tre år. Faktorer som gjort att Höga Kusten plötsligt är Sveriges snabbast växande destination och FriluftsByn på tre år blev en samlingsplats för Svenskt friluftsliv.

När föreläsningen var slut fanns det några få minuter kvar och Jerry riggade snabbt ihop en snabbkurs som fångade deltagarnas intresse med fokus på marknadsföring och sociala medier.

Mats Andersson, Regionchef Västerbotten

Mats Andersson

Foto: Ernst Henry Photography AB

Regionchef Mats Andersson sammanfattar dagen;

– Den känsla som jag tar med mig efter Arbetsgivardagen är alla applåder efter föreläsningarna och att stämningen var på topp. Att det var så många frågor från publiken ger mig ett kvitto på att deltagarna uppskattade våra val av ämnen för dagen vilket känns otroligt inspirerande för framtiden. Många frågade om vi kommer att anordna fler liknande dagar i framtiden och jag kan inte tänka mig något annat svar än ja det ska vi, avslutar Mats Andersson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Infrastruktur och kompetens viktiga frågor för företagare i Västerbotten
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

”Höjd moms slår hårt mot hela glesbygder”

SKATTER ”Det är inte genomtänkt att höja momsen för naturguider från sex till 25 procent. Prishöjningen slår mycket bredare än mot själva guideningen som är en viktig del för dem som söker sig till våra trakter. Det gör man ju inte för att ligga på sängen och läsa deckare precis utan man vill ha olika aktiviteter att ägna sig åt när man kommer hit.” Det säger Stig Strand, ägare och VD på  Trolltunet i Hemavan.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.
NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

SKATTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.
NYHET Publicerad:

Taxiförarlegitimation: Individuell prövning avgör hur snabbt det går

REPLIK I en artikel kritiserar Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, Transportstyrelsen för långa handläggningstider i samband med förarlegitimationer för taxi. Här svarar myndigheten på kritiken.
NYHET Publicerad:

Väntan på godkänt körkort sätter käppar i hjulen

REGELKRÅNGEL Bristen på taxichaufförer blir inte hjälpt av att Transportstyrelsens handläggning är långdragen. Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, fick lägga om sin verksamhet för att myndighetens pappersjobb drog ut på tiden.
NYHET Publicerad:

Ring din arbetsgivarorganisation!

Hur ska du som arbetsgivare agera om en medarbetare som behöver körkort förlorar det? Har du alltid ett ansvar att omplacera? Eller beror det på? Arbetsgivardagen i Umeå inleddes med en interaktiv övning där deltagarna fick vara med och tycka till om hur situationen skulle lösas. Slutsatsen av övningen, om du är osäker ring din arbetsgivarorganisation för råd.
NYHET Publicerad:

Andra Gasellen på raken

GASELLVINNARE Personalkollen AB är årets Gasellvinnare i Västerbotten 2018. Den minnesgode kanske känner igen sig. Det är faktiskt företagets andra raka Gaselltriumf i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Sorsele har Norrlands bästa företagsklimat

KRÖNIKA I snart 20 år har Svenskt Näringsliv undersökt företagsklimatet i Sverige. Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta och utveckla framgångsrika företag. Nyckeln till att fler människor kan erbjudas jobb och skatteintäkterna ökar. Med andra ord samhällets nyckel till framgång om vi ska fortsätta att bygga vår fantastiska välfärd.