Ring din arbetsgivarorganisation!

NYHET Publicerad

Hur ska du som arbetsgivare agera om en medarbetare som behöver körkort förlorar det? Har du alltid ett ansvar att omplacera? Eller beror det på? Arbetsgivardagen i Umeå inleddes med en interaktiv övning där deltagarna fick vara med och tycka till om hur situationen skulle lösas. Slutsatsen av övningen, om du är osäker ring din arbetsgivarorganisation för råd.

Övningen leddes av Thomas Lundsten, Måleriföretagen, Jenny Moberg, Almega, Björn Jonasson, Gröna arbetsgivare och Malin Ledin, Almega. Alla arbetar dagligen med arbetsrätt och frågan som övningen behandlade är inte ovanlig.

Jenny Moberg, Almega Norr

Jenny Moberg

– Företag kontaktar mig med den här typen av frågor med jämna mellanrum, konstaterade Jenny Moberg.

– Många tjänster kräver körkort idag och det är inte alltid en arbetsgivare har möjlighet att ge sin medarbetare andra arbetsuppgifter under tiden som körkortet är indraget.

Thomas Lundsten Måleriföretagen

Thomas Lundsten

– Men undersökningsplikten finns alltid där och det är klart att man alltid vill hitta en lösning som är bra för båda parter, skjuter Thomas Lundsten in.

– Det viktiga för dig som arbetsgivare är att inte förhasta dig i löften om att det kommer att lösa sig. För om du gör det måste du leverera en lösning. Därför är det bästa att ta in fakta, be att få återkomma, ringa din arbetsgivarorganisation för råd och undersöka möjligheterna. För att efter det återkomma till din medarbetare med en eventuell lösning.

Inspiration till egna filmer

Efter den inledande övningen var det dags för valbara seminarier för deltagarna. Totalt fanns sex olika seminarier att välja på med blandade ämnen. Allt från vad som ligger i pipeline för den nya regeringen, om det moderna arbetsmiljöarbetet, att bygga ditt team i förhållande till LAS, nya regler kring rehabilitering och hur du som arbetsgivare hanterar missbruk av alkohol, spel och droger.

Håkan Svanström, Svanströms El & VVS

Håkan Svanström

På ett av de valbara seminarierna kunde deltagarna lyssna på Håkan Svanström från Svanströms EL och VVS som pratade u om hur du som företagare kan bli en stjärna på sociala medier. Håkan Svanström har byggt upp en aktiv närvaro på sociala medier och har, framför allt, en otroligt populär YouTube-kanal. Kanalen fungerar inte bara som ett sätt att marknadsföra sig mot kunder utan även mot potentiella anställda. Det är till och med personer som hört av sig som nu är anställda på firman. Dessutom så fungerar kanalen som en utbildning där Håkan och hans kollegor berättar hur de löser olika problem och ger tittarna en inblick i vad det innebär att jobba i branschen. På plats var även Håkans medarbetare Henrik som är anställd som producent och den som filmar och klipper ihop filmerna. Filmen på hur Håkan hade det i Umeå kan du hitta här.

När företag växer
Jerry Engström

Jerry Engström

Eftermiddagen avslutades med en inspirationsföreläsning av Jerry Engström och ingen kunde missa den energi som han förmedlade i rummet. Vad är det som gör att ett företag går från att vara en i mängden till att plötsligt växa och bli otroligt omtyckta? Jerry gick igenom de gemensamma framgångsfaktorerna som gjorde att Dove slog samtliga konkurrenter och att Fjällräven gick från Sveriges 186:e populäraste varumärke till det 3:e populäraste på tre år. Faktorer som gjort att Höga Kusten plötsligt är Sveriges snabbast växande destination och FriluftsByn på tre år blev en samlingsplats för Svenskt friluftsliv.

När föreläsningen var slut fanns det några få minuter kvar och Jerry riggade snabbt ihop en snabbkurs som fångade deltagarnas intresse med fokus på marknadsföring och sociala medier.

Mats Andersson, Regionchef Västerbotten

Mats Andersson

Foto: Ernst Henry Photography AB

Regionchef Mats Andersson sammanfattar dagen;

– Den känsla som jag tar med mig efter Arbetsgivardagen är alla applåder efter föreläsningarna och att stämningen var på topp. Att det var så många frågor från publiken ger mig ett kvitto på att deltagarna uppskattade våra val av ämnen för dagen vilket känns otroligt inspirerande för framtiden. Många frågade om vi kommer att anordna fler liknande dagar i framtiden och jag kan inte tänka mig något annat svar än ja det ska vi, avslutar Mats Andersson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.