Samarbete högt på kommunernas agenda

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.

Per Mosseby, Digitalisering, Inspirationsdag företagsklimat Umeå mars 2018

Inför 2018 togs beslutet att sprida ut inspirationsdagen över landet för att göra den mer tillgänglig för fler kommuner. Förutom Umeå utsågs Göteborg, Stockholm och Hässleholm som årets orter och gensvaret har varit positivt. I Umeå var det fullsatt med deltagare som ville inspireras till ett bättre företagsklimat och ta del av konkreta tips från andra kommuner som gjort resan och skapat ett framgångsrikt företagsklimat. Av de 44 kommunerna i de nordligaste länen var 26 representerade i Umeå.

Per Mosseby, tidigare ansvarig för digitaliseringsfrågorna på SKL, gav förslag på hur företagsklimatet kan förbättras genom nya digitala lösningar. Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn gav också sin syn på vilka åtgärder som är viktigast för att förbättra företagsklimatet.

Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand presenterade hur Timrå blivit en topprankad kommun och talade utifrån fem punkter som varit viktiga för dem; ett tydligt mål, bra dialog med företagen, bästa tänkbara service, ständiga förbättringar och ett tydligt ledarskap. Timrå arbetar efter en checklista inför alla politiska beslut i kommunstyrelsen.

Ewa Lindstrand, kommunalråd Timrå

Ewa Lindstrand

– Den här listan säkerställer att vi jobbar mot målet att ha Norrlands bästa företagsklimat och påminner oss att vara konsekventa, långsiktiga och målmedvetna. För att nå ända fram måste vi vara proffs på service och arbeta nära företagen, såväl i dialog som i handling, säger Ewa Lindstrand.

Viktigast att företagen mår bra

Även Nordmaling, som gått som en raket på rankinglistan, var representerat genom kommunalrådet Madelaine Jakobsson. Hon föreläste om kommunens ledord ”Vi gör, inte bara pratar” som tagit kommunen från placering 267 till 44 på fyra år. Nordmaling vände sig till 100 företagare som fick vara med och utforma en priolista.

Madelaine Jakobsson (c), Nordmaling

Madelaine Jakobsson

– Jag brukar ställa mig frågan: ”Vad är viktigast för Nordmaling?”. Jo, att företagen mår bra och känner sig väl behandlade. Det handlar om att prioritera. Jag kan inte bara säga att vi ska ha bra företagsklimat. Det duger inte att prata, man måste göra, säger Madelaine Jakobsson.

Dagen avslutades med en föreläsning av entreprenören och norrlandsprofilen Jerry Engström. Han har väldokumenterad framgång som tidigare marknadschef på Fjällräven och är numera turismföretagare i Höga Kusten.

Jerry Engström, Inspirationsdag Umeå mars 2018

Jerry Engström

Jerry tog chansen att tala till politikerna och tjänstemännen med budskapet att involvera företagarna i processen att utveckla kommunen.

– Håll oss i handen, låt oss drömma stort och kväv inte vår låga, sammanfattade Jerry Engström.

Röster från länet

Vi tog chansen att känna några av deltagarna på pulsen och låta dem berätta om företagsklimatet i just sin kommun.

Magnus Johansson, kommunalråd Vilhelmina kommun

Magnus Johansson

Magnus Johansson, kommunalråd Vilhelmina kommun

Vad gör ni för att förbättra företagsklimatet?
– Vi vill utvecklas, vi är mitt i möjligheternas region och jobbar aktivt med företagen bland annat med företagsbesök. När kommunstyrelsen träffas har vi avsatt tid till företagsbesök, under 2017 gjorde vi 185 unika träffar i företagens egna miljö. Vi skräddarsyr också utbildningar och är lyhörda på att söka stöd utifrån företagarnas önskemål.

Vad tar du med dig från den här dagen?
– Digitaliseringen är något vi jobbar hårt med, så det tar jag med mig.

Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun

Linnea Lindberg

Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun

Vad gör ni för att förbättra företagsklimatet?
– Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt. Vi har anställt en näringslivschef på heltid som därmed är mer tillgänglig och vi besöker företagen med jämna mellanrum, det är jätteviktigt. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans. Båda har ett intresse av att samarbeta och med besöken skapar vi en kontaktyta.

Vad tar du med dig från den här dagen?
– Jag tar mest med mig av delen kring tillsyn och tillväxt – att myndighetsutövning kan vara så intressant. Det är viktigt för företagsklimatet med en smidig tillsynsmodell.

Patrik Nilsson, kommunalråd Robertsfors

Patrik Nilsson

Patrik Nilsson, kommunalråd Robertsfors

Vad gör ni för att förbättra företagsklimatet?
– Vi har jobbat hårt med att mildra effekterna efter Element Six nedläggning. Tillsammans med företagarna har vi tagit ut ett näringslivslöfte på fem punkter som visar vad vi står för. Vi har också en tätare dialog i dag och vill vara en möjliggörare. Ett konkret exempel var ett företag som ville bygga ut sin verksamhet och vi kunde ordna bygglov på en vecka.

Vad tar du med dig från den här dagen?
– Jag upplever att det är lätt att glömma bort myndighetsfolket när vi diskuterar internt. Det är lätt att det blir en isolerad ö, så det var jätteintressant att höra hur Rättvik jobbar.

Årets Inspiration finns i Timrå

Svenskt Näringsliv lanserade i samband med årets inspirationsdag ett nytt pris, Årets inspiration. Utgångspunkten är att lyfta fram en kommun, en person eller en funktion som under det senaste året konkret bidragit till att förbättra det lokala näringslivet.

– Vi vill inspirera så mycket vi bara kan och lyfta fram ett gott exempel som ska vara inspirerande för andra att ta efter, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv.

Årets inspiration 2018 Ewa Lindstrand

Ewa Lindstrand

Priset i Umeå gick till Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand.

– Fantastiskt! Jag blir faktiskt rörd, tack för förtroendet, sa en tagen vinnare när hon mottog blommor på scenen i Umeå.

Motiveringen till Årets Inspiration 2018:
”För att i stort som smått ge företag möjlighet att starta upp, etablera sig, utveckla sin verksamhet och skapa fler arbetstillfällen. För att i fullmäktige driva igenom beslutet att ”företagen går först”. Att mot Lantmäteriet driva och kräva åtgärder för att stoppa långa väntetider för företagare. Att vara lyhörd för företagens vardag. Vi ger fem stjärnor av fem möjliga till Ewas femma. Årets Inspiration går till Ewa Lindstrand”.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nätverkande med företag boostar kvinnor som läser till ingenjör

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

INFÖR RANKINGEN Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.