Samarbete högt på kommunernas agenda

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.

Per Mosseby, Digitalisering, Inspirationsdag företagsklimat Umeå mars 2018

Inför 2018 togs beslutet att sprida ut inspirationsdagen över landet för att göra den mer tillgänglig för fler kommuner. Förutom Umeå utsågs Göteborg, Stockholm och Hässleholm som årets orter och gensvaret har varit positivt. I Umeå var det fullsatt med deltagare som ville inspireras till ett bättre företagsklimat och ta del av konkreta tips från andra kommuner som gjort resan och skapat ett framgångsrikt företagsklimat. Av de 44 kommunerna i de nordligaste länen var 26 representerade i Umeå.

Per Mosseby, tidigare ansvarig för digitaliseringsfrågorna på SKL, gav förslag på hur företagsklimatet kan förbättras genom nya digitala lösningar. Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn gav också sin syn på vilka åtgärder som är viktigast för att förbättra företagsklimatet.

Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand presenterade hur Timrå blivit en topprankad kommun och talade utifrån fem punkter som varit viktiga för dem; ett tydligt mål, bra dialog med företagen, bästa tänkbara service, ständiga förbättringar och ett tydligt ledarskap. Timrå arbetar efter en checklista inför alla politiska beslut i kommunstyrelsen.

Ewa Lindstrand, kommunalråd Timrå

Ewa Lindstrand

– Den här listan säkerställer att vi jobbar mot målet att ha Norrlands bästa företagsklimat och påminner oss att vara konsekventa, långsiktiga och målmedvetna. För att nå ända fram måste vi vara proffs på service och arbeta nära företagen, såväl i dialog som i handling, säger Ewa Lindstrand.

Viktigast att företagen mår bra

Även Nordmaling, som gått som en raket på rankinglistan, var representerat genom kommunalrådet Madelaine Jakobsson. Hon föreläste om kommunens ledord ”Vi gör, inte bara pratar” som tagit kommunen från placering 267 till 44 på fyra år. Nordmaling vände sig till 100 företagare som fick vara med och utforma en priolista.

Madelaine Jakobsson (c), Nordmaling

Madelaine Jakobsson

– Jag brukar ställa mig frågan: ”Vad är viktigast för Nordmaling?”. Jo, att företagen mår bra och känner sig väl behandlade. Det handlar om att prioritera. Jag kan inte bara säga att vi ska ha bra företagsklimat. Det duger inte att prata, man måste göra, säger Madelaine Jakobsson.

Dagen avslutades med en föreläsning av entreprenören och norrlandsprofilen Jerry Engström. Han har väldokumenterad framgång som tidigare marknadschef på Fjällräven och är numera turismföretagare i Höga Kusten.

Jerry Engström, Inspirationsdag Umeå mars 2018

Jerry Engström

Jerry tog chansen att tala till politikerna och tjänstemännen med budskapet att involvera företagarna i processen att utveckla kommunen.

– Håll oss i handen, låt oss drömma stort och kväv inte vår låga, sammanfattade Jerry Engström.

Röster från länet

Vi tog chansen att känna några av deltagarna på pulsen och låta dem berätta om företagsklimatet i just sin kommun.

Magnus Johansson, kommunalråd Vilhelmina kommun

Magnus Johansson

Magnus Johansson, kommunalråd Vilhelmina kommun

Vad gör ni för att förbättra företagsklimatet?
– Vi vill utvecklas, vi är mitt i möjligheternas region och jobbar aktivt med företagen bland annat med företagsbesök. När kommunstyrelsen träffas har vi avsatt tid till företagsbesök, under 2017 gjorde vi 185 unika träffar i företagens egna miljö. Vi skräddarsyr också utbildningar och är lyhörda på att söka stöd utifrån företagarnas önskemål.

Vad tar du med dig från den här dagen?
– Digitaliseringen är något vi jobbar hårt med, så det tar jag med mig.

Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun

Linnea Lindberg

Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun

Vad gör ni för att förbättra företagsklimatet?
– Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt. Vi har anställt en näringslivschef på heltid som därmed är mer tillgänglig och vi besöker företagen med jämna mellanrum, det är jätteviktigt. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans. Båda har ett intresse av att samarbeta och med besöken skapar vi en kontaktyta.

Vad tar du med dig från den här dagen?
– Jag tar mest med mig av delen kring tillsyn och tillväxt – att myndighetsutövning kan vara så intressant. Det är viktigt för företagsklimatet med en smidig tillsynsmodell.

Patrik Nilsson, kommunalråd Robertsfors

Patrik Nilsson

Patrik Nilsson, kommunalråd Robertsfors

Vad gör ni för att förbättra företagsklimatet?
– Vi har jobbat hårt med att mildra effekterna efter Element Six nedläggning. Tillsammans med företagarna har vi tagit ut ett näringslivslöfte på fem punkter som visar vad vi står för. Vi har också en tätare dialog i dag och vill vara en möjliggörare. Ett konkret exempel var ett företag som ville bygga ut sin verksamhet och vi kunde ordna bygglov på en vecka.

Vad tar du med dig från den här dagen?
– Jag upplever att det är lätt att glömma bort myndighetsfolket när vi diskuterar internt. Det är lätt att det blir en isolerad ö, så det var jätteintressant att höra hur Rättvik jobbar.

Årets Inspiration finns i Timrå

Svenskt Näringsliv lanserade i samband med årets inspirationsdag ett nytt pris, Årets inspiration. Utgångspunkten är att lyfta fram en kommun, en person eller en funktion som under det senaste året konkret bidragit till att förbättra det lokala näringslivet.

– Vi vill inspirera så mycket vi bara kan och lyfta fram ett gott exempel som ska vara inspirerande för andra att ta efter, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv.

Årets inspiration 2018 Ewa Lindstrand

Ewa Lindstrand

Priset i Umeå gick till Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand.

– Fantastiskt! Jag blir faktiskt rörd, tack för förtroendet, sa en tagen vinnare när hon mottog blommor på scenen i Umeå.

Motiveringen till Årets Inspiration 2018:
”För att i stort som smått ge företag möjlighet att starta upp, etablera sig, utveckla sin verksamhet och skapa fler arbetstillfällen. För att i fullmäktige driva igenom beslutet att ”företagen går först”. Att mot Lantmäteriet driva och kräva åtgärder för att stoppa långa väntetider för företagare. Att vara lyhörd för företagens vardag. Vi ger fem stjärnor av fem möjliga till Ewas femma. Årets Inspiration går till Ewa Lindstrand”.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.