Samarbete högt på kommunernas agenda

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.

Per Mosseby, Digitalisering, Inspirationsdag företagsklimat Umeå mars 2018

Inför 2018 togs beslutet att sprida ut inspirationsdagen över landet för att göra den mer tillgänglig för fler kommuner. Förutom Umeå utsågs Göteborg, Stockholm och Hässleholm som årets orter och gensvaret har varit positivt. I Umeå var det fullsatt med deltagare som ville inspireras till ett bättre företagsklimat och ta del av konkreta tips från andra kommuner som gjort resan och skapat ett framgångsrikt företagsklimat. Av de 44 kommunerna i de nordligaste länen var 26 representerade i Umeå.

Per Mosseby, tidigare ansvarig för digitaliseringsfrågorna på SKL, gav förslag på hur företagsklimatet kan förbättras genom nya digitala lösningar. Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn gav också sin syn på vilka åtgärder som är viktigast för att förbättra företagsklimatet.

Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand presenterade hur Timrå blivit en topprankad kommun och talade utifrån fem punkter som varit viktiga för dem; ett tydligt mål, bra dialog med företagen, bästa tänkbara service, ständiga förbättringar och ett tydligt ledarskap. Timrå arbetar efter en checklista inför alla politiska beslut i kommunstyrelsen.

Ewa Lindstrand, kommunalråd Timrå

Ewa Lindstrand

– Den här listan säkerställer att vi jobbar mot målet att ha Norrlands bästa företagsklimat och påminner oss att vara konsekventa, långsiktiga och målmedvetna. För att nå ända fram måste vi vara proffs på service och arbeta nära företagen, såväl i dialog som i handling, säger Ewa Lindstrand.

Viktigast att företagen mår bra

Även Nordmaling, som gått som en raket på rankinglistan, var representerat genom kommunalrådet Madelaine Jakobsson. Hon föreläste om kommunens ledord ”Vi gör, inte bara pratar” som tagit kommunen från placering 267 till 44 på fyra år. Nordmaling vände sig till 100 företagare som fick vara med och utforma en priolista.

Madelaine Jakobsson (c), Nordmaling

Madelaine Jakobsson

– Jag brukar ställa mig frågan: ”Vad är viktigast för Nordmaling?”. Jo, att företagen mår bra och känner sig väl behandlade. Det handlar om att prioritera. Jag kan inte bara säga att vi ska ha bra företagsklimat. Det duger inte att prata, man måste göra, säger Madelaine Jakobsson.

Dagen avslutades med en föreläsning av entreprenören och norrlandsprofilen Jerry Engström. Han har väldokumenterad framgång som tidigare marknadschef på Fjällräven och är numera turismföretagare i Höga Kusten.

Jerry Engström, Inspirationsdag Umeå mars 2018

Jerry Engström

Jerry tog chansen att tala till politikerna och tjänstemännen med budskapet att involvera företagarna i processen att utveckla kommunen.

– Håll oss i handen, låt oss drömma stort och kväv inte vår låga, sammanfattade Jerry Engström.

Röster från länet

Vi tog chansen att känna några av deltagarna på pulsen och låta dem berätta om företagsklimatet i just sin kommun.

Magnus Johansson, kommunalråd Vilhelmina kommun

Magnus Johansson

Magnus Johansson, kommunalråd Vilhelmina kommun

Vad gör ni för att förbättra företagsklimatet?
– Vi vill utvecklas, vi är mitt i möjligheternas region och jobbar aktivt med företagen bland annat med företagsbesök. När kommunstyrelsen träffas har vi avsatt tid till företagsbesök, under 2017 gjorde vi 185 unika träffar i företagens egna miljö. Vi skräddarsyr också utbildningar och är lyhörda på att söka stöd utifrån företagarnas önskemål.

Vad tar du med dig från den här dagen?
– Digitaliseringen är något vi jobbar hårt med, så det tar jag med mig.

Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun

Linnea Lindberg

Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun

Vad gör ni för att förbättra företagsklimatet?
– Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt. Vi har anställt en näringslivschef på heltid som därmed är mer tillgänglig och vi besöker företagen med jämna mellanrum, det är jätteviktigt. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans. Båda har ett intresse av att samarbeta och med besöken skapar vi en kontaktyta.

Vad tar du med dig från den här dagen?
– Jag tar mest med mig av delen kring tillsyn och tillväxt – att myndighetsutövning kan vara så intressant. Det är viktigt för företagsklimatet med en smidig tillsynsmodell.

Patrik Nilsson, kommunalråd Robertsfors

Patrik Nilsson

Patrik Nilsson, kommunalråd Robertsfors

Vad gör ni för att förbättra företagsklimatet?
– Vi har jobbat hårt med att mildra effekterna efter Element Six nedläggning. Tillsammans med företagarna har vi tagit ut ett näringslivslöfte på fem punkter som visar vad vi står för. Vi har också en tätare dialog i dag och vill vara en möjliggörare. Ett konkret exempel var ett företag som ville bygga ut sin verksamhet och vi kunde ordna bygglov på en vecka.

Vad tar du med dig från den här dagen?
– Jag upplever att det är lätt att glömma bort myndighetsfolket när vi diskuterar internt. Det är lätt att det blir en isolerad ö, så det var jätteintressant att höra hur Rättvik jobbar.

Årets Inspiration finns i Timrå

Svenskt Näringsliv lanserade i samband med årets inspirationsdag ett nytt pris, Årets inspiration. Utgångspunkten är att lyfta fram en kommun, en person eller en funktion som under det senaste året konkret bidragit till att förbättra det lokala näringslivet.

– Vi vill inspirera så mycket vi bara kan och lyfta fram ett gott exempel som ska vara inspirerande för andra att ta efter, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv.

Årets inspiration 2018 Ewa Lindstrand

Ewa Lindstrand

Priset i Umeå gick till Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand.

– Fantastiskt! Jag blir faktiskt rörd, tack för förtroendet, sa en tagen vinnare när hon mottog blommor på scenen i Umeå.

Motiveringen till Årets Inspiration 2018:
”För att i stort som smått ge företag möjlighet att starta upp, etablera sig, utveckla sin verksamhet och skapa fler arbetstillfällen. För att i fullmäktige driva igenom beslutet att ”företagen går först”. Att mot Lantmäteriet driva och kräva åtgärder för att stoppa långa väntetider för företagare. Att vara lyhörd för företagens vardag. Vi ger fem stjärnor av fem möjliga till Ewas femma. Årets Inspiration går till Ewa Lindstrand”.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Byggboom i Malung-Sälen

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen och sågindustrin investerar för fullt i Malung-Sälens kommun. Nu gäller det för kommunen att hänga med i utvecklingen. "Det är jättekul att jobba i en kommun där det händer så mycket positivt", säger kommunalrådet Hans Unander (S).
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.