Segerviss företagare laddar för mål i tingsrätten

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Hej, ni som deltar i upphandlingar och tycker att det inte funkar som det ska. Våga fråga, våga klaga. Det är det jag vill säga till alla er. Annars blir det ju aldrig bättre. Själv har jag stämt Umeå kommun. 6 september är det dags i tingsrätten. Hur tänker jag? Hur törs jag? Här delar jag med mig av mina tankar. Men först måste ni få lite bakgrund.

Mathias Andersson, Glasmästeriet i Umeå

Mathias Andersson, Glasmästeriet i Umeå, utanför Tingsrätten i Umeå.

I tingsrätten kommer det att handla om att Umeå kommun brutit mot det avtal som Glasmästeriet i Umeå har med dem. Mitt företag alltså. När vi fick ramavtalet var jag var väldigt stolt. Vi hade nu rätten att leverera alla glasmästerijobb till kommunen under två år. Det var 2015. Och avtalet var exklusivt!

Men ni vet ju att man håller koll och så upptäckte jag att man handlade av andra för stora summor. Klagade, fick för dåligt bud om ersättning och nu tingsrätten nästa.

Egentligen tycker jag alla förlorar på den här processen. Även jag, för jag är ju faktiskt skattebetalare i Umeå. Inköpta advokater från Stockholm och all tid som tjänstemän på kommunen får lägga ner på det här.

Men det känns som det blivit en prestigegrej. Kommunen har gjort fel, det borde man ha erkänt och så hade vi kunnat komma överens.

När andra företagare hör av sig och tycker att jag är modig som törs ta en fajt med Umeå kommun blir jag bedrövad. De som ringer berättar egna historier om hur de tycker en kommun gör  fel.  Men de är rädda göra sig omöjliga om de är kritiska. De menar att risken är stor att man hamnar på någon lista över jobbiga personer som man inte ska göra affärer med. Typ man blir brännmärkt.

Jag är kanske blåögd men inte kan det väl vara så illa att folk i kommunerna inte kan skilja på sak och person? Jag är inte sur på någon på kommunen för det här och jag hoppas de har samma attityd till mig. Det är en tvist mellan mitt företag och kommunen och nu får utomstående part avgöra.Och därför kommer Glasmästeriet i Umeå också att lägga in anbud i höst när kommunen går ut med en ny upphandling.

Har funderat över vilken maktposition en kommunal tjänsteman kan ta sig.  Det är ju faktiskt bara en anställd tjänsteman som gör sin tolkning av ett avtal.  Men känslan de ger en är att man får hela kommunen mot sig. Och då känner man sig liten, ensam och många blir rädda.

Många undrar också hur man gör om man vill stå på sig mot en kommun. Vart kan jag ringa? Måste jag koppla in advokat?

Här tror jag att jag har nytta av att jag har studerat vid universitetet. Jag är civilingenjör och har läst en del juridik. Då har man nog lättare att navigera i olika instanser och man är mindre rädd för myndighetspersoner.

Till sist så får jag höra, att jag törs göra det här för att jag inte står och faller med det kommunala avtalet. Och ja, det är en åsikt jag har respekt för.

Men tror jag hade stått på mig ändå, faktiskt. Och som svar på varför –  kan jag inte svara annat sätt än att jag är som jag är. Och jag är tvärsäker på att jag har rätt.  Att jag skulle förlora i tingsrätten finns inte på kartan.

Sen är juridisk rätt en sak och moralisk en annan. Vi kommer att kunna visa på fel som kommunen gjort men får vi ersättning för det?

2017 var den sommarn när jag laddade för att möta Umeå kommun i tingsrätten. Så kommer jag att komma ihåg det året. Men om jag inspirerar en enda företagare att våga ta sin egen match i nån kommun ska jag minsann se till att minnas det också.

Mathias Andersson,
Glasmästeriet i Umeå

Läs mer om Mathias väg till Tingsrätten här!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vill bygga för bågar

FÖRETAGSKLIMAT Northbike i Umeå vill växa och anställa. Men företaget är för trångbott och man har inte hittat någon lämplig lokal. Northbike vill gärna bygga nytt men kommunen ännu inte kunnat ge klartecken för byggstart. "Vi har varit redo att expandera i Umeå i två år, men just nu går det inte för vi är för trångbodda i båda våra lokaler", säger Jessika Häggling, platschef på Northbike.
NYHET Publicerad:

Varför lägger regeringen Sverigepusslet med yxa?

KRÖNIKA Hallå där företagare! Trevlig semester när den blir av. Och om den blir av i år. Pratade precis med en företagare som pusslade med semesterlistorna för sina anställda. Han tar flera arbetspass själv för att personalen ska få sina lagstadgade fyra veckor. Jag vet att ni är många som har det så här; funderar på hur ni ska få ihop bitarna.
NYHET Publicerad:

Lärlingar räddningen för inlandet?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Storuman är den kommun där företagarna är mest missnöjda med tillgången på arbetskraft. Det visar Svenskt Näringslivs enkätundersökning om det lokala företagsklimatet 2017. Ove Abrahamsson, på Råsunda Mekaniska i Forsvik, är en som engagerar sig i frågan. "Jag ser lärlingsutbildning som framtiden rent generellt men speciellt för inlandet", säger han.
NYHET Publicerad:

Segerviss företagare laddar för mål i tingsrätten

GÄSTKRÖNIKA Hej, ni som deltar i upphandlingar och tycker att det inte funkar som det ska. Våga fråga, våga klaga. Det är det jag vill säga till alla er. Annars blir det ju aldrig bättre. Själv har jag stämt Umeå kommun. 6 september är det dags i tingsrätten. Här delar jag med mig av mina tankar.
NYHET Publicerad:

Högre investeringstakt i Västerbotten

FÖRETAGARPANELEN Företagen i Västerbotten är mer positiva gällande investeringar närmaste halvåret än genomsnittet i riket. Optimismen inför framtiden håller alltså i sig. Det visar svaren från Svenskt Näringslivs företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Stig Strand om flygskatt

FLYGSKATT Hallå där Stig Strand, som äger och driver Trolltunet, en turist- och konferensanläggning i Hemavan. Vad säger du om den planerade flygskatten?
NYHET Publicerad:

Vart fjärde företag upplever att brottslighet är ett problem

BROTTSLIGHET Drygt 1500 företagare i Västerbottens län har under våren svarat på Svenskt Näringslivs enkät om hur de upplever brottslighet mot det egna företaget. Resultatet visar att 42 procent av företagen i länet i viss eller hög utsträckning upplever att brottslighet är ett problem.
NYHET Publicerad:

Brottsvåg pressar maskinentreprenör

BROTTSLIGHET Hundra polisanmälningar, ingen straffad och stölder för en halv miljon. Så sammanfattar Mikael Hägglund, driftledare i familjeföretaget Hägglunds Last och Schakt i Lycksele, hur stölder och skadegörelse drabbat företaget genom åren. "Att anmäla till polisen gör vi knappt längre, det känns som slöseri med tid", säger Mikael Hägglund.
NYHET Publicerad:

Den företagarvänlige vänsterpartisten

FÖRETAGSKLIMAT Sorsele har hårdare fokuserat på företagsbesök, upphandlingar och service till nyföretagare. Nu ger företagarna tummen upp. I Svenskt Näringslivs mätning höjer de betyget på kommunen i princip rakt igenom.
NYHET Publicerad:

Säljande unga företagare siktar framåt

UNG FÖRETAGSAMHET Musiken dunkar, hejarramsorna skallar, lufthorn tutar och stämningen är hög. Det är invigning på SM i Ung Företagsamhet eller ”Entreprenörskap på riktigt” som eventet också kallas. Efter att invigningsbanden klippts och prins Daniel berättat varför han brinner för företagande är det dags för Västerbottens UF-företag att ge sig ut på mässgolvet och sälja sina produkter. Bäst lyckades Simon Andersson från C over UF, Dragonskolan Umeå, som tog hem ett silver i tävlingen Bästa säljare.
NYHET Publicerad:

Umeå behöver bli ännu tydligare

FÖRETAGSKLIMAT Umeå får sänkt betyg av sina företagare i Svenskt Näringslivs enkät. Det svarar kommunen på genom att lansera en ännu mer företagarvänlig handlingsplan. Höjningen av parkeringsavgifter i centrum stoppas också.
NYHET Publicerad:

Inga #Nordmalingsproblem

FÖRETAGSKLIMAT Nordmaling, Sorsele, Vännäs, Storuman, Malå och Skellefteå. Alla har de fått högre betyg av sina företagare. Allra högst betyg av företagen i länet får Nordmaling. Därmed bryts Bjurholms långa dominans i länstoppen. Årets enkätundersökning av lokala företagsklimatet är klar.
NYHET Publicerad:

Täten tipsar

FÖRETAGSKLIMAT Att sitta nöjd är inget en företagare kan göra. Då passeras man av konkurrenter. Också företagsklimatet behöver ständig omsorg. Att höja näringslivsfrågorna ovanför partigränserna borde alla kommuner göra; utan företag har politikerna inga pengar till satsningar.
NYHET Publicerad:

Reepalus kullerbytta och valfriheten

VÄLFÄRD Den 9 juni är det 25 år sedan Sverige fick skolpeng. En reform som innebär att vem som helst, oavsett ekonomi, får möjlighet att välja vilken skola ens barn ska gå i. Efter friskolereformen följde fler reformer – vi fick valfrihet inom äldreomsorg och vård. En mångfald av aktörer etablerades för att möta medborgarnas önskemål och förväntningar på välfärden.
NYHET Publicerad:

Kvinnor kräver visioner

FÖRETAGSAMHET Fält Communications är IT-företaget som satsat hårt på sin värdegrund och på att formulera sina visioner. Med det har företaget blivit en arbetsgivare som attraherar kvinnor, tvärt emot hela teknikbranschen. 40 procent av de anställda är kvinnor.
NYHET Publicerad:

Att värna företagarna är att värna välfärden

FÖRETAGSAMHET Intresset för att starta företag är stort i länet. Det är bra! Västerbotten ligger inte direkt i sverigetoppen vad gäller företagande. Men vi behöver företag som växer. För att ingjuta mod i befintliga företagare behöver politiken vara tydlig; visa att ni gillar företagare och företagsamhet. Då skulle företagsamhet kunna blomma ännu mer och jobben bli ännu fler.
NYHET Publicerad:

Gilla #företagsamhet i Västerbotten

FÖRETAGSAMHET Gör det enklare för företagsamma människor att växa och skapa välstånd! Det är en uppmaning till politiker från företagare över hela landet som samlas under initiativet ”Gilla företagsamhet” för andra gången.
NYHET Publicerad:

Betala vitt, vitt och svart eller helsvart?

ROT-AVDRAG Kan en riktig företagare försvara svartjobb? Nej, säger Sune och Yngve bakom byggfirman SLIT. Men minskningen av ROT-avdraget har betytt en rejäl förändring av uppdragen. Ökat har däremot frågan om svart eller vitt och svart.
NYHET Publicerad:

Kommunens krav utesluter företag

UPPHANDLING Skellefteå kommun har nyligen avslutat en upphandling av resebyråtjänster. I upphandlingen har de ställt krav som exkluderar ett stort antal leverantörer. ”Jag undrar varför kommunen ställer krav som gör att färre leverantörer kan lämna anbud”, säger vd:n på en lokal resebyrå.
NYHET Publicerad:

Framgång huggen i sten

ENTREPRENÖRSKAP Rekordomsättning, en större investering i fabriken och ett nationellt samarbete med branschkollegor gör att det går bra nu för stenhuggaren Norrsten i Burträsk.