UF har lärt mig för livet

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA I början på höstterminen 2015 bildade vi UF-företaget L:eft UF. Då hade en del av oss som mål att tjäna pengar, medan andra ville ha bra betyg. Personligen siktade jag mot att få livserfarenhet, och tro mig, jag har fått lära mig och uppleva mer än jag någonsin gjort tidigare. Det har visserligen krävts många timmars hårt arbete, men vilken otrolig resa det har varit. Mitt namn är Jenny Karlsson, jag är 17 år och har precis avvecklat mitt första bolag.

L:eft UF

Jag är en av de 26 400 ungdomar i Sverige, 932 ungdomar i Västerbotten och 276 ungdomar på Dragonskolan som under det senaste läsåret har drivit ett UF-företag. Företaget L:eft UF, som jag var VD för, drevs av mig och tre killar i min klass. Vi ville erbjuda ett enklare, billigare och miljövänligare sätt att ta med sig dryck så vi bestämde oss för att ta fram en egen produkt: en dryck i tablettform.

Vi startade på ruta ett när vi började utveckla vår produkt. Vi hade i stort sett inga kunskaper om ämnet och ingen aning om hur vi skulle göra, men vi visste att vår produkt var något vi ville ta från idé till marknad. Från flera olika håll fick vi höra att det inte var något som var värt att lägga ner tid på eftersom att det ändå inte skulle gå att göra. Min pappa var en av de som var skeptiska och han avrådde mig från att fortsätta försöka. Trots det gav vi inte upp och efter många timmars slit fick vi till slut det resultat vi ville ha. Den 20 januari 2016 kunde vi äntligen lansera vår produkt.

Redan samma dag som produktlanseringen nådde vi vår nollpunkt då vi sålde flera förpackningar via Facebook och som det första UF-företaget någonsin sålde vi i både Utopia och på Umeå Flygplats. Under året jobbade vi ständigt med marknadsföring och försäljning, vi tog fram en grafisk profil för att skapa en identitet och uppskattade marknaden för att kunna anpassa oss efter våra kunder. Vi har deltagit i tävlingar, vunnit priser, hade äran att bli utsedda till Årets UF-företag i Västerbotten och fick delta i SM i Ung Företagsamhet 2016. Dessa saker är bara några av alla de upplevelser jag tar med mig.

Det har hänt en hel del sen förra hösten. Alla saker vi har lärt oss, kämpat oss igenom, fått uppleva och det vi har uppnått. Att bygga upp och driva ett företag utan några tidigare erfarenheter, att tillsammans växa som personer och att ständigt utvecklas som företagare och som team. När vi bildade företaget kände vi inte varandra så väl, men genom med- och motgångar har vi lärt känna såväl oss själva som varandra. Genom att lära av våra misstag, pusha, peppa och ge varandra konstruktiv kritik kunde vi fokusera på vad vi behövde förändra för att bli bättre och lyckas. Man brukar säga “Ingen kan göra allt, men tillsammans kan man åstadkomma mycket” och det stämmer otroligt bra. Allt det här skulle inte ha varit möjligt utan vårt samarbete i företaget.

Förra veckan hade vi bolagsstämma och avvecklade vårt UF-företag enligt Ung Företagsamhets koncept. Det är med blandade känslor jag tar farväl av L:eft UF. Vår resa har inte varit helt lätt och uppenbar, men det var värt varenda kämpande minut. Det är en speciell känsla att ha en produkt man har tagit fram själv, och tanken på att vi dessutom har drivit ett eget företag känns nästintill överväldigande. Att driva UF-företag har varit så mycket mer än jag förväntade mig och jag vill inte att UF-året ska vara över. Men bara för att vårt UF-företag nu är avvecklat betyder inte det att det är slutet, tvärtom tror jag att det är nu vi kan ta chansen att ta nästa steg.

Först ska jag ta sommarlov, ett välförtjänt sådant, men bli inte förvånade om produkten L:eft inom en snar framtid  syns i nya sammanhang. Och bli heller inte förvånade om ni ser namnet Jenny Karlsson kopplat till nya företag i framtiden. För om det är något jag lärt mig under året är det att allt är möjligt och den som ser till att det händer, det är jag. Detta är min hittills viktigaste livserfarenhet, erhållen genom att jag fick möjlighet att driva ett UF-företag.

Jenny Karlsson, L:eft UF

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.