UF har lärt mig för livet

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA I början på höstterminen 2015 bildade vi UF-företaget L:eft UF. Då hade en del av oss som mål att tjäna pengar, medan andra ville ha bra betyg. Personligen siktade jag mot att få livserfarenhet, och tro mig, jag har fått lära mig och uppleva mer än jag någonsin gjort tidigare. Det har visserligen krävts många timmars hårt arbete, men vilken otrolig resa det har varit. Mitt namn är Jenny Karlsson, jag är 17 år och har precis avvecklat mitt första bolag.

L:eft UF

Jag är en av de 26 400 ungdomar i Sverige, 932 ungdomar i Västerbotten och 276 ungdomar på Dragonskolan som under det senaste läsåret har drivit ett UF-företag. Företaget L:eft UF, som jag var VD för, drevs av mig och tre killar i min klass. Vi ville erbjuda ett enklare, billigare och miljövänligare sätt att ta med sig dryck så vi bestämde oss för att ta fram en egen produkt: en dryck i tablettform.

Vi startade på ruta ett när vi började utveckla vår produkt. Vi hade i stort sett inga kunskaper om ämnet och ingen aning om hur vi skulle göra, men vi visste att vår produkt var något vi ville ta från idé till marknad. Från flera olika håll fick vi höra att det inte var något som var värt att lägga ner tid på eftersom att det ändå inte skulle gå att göra. Min pappa var en av de som var skeptiska och han avrådde mig från att fortsätta försöka. Trots det gav vi inte upp och efter många timmars slit fick vi till slut det resultat vi ville ha. Den 20 januari 2016 kunde vi äntligen lansera vår produkt.

Redan samma dag som produktlanseringen nådde vi vår nollpunkt då vi sålde flera förpackningar via Facebook och som det första UF-företaget någonsin sålde vi i både Utopia och på Umeå Flygplats. Under året jobbade vi ständigt med marknadsföring och försäljning, vi tog fram en grafisk profil för att skapa en identitet och uppskattade marknaden för att kunna anpassa oss efter våra kunder. Vi har deltagit i tävlingar, vunnit priser, hade äran att bli utsedda till Årets UF-företag i Västerbotten och fick delta i SM i Ung Företagsamhet 2016. Dessa saker är bara några av alla de upplevelser jag tar med mig.

Det har hänt en hel del sen förra hösten. Alla saker vi har lärt oss, kämpat oss igenom, fått uppleva och det vi har uppnått. Att bygga upp och driva ett företag utan några tidigare erfarenheter, att tillsammans växa som personer och att ständigt utvecklas som företagare och som team. När vi bildade företaget kände vi inte varandra så väl, men genom med- och motgångar har vi lärt känna såväl oss själva som varandra. Genom att lära av våra misstag, pusha, peppa och ge varandra konstruktiv kritik kunde vi fokusera på vad vi behövde förändra för att bli bättre och lyckas. Man brukar säga “Ingen kan göra allt, men tillsammans kan man åstadkomma mycket” och det stämmer otroligt bra. Allt det här skulle inte ha varit möjligt utan vårt samarbete i företaget.

Förra veckan hade vi bolagsstämma och avvecklade vårt UF-företag enligt Ung Företagsamhets koncept. Det är med blandade känslor jag tar farväl av L:eft UF. Vår resa har inte varit helt lätt och uppenbar, men det var värt varenda kämpande minut. Det är en speciell känsla att ha en produkt man har tagit fram själv, och tanken på att vi dessutom har drivit ett eget företag känns nästintill överväldigande. Att driva UF-företag har varit så mycket mer än jag förväntade mig och jag vill inte att UF-året ska vara över. Men bara för att vårt UF-företag nu är avvecklat betyder inte det att det är slutet, tvärtom tror jag att det är nu vi kan ta chansen att ta nästa steg.

Först ska jag ta sommarlov, ett välförtjänt sådant, men bli inte förvånade om produkten L:eft inom en snar framtid  syns i nya sammanhang. Och bli heller inte förvånade om ni ser namnet Jenny Karlsson kopplat till nya företag i framtiden. För om det är något jag lärt mig under året är det att allt är möjligt och den som ser till att det händer, det är jag. Detta är min hittills viktigaste livserfarenhet, erhållen genom att jag fick möjlighet att driva ett UF-företag.

Jenny Karlsson, L:eft UF

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

VALET 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Boliden rekryterar på bred front

KOMPETENS Smältverket Boliden Rönnskär i Skelleftehamn står inför en stor utmaning. De närmaste åren går var fjärde medarbetare i pension, och det har fått företaget att tänka om och bredda sin rekrytering. Fokus ligger på cheferna.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver ett ledarskap som prioriterar företagen

VALET 2018 Som ny regionchef har jag lagt tid på att följa den politiska debatten och föga är man förvånad över att det lovas vitt och brett i valtider från de olika partierna. Men eftersmaken biter sig kvar, hur blir det egentligen efter valet?
NYHET Publicerad:

Flygskatten slår hårt mot norrlandsort

TRANSPORTER Flygbolaget BRA drar ner verksamheten i Umeå och minskar flygandet till Stockholm med 40 procent. 15 personer blir arbetslösa och miljövänliga flygplan byts mot äldre jetmaskiner. Boven är den omdiskuterade flygskatten.
NYHET Publicerad:

Företagarupprop: Bärplockarskatt hotar jobben

ÖPPET BREV TILL REGERINGEN Regeringens förslag att beskatta bärplockare hotar svenska jobb inom livsmedelsindustrin, som i sin tur leder till lägre skatteintäkter och minskade exportintäkter. Vi begär att regeringen omgående stoppar förslaget, skriver 13 företagare i ett öppet brev till regeringen.
NYHET Publicerad:

”Fler måste komma i riktiga arbeten”

VALET 2018 Bengt Nises, vd för Fastighetssnabben, ger sin syn på vad han som företagare tycker är viktigt och förväntar sig av politiker inför kommande mandatperiod.
NYHET Publicerad:

Ny regionchef i Västerbotten

NY PÅ JOBBET Den 13 augusti tillträdde Mats Andersson tjänsten som regionchef på Svenskt Näringsliv Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Välfärden säkras genom effektivitet och ny teknik

VALET 2018 Välfärden står inför stora utmaningar. Bristen på arbetskraft, fler som blir äldre och en ökad försörjningsbörda. Situationen kräver ett trendbrott. Sverige behöver ta ett nytt välfärdskliv och det finns lösningar därute. Lösningar för förbättrad effektivitet och lösningar genom ny teknik. Kan vi genomföra lösningarna kan vi också i framtiden få en välfärd i världsklass. Det skriver Matilda Henningsson, Svenskt Näringsliv i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Västerbotten behöver en kompetensförsörjning i världsklass

REKRYTERING Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för företagen. Många har svårt att rekrytera och Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visar på att ett av fyra rekryteringsförsök misslyckas. Bristen finns i nästan alla branscher och yrken.
NYHET Publicerad:

ROT och RUT skapar jobb

VALET 2018 Över 30 000 nya arbetstillfällen har skapats genom RUT under reformens första 10 år konstaterar Almega. Av dessa jobb har 23 000 gått till människor som har stått utanför arbetsmarknaden. Den sänkta skatten på hushållsnära tjänster har visat sig vara en framgångsrik jobbskapare.
NYHET Publicerad:

Företagen önskar förändringar i LAS

REGELKRÅNGEL Företagare i Västerbotten vittnar om att de vill anställa fler nya medarbetare, men att osäkerheten ofta är för stor. En felrekrytering riskerar att bli mycket kostsam, i synnerhet för små företag där varje krona spelar stor roll på marginalen. Osäkerheten beror i stor utsträckning på LAS.
NYHET Publicerad:

Praktik i toppklass lockar unga till teknikföretag

KOMPETENS Att bredda rekryteringsbasen är en utmaning för företag i norrländska Lycksele där lediga tjänster ofta inte har en enda sökande. Det konstaterar Elisabeth Nordström, vd på Lycksele Plåtprodukter som arbetar hårt för att få kvinnor och unga att inse att jobbet inte längre är smutsigt och tungt.
NYHET Publicerad:

Förbättrad integration genom jobb

INTEGRATION Ingen politisk åtgärd är så viktig för Sverige och Västerbotten som att förbättra integrationen av nyanlända. Utanförskapet är ett akut och växande problem som kostar stora summor för samhället. ”Den stora klyftan går mellan de som har jobb och de som inte har jobb. För att bekämpa denna klyfta måste vägen till ett jobb kortas, där fler har möjlighet att få fotfäste på arbetsmarknaden och kan gå från bidrag till att försörja sig själv”, säger Matilda Henningsson, projektledare Svenskt Näringsliv
NYHET Publicerad:

Minskad regelbörda högst på önskelistan

MINSKAD REGELBÖRDA Svenskt Näringsliv har bett sina medlemsföretag att värdera hur viktiga en mängd olika (val)frågor är för dem som företagare. Minskad regelbörda är den absolut viktigaste frågan enligt företagen i Västerbotten, 82 procent anger att det är viktigt eller mycket viktigt för dem. ”Det har kommit till en punkt där jag ofta känner oro för att jag missat någon regel eller något tillstånd. Som företagare vill jag såklart göra rätt, men det är både svårt och tidskrävande att hålla reda på allt. Det har gått för långt, det måste bli enklare att kunna uppfylla alla regler”, säger Mia Karlsson-Jonsson, VD och ägare av Rex i Umeå.
NYHET Publicerad:

Hög etableringsåldern för högskoleutbildade

UTBILDNING Det tar längre tid för högskoleutbildade i Sverige att etablera sig på arbetsmarknaden jämfört med motsvarande grupp i till exempel Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Den höga etableringsåldern påverkar de offentliga finanserna negativt och riskerar att ge individen en lägre livslön och pension än nödvändigt.
NYHET Publicerad:

Företagarröster till riksdagskandidater

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Åsa Karlsson och Fredrik Stenberg, Skellefteå är nya på socialdemokraternas riksdagslista i Västerbotten. Om valresultatet i höst blir detsamma som 2014 kommer bägge att sitta i riksdagen. För att ge dessa eventuellt nya riksdagsledamöter företagarinspel fick de träffa skellefteåföretagarna  Roger Fransson, Skeprint, Tommy Lundström, Autotech teknikinformation och Anna Larsson, Nygatan 57.
NYHET Publicerad:

100 dagar kvar till valet

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har summerat den rödgröna regeringens politik mellan år 2014–2018 och resultatet är tyvärr beklämmande. Av de totalt 92 initiativ regeringen har vidtagit under mandatperioden har en majoritet, 53 stycken, varit negativa för näringslivet. Regelbördan har ökat och skatterna har höjts med 70 miljarder, som i huvudsak belastat företagen.
NYHET Publicerad:

Regelkrångel vid expertimport

GÄSTKRÖNIKA Brännland Cider har producerat iscider och cider sedan 2012. Vi är ett litet företag i Västerbotten som snabbt etablerat oss som en kvalitetsproducent nationellt och internationellt. Vi är ett kärn-team på tre personer som finns i den dagliga verksamheten och omsätter ca 3 miljoner per år.
NYHET Publicerad:

Reformer för framtiden

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Kompetensförsörjning var ämnet som dominerade när företagare från länet fick träffa riksdagskandidaterna för moderaterna, Edward Riedl och Elisabeth Björnsdotter Rahm. Ett möte där företagarna fick ge en uppdaterad bild vad gäller näringslivets förutsättningar i Västerbotten och Sverige. Politikerna fick ge sin syn på villkoren för att driva företag i Sverige idag, och hur de borde förändras.
NYHET Publicerad:

Årets betyg från expertjuryn

FÖRETAGSKLIMATET Vi har ett resultat! Expertjuryn, på 1450 företagare, har sagt sitt. Nio kommuner i Västerbotten får högre betyg för sitt företagsklimat. Och en av kommunerna når betyget godkänt för första gången på elva år.