Johan Söderling

Genom intensivare dialog med företagarna och med fokus även på de mindre företagen ska Vännäs klättra i rankingen. "Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. Och ännu högre siktar man.

– Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs efter Svenskt Näringslivs senaste rankingar av företagsklimatet. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner och öka meritvärdet till 4,0 i mätningen, vilket är ett viktigt tecken på att vi är på rätt väg, säger kommunalrådet Johan Söderling (S).

Emil Palm, vd för Vännfors Bygg AB och även ordförande i Företagarna Vännäs, har sin förklaring till den positiva förändringen:

– Dialogen mellan näringslivet och kommunen har blivit klart bättre. Nu lyssnar man i kommunhuset och vi får bättre gehör än tidigare för våra åsikter.

– Jag upplever också att man jobbat intensivt utifrån den här mätningen av företagsklimatet som verkligen är i ropet och har lyfts i värde. Visst finns det brister fortfarande, men det känns ändå att något bra är på gång i Vännäs, säger Emil Palm.

Den senaste mätningen bekräftar också att det under senaste åren har blivit en annan syn på näringslivet i kommunhuset. Kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder till företagande finns i gruppen med de 50 bästa kommunerna i landet. Samma sak gäller servicen till företagen och hur lagar och regler tillämpas.

– 2016 var Vännäs årets klättrare i Sverige i den här mätningen. Då tog vi ett kliv upp med 107 platser. Vi gör nu en medveten satsning utifrån de här årliga rankingarna av företagsklimatet, säger Johan Söderling.

– Samverkan med det lokala näringslivet har också blivit bättre. Vi samarbetar närmare varandra och har satsat på täta dialoger. Det har lett till större förståelse för verkligheten, alltså vad både näringslivet och kommunen har att förhålla sig till.

Johan Söderling leder också en annorlunda koalition i vilken de rödgröna partierna har lockat in Moderaterna. Efter valet bjöd man in samtliga partier för att samtala om vilken politik de ville föra. Även Sverigedemokraterna med två mandat eftersom Söderling inte ville ha någon utfrysning i Vännäs och säger att han ville uppträda korrekt utifrån valresultatet. Det visade sig då att det var naturligast för de rödgröna att söka stöd hos Moderaterna för att få majoritet.

– Vi har inrättat ett näringslivsråd där vi brett kan samtala om frågor som är viktiga både för företagen och kommunen. Samtidigt avsätter vi mer tid åt att besöka enskilda näringsidkare. Fyra personer åker ut till dem samtidigt för att diskutera och öka uppfattningen om hur företagare ser på kommunen och tvärtom. Det har gett positivt gensvar att vi kommer och lyssnar in synpunkter och tar till oss vad som framförs, säger Johan Söderling.

En särskild grupp som kommunen jobbar hårt för att nå fram till är de riktigt små företagen som ganska sällan dyker upp vid dialogfrukostar och i liknande sammanhang.

– Det är den svåraste gruppen företagare att nå fram till. Vi vet att det finns en positiv potential inom den och att många också kommer att utveckla sina företag till större så småningom. Men det gäller att tidigt skapa kontakter med dem, något näringslivssekreteraren också jobbar intensivt med. Men vi behöver nog öka ansträngningarna ytterligare får att skapa närmare relationer till den här kanske lite bortglömda gruppen med många ensamföretagare, tror Johan Söderling.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.